1. Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Polyphony is al jarenlang bezig aan de ultieme racesim Gran Turismo 5, Door een perfect schademodel, een geweldige A.I., een vet snelheidsgevoel, een goede career en online functie moet het echt te gek worden. Maar door Yamauchi's perfectionisme wordt de game keer op keer uitgesteld, nu kunnen we hem pas ergens in Juli, zoniet kerst verwachten. Hij is er zelf ook achtergekomen dat het allemaal te lang duurt en besloot net als bij GT4 een proloog uit te geven. Kan Polyphony ons met deze veredelde demo zoet houden tot het echte werk in 2010/11 uitkomt of is het het geld niet waard?

Toen de proloog van Gran Turismo 4 was aangekondigd waren de mensen nogal verbaasd. Hoe kun je nou geld vragen voor een nog niet afgeronde game? Toch bleek het geen uitbuiting van de racefanaten te zijn, ze waren er weg van en konden ermee door tot GT4 eindelijk in de winkels lag. Met de proloog van deeltje 5 is het niet anders, zoals de naam al zegt is het slechts een voorproefje van wat we in 2010 mogen aanschouwen.

Nadat ik de game in mijn PS3 stopte werd ik verrast door de immense installatietijd van maar liefst twintig minuten. Toch zit hier een voordeel aan want hierdoor worden de laadtijden wel drastisch verkort. Na de installatie kon ik eindelijk beginnen met deze "uitgeklede" versie van wat Polyphony ons nog gaat voor schotelen. De Prologue bevat 70 auto's en zes circuits. Slechts zes circuits? Hoor ik je denken. Maar die zes circuits zijn er in verschillende varianten en zijn best lastig om helemaal foutloos te rijden. Het zijn er nog steeds niet veel, maar je vermaakt je er lang genoeg mee. De 70 auto's van meer dan 30 verschillende merken zijn tot in detail uitgewerkt en hebben elk een ander motorgeluid, een andere besturing en het is een waar genot plaats te nemen in de wagen door middel van de nieuwe cockpit-view.

Maar zonder goede gameplay heb je niks aan de audiovisuele superioriteit.

Net als de rest is dit aspect ook gewoon goed. De besturing is in vergelijking met de vorige delen nog beter en door de verschillen in handeling van elke wagen moet je hier toch wel even aan wennen. Ook aan de A.I, de zwakte van GT, is gesleuteld. Hoewel de coureurs nog steeds de ideale lijn volgen en telkens dezelfde fouten maken op dezelfde plekken, kun je toch merken dat ze eraan gesleuteld hebben. De coureurs reageren nu namelijk op jouw rijstijl en hebben stuk voor stuk hun eigen. Ook aan instellingen voor de race is gedacht, je kunt bijvoorbeeld het bandentype aanpassen waarbij je kunt kiezen van N1 met weinig grip tot R3 met veel grip, ook de tractiecontrole is te bepalen, hierdoor heb je de keuze of de auto sneller zal slippen of blijft "kleven". Ook is er natuurlijk een ideale lijn aanwezig, die aangeeft in welke versnelling en bij welke snelheid je de bocht goed door kunt komen.

Nadat ik de circuits had verkend besloot ik aan de slag te gaan met de career-mode. Deze bestaat uit 4 klasses, C,B,A en S. Elke klasse heeft tien races. De meeste zijn normale races maar je hebt ook fast lap, tijdritten en nog enkele type races. Het start makkelijk omdat je als beginnend coureur natuurlijk nog niet in een Ferrari kan stappen. Als je in het begin een autootje hebt gekocht kun je scheuren om geld te verdienen. Door evenementen te winnen verdien je geld voor nieuwe wagens. Dat is ook wel nodig want voor sommige races zijn bepaalde auto's nodig. Hierdoor is het wel moeilijk om de ultieme wagen van het spel, de F1 te kopen want als je net wat credits hebt moet je ze besteden aan een nieuwe wagen die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. Zodra je vordert worden de races best pittig, voornamelijk in klasse S waarbij je je auto goed moet afstellen en geen fouten mag maken. Ook de bedragen die je kunt winnen zijn in het begin nog niet hoog, rond de 7.500 maar later lopen die bedragen op tot wel 50.000 per race.

In je eentje rijden is leuk, maar met een vriend is het nog veel leuker! Daarvoor heb je natuurlijk de splitscreen-mode en daarin kun je met een vriend lekker scheuren. Maar een van de grootste vernieuwingen ten opzichte van de vorige Gran turismo games is dat in GT5 Prologue een online mode zit! Je kunt met maximaal 15 tegenstanders de baan op om verschillende events te rijden. Als je wint verdien je naast eeuwige roem ook geld waarmee je uiteindelijk weer nieuwe auto's kan kopen. Door het geld dat je kan verdienen heeft de online mode dus ook een functie naast dat tegen echte mensen rijden veel leuker is ! Wel jammer is dat de laadtijden van de online modus erg lang zijn en dat het anti-beuksysteem niet optimaal werkt. Het systeem hoort ervoor te zorgen dat je tijdelijk een ghost wordt bij roekeloos rijgedrag, maar helaas werkt het systeem niet consequent door sommige dingen wel en andere dingen juist niet te bestraffen. Ook doordat je geen schade kunt oplopen kan je blijven beuken. Naast racen heb je ook internet nodig voor Gran Turismo TV. Hier kun je veel uitzendingen van autoprogramma's downloaden. Ook is het mogelijk om hier bijvoorbeeld TopGear te bekijken.

Al met al heeft Polyphony goed werk geleverd en hebben ze de verwachtingen nog hoger gemaakt. Ondanks dat het een proloog is heb ik me er een flinke tijd mee vermaakt. Hopelijk ga ik me nog meer vermaken met GT5. Want zeg nou zelf, met 950 auto's, 70 circuits, een in de physics verwerkt schademodel, een goed snelheidsgevoel, een track-editor en een nog betere grafische prestatie kan het met Gran Turismo 5 toch niet meer misgaan? toch?

Conclusie en beoordeling

Het duurt nog even voordat we Gran Turismo 5 in onze handjes hebben maar toch is de Prologue een vette racer geworden. Door de prachtig uitgewerkte wagens en circuits, de werkelijk verbluffende graphics zowel in als buiten de auto en het heerlijke racen is hij ook nog eens lang houdbaar. Maar kun je je er lang genoeg mee vermaken tot GT5 na al die vertragingen eindelijk uitkomt?
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grafisch
 • Online is leuk...
 • Veel waar voor je geld...
 • Besturing
 • Geluid
 • Cockpit-view
 • Minpunten
 • A.I.
 • Maar verlengt de speelduur niet echt.
 • Maar het blijft een proloog

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit spel is duidelijk niks voor mij

 • dit noem ik troep

 • Alleen al door die naam koop ik 'm niet.

 • Omfg, doodgaan en dan haast alle progressie af kunnen schrijven. Zoals Joey terecht opmerkt onvergeeflijk!

 • had ik maar een psp want er komt alleen maar bagger op de DS:(

 • Lijkt me niks.

 • @bryovic

  nou nou nou…. mario doet het anders heel goed. Maar idd geen goed spel

 • mwoa

 • Doodgaan en bjna al je progressie verliezen? Vok, dan baal je :P

 • Doodgaan en alles verliezen, onvergefelijk!!

 • @ bryovic: KLIK!.  In die top50 van DSgames zitten vast wel de nodige titels die jou aanspreken ;).

 • Toen ik voor het lezen van de recensie de screenshots las leek Mystery Dungeon me nog een best wel leuk spel. Vooral de grafische stijl vindt ik nog best wel tof omdat het me doet denken aan de vette RPG's die ik vroeger gespeeld heb. Maar achteraf valt het toch een beetje tegen want het is wel frustrerend als doodgaat en je tegelijker tijd bijna al je progressie verliest.

 • Een beetje á la Final Fantasy?

 • Matig, matig.

 • Dit is zoon beetje nethack ( http://en.wikipedia.org/wiki/Nethack )in een \"mooi\" jasje. Dat soort spellen kunnen leuk zijn, vooral als je ze veel speelt, maar voor de gemiddelde gamer is dit niks.  Als je stokarm bent of games gewoon heel veel blijft spelen, dan dit is dit mischien wel aardig, de replay waarde is enorm dankzij de random levels.  Dit soort spellen zou je eigenlijk voor mobiele telefoons moeten hebben. Heb je even 10 minuten niks te doen (OV ofzo) dan kan je even een random dungeon in.


 • Bleh.. Klinkt en oogt ultra saai.

 • deze Game zuigt~~!

 • Geef mij maar pokemon mystery dungeon xD

 • grafisch erg minimaal allemaal maar.

 • Ik houd er niet van wanneer ik na het spelen van een game er gefrusteerd uitkom. Dan sla ik deze dus over, want moeilijkheid is goed, maar het moet niet zo worden dat je onderhand het hele spel opnieuw moet spelen wanneer je afgaat.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren