1. 2020 is het belangrijkste jaar voor de Switch

2020 is het belangrijkste jaar voor de Switch

De nieuwe generatie consoles wordt Nintendo’s grote test

2020 wordt een fascinerend gamejaar: prachtige nieuwe games, de verdere opmars van cloud gaming en natuurlijk een nieuwe generatie consoles in de vorm van PlayStation 5 en Xbox Series X. Opvallend genoeg blijft Nintendo vooralsnog - op de release van Animal Crossing en een aantal heruitgaven na - opvallend stil. En dat terwijl al deze opwindende ontwikkelingen de Switch op de proef zullen stellen.

De Nintendo Switch is een groot succes. De console is wereldwijd naar schatting vijftig miljoen keer verkocht, een aantal van de beste games van de laatste jaren zijn erop speelbaar en het is inmiddels bijna gangbaar om indiegames eerst op pc en Switch, en later pas op andere consoles te lanceren. Dat had niemand gedacht na de tegenvallende verkoop van de Wii U.

nintendo switch

De volgende stap

Maar zoals gezegd zet de industrie dit jaar de volgende stap: Sony en Microsoft brengen nieuwe hardware uit. Behalve dat deze nieuwe consoles bijzonder krachtig lijken te worden, wordt backwards compatibility (eindelijk) de standaard om een groter ecosysteem te creëren. Met name Microsoft zet alles op alles om Xbox te uniformeren door zoveel mogelijk games en accessoires compatibel te maken en hardware dankzij cloud gaming langzaam maar zeker overbodig te maken. Dat maakt het bijzonder aantrekkelijk voor gamers om over te stappen, en bijzonder aantrekkelijk voor derde partijen om games voor te ontwikkelen.

Dan is er Nintendo, dat zoals gewoonlijk haar eigen koers vaart en feitelijk al lang geleden de wapenwedloop rondom de beste graphics opgaf. Nintendo staat voor vindingrijke games, slimme concepten en vrolijke werelden, een strategie die in 2020 op de proef wordt gesteld. Wordt het (grafische) gat tussen de Switch en de nieuwe consoles namelijk niet te groot? Zijn ontwikkelaars bereid om hun games naar beneden te schalen voor nota bene mobiele hardware of zelfs aparte Switch-versies te ontwikkelen, zoals Saber Interactive bijvoorbeeld deed met The Witcher 3 – dat beschouwd wordt als een wonder?

De ervaring leert helaas dat veel grote uitgevers afhaken bij het aanbreken van een nieuwe generatie en zich richten op de consoles van Microsoft en Sony. Zelfs nu al bestaat een groot deel van de AAA-ondersteuning van derde partijen uit oudere ports. Van de nieuwe, grote multiplatformgames dit jaar komt zo’n beetje alleen Doom Eternal naar de Switch, en niet tegelijk met de andere versies.

Een blik op de bestverkochte Switch-games vertelt ons dat het wellicht wel losloopt, aangezien Nintendo’s eigen titels veruit het populairst zijn. Toch wordt het interessant om te zien hoe de toekomst van de ondersteuning eruitziet, want zie de hybride maar eens nog een aantal jaar op gang te houden met goede exclusieve titels, iets waar het bedrijf de vorige generatie – mede door de ontwikkeling van games voor de Switch - mee worstelde. Daarnaast hebben we nog amper een idee wat er voor exclusieve games er dit jaar verschijnen.

doom eternal

Switch Pro?

Gelukkig staat Nintendo er duizendmaal beter voor dan den tijde van de Wii U en is zo’n grote afzetmarkt de moeite waard voor derde partijen. De verkoop van de Switch gaat daarnaast keihard en de ambitie van het bedrijf is om het platform te voorzien van een ”langere levensduur ” dan gebruikelijk. En met een strategie die door haar mobiele aard minder dan ooit concurreert met andere consoles zou dat geen probleem moeten zijn, toch?

Merkwaardig genoeg is Nintendo er toch niet helemaal gerust op. Tenminste, als we de geruchten rondom een ‘Switch Pro’ mogen geloven. Recent verscheen namelijk een semi-betrouwbaar bericht dat een dergelijk model wellicht dit jaar al verschijnt, na vergelijkbare geruchten van The Wall Street Journal en de Japanse krant Nikkei. Echt inhoudelijk zijn de geruchten niet, maar het lijkt erop dat Nintendo in ieder geval bezig is met een krachtiger model met een ‘premium’ uiterlijk voor fanatieke gamers.

Dat verhaal klinkt aannemelijk, gezien het feit dat de – ook door Wall Street Journal gelekte – Switch Lite in 2019 verscheen en president Shuntaro Furukawa minder conventioneel ingesteld lijkt te zijn dan zijn voorgangers. Aan Time vertelt Furukawa dat verbetering volgens hem niet mogelijk is ”zonder de vrijheid om te experimenteren”, iets wat in het geval van een Switch Pro absoluut van toepassing is. Hoewel het vanaf de Game Boy al gebruikelijk is om betere versies uit te brengen, zou het voor Nintendo’s consoles de eerste keer zijn dat er een significante upgrade verschijnt.

Switch lite

Andere filosofie

Het bedrijf moet zich echter goed afvragen welke doelgroep, of beter gezegd: welk doel een krachtigere Switch dient. Verlengt een krachtiger model – het equivalent van de New Nintendo 3DS of daadwerkelijk een significante upgrade – de levensduur van de Switch daadwerkelijk? Los van het feit dat het apparaat misschien wel smelt als het 4K-capabele hardware bevat en een Pro qua specificaties waarschijnlijk niet eens in de buurt komt van de PS5 of Series X, kan het de huidige vijftig miljoen Switch-bezitters niet achterlaten door exclusieve games voor de Pro uit te brengen. In dat geval bereikt het bedrijf juist het tegenovergestelde van hun strategie: een kortere levensduur door een keiharde splitsing in het aanbod aan games.

Wellicht moet Nintendo de situatie daarom met een andere filosofie benaderen. Een strategie die de Switch ziet als platform, met niet alleen hardware in verschillende prijsklassen, maar ook een beter online ecosysteem dat spelers op toekomstige platformen toegang geeft tot al hun Switch-games, eindelijk kapitaliseert op de unieke geschiedenis aan games en Nintendo-games naar een groter publiek brengt met cloud gaming. Gamen wordt steeds minder hardware-gebonden, dus wellicht is dát de stap die Nintendo dit jaar moet gaan maken, in plaats van een Switch Pro uit te brengen.

Het belangrijkste jaar

Om te zeggen dat Nintendo moet blijven vechten voor relevantie is natuurlijk vergezocht, maar het bedrijf moet in mindere of meerdere mate anticiperen op de stappen die dit jaar door de game-industrie worden gezet. Wat de strategie exact gaat zijn is koffiedik kijken, maar één ding is wel zeker: 2020 is het belangrijkste jaar voor de Switch tot nu toe.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het valt me op dat Nintendo & de Switch de laatste tijd erg veel aandacht krijgen op IG! Niet dat je me daarover hoort klagen hoor. :) Helemaal niet zelfs!

  De Switch in binnen 3 jaar al +/- 50M. keer verkocht en is daarmee nu al een succes te noemen. Qua exclusives (en indies) zit het nu goed en zal het de aankomende jaren ook goed zitten.

  Het enige wat problemen op kan gaan leveren in de toekomst, zijn 3rd-party games. De nieuwe X en de PS5 zullen vele malen krachtiger zijn dan de Switch, dus dan hangt het van de developers af of ze zin hebben om een aparte Switch versie te gaan maken, of niet. Als ik heel eerlijk ben, dan kan ik wel begrijpen dat sommige developers daar niet zo'n trek in hebben, dus ik denk dat 3rd-party support m.b.t. de Switch dan wel weer iets afneemt.
  Er is natuurlijk nog een mogelijk: Nieuwe 3rd-party games exclusief beschikbaar maken op een evt. Switch Pro (die dan ook een stuk krachtiger zal moeten zijn dan de reguliere Switch), maar of gamers/fans daar blij van worden…? Ik weet het niet. We gaan het zien.

  Persoonlijk heb ik genoeg aan Nintendo exclusives, maar ik ben benieuwd hoe de rest van de wereld reageert op evt. veranderingen m.b.t. dit onderwerp. We gaan het zien! :)
 • @Piet S. Tja, ik wilde meer doen dan een lijstje maken met games die eraan komen. Plus, dus borrelde al tijden in m'n hoofd. Misschien dat ik binnenkort eens in de strategie van Microsoft en Sony duik.
 • @Jack O

  Nogmaals: Je hoort mij niet klagen hoor! :D Ik vind het allemaal best. En daarnaast is het artikel leuk geschreven, wat altijd +1 is.
 • @Piet S. Was ook geen verwijt hoor! Thanks voor je compliment!
 • @Piet S.

  Ik denk eerlijk gezegd dat de Switch weinig tot niets zal merken van de nieuwe PS5/One serie X in 2020. Ten eerste zijn die consoles er voorlopig nog niet dit jaar en zullen dit jaar alleen de early adaptors er eentje voor de volle prijs kopen. Voor Nintendo wat zou merken zal het pas in 2021 zijn. Dan zullen ze zelf misschien ook al met wat nieuws gaan aankomen.

  Ik denk verder dat er weinig gamers zijn die de grote 3rd party games alleen op een Switch kunnen of willen spelen. Het succes van de Switch hangt heel sterk samen met het concept van het apparaat icm indie games. Uiteraard zijn de games van Nintendo zelf een klasse apart vaak en is dat zeker een behoorlijk onderdeel van het succes. Die combinatie van indie en eigen games is een groot onderdeel van het succes volgens mij.

  Het is echt heel tof om games als The Witcher 3 of Alien Isolation portable te kunnen spelen. Geweldig, maar dat zijn al oude games en die dragen echt niet bij aan het succes van de Switch. Leuk voor een paar liefhebbers, maar volgens mij geen redenen voor een grote groep mensen om nu een Switch aan te schaffen.

  Nintendo wil dat haar software gekocht blijft worden en dat nog meer mensen een Switch kopen. De Switch bedient in mijn optiek een andere stuk van de markt dan de PS/Xbox. Het verschil tussen een PS4 Pro/One X en de Switch is al enorm. Ik kan nu ook al geen nieuwe topgames van 3rd party developers spelen op mijn Switch. Dus dat dat straks ook niet kan, maakt niet zoveel uit volgens mij.
 • Voor mij zullen de consoles van Nintendo altijd een 'console voor erbij' zijn. Dit toch wel vanwege het ontbreken van 3rd-party games en een goede online service voor met vrienden te spelen.
  Dit gezegd te hebben, zou de console absoluut niet mogen ontbreken in mijn collectie want de Zelda en Mario en Pokemon games zijn simpelweg games die je gewoon moet spelen in mijn ogen. Met de nadruk op Zelda ;)
 • @Robskeee
  Het online op de switch is inderdaad erg irritant. Als er een fatsoenlijke partychat was had ik veel meer mario kart online gespeeld. Nu heb ik heel vaak gewoon destiny opgestart en dat gespeeld omdat we bij Nintendo geen goede manier van communiceren hebben. Zonde.
 • @blue_blade_3

  Nintendo moet het online gedeelte van de Switch echt flink op de schop nemen (ook al doe ik er persoonlijk niks mee). Een losse app en halfbakken in-game online lobbies. Aanpakken die handel!
 • @Piet S.
  Juist
 • Om even alleen in te gaan op de titel (heb de rest van het artikel gelezen, no worries) ben ik het hier niet mee eens. Na de verschrikkelijke verkopen van de Wii U moest Nintendo even weer alles op alles zetten met de Switch in 2017, welke dat zelfde jaar ook uit kwam met Zelda BotW, Mario Odyssey, Mario Kart, Splatoon 2, Mario Rabbids (niet mijn favoriet) en Xenoblade 2 (wel een favoriet!).
  Dit jaar heeft Nintendo zich wel volledig op de kaart gezet, wat ook in de verkopen te zien is. Daarom denk ik dat 2017 het belangrijkste jaar voor de Switch is en zal blijven.

  Wel ben ik het eens dat de komende tijd zwaar zal worden voor Nintendo qua 3rd party support. Ze zullen niet mee kunnen in het grafische geweld, maar nu al een nieuwe console aankondigen is ook weer een vreemde keuze. Ik denk zelf dat er minder 3rd party games zullen zijn, maar de support van Nintendo zelf de boel tot stand zal houden. Een Switch Pro voor hogere resoluties zie ik ook nog wel komen, maar dan zonder exclusieve games.
 • Dit jaar, en zeker nog het volgende jaar (en mogelijk het jaar erop) zal men voor Xbox en Playstation nog games maken die op de 2013 hardware draaien. De development pipeline voor die studios zal dus blijven bestaan (behalve dan de 2 of 3 exclusives per jaar voor de PS5 maar die komen toch niet naar Nintendo) dus ik denk dat pas over zo'n 3 jaar het "spannend" zou kunnen worden voor Nintendo. Maar Nintendo heeft altijd zijn bestaansrecht gehaald uit hun exclusives, de rest zijn de kersen op de taart maar niet doorslaggevend voor het succes van de console. Ik vermoed dat Nintendo over 3 jaar weer een nieuwe, meer krachtige console op de markt brengen waardoor ze weer aan kunnen sluiten dus ik voorzie geen enkel probleem op dat gebied. Het enige is dat er dit jaar geld uit de markt wordt getrokken voor deze hobby door MS en Sony om dat mensen de nieuwe consoles gaan kopen. Dat zou even een stagnatie kunnen betekenen maar ik betwijfel het.
 • @tielo

  Je weet dat ik het niet altijd met je eens ben, maar ik denk dat je hier de spijker op z'n kop slaat!
 • @Piet S. Heb jij nog voldoende spijkers over?
 • @Richh

  Ja hoor. Die spaar ik zelfs. ;)
 • Elke Nintendo console/handheld is voor mij een leuk extraatje voor erbij. Mijn main game console zal altijd wel de Playstation blijven. Maar voor bv games zoals Zelda koop ik steeds wel een Nintendo console. Maar de vraag is, gaan ze nu mee met de next gen trein? Of blijven ze gewoon hun ding doen per switch zonder de nodige upgrades? Het enigste wat ze wel mogen verbeteren zijn meer exclusieve games uitbrengen dat het publiek wilt, en niet steeds met remastered versies van oude games.
 • @CyberFl En wat denk je van fatsoenlijke online gaming features? Party chat, Archievements, Apps als Youtube Netflix? Ik vind toch ook wel een gemis bij een console.
 • @Robskeee

  Idd, want ik wil niet via de smartphone voicechatten. Maar heb gehoord dat Nintendo bezig is met een grote firmware update. Ben benieuwd. Aja ik wil ook berichten sturen naar mijn vrienden op de switch, maja dat hebben ze blijkbaar ook niet niet toegevoegd.
 • @Robskeee
  Maakt ninty nog steeds gebruik van die achterlijke friendcodes? Wat was dat altijd een gelazer zeg!
 • @AWESOMEDUDE3

  Je hebt ook de keuze om vrienden te zoeken via fb of Twitter. Maar ze moeten alles wel gaan aanpassen hoor. Ze staan achter op dat vlak.
 • @Robskeee
  Partychat is voor mij het allergrootste gemis. Zoals CyberFL hieronder al aan geeft heb ik ook geen zin in los gekloot met een smartphone. Sommige games (zoals Fortnite) hebben inmiddels wel in-game voicechat. Dus heel moeilijk zou 't niet moeten zijn..
  Diverse USB-dongle headsets lijken overigens ook via de docking station te werken. Vanavond maar eens de mijne proberen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren