1. Klonoa (Wii)

Klonoa (Wii)

Misschien één van de beste eigenschappen van de Wii is dat er ruimte is voor platformgames. Op Wii-ware zijn er verscheidene downloads te vinden en zelfs in de winkelschappen liggen verscheidene leuke titels klaar om ieders platformbehoeften te bevredigen. Het schokkende is dat er naast de gebruikelijke Nintendo platformgames ook derde-partij titels zijn die uiterst leuk zijn om te spelen. Eén titel in het bijzonder is Klonoa. “Wie”, vragen jullie? Klonoa, die gave kat-/konijn-achtige figuur die een aantal uitstekende avonturen had op Playstation-consoles en de GBA! Hoezo, nooit van gehoord? Wat een trieste constatering. Ach, het zal niet de eerste keer zijn dat mensen hun schouders ophalen bij het horen van de naam Klonoa. Daarom is het dan ook van groot belang om deze game even van meer aandacht te voorzien.

De vraag is natuurlijk: “Wat maakt deze game dan zo bijzonder?” In principe vindt de game het platformgenre niet opnieuw uit. Sterker nog, deze game is een remake van het origineel dat in 1997 verscheen op de eerste Playstation. Op Sony’s console was het ook al een fantastische game, maar wist niet echt te verkopen. Dat is overigens de vloek van de Klonoa-franchise, want vervolgen op de PS2 en GBA waren nou ook niet bepaald grote successen. Daarom vond Bandai-Namco het dan ook nodig om hem een herkansing te geven en dat is meer dan terecht. Klonoa bezit alle basiselementen die een goede platformgame moet hebben en doet dus wat hij moet doen: heerlijk wegspelen. En dat voor de heerlijke prijs van € 30!

Maar waar ligt dus die aantrekkingskracht? Het zit hem voornamelijk in de “recht-zo-die-gaat”-aanpak van de game. Er zitten geen foefjes of gimmicks in de game waardoor het bijvoorbeeld zogenaamd meer zal bieden dan een andere game binnen het genre. Het is gewoon vijanden verslaan en/of ontwijken en de doorgang naar het volgende level vinden. En natuurlijk, zoals het een platformer betaamt, veel springen. Dat klinkt heel simpel en vrij generiek, maar dankzij de kleurrijke wereld waarin hij vertoeft is de vrees daarvoor al vrij snel verdwenen. De 2.5D-wereld is dan ook prachtig om te zien, inclusief alle vijanden die de levels (in de game “Visions” genoemd) bevolken. De graphics zijn sowieso zeer prettig om naar te kijken, aangezien de personages binnen de game strak zijn geanimeerd. Voor de mensen onder ons die een hekel hebben aan personages met een hoog knuffelgehalte: zij hoeven deze game dus niet te proberen.

Voor de mensen onder ons (en ik mag toch hopen dat er dat verscheidene zijn) die een portie schattigheid kunnen waarderen, is Klonoa gewoon een uitstekend spel. Ook de basis van de gameplay is vrij straight to the point, waarin platformen en het verslaan van vijanden de boventoon voeren. De speler beschikt over een ring waarmee vijanden opgepakt kunnen worden en twee doelen kunnen dienen: of ze worden gebruikt om andere vijanden uit te schakelen of Klonoa kan dankzij het wegwerpen van een vijand een dubbele sprong maken. Daarnaast zijn er in de verschillende levels ook eieren te vinden, waarin extra voorwerpen of gevangen personages verborgen zitten. Verder dan dit gaat het niet, al krijgt de speler zo nu en dan wel een eindbaas voorgeschoteld waarin een iets andere strategie vereist is. Nu moet er niet verwacht worden dat de game diepgaander wordt, want over het geheel is de game wel wat te gemakkelijk. Nu is dat op het eerste gezicht eens geen groot probleem, aangezien de game duidelijk is gericht op spelers van alle leeftijden. Toch is Klonoa maar 5 uur (!) lang en wandel je over het algemeen met het grootste gemak door de game heen. Dan is een aanschaf moeilijk te rechtvaardigen, al weet de lanceerprijs van € 29,99 dat wel te compenseren. (Inmiddels is de game voor een leuker prijsje in huis te halen)

Naast de hoofdgame valt er niet veel meer te ontdekken in deze remake en jammer is dat wel. Nou ja, het is mogelijk om de game te herspelen aangezien er twee taalopties zijn binnen de game: er zijn Engels ingesproken stemmen aanwezig, maar die zijn zo zwak en slecht ingesproken dat het bijna meelijwekkend is. Daarom moet er ook voor gekozen worden voor de optie Phantomiliaans, waarin personages in een brabbeltaaltje met elkaar praten. Dat is echt de betere optie en dat zal de speelervaring daadwerkelijk bevorderen. Voor de rest valt er eigenlijk niet zo veel te vertellen over Klonoa. Het is gewoon een oerdegelijke platformer die als remake goed uit de bus komt. Vermaak op een simpele en mooie wijze.

Conclusie en beoordeling

Klonoa mag dan wel een remake zijn van een uitstekende PSone klassieker, maar laat dat de pret niet drukken. De game is heerlijk speelbaar dankzij de ondersteuning van zowel de Wiimote + nunchuk, Classic controller en de Gamecube controller. Een heerlijk vrolijk avontuur dat wel tekort wordt gedaan door zijn veel te korte spelduur. En de moeilijkheidsgraad die vrij eenvoudig is. Voor de rest een must voor platformliefhebbers.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uitstekende remake
 • Heerlijke speelduur
 • Prima launch prijsje
 • Minpunten
 • Veel te kort
 • Behoorlijk makkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nog nooit van die kerel gehoord

 • Nice, mark wahlberg vind ik echt een goeie keuze voor max payne. een jonge clint eastwood zou ook grappig zijn geweest ;-)

 • Vet hoor!

 • Laat ze eerst maar een goede stijl ontwikkelen voor de film want als het een platte actiefilm wordt dan heeft het in mijn ogen al gefaald.

 • never heard of!

 • Die kerel ziet er niet uit als een jonge Max Payne :S.

 • moet dat dan?

 • Mila Kunis, die van That 70th Show, zalige reeks AKA Jackie

 • Beau Bridges owned in Stargate. hij is wel een goeie keuze.  @keto

  lezen numbnut, max payne wordt gespeeld door mark wahlberg

 • Mark Wahlberg is perfecte kandidaat hiervoor

 • StarGate!

 • Interessant…

 • Ken ik niet, mila Kunis is overigens geen slechte keuze ^^.

 • Damn, de film lijkt me steeds vetter :)

 • @WiiZzhole

  Heb jij ooit max payne 2 gespeeld? want dan weet je dat Mila Kunis a.k.a. Jacky van That 70's Show gewoon niks op Mona Sax lijkt, qua uiterlijk, stem en karakter  Mila Kunis is zooooon slechte keuze om Mona Sax te spelen, zij heeft gewoon het stoere en nuchtere van Mona niet, zij heeft gewoon een arrogant karakter (net zoals haar rol in that 70's show) en een kutstem  Wie vind ik dat Mona dan moet spelen?? Ik vind dat Bridget Moynahan Mona Sax moet spelen zij lijkt perfect en zij is wel een goede actrice • Damn, de film lijkt me veel slechter….

 • @ GastHeer

  perfect, jij vat het .  Mila Kunis is simpelweg een veel te jong meisje om de rol van Mona neer te zetten.  Mona Sax hoort een uiterlijk koele berekende vrouw te zijn in haar mid 30's, ook het feit dat Monahan uiterlijk erg goed op haar kan lijken enzo..

  maar jah, directed by John Moore?  wat verwachten we uiteindelijk van een film gemaakt door de gast achter behind enemy lines en flight of the phoenix?  de man's werkjes zijn steeds oppervlakkige actiefilmpjes met de uitstraling van een wijngaardslak.  Bij Max Payne zie je al aan de casting over welke boeg ze het gaan gooien.  ze hebben met Wahlbergh éen ster die het goed doet aan de kassa, met Bridges een goedkope vergane glorie en met Kunis een lekker jong ding om de jongetjes van 14 die het grootste publiek van Moore's werk vormen te plezieren.

  ik raad de fans van Max Payne echt met klem af om hier naar uit te kijken, want dat ijzersterke volwassen donkere verhaal uit de game wordt echt helemaal verminkt tot oppervlakkige actiefilm. • Nou, je kan ook te optimistisch zijn…

 • netjesss!

 • Tjezus wat een terrible cast behalve Wahlberg klaar dit gaat een poepfilm worden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren