1. LittleBigPlanet (PS3)

LittleBigPlanet (PS3)

Er was eens een wonderschone wereld. In deze prachtige en kleurrijke wereld was van alles te beleven. Zo kon je naar de dierentuin gaan en dieren creëren, een eigen auto maken van karton en hiermee een race winnen. Kortom doen en laten wat je maar wilde. Maar in deze utopische wereld kwam een boosaardig wezen. Hij noemde zichzelf ‘De verzamelaar’ en ontvoerde verscheidene vrienden van je op zijn weg om heerser te worden van het land. Aan jou de taak om je vrienden te redden van deze boosaardige verzamelaar en de wereld weer zo lumineus te maken als die eerst was. ‘Dappere avonturier, Sackboy genaamd door het gepeupel, strijd door middel van de kunst van het platformen. Spring en verzamel op uw weg en vervul uw moeilijke, doch dappere queeste!

Bovenstaande is in feite het verhaal van de welbekende game LittleBigPlanet. Jij gaat als Sackboy -een lappen poppetje dat een paar knopen heeft die als ogen en mond dienen- op pad om vrienden te maken en de vrolijke en creatieve wereld te verkennen, maar wordt op je weg ruw verstoord door de snode plannen van de verzamelaar. Vervolgens moet jij de levels doorwerken, om uiteindelijk de verzamelaar te kunnen verslaan. Het verhaal stelt dus niet echt bijster veel voor en dat is toch wel jammer, want op die manier had het een extra pre voor sommige onder ons kunnen zijn. In LittleBigPlanet draait het duidelijk meer om het platformen in de levels en het spuien van je creativiteit binnen de grote online community die het heeft.

Platformen en creativiteit zijn inderdaad punten waar ik het over had. LBP is namelijk geen gewone game, in vele opzichten zelfs. Het spel is namelijk allereerst in 2D gemaakt. Oké, er zijn wat 3D dingetjes, maar je bekijkt het gehele spel vanuit een 2D blik. Het maken van games in 2D lijkt de laatste jaren niet meer tot de echte topgames te behoren en daarom was men ook algemeen verrast door de grote kwaliteit van LBP. Op een paar kleine bugs na werkt het allemaal prima en zo loopt het ene na het andere platformelement zo in elkaar over. Op die wijze onderscheidt LBP zich allereerst van andere games op het gebied van platformen. Je springt en huppelt vrolijk door de levels heen, terwijl je constant gebruikmaakt van voorwerpen en dieren binnen de levels om je doel, de eindbaas van een level, te bereiken. Deze eindbazen vormen een leuke toevoeging aan de toch al zo vrolijk geschapen levels. Op een telkens leuke en verrassende manier moet je een eindbaas vernietigen, zodat je aan het volgende level kan beginnen.

Eindbazen zijn ook te verwerken in je eigen level-editor, waarmee je naar hartelust je creativiteit kan spuien door van alles en nog wat te maken. LBP barst namelijk van de creativiteit. Door de vele uitgebreide opties is het echter raadzaam om eerst verscheidene introductie video’s van een bepaalde actie te bekijken, waarmee je op een duidelijke en tegelijk ook spelende wijze wordt aangeleerd hoe alles werkt. Deze video’s zijn allen zeer handig, doordat je ook met hen volledig alle opties leert kennen en vervolgens kan verwerken in je eigen levels. Voor deze eigen levels krijg je de beschikking tot werkelijk honderden, zo niet duizenden voorwerpen. Al deze voorwerpen kan je verzamelen in de verhaallevels, waar ze te vinden zijn in stickervorm die over elk level verspreid zijn. Er zijn ook letterlijk stickers te vinden in de levels. Deze stickers kan je opplakken op van alles en nog wat om zo het geheel wat vrolijker over te laten komen, of er juist een sinister sfeertje aan te geven.

De voorwerpen die je dan in je level-editor zet, kan je daarnaast geheel naar eigen wens omvormen, aan elkaar plakken en nog veel en veel meer geweldige opties aan geven. Als je eenmaal een level af hebt, mag je jouw kunst tonen aan de wereld. Elk level kan je namelijk uploaden naar de grote online community die LBP bezit. Dit alles werkt dus met het ‘Create-play-and share’-principe waarmee LBP bekend is geworden. De levels van jou en anderen kan je vervolgens spelen en na het spelen ook nog eens beoordelen en bekritiseren. Op die manier help jij ook andere mensen om hun levels beter te kunnen laten functioneren en er een betere uitstraling aan te geven. Er staan wel meer dan twee miljoen levels online, die er voor zorgen dat de zeker niet onderbedeelde verhaallijn een flink stuk wordt opgekrikt.

Deze verhaallijn wordt nog verder opgekrikt door de mogelijkheid om met z’n vieren binnen een level te spelen. Waar andere games hier vaak de split-screen functie voor gebruiken, staat in LBP iedereen in één scherm gestationeerd. Dit betekent echter wel dat als er iemand uit het scherm valt, hij ook dood is. Om dit te voorkomen krijg je vaak hilarische momenten, waarin iedereen op heldhaftige wijze probeert zijn Sackboy van de ondergang te redden. Hierdoor is het vaak een kluwen van Sackboys aan een rad of ander voorwerp, wat ontzettend leuk is als je met z’n vieren op de bank zit. Er bestaat echter ook de mogelijkheid om online met drie anderen te spelen en op die manier level na level te voltooien. Er zijn echter twee punten die deze mogelijkheid wat minder leuk maken dan het had kunnen zijn.

Allereerst komen we dan aan met het welbekende woord voor games die online functies ondersteunen: lagg. Ook LBP ontkomt er niet aan, regelmatig zal je te maken krijgen met lagg van andere spelers of jezelf. Als je hier aan ontkomen bent, zal er echter een tweede gevaar op de loer liggen. Waar je namelijk met z’n vieren op de bank altijd gezellig kon keuvelen, is het online maar een saaie bedoeling. Niemand om tegen te kletsen en niemand om plezier mee te maken. Geen hard gelach als iemand buiten het scherm gevallen is, maar eerder een doods gegrinnik aan één kant van het scherm. Het valt dan ook aan te raden om het gewoon gezellig met vrienden te doen, want op die manier beleef je duidelijk de meeste lol!

Dit plezier wordt nog eens versterkt door de mooiste beelden die op het scherm getoverd worden. LBP mag dan al anderhalf jaar oud zijn, niettemin blaast het nog steeds games weg met z’n mooie graphics die vriend en vijand doen wegsmelten in combinatie met het vrolijke uiterlijk. Dit uiterlijk wordt dan nog eens flink benadrukt door de vele vrolijke deuntjes die je telkens tegen aan zal lopen en die je dan ook weer doen terugdenken aan die goede, oude kindertijd. Een tijd waarin je nog onbewust van het kwaad daarbuiten kon spelen en onbekommerd de meest leuke dingen kon gaan doen. LBP mag dan een 7+ rating hebben gekregen, voor oudere gamers is het ook zeker nog een game om aan te raden, ondanks z’n kinderlijke uitstraling.

Conclusie en beoordeling

LittleBigPlanet doet veel goed en weinig fout. Het spel is voor vele mensen geschikt: kleine kinderen die genieten van de vrolijke beelden die op hun scherm getoond worden, maar ook volwassenen die nog is een keer aan die kindertijd willen terugdenken en daarnaast hun creativiteit kunnen tonen. De level-editor maakt dit mogelijk door het bieden van ongelooflijk veel mogelijkheden, waarmee iedereen wel aan de slag kan gaan. Voeg daar het feit aan toe dat ook de speeltijd door de vele online levels wordt vergroot en het feit dat je gezellig met vier vrienden op de bank kan spelen en je hebt werkelijk een game in handen waarbij iedere gamer weg van zal smelten.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Create-play-and share' principe
 • Vrolijk stijltje
 • Level-editor
 • Co-op
 • Miljoenen levels online
 • D
 • Grafisch nog steeds een pareltje
 • Minpunten
 • Slecht verhaal
 • Lagg online

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tja…

 • Aha, economie op mijn zaterdagavond! :P  ON TOPIC: ik weet niet of mijn conclusie uit dit bericht juist is, maar het komt er dus op neer dat niet de (verwachte) prestaties van Nintendo maar de huidige dollarstand de koersverwachting van Nintendo naar beneden haalt.

 • Ik haat economie, en zeker analisten.  Iedereen kan zien aankomen dat het niet beter kan gaan met Nintendo als nu. De USA zal de komende jaren een economische terugval te verwerken krijgen.  In de EU ijlen we wat na, maar ook hier zullen de verkopen inzakken (ook van de PS3 en 360)


 • Ik snap er niks van, maar het zal wel door de dollar komen

 • We shall see.

 • Die Amerikaanse Dollar zorgt alleen maar voor problemen. Maar wel voordelig voor importeren.

  Nou ja, persoonlijk verwacht ik nog wel dat Nintendo het goed blijft doen, maar ik ben geen analyst, dus ik kan het natuurlijk niet op iets baseren.

 • Die dollar zorgt echt voor veel te veel problemen. Stomme Amerikanen, hoe ontzettend dom is men daar ook met heel dat hypotheekgebeuren. Zoiets kan ook echt alleen maar daar gebeuren he…

 • Misschien worden de mensen eindelijk verstandig en kopen ze nu een PS3 of 360 :P  P.S. Geintje trouwens -.-

 • Koppa, als je dingen voorziet kan je met je controller in je hand geld verdienen terwijl je SuperSmashBros of GTAIV speelt….

 • Die dollar zorgt echt voor veel te veel problemen. Stomme Amerikanen, hoe ontzettend dom is men daar ook met heel dat hypotheekgebeuren. Zoiets kan ook echt alleen maar daar gebeuren he…  Die mensen daar leven boven het middelmaat en ze blijven toch maar veels te veel geld uitgeven laat ze dat maar lekker doen tot ze de probleem gaan inzien is het al te laat-_-''  @Ontopic

  Was te verwachtten je kan niet zo lang blijven groeien. • Het is logisch dat het later omlaag zal gaan, vooral met de Amerikaanse economie op dit moment.

 • De Wii heeft het erg goed gedaan, maar op een dag moet dit gewoon gebeuren. Dit gaan ook nog gebeuren bij de Xbox en de PS3.

 • We zullen het wel zien. Want voor hetzelfde geld blijft Nintendo nog wel gewoon doorgroeien. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat analysten iets verkeerd hebben ingeschat.

 • duidelijk

 • Dus omdat de verkopen nu hoger zijn dan ooit gaan we naar beneden bijstellen; het kan immers alleen slechter gaan ;-)  prachtig, die analyses. Volgens mij is economie op z'n top en dreigt er een recessie….geldt dus echt niet alleen voor Nintendo.

 • Economie is niet echt mijn ding…

 • Het kon ook niet goed blijven gaan natuurlijk. Als ze nou eens met meer goede games komen, dan zal het wel weer betrekken.

 • ooke… zou leuk zijn als ik beroepseconoom was!;)

 • Altijd grappig dat mensen denken dat dit alleen voor de wii gaat gebeuren…

 • De totale koersverwachting kan naar beneden. De Wii is trouwens nog steeds nergens te verkrijgen dus ik verwacht eigenlijk dat de 360 en PS3 eerder naar beneden gaan in verkopen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren