1. Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal (PS2)

Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal (PS2)

Deel 3 van de befaamde Ratchet & Clank serie verschijnt al een jaar na het vorige deel. Dat deel was echter van zeer goede kwaliteit, dus het zal een moeilijke opgave worden voor dit deel om het te verbeteren. Zou ze dat in slechts een jaar tijd gelukt zijn?

Het is fijn om te zien dat ook op de Playstation 2 zo nu en dan eens een kleurrijk, vrolijk spelletje wordt gemaakt. De Ratchet & Clank serie bewees ook dat het werkte en bovendien is het weer eens wat anders dan al die duister getinte spellen. En ook in dit deel hebben de makers, Insomniac, flink hun fantasie gebruikt in het bedenken van de verschillende werelden en personages. Vooral bij de personages zitten soms de meest maffe, wat vaak voor hilarische momenten oplevert aangezien het spel de nodige humor kent. Er wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van filmpjes, die een goede voice-acting hebben.

En evenals het vorige deel heeft het verhaal niet heel veel om het lijf, ondanks dat het erg leuk wordt verteld. Het draait weer om een slechterik die de hele wereld wil vero… Correctie; die de hele wereld in robots wil laten veranderen. Wel leuk is dat de grote slechterik uit het vorige deel, Captain Qwark, nu aan jouw kant staat. Alhoewel hij wel wat aan geheugenverlies lijdt…

Starship Phoenix

Ook is de game grafisch erg mooi, zelfs nog een tikkeltje beter dan het vorige deel. De game haalt bijna wel het maximale uit de PS2, wat mooie prachtige werelden en personages oplevert. De game loopt ook lekker soepel, alleen de framerate wil soms nog wel eens inzakken als er teveel vijanden of explosies op het scherm zijn. De rest van de tijd loopt het spel vloeiend en vrijwel zonder laadtijden. Alleen als je van wereld naar wereld gaat zie je een korte laadtijd, maar een wereld zelf doorloop je zonder enige vorm van laadschermen.

Jep, ook in dit deel reis je door middel van je ruimteschip van wereld naar wereld. In dit deel is er echter wel een speciale hub-wereld. Alhoewel wereld… Het is in feite een gigantisch ruimteschip genaamd ‘Starship Phoenix’. Elke keer als je een wereld hebt gehaald keer je weer even terug naar dit schip om door te nemen wat je volgende bestemming is. Ook kan je hier nieuwe ‘armors’ kopen en nieuw verkregen wapens uitproberen.

Wapens!

Via wapens probeerde Ratchet & Clank zich altijd te onderscheiden van de rest, en ook in dit deel is dit weer goed gelukt. Voor dit deel zijn er vele nieuwe wapens toegevoegd, en andere oudere wapens hebben nieuwe functies en upgrade mogelijkheden gekregen. Ditmaal kan je al je wapens maarliefst 4x laten upgraden, in tegenstelling tot de 2x in het vorige deel. Dat gebeurd niet door upgrades te kopen, maar door het veelvuldig gebruik van een wapen. Hoe meer je een wapen gebruikt, hoe sneller hij in level zal stijgen. Behalve dat je wapen sterker wordt als hij een level omhoog gaat, krijgen de meeste wapens ook nog eens nieuwe functies. Ook worden mensen die deeltje 1 en 2 trouw hebben gespeeld er ook nog eens voor beloond. Gaandeweg in het avontuur komen namelijk ook een aantal wapens uit de vorige delen beschikbaar, en zeker niet de minste.

Je krijgt natuurlijk ook voldoende tijd om al die wapens leeg te knallen. De game is namelijk nu nog wat meer gericht op nodige knalwerk, en het platformen is iets meer naar de achtergrond geschoven. Dit kan je zien als een minpunt, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. De Ratchet & Clank serie kenmerkt zich namelijk door de wapens, en je kan nu meer dan ooit van deze wapens gebruik maken. Het platformen is overigens niet helemaal verdwenen, in elke wereld is wel het nodige platformwerk te doen. Alleen gewoon een stuk minder als in het vorige deel. Het platformen is overigens wel eens stuk minder frustrerend geworden, aangezien de camera een stuk beter is. Ook bij het schieten, als je veel om een vijand heen moet draaien, draait de camera meestal goed mee. Het is nog niet perfect, maar het is zeker een stuk beter als in deel 2. Wat wel jammer ten opzichte van het vorige avontuur is dat de AI minder slim is. Ik weet niet hoe ze het gedaan hebben, maar ik had in dit deel vaker last van vijanden die tegen muren oplopen en allemaal rare acties uitvoerden. Het komt gelukkig niet te vaak voor, maar wel vaak genoeg zodat het opvalt. Maar over het grote deel is de AI redelijk slim, zeker in de latere werelden zullen de vijanden goed gebruik maken van schuilplekken. Het brengt zelfs een beetje tactiek met zich mee; niet elk wapen kan namelijk in iedere situatie worden gebruikt.

Compleet.

Wel is de game ietsjes makkelijker als het vorige deel. Vooral omdat de game dankzij de betere camera een stuk minder frustrerend is geworden. Wel is de game nog steeds bikkelhard; de continue points zijn nog steeds maar schaars en je wordt zo een stuk teruggezet als je dood gaat. Maar de game is zoals gezegd ietsjes makkelijker en dat zal dus niet vaak voor komen, hoogstens in de latere werelden. (Die overigens wel erg pittig zijn) Maar gelukkig wordt de game zelf er niet korter op; je hebt toch zeker een uur of 15 nodig om het eindpunt te bereiken.

De game speelt zo lekker weg dat je helemaal niet aan stoppen denkt als je de game hebt uitgespeeld. Gelukkig maar dat de game een special ‘Challenge Mode’ heeft, die je vrijspeelt als je de game hebt uitgespeeld. Hierin zijn de vijanden sterker, en zijn de wapens nóg destructiever. Ook is er genoeg te vinden in de game: her en der in de verschillende werelden liggen namelijk speciale items of zijn er leuke minigames. De gladiatoren gevechten uit het vorige deel zijn ook weer van de partij, met als kers op de taart dat je daar ook pittig kan platformen. De Challenge mode, het zoeken naar geheime items, de minigames… Het verhoogt de replay waarde allemaal enorm. Voeg daarbij ook nog een online mode en je kan spreken van een zeer complete game, die je tientallen uren aan je beeldscherm gekluisterd zal houden.

Conclusie en beoordeling

Het is ongelooflijk wat Insomniac heeft gepresteerd. Ze hebben namelijk in een jaar tijd een game afgeleverd die op bijna alle punten beter is dan het vorige deel. Het enige wat jammer is, is de soms storende AI. Maar behalve dat kritiek puntje speelt deze game heerlijk weg. Aan alles merk je dat er met veel liefde aan deze game is gewerkt en de compleetheid maakt het helemaal af. Dat het eigenlijk meer van hetzelfde is nemen we maar voor lief.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Wapens
 • Replay waarde
 • Speelt heerlijk weg
 • Humor
 • Had ik wapens al genoemd?
 • Minpunten
 • AI is niet wat het moet zijn

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Oei Nintendo, das niet zo best :P

 • Boeiend, wat fokt mij de natuur als ik er niet op kan gamen.

 • Zet nintendo dan niet in de lijst!

  Want je weet de gegevens niet, dus hoef je een bedrijf ook niet als millieu vervuiler te benoemen terwijl je geen bewijs hebt.

 • Geen natuur=Geen games.

  Ah jo op een dag zullen we toch spijt krijgen dat we niet op de natur hebben gelet.

  It's all about the money


 • Je zou toch denken dat Nintendo wel voor zulke maatregelen zou gaan?

 • Wat een Hufters die Nitendo ik vind dat ze moeten sluiten :P neej man schijt aan het mileu

 • …das niet cool van Nintendo!  Boeie, ik heb een Ps3 Woohoo!!!! :)

  Maar de natuur must be protected….if only i could play Oblivion! • Zet nintendo dan niet in de lijst!

  Want je weet de gegevens niet, dus hoef je een bedrijf ook niet als millieu vervuiler te benoemen terwijl je geen bewijs hebt.  Denk eens na, geen enkel bedrijf die slecht bezig is publiceert iets.

 • Niet bepaalt netjes van Nintendo.

  Als straf ga ik vanavond niet gamen op m'n Wii!!  ***zet z'n DS aan…*** • Ik dacht dat Nintendo juist zuinig was…

 • Volgens mij hoorde ik net bij het journaal iets dat de vraag naar de Wii zo groot was dat Nintendo fabrieken bij wil bouwen. Benieuwd of we daar nog wat over horen dan :P

 • Iedereen die hier 'fok de natuur' zegt, denk een beetje na. Als de natuur naar de klote gaat zijn er al helemaal geen games meer. Denk alsjeblieft een beetje na voor je iets post!

 • Beetje stom om een bedrijf onderaan de lijst te zetten omdat je de gegevens niet hebt. Als je geen gegevens hebt moet je ook geen conclusies trekken.

  Alhoewel een bedrijf dat zich netjes aan de regels houdt niks te verbergen heeft, dus in dat opzicht begrijp ik de houding van Greenpeace wel.

 • Wat heb ik toch een plurushekel aan Greenpeace! Ik heb echt wel een objectieve mening, maar elke keer als ik wat over Greenpeace hoor, ga ik Greenpeace steeds meer haten!

 • greenpeace lult wel vaker uit zijn nek. mijn vader werkt voor de shell, toen ze een totaal schoongemaakte tank wouden dumpen (waar koraal beter op kan groeien) had greenpeace dat verboden om de natuur te \"beschermen\". en een andere keer waren ze een nissan-fabriek binnengevallen en gesloopt omdat die niet goed voor het milieu zou zijn. waardoor alle werkers daar ontslagen werden. dus greenpeace moet oprotten!

 • wat lopen ze nintendo nu allemaal te beschuldigen terwijl ze niet eens bewijzen hebben..

 • japaners eten walvis…

 • I agree with ikkuhn!

 • De mensen van Greenpeace zijn zowieso zeikerds. Niks van aantrekken Nintendo

 • Nintendo, kijk eens hoe Apple dat doet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren