1. Luigi's Mansion (NGC)

Luigi's Mansion (NGC)

Het is groen, heeft een krullende snor en een Italiaans accent. Over wie heb ik het nu? Luigi natuurlijk, de broer van hét icoon uit de gamewereld, Mario. Het zat de groengeklede loodgieter de laatste jaren niet mee. Al die tijd heeft hij in de schaduw moeten staan van zijn broer. Waar Mario heel wat prinsessen heeft gered, flink wat kartraces heeft gewonnen en een groot aantal feestjes heeft gehouden, stond Luigi er maar wat bij te kijken. Het leven lijkt nu echter de goede kant op te gaan voor Luigi, hij wint zomaar een luxe landhuis in een loterij waar hij niet eens aan mee gedaan had. Dat klinkt natuurlijk als een droom, maar of dat wel zo is blijft de vraag. Komt er eindelijk verandering in Luigi's arme leventje, of zit er weer een addertje onder het gras?

Helaas, onze favoriete nog niet uit de kast gekomen Italiaan heeft weer eens pech. Wou hij zijn succes net gaan vieren met Mario, blijkt deze gewoon te zijn verdwenen! En dat mooie landhuis ziet er in het echt ook niet zo mooi uit als op de foto. Met lichte tred stapt Luigi zijn pasgewonnen villa in, om er even later met een flinke spurt weer uit te gaan. Het prachtige landhuis blijkt last te hebben van ongewenste spokerij! Wat doe je als boze geesten uit het hiernamaals jouw als hun nieuwe doelwit beschouwen? Volgens proffesor E. Gadd is de oplossing simpel. Dit oude mannetje onderzoekt al enige tijd paranormale activiteiten en wil Luigi ook meer dan graag helpen met het terugwinnen van zijn landhuis. Ontmoet de Poltergust 3000, een omgebouwde stofzuiger die de kracht heeft spoken op te zuigen. Met dit merkwaardige wapen wordt Luigi als een ware Ghostbuster opnieuw het landhuis ingestuurd.

En niet alleen het wapen is merkwaardig, ook de besturing hiervan is even wennen. Wil Luigi een echte spokenvanger worden dan moet hij wel eerst de controls leren. Voortbewegen doet hij nog altijd met de control stick. De camera neemt altijd een vast standpunt in, dus de groene goedzak

heeft de c-stick ook tot zijn beschikking. Hiermee richt hij een zaklamp die niet alleen de donkere kamerjes verlicht, maar ook aangeeft waar de stofzuiger op gericht staat. Om de spoken te kunnen opzuigen moet Luigi namelijk wel eerst hun hart laten stoppen. Dit doet hij natuurlijk niet door ze zo ongezond te laten leven dat de geesten een hartaanval krijgen. Nee, simpelweg door met de zaklamp op ze te schijnen verstijven ze even van schrik, waardoor Luigi de kans krijgt het boze spook op te zuigen. Elke geest wordt vergezeld met een cijfer, dat aangeeft hoeveel kracht ze nog overhebben. Door een flinke worsteling kan Luigi deze doen afnemen, en zodra ze uitgeput zijn zuigt de Poltergust het spook op. Daar zijn die schurkachtige hopen ectoplasma niet blij mee: ze zullen er alles aan doen om Luigi tegen te houden. Spoken die je van achter besluipen, spoken die met bommetjes gooien en spoken die je gewoon flink te pakken nemen. Flinke worstelingen met geesten zijn een garantie in deze game!

Nu Luigi wat terug kan doen tegen de ongewenste inwoners is het tijd om op onderzoek uit te gaan. Door het grote landhuis kamer voor kamer af te werken kun je langzaam je loterijprijs terugwinnen. Zodra je eenmaal alle spoken in een kamer hebt opgezogen gaat het licht weer aan en zijn deze paar vierkante meters officieel spookvrij. Nu kun je ongestoord alle kastjes en dozen in je omgeving onderzoeken voor geld: het vreemde landhuis bevat genoeg geld om voor elke inwoner van de Derde Wereld zoveel eten te kopen dat ze allemaal aan obesitas gaan lijden. Behalve dat is geld ook het enigste wat nog een beetje de replaywaarde omhoogkrikt: aan het einde van de game rijker dan Bill Gates zijn. Verder biedt de game nog een alternatieve layout voor het huis, maar daarnaast is er geen reden het spel een tweede keer uit te spelen.

Maar goed, het terugvinden van Mario en het levend ontsnappen uit dit spookhuis is belangrijker dan het vergaren van een paar centen. Ook onder de spoken heerst er een zekere rangorde en grote bazen zijn er zeker. Een paar keer kom je een eindbaas tegen

die je alleen met wat creatief geestenzuigwerk kunt verslaan. Deze momenten zijn helaas schaars en het grootste deel van de spoken zijn standaard vijanden die heel vaak herhaald worden. Omdat dit wel heel erg saai klinkt, heeft Nintendo het behekste landhuis wat meer karakter gegeven. De geesten van de vorige inwoners dwalen ook nog steeds rond en zijn al net zo agressief als de andere schimmigen. Waarin ze echter verschillen, is de manier waarop je ze moet vangen. Deze meer menselijken geven hun hart niet zomaar prijs. Om ze toch in je stofzak te krijgen moet je ze op vaak ironisch wijze van slag brengen. Zo vang je een sportfanaat door een boksbal tegen hem aan te slaan, een oude letterfanaat door zijn boekenkast overhoop te halen en de geest van Pluto door zijn bot af te pakken. Heb je deze rotzakken dan eindelijk te pakken, dan haalt proffesor E. Gadd deze door een van zijn nieuwe uitvindingen die ze in een portret opsluit. Zo kun je altijd terugkijken in de gallerij hoe je langzaam aan het huis van deze spoken hebt gezuiverd. Het zijn maar kleine dingen, maar ze geven wel het typische stempel van Nintendo op het spel.

En waar vinden we dit stempel nog meer terug? Juist, in het grafische vlak. Compleet in tegenstelling tot wat je van een normaal spookhuis verwacht, wordt er helemaal geen moeite gedaan het landhuis eng te laten overkomen. In tegenstelling zelfs, iedereen ziet er behoorlijk lachwekkend uit en Luigi zelf beweegt als een laffe kip met een té strakke speedo aan. Als de Itialaanse Ghostbuster dan ook nog met een zacht stemmetje vragend 'Mariooo?' roept hoor je genoeg te weten: hoe heeft hij ooit de moed gekregen om aan deze spokenjacht te beginnen? En belangrijker nog, heeft hij de guts om deze tot een goed eind te brengen? Dat antwoord zul je in elk geval snel genoeg weten, met een kleine tien tot twaalf uur heb je de aftiteling zeker wel gezien en zoals al eerder gezegd, er is niet veel reden de game te herspelen. Dat geld trouwens ook voor deze recensie. Nu ben je al bijna bij het einde en zul je denken, net als bij het spelen van Luigi's Mansion, 'waarom zou ik het nog een keer gaan doen?'. En daar is inderdaad maar weinig reden toe.

Conclusie en beoordeling

Luigi's Mansion is een solide entree voor Luigi als hoofdrolspeler. De game doet weinig fout, maar heeft ook weinig hoogtepunten en bezorgt je nergens een gevoel van extase. Gelukkig voor jou is de speelduur ook niet zo lang en het einde weinig indrukwekkend, dus wie al vroegtijdig zat wordt van de spokenjacht mist niks. Al met al is dit echt zo'n spel dat je voor een tiental euro's uit de budgetbak haalt en een keertje snel doorspeelt. Maar als je deze game laat liggen in de budgetbak is dat ook geen probleem hoor. Echt niet.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Vermakelijk
 • Erg solide gameplay
 • Heerlijk lichthartig
 • Knuffelitaliaan Luigi!
 • Minpunten
 • Nauwelijks replaywaarde
 • Korte speelduur
 • Grafisch geen hoogtepunt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk snel effe downloaden zou ik zegge wel jammer voor al die gene die er voor betaald hebben

 • Waarom jammer? Maps waren de aankoop meer dan waard.

 • Whaha, die trailer is echt lachen! Let's own some noobz for free!

 • Beter. Ik heb ze nog niet, dus dat komt mooi uit :)

 • Eindelijk, geduld loont dus wel :)

 • LOL, die is wel grappig! Spijtig dat ik gen xbox360 heb met halo3, had me anders wel lachen geweest xD

 • Nah ik heb ruim een maand geleden 800 mp betaald voor die maps…. Ik heb mn lesje wel weer geleerd, volgende keer meer geduld hebben, de nieuwe map pack zal dan op den duur ook wel gratis worden.

 • wat doet die voetbal daarin ?

 • Moet wel zeggen dat het redelijk genaait is voor de mensen die er al voor hebben betaald. Het filmpje is wel meesterlijk btw. :)

 • dat voetbal is cool :), jammer dak geen 360 heb =[

 • Niks matig, was ruim voor de release van de pack bekend. Is je eigen keus geweest om ze nu aan te schaffen. Nu heb je een voordeel als ze bijvoorbeeld in de Ranked playlist komen en je dus al kennis hebt van de map. Kan je idd wat Noobs ownen.

 • die filmpje si grapiig:|yes yes yes tog ma goed dat ik ff heb gew8 maandje

  :P

 • Goed om te horen dat de Heroic Map Pack eindelijk gratis wordt.

 • Whahah die trailer :D Geweldig gewoon xD

 • ''Niks matig, was ruim voor de release van de pack bekend''  http://www.insidegamer.nl/xbox360/halo3/rubrieken/18910/Halo-3-Heroic-Map-Pack.html

  ''Kun je je in deze beschrijving niet vinden, dan is het misschien beter om hem te laten zitten en te wachten op de lente, wanneer deze drie maps gratis beschikbaar zullen worden gesteld.''  Inderdaad…… zelf wist ik het niet, maar het was inderdaad van te voren bekend dus…

  Ik voel me een beetje dom nu…:(
 • yes over 3 dagen downloaden :D

 • Mocht tijd worden, kan ik me MS points sparen voor de Legendary map-pack en de map-pack voor CoD4 :P

 • gelukkig weer nieuwe maps de oude ken ik zo zachtjes aan wel helemaal uit me hoofd

 • Love Bungie JEH! :P

 • Ga ik meteen downloaden als ik halo 3 heb!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren