1. Star Wars: The Force Unleashed (PS3)

Star Wars: The Force Unleashed (PS3)

Hoe zorg je ervoor dat een franchise die maar niet kan voldoen aan de hoge eisen die men tegenwoordig stelt, toch de nodige aandacht te laten krijgen? Juist, door het maken van propaganda en het aankondigen van een nieuwe physics engine. De nieuwste telg uit het Star Wars franchise won dan ook gestaag aan populariteit en LucasArts wist hier subliem op in te spelen door de nodige trailers en teasers ons wereldje in te sturen. Laten we dan ook hopen dat men de torenhoge verwachtingen heeft ingelost.

Star Wars: The Force Unleashed begint wanneer jij als loyale leerling van Darth Vader een opdracht krijgt die je zonder problemen dient op te lossen. Dit vindt Vader niet meer dan normaal aangezien je hiermee zijn gulheid beloont. Toen je nog jong was maakte je namelijk deel uit van een nobele familie die een belangrijke positie handhaafde binnen de anarchie van de Jedi. Vader zag hen als een bedreiging die op tijd het zwijgen moest opgelegd worden en moordde hen dan ook volledig uit…op één jongetje na. Toen hij eenmaal al je familieleden had afgeslacht ontdekte hij dat je over immense krachten beschikte en voelde dat hij je nog kon bekeren tot de Dark Side of the Force. Vader liet je dan ook leven, maar in ruil voor dit genereuze gebaar moest hij dan ook de meest vuile klusjes opknappen. Dit gaat van het verslaan van uitermate sterke Jedi, tot het uitschakelen van een hele vloot vijanden.

Vijanden die overigens in grote getallen aanwezig zijn in de game en jammer genoeg over de kunstmatige intelligentie beschikken van een dinosauriër. Ze handelen namelijk enorm agressief en van schuilen hebben ze nog nooit gehoord. Het impulsief bestormen van je schuilplaats is iets wat maar wat vaak zal voorkomen en kan bij momenten als een pittige ervaring beschouwd worden. Al zal dat zeker niet liggen aan de individuele A.I. van je vijanden maar aan de druk die ze in groep weten uit te oefenen. Als men een horde vijanden moet weten af te weren is buttonbashen dan ook vrijwel onmogelijk te vermijden. Toch weet men op een humoristische manier de gamer te overtuigen dat het wel degelijk levende wezens zijn met een overlevingsinstinct. Je hebt naast het gebruik van je lightsaber waarmee je inhakt op je vijanden, immers ook de beschikking over de welgekende Force. Hiermee kan je vijanden door de lucht doen zweven en de afgrond in smijten. Het is dan ook vrij logisch dat zij alles doen om te overleven, zelfs het meesleuren van leden van het eigen team wordt niet verafschuwd.

Bij momenten worden de indrukwekkende physics die de Force enorm goed tot zijn recht doen komen, toch ten volle benut. Dit is namelijk het geval wanneer je het opneemt tegen één van de eindbazen die vooral bestaan uit Jedi’s en groteske monsters. Al weet men ook daar niet echt te overtuigen. Ze hebben bij deze gevechten overvloedig gebruik gemaakt van de zogenaamde Quick Time Events die vrijwel altijd gebruikt worden om de fatale klap uit te delen. Variatie in deze gevechten zou dan ook zeker aangenaam geweest zijn. Dit alles neemt gelukkig niet weg dat men ook het oog wat gegund heeft. Het knetteren van twee lightsabers ziet er indrukwekkend uit en de monsters mogen er grafisch ook zeker zijn. Ook in het eerste level waarin je even in de huid van Darth Vader kruipt en een massamoord op touw zet, ziet de vegetatie er indrukwekkend uit. Al is deze pracht en praal ook maar beperkt aanwezig in de game.

Naarmate je vordert lijken de creatieve geesten die LucasArts tot haar beschikking heeft alle inspiratie verloren te hebben. De omgevingen zien er namelijk steeds vaker eentonig uit en het niveau van de aanvang van de game wordt dan ook niet meer gehaald. Kleurrijke omgevingen zijn eerder de uitzondering dan de regelmaat en steeds grauwer wordende omgevingen vieren hoogtij. Het feit dat je halverwege de game moet terugkeren naar eerder bezochte planeten zet dit alleen maar meer kracht bij. Deze lineaire trend zet zich jammer genoeg ook verder in de vele missies die de game je voorschotelt. Gelijkaardige missies komen steeds vaker voor en worden zelfs beperkter uitgewerkt naar het einde toe. Gelukkig weet men op bepaalde vlakken dan toch verrassend uit de hoek te komen.

Havok heeft er namelijk voor gezorgd dat voorwerpen die je wegsmijt met de Force enorm realistisch reageren. Daarnaast heeft men ook voor de overige Force-krachten die verwerkt zijn in de game zoals Grip, Push en Lightning voorzien van realistische physics. Het feit dat het verhaal zich afspeelt tussen Episode III en Episode IV mag aanschouwd worden als een meesterlijke zet. Tussen deze Episodes bevindt zich namelijk een gat van negentien jaar en dat wordt op sublieme wijze opgevuld door een ijzersterk verhaal. Je begint naarmate je vordert in de game te twijfelen aan de aard van je missies en of je wel juist handelt. Er komt zelfs een heuse liefdesaffaire aan te pas! Jammer genoeg is het wel van korte duur, maar dat doet niets af aan het sterke verhaal. LucasArts is dan ook in de eerste plaats een filmmaatschappij en dat is meer dan duidelijk te merken bij de gelikte acteerprestaties die zich voordoen in de animaties. Deze zien er overigens prachtig uit en mogen er op grafisch gebied zeker zijn.

Hoewel de game over een sterke verhaallijn en veel actie beschikt, wordt het tempo er regelmatig uitgehaald. Zelfs na het installeren op de harde schijf word je nog regelmatig getrakteerd op tergend lange laadtijden. Ook de tussenfilmpjes en de menuutjes ontsnappen hier niet aan, waar ik anno 2010 toch wel wat moeite mee heb. Alsof de game nog niet genoeg ellende bevat, is er ook nog sprake van een noemenswaardige hoeveelheid pop-up en laat de camera het bij momenten afweten. De Force was dan ook niet sterk aanwezig bij deze game.

Conclusie en beoordeling

Zoals al vele malen eerder bewezen is in de geschiedenis, is propaganda één van de sterkste wapens waartoe je beschikking hebt. LucasArts heeft dan ook de sterkste troef -namelijk de physics engine- van de game volledig uitgebuit om de gamers warm te maken voor Star Wars: The Force Unleashed. Jammer genoeg bevat de game teveel technische oneffenheden en is het nochtans ijzersterke verhaal van te korte duur. Ook de vele actie elementen worden in de kiem gesmoord door een A.I. die maar matig is uitgewerkt. Grafisch zit het gelukkig wel allemaal snor en zal alleen vervelen door de vaak terugkerende omgevingen die na verloop van tijd ook eentonig worden. Dit neemt niet weg dat een fan van het Star Wars franchise zich zeker zal vermaken en in staat zal zijn om zich over de minpuntjes heen te zetten, al raad ik niet fans aan om deze game links te laten liggen.
5,7
Score
57
Score: 55
 • Pluspunten
 • Prachtige graphics;
 • sublieme physics;
 • veel actie;
 • sterk verhaal...
 • Minpunten
 • maar veel te kort;
 • Quick Time Events;
 • repetitief;
 • veel technische oneffenheden;
 • enorm veel laadtijden;
 • matige A.I.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jmmr net geen plantium.

 • YEUHHHHHHHHHHHHH, hopenlijk verlagen de prijzen van de andere spellen binnenkort ook!

 • Ja, daar hebben we helemaal niks aan. Maak die nieuwe games die uitkomen dan 10 euro goedkoper. Want in de winkels zijn sommige PS3 titels echt over de 70 euro =O belachelijk!

 • Nice, Motorstorm heb ik al maar is toch zeker een leuk spel om nog te halen  edit: @Wars120, ik bedoel dat het voor andere die hem nog niet hebben een leuk spel is om te halen :P

 • Lekker, maar ik heb de vetste van dit rijtje al dus, IK heb er niet veel aan. xD

 • @ Null

  Wie koopt er nou 2 spellen :P  Maar dat werd eens tijd, de spellen waren al iets van 70 euro ofzo.

 • goeie zet van SCEE die games waren echt 70 euro ofzeuw, jmmr datik geen ps3 heb:P

 • Mooi, zeker nu die dollar zo laag staat is he tnetjes dat dit gebeurt. Maar sommige PS3titels BOVEN de 70 euro? Hmrf, welke dan?

 • Sommige van die games zijn volgens mij al 40 euro Folklore bijv.

 • Geweldig idee, doe maar bij alle PS3 games:P

 • Een heleboel games zijn al €40,- dalen ze nu nog meer :D:P

 • Die games gaan nu nog 40 euro kosten? Wat is dat voor belachelijk gezeik :S Ik vind 't schandelijk dat die games zo duur zijn omdat ze toevallig op Blu-Ray staan.  Maarja, de prijzen omlaag van de games… Nu nog dat pokkeding zelf nog :-D

 • Sorry maar 40 euro? Die games zijn dan al bijn 2 jaar oud ;) Je betaald in veel gameshops nog maar 30 voor deze games! Zijn ze bij Sony dan echt op hun hoofd gevallen?

 • Ik vind 40 euro nog steeds te duur voor Motorstorm. Ik vind dat die nu wel rond de 30 waard is hoor. Het is een Launch-Game Sony!

 • alle games die jullie op lijs heb staan kost alle maar 40 euro beetje laat

 • Zo daar zitten de vier spellen in, die ik wel zou willen hebben.

 • Die worden nog wel platinum, maar dat krijgt een nieuwe naam stond in OPM: 'Best of PlayStation 3'

 • Veel games zijn al in prijs verlaagd. ;)  @Furyan NL: WTF, Folklore, Heavenly Sword en Lair zijn pas 4 a 5 maanden uit en die zijn nu al 40 euro. De andere zijn al 1 jaar uit dus bijna 2 jaar is wat overdreven.

 • Eindelijk, Resistance en Heavenly Sword, here I come!

 • wordt het lekker een goedkope maand in plaats van een dure

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren