1. New Super Mario Bros. Wii (Wii)

New Super Mario Bros. Wii (Wii)

Na ruim vijftien jaar verschijnt er dan eindelijk weer een nieuwe 2D-platformer op een console met Mario in de hoofdrol! Na het grote succes van New Super Mario Bros. op de DS, waar Mario terug ging naar zijn roots, snapte Nintendo wel dat er grote vraag was naar een nieuwe 2D-avontuur met Mario. En zo is die dan ook vorige week verschenen op de Wii, een half jaar na de aankondiging van het spel. Het was tijdens de aankondiging wel duidelijk wat de grootste troef van deze game, namelijk de multiplayer. Zo is het in dit avontuur mogelijk om met zijn vieren tegelijk de levels te doorlopen. Nintendo moedigt mensen zelfs aan met meer mensen tegelijk te spelen. Verder heeft Nintendo geen moeite om dit spel flink te promoten. Zo zijn er verschillende reclames op televisie te zien en passeert deze games in aardig wat programma’s de revue. Of dit het wel allemaal waard is, is te lezen in deze review.

NSMB Wii blijft trouw aan de originele delen op de NES, sterker nog, het lijkt er heel veel op. NSMB Wii pakt een paar dingetjes hier en daar van Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3 en Super Mario World. Erg is dit helemaal niet, want NSMB Wii past deze dingetjes zodanig aan, dat het weer als nieuw aan voelt. Zo komen Bowser’s kinderen weer in het spel, maar moeten ze meestal wel net op een iets andere manier verslagen worden. Verder verschijnen o.a. weer de vliegende schepen, de spookhuizen en de paddestoelhuisjes weer in dit nieuwe deel.

Na een klein introfilmpje kan meneer Mario dan eindelijk aan de slag en dit keer hoeft hij niet alleen te gaan. Het is namelijk mogelijk tot maximaal vier spelers tegelijk (namelijk Mario, Luigi, een blauwe Toad en een gele Toad) de levels te doorlopen. De game is echter ook in jouw eentje te spelen en daar ik zal dan ook nu mee beginnen. Als je dit spel in je eentje speelt of met meerdere spelers, de levels blijven exact hetzelfde. Als je alleen speelt zul je er waarschijnlijk net zo veel plezier uithalen dan als je met meerdere mensen bent. Het concept van een Mario Bros.-game behoeft weinig uitleg. Elke game heeft een aantal levels, waar je vervolgens naar je einddoel toe moet gaan. Dit doe je door gebruik te maken van jouw springtechnieken om op vijanden te springen of jouw vuurballen die je kunt schieten op vijanden. NSMB Wii biedt ook enkele nieuwe power-ups, daarover later meer. Het concept van NSMB Wii is precies hetzelfde, wat je heel erg moet denken aan de klassiekers op de NES. De meeste levels in dit deel zijn opnieuw prachtig ontworpen, waardoor je wel flink je best moet doen niet dood te gaan. Dit geldt zowel in jouw eentje als met meerdere mensen.

Met meerdere mensen wordt dit spel namelijk geen eitje om uit te spelen. Hoewel er evenveel vijanden op het scherm verschijnen en de eindbazen even moeilijk blijven, moet je nu wel rekening houden met jouw medespelers. In de latere levels kom je vaak stukken met kleine of bewegende platformpjes tegen, waarbij je in jouw eentje al moet oppassen dat je niet misspringt. Met zijn vieren wordt het al helemaal oppassen. Daarom kan dit af en toe wel eens leiden tot de dood van iemand anders, terwijl het eigenlijk jouw schuld is. Dit is echter niet erg, want de speler komt gewoon weer terug in een bubbeltje in het scherm en kan door iemand anders te raken, weer verder met zijn avontuur. In principe kan dit altijd, totdat al jouw levens op zijn of iedereen tegelijk dood is. Als dat namelijk gebeurt, zul je weer het level opnieuw moeten beginnen. Geïrriteerd ben ik niet echt geworden tijdens het spelen met meerdere spelers. Extra levens worden namelijk snel weer opgepakt en als je dood bent, kom je zo weer terug.

Wat wel een beetje jammer is aan deze game, is de hoeveelheid nieuwe power-ups. Zo is er een helikopterhoed-paddenstoel, je raadt wel wat deze doet. Verder bevinden er zich in verschillende levels ijsbloemen en penguin-powerups. Als je één van deze twee power-ups pakt, is het mogelijk om met ijsballen jouw vijanden te bevriezen en ze vervolgens kapot te slaan. Of je kunt vijanden in de lucht bevriezen, zodat ze als een opstapje kunnen dienen naar een hogergelegen gebied. Beide power-ups zijn leuk om te gebruiken, het is alleen een beetje jammer dat dit de enige twee nieuwe zijn. Wat Nintendo wel heeft gedaan om het gebrek aan nieuwe power-ups te compenseren, is de toevoeging van Yoshi in enkele levels. Met Yoshi is het mogelijk verder te springen en vijanden op te eten. Zonder Yoshi wordt het namelijk een stukje lastiger om bij enkele levels het einde te bereiken. Een oude bekende in het spel, die misschien niet zo heel veel toevoegt, maar wel een gevoel van nostalgie brengt.

NSMB Wii ziet er heel erg kleurrijk en vrolijk uit en bijna alle modellen zijn in 3D. Echt supermooi is het allemaal niet, maar zeker wel mooier dan vele andere games op de Wii. Qua soundtrack is dit niet het beste deel in de Super Mario Bros.-serie, maar verkeerd zijn de achtergrondgeluiden zeker niet. Enkele nieuwe nummers en aangepaste versies van oudere nummers zul je horen, naarmate je verder komt in het spel. NSMB Wii is, in tegenstelling tot zijn broertje op de DS, wel behoorlijk pittig en dat is zeker mooi. Nu je met zijn vieren kan spelen, is dit helemaal niet erg. De moeilijkere delen van bepaalde levels kunnen namelijk door de meer ervaren gamers uitgespeeld worden, terwijl jij rustig in jouw bubbeltje wacht totdat het voorbij is.

Conclusie en beoordeling

New Super Mario Bros. Wii laat zien waar Mario en zijn vrienden vandaan kwamen en doet dit uitstekend. Het is in dit deel ook mogelijk met maximaal vier spelers tegelijk te spelen, wat zeker zeer hectisch wordt. NSMB Wii kan eigenlijk door iedereen gespeeld worden. De wat minder goede gamers kunnen namelijk door de meer ervaren gamers geholpen worden of ze kunnen rustig in een bubbeltje gaan zitten wachten, totdat het lastige deel van een level voorbij is. Nintendo heeft dit najaar niet al te veel topgames aan te bieden, maar je zou kunnen zeggen dat deze game het beperkte aanbod bijna helemaal goed maakt!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Genoeg nieuws te beleven
 • Zeer goede besturing
 • Veel te ontdekken
 • Veel aandacht geschonken aan multiplayer
 • Minpunten
 • Niet allerbeste soundtrack

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • MOET…IK…HEBBEN…………..

 • Hyper de hyp =)

 • SUPER VET man, oh die zou ik ook wel een willen.

  maar zullen hier in nederland vast helemaal zeldzaam zijn :(  maar ziet er tof uit. hopelijk word de print er niet afgeveegd mocht tie weg moeten voor onderhoud :S:P

 • ze zullen ook wel voor veel geld aangeboden worden als hij in handen komt van een leek ipv een fan :S

 • Wahaha echt vet

 • das wel vet jah, ze zullen alleen wel duur zijn

 • ik vind ze niet echt mooi, en om dat getal op de voorkant te zetten was ook lelijk. Geef mij maar gewoon de game!

 • Het is geen elite, elites zijn niet blinkend zwart :-p

  Wel mooi voor de rest.

 • Cool, das nog wel eens de moeite waard… Maar ja, ge gaat die hier toch nergens vinden…

 • Ik vind ze echt gruwelijk!

 • Dit nieuws is alweer van een paar dagen terug IG… had er met de paasdagen die weinig nieuws boden ook wel opgemogen. Ziet er geweldig uit trouwens :D.

 • Misschien vindt je er wel eentje op ie-beej (voor een paar 100.000 scheuro's).

  Vind het niet lelijk, maar word er toch niet helemaal warm van. Heel die GTA heisa is toch een beetje overhypt. Straks valt ie helemaal tegen (zoals AC). Zou jammer zijn.

 • Nou zo'n stickertje kan ik zelf wel uitprinten en dan opplakken is dit nu zo speciaal

 • Ring of Death -> Opsturen -> Na 2 maanden terug zonder stickers.

 • gaaf

 • nutteloos…….

 • Ik vind die boxart best wel mooi.

  Zal wel een aardig prijskaartje aan hangen.

 • Doet me vrij weinig…

 • GTA 4 valt niet tegen. Ubisoft had AC uit moeten stellen dan was het cijfer een 10 geworden. vind hem nu een 9 waard. GTA 4 is al een paar keer uitgesteld, iets wat R* wel goed heeft begrepen;)

 • MUST HAVE

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren