1. PES 2010 (X360)

PES 2010 (X360)

De laatste paar jaar zijn en beetje teleurstellend geweest voor de fans van Pro Evolution Soccer. De titel werd zwaar bekritiseerd vanwege zijn tekort aan ontwikkeling en verloor zijn troon als beste voetbalgame om deze af te staan aan FIFA. Maar Konami hoopt met PES 2010 toch de troon wederom te veroveren en FIFA 10 te verslaan.

Dit “seizoen” is daarom misschien wel het belangrijkste voor Pro Evolution Soccer tot nu toe. Konami is er zeker van met deze game te veroveren en daarom waren ook wij zeer benieuwd naar het resultaat van de game. Met PES 2010 mag gezegd worden dat de serie eindelijk next-gen-waardig is en het eerste dat opvalt zijn de sterke graphics. Konami heeft duidelijk gewerkt aan het detail van de voetballers en de algehele belichting, waardoor het nieuwste deel er erg goed uitziet. De spelers zien er natuurgetrouw uit en vooral de bekende namen lijken bijzonder veel op de echte voetballers.

Graphics

De animaties zijn iets minder stroef dan in het voorgaande deel, wat de game een betere flow geeft. Op zich is het speltempo nog steeds iets te traag naar mijn smaak, zeker als je het vergelijkt met eerdere delen, maar alles loopt net even vloeiender. Daarbij ben ik de framedrops, waar mensen nog wel eens last aan ondervonden in PES 2009, niet meer tegengekomen.

Gameplay

Toch kom ik op gameplay-gebied zaken tegen die niet geheel uit de verf komen. Zo blijkt het 360-dribbelen niet zo goed te werken als bij FIFA 10. Je spelers hebben wel iets meer bewegingsvrijheid, maar ze lijken niet in alle richtingen te kunnen lopen. Ook nemen voetballers nog wel eens flink de tijd om de bal aan te nemen om deze vervolgens in alle rust door te spelen en lijken daarmee niet altijd te anticiperen op een gevaarlijke situatie.

Gelukkig heeft Konami wel goed werk geleverd qua kunstmatige intelligentie en de voetballers blijken dan ook de ruimtes flink klein te houden. Wel moet gezegd worden dat verdedigers niet echt goed weten om te gaan met aanvallers die op egotrippen. Wij hadden dan ook niet bijzonder veel moeite om op deze manier alleen voor de keeper te komen en een goal scoren was vervolgens een koud kunstje.

Tel daarbij op dat de AI van de keepers juist niet bijzonder sterk is en je kunt je bedenken dat wedstrijden soms erg gemakkelijk gewonnen kunnen worden. Konami lijkt dan ook de beginnende speler te bedienen en de gevorderde speler mag de moeilijkheidsgraad dan ook direct op hoog zetten als deze aan de slag gaat met PES 2010. Overigens heb je hier natuurlijk een stuk minder last van als je tegen een andere gamer speelt en eigenlijk is de Pro Evo-serie op die manier altijd op zijn best geweest.

Dat PES 2010 toegankelijker is dan voorgaande delen, zien we ook terug in de nieuwe tactische opties die de game aan de speler biedt. Je kunt heel eenvoudig aanpassen hoe je team moet spelen en dit blijkt daadwerkelijk het spelbeeld te veranderen. Met een simpele aanpassing kun je er dan ook voor zorgen dat je team bijvoorbeeld aanvallender speelt, compacter speelt of via de flanken moet oprukken. Dat is overigens niet alleen een handige feature voor de beginnende gamer, maar ook zeer gewenst voor gevorderde spelers, aangezien je zo erg snel kunt bepalen hoe je team zich moet gedragen.

Niet alleen op teamniveau zien we deze overzichtelijkheid terug, ook bij spelers kun je eenvoudiger aanpassen hoe zij zich gedragen. Via een kaartensysteem kun je heel goed zien wat de bijzondere kwaliteiten zijn van een voetballer en deze bijvoorbeeld aan- of uitzetten. Denk bijvoorbeeld aan de skill van Messi waarmee hij vanaf de zijkant het strafschofgebied al dribbelend penetreert. Met een paar selecties heb je de speelwijze van een speler aangepast en je hebt zo meteen een snel overzicht hoe een voetballer speelt (of kan spelen).

Deze nieuwe features zijn dan ook meer dan welkom, maar aangezien Konami veel aandacht hieraan heeft besteed, lijkt het er op dat de serie op andere gebieden nog wel een beetje stilstaat. Zo is het commentaar nog steeds matig te noemen en misten we toch wel die typische voetbalsfeer in de stadions. Dat het publiek er inmiddels niet meer uitziet als één grote pixelbrij, weet dat niet te verbloemen. Ook qua licenties moet PES 2010 toch zijn meerdere bekennen aan FIFA 10. Wel zien we zowel de Europa League als de Champions League terug, waarvan de laatstgenoemde ook los te spelen is. Als je in je eentje speelt, zul je waarschijnlijk de meeste tijd spenderen met de Master League en aangezien deze naast de genoemde toernooien ook iets meer opties kent, ben je hier zeker tientallen uren zoet mee.

Conclusie en beoordeling

PES 2010 tilt de serie eindelijk naar het niveau van de next-generation consoles en dat zien we zowel terug op grafisch gebied als qua gameplay. Wel mag opgemerkt worden dat de game nog sfeer mist en het matige commentaar helpt op dat gebied zeker niet mee. De mogelijkheid om heel eenvoudig tactieken aan te passen, is een zeer welkome toevoeging, maar het lijkt er wel op dat Konami beginnende speler iets te veel tegemoet komt. Alles bij elkaar opgeteld is PES 2010 een zeer geslaagde game, maar desondanks zeker niet in staat om FIFA 10 van de troon te stoten.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Sterke verbetering van graphics
 • Verbeterde A.I.
 • Toegankelijker
 • Minpunten
 • graden dribbelen komt niet goed uit de verf
 • Matig commentaar en sfeer in stadions

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik vind Marble Blast Ultra leuker, ze zijn trouwens wel erg laat met die update :S

 • Uh, dit ziet er echt dom uit…

 • Ik heb deze op de PC, de puzzels zijn tof om op te lossen en er zit veel variatie in.

 • Neh, toch maar niet.

 • Heb hem zelf ook op me xbox360. Is best wel leuk spel maar niet echt een spel om vaak uit te spelen of zo. Had liever gezien dat ze wat meer levels hadden toegevoegt.

 • Ik heb het niet zo heeel erg op arcades.

 • Neh, toch maar niet.

 • dit is wel een lastig spel.. vooral het laatste level co-op was ik 2 uur mee bezig hahaha..kuch.. hmm…trauma

 • Zelf ik heb ik Switchball nog niet gespeeld. Maar het is wel goed dat de game door deze update verbeterde graphics, een stabiele gameplay-ervaring en verbeterde leaderboards krijgt. Zeker als je die update gewoon gratis kan downloaden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren