1. LEGO Batman: The Videogame (Wii)

LEGO Batman: The Videogame (Wii)

Om met de deur in huis te vallen: Batman is één van de beste superhelden ooit bedacht. Gecreëerd door Bob Kane werd Bruce Wayne op jonge leeftijd geconfronteerd met het verlies van zijn ouders dankzij een crimineel. Getekend door deze gebeurtenis en dankzij het familiefortuin dat hij heeft geërfd, besluit hij om de misdaad te bestrijden. Batman is geboren en de rest weten we. Sinds het prille begin heeft the Dark Knight steeds meer fans gekregen die vooral bleven hangen vanwege verscheidene iconische schurken en goed geschreven verhalen. Stripboeken zoals “The Killing Joke” en “The Dark Knight Returns” worden dan ook zeer gewaardeerd door stripfanaten. Door de jaren heen heeft Batman ook de stap gemaakt naar andere media waaronder videogames, als was dat niet altijd even succesvol. De laatste jaren gaat het eindelijk goed met als hoogtepunt de game Batman Arkham Asylum. Het jaar daarvoor was er ook al een Batman game verschenen die zeker de moeite waard is...

In eerste instantie klinkt de combinatie wel zeer onwaarschijnlijk. Lego Batman? De Deense blokjes proberen ook al jaren een poot aan de grond te krijgen op het gebied van videogames. Het eerste succes kwam pas toen Travelers Tales van de Lego Star Wars speelgoedlijn een game maakte. Het succes was groot en er volgden meer games met Legoversies van Luke Skywalker en kompanen. Zelfs Indiana Jones mocht in Legostijl al zijn vier avonturen opnieuw beleven. En gezien het feit dat Lego ook een Lego Batman reeks heeft, zag Warner Bros. de dollartekens in het rond vliegen. Met andere woorden: ook Batman gaat een uitstapje maken in de virtuele Legowereld. Hoe vreemd het ook klinkt, het werkt. Natuurlijk zit er wel de gebruikelijke Legohumor in verwerkt, die doet denken aan de foute Batmanserie uit de sixties met Adam West. Maar dan wel met de toffe muziek die we kennen uit de geweldige Batman - the Animated Series van begin jaren ’90.

Hoewel fout natuurlijk niet bepaald positief klinkt, werkt het voor Lego Batman juist omgekeerd. Ten eerste moet het niet gezien worden als een serieuze game, zeker gezien de slapstickhumor, ten tweede is het ook een game die graag een jonger publiek wil aantrekken. Gelukkig voor onze groep grote kinderen is Lego Batman zeer leuk om te spelen, al ligt de moeilijkheidsgraad niet bepaald hoog. Gelukkig weet de game dat te compenseren met de 30 missies die beschikbaar zijn. Het helpt ook dat de missies over het algemeen ook nog genoeg geheimen herbergen. Wees niet teleurgesteld wanneer een level binnen de kortste keren uitgespeeld is, er zijn nog genoeg extra’s te ontdekken. Zeker wanneer er een enorme keuze is aan speelbare personages. Natuurlijk is het hoofddoel van de game om met Batman en zijn eeuwige sidekick Robin de straten van Gotham City schoon te houden. De twee helden moeten het opnemen tegen bijna iedere grote crimineel uit het Batman-universum, verdeeld over drie hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk zijn The Riddler en Two-Face de slechteriken, in het tweede gedeelte mogen The Penguin en Catwoman de show stelen en in het laatste hoofdstuk maakt de ultieme schurk the Joker zijn opwachting. Daarnaast worden ze bijgestaan door schurken zoals Bane, Scarecrow, Killer Croc, Man-Bat en vele anderen.

Het doel van de game is om deze naarlingen weer terug te sturen naar het beruchte Arkham Assylum. Natuurlijk geven deze zich niet zomaar gewonnen en moeten Batman en Robin zich door verscheidene levels knokken om uiteindelijk de confrontatie aan te gaan. En er wordt veel gevochten in Lego Batman. Niet alleen worden er hordes vijanden op het dynamische duo afgestuurd, maar het is noodzakelijk om alle breekbare dingen in de directe omgeving te slopen. Niet alleen omdat in kisten, vuilnisbakken etc. muntjes zitten die men kan sparen voor hippe unlockables, maar ook vanwege schakelaars of andere constructies om zo verder te komen in een level. Er zijn wel een paar levels waarin de twee in een voertuig kruipen zoals de Batmobiel of de Batboat en dan verandert de game meer in een bots en schiet spel. Wel geinig voor de afwisseling, maar het is niet echt bijzonder. Eerlijk gezegd begint dit trucje op den duur wel te vervelen, maar dit weet de game redelijk te camoufleren met het lekkere tempo en de leuke sfeer in de game. Het blijft hilarisch om Batman of Robin druk in de weer te zien met Lego blokjes om zo verder te komen. Deze bouwsels resulteren uiteindelijk in voorwerpen die er voor zorgen dat de speler het volgende gebied kan bereiken. In sommige gevallen kunnen Batman en Robin over nieuwe speciale pakken beschikken. Batman heeft bijvoorbeeld een speciaal pak waarmee hij kan zweven en Robin heeft een duik kostuum. Dit levert dan nieuwe mogelijkheden om zo verder te komen.

Wat dan wel storend is te noemen, is dat de game soms onduidelijk is. Nu is zoals eerder gezegd de game niet bepaald moeilijk, maar het leveldesign en het zicht daarop is af en toe ronduit onlogisch. Dan kan het weleens gebeuren dat er tien minuten wordt gezocht naar een verborgen schakelaar of dat er ergens een doorgang of trappetje over het hoofd is gezien. Het levert weer zo’n typisch “duh, logisch”-moment op, maar dat had zeker niet gehoeven. Het helpt overigens ook niet echt dat de A.I. van de computer vrij zwak is. In Lego Batman heeft de speler uiteindelijk de mogelijkheid om op ieder moment te switchen tussen beide personages. Het personage die op dat moment word gebruikt word overgenomen door de computer. Maar het is soms bij het domme af wat de A.I. doet. Het heeft eens niet zoveel effect op het spelverloop, maar dat Robin soms zomaar in de afgrond springt komt wel heel levensmoe over. Daarom is het ook beter om de game met een vriend of vriendin te spelen. De co-op in Lego Batman is uitstekend en mocht je vast komen te zitten: vier ogen zien meer dan twee!

Maar nadat Batman en Robin de straten van Gotham City weer veilig hebben gemaakt na vijftien levels, mag de speler aan de slag met 15 levels vol slechtheid. De speler krijgt dus de controle over The Joker, Two-Face, Catwoman en nog veel meer epische schurken. Zij mogen in hun levels Gotham onderdompelen in chaos en hebben allemaal hun eigen set speciale vaardigheden. In principe is dit niet veel anders dan de Batman en Robin-gedeeltes, maar stiekem voelt het wel goed om slecht te zijn. Mocht je na die 30 levels nog niet klaar zijn met de game, dan is er altijd de optie freeplay waarin je deze levels kunt spelen met allerlei personages om bepaalde extra’s te halen. Bijvoorbeeld speciale items of zelfs meer muntjes om te besteden aan unlockables. Vooral het aantal unlockables in de game is echt bizar groot. Het zal dan ook een tijdje duren voordat alles is vrijgespeeld. Op het gebied van content valt er bij Lego Batman absoluut niks te klagen al heb ik zo’n donkerbruin vermoeden dat niet iedereen alles zal ontgrendelen.

Conclusie en beoordeling

Lego Batman is een leuk en vrolijk spel waar iedereen van kan genieten, omgeacht je leeftijd of kennis van het Batman universum. Natuurlijk neemt de game zichzelf niet zo serieus, maar dat is in dit geval geen probleem. Het probleem is wel dat de game op den duur wel wat herhalend zal overkomen al heb ik het idee dat dit geldt voor de Lego serie in het algemeen. In de toekomst mag Traveler’s Tales wel werken aan de A.I. van de computergestuurde partner en nog eens kijken naar bepaalde elementen van het leveldesign. Voor de rest is de game een uiterst robuuste ervaring tjokvol met content. Zeker geen miskoop.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Batman! Joker!
 • Behoorlijk veel content
 • Speelt lekker weg
 • Minpunten
 • Op den duur wat herhalend
 • Soms onduidelijk
 • Computer A.I. matig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik ben geen fan, geef mij maar Tetris :D

 • ehhh boring

 • XBLAgames weten we niet te overtuigen. Rez is de enige die ik nog eens ga downloaden!

 • Nee dankje!

 • o fijn, een puzzelgame, dat hadden we nog niet op arcade

 • Veel leuker is het nieuws dat Darwinia naar Arcade zou komen. Tetris shit kan je even goed gratis op het internet spelen maar ja dat geldt voor de meeste arcade games. Zelfs arcade titels als N+. Toch eens de trial proberen om te zien of het iets is.

 • Super Puzzle Fighter 2 > all.

 • Ik wacht wel op puzzle quest 2.

 • @ Evita: Lol, maar wel met je eens

 • die prijzen van die spellen zijn echt niet leuk!

 • Deze game zegt mij niet zoveel. Bovendien zit ik er ook niet op te wachten om hier 9,30 euro voor te betalen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren