1. Assassin's Creed (X360)

Assassin's Creed (X360)

1191AD, Jeruzalem ten tijden van de kruistochten, heilige land.

Ik ben Altaïr Ibn al-Ahad. Mijn leven heeft een doel, strijden voor de vrijheid. Ik heb vrees geen angst en deins nergens voor terug. Als lid van de Assasijnen- orde krijg ik opdrachten. Neem deze man, Slavenhandelaar en verdacht van contacten met Tempeliers. De zon schijnt op deze vroege ochtend en de eerste mannen stallen hun spullen uit bij hun kramen. Het word langzaam drukker en ik kan me nu goed verschuilen tussen de menigte. Nadat ik de omgeving heb geïnfiltreerd, klim ik op een hoog gebouw waar ik enkele schutters onopgemerkt maar effectief uitschakel. Tot slot ga ik op een bankje zitten tegenover de kerk waar mijn doelwit elk moment uit kan komen, wachtend op de dood. De klokken luiden en een aantal duiven vliegen geschrokken weg. De deuren van de basiliek gaan open en mijn doelwit loopt naar buiten. Tijd om toe te slaan. - Hij verdwijnt in de menigte en na enkele seconden voelt hij een uiterst pijnlijk messteek in zijn borstkast. Geen kracht om te schreeuwen. Het word het zwart voor de ogen van deze man.Het laatste wat hij ziet is een man in een wit gewaad die zijn ogen langzaam dichtstrijkt.

Over het verhaal wil ik niet veel te veel prijsgeven. Jij bent Desmond Miles, een barman die door het bedrijf Abstergo tegen zijn zin in voor ’’wetenschappelijke’’ doeleinde in de Animus word geplaatst. De Animus is een apparaat dat je doormiddel van je DNA/Bloedlijn terug kan brengen in het lichaam van je voorouders. Hierdoor komt Desmond in contact met Altair, een assasijn in de tijden van de kruistochten. Altair is door een fatale fout terug gesteld in rang en moet voor zijn meester Al Mualim een aantal belangrijke personen zien uit te schakelen. Uiteindelijk kom je terecht in een werkelijk fantastische complottheorie die zich in beide tijden afspeelt. Het verhaal is een erg sterk punt van Assassins creed en kent een uitgebreide cliffhanger. Jammer genoeg zijn sommige in-game tussen- scènes waar in veel gepraat word soms saai en eentonig, vooral als je besluit om na het uitspelen van de game nog eens in de huid van Altair te kruipen.

Assassins creed speelt zich af in het heilige land, ten tijden van de middeleeuwen. Nadat jij het dorp van de Assassijnen, Maysaf hebt verlaten ga je al snel naar een van de drie steden: Acre, Damascus en Jeruzalem. Ze zijn ongekend sfeervol weergegeven, kennen een enorm gevoel voor vrijheid en hebben een verbazingwekkende grote. Dit komt mede doordat je je op twee manieren door de steden kan verplaatsen; Onopgemerkt tussen de mensenmassa door de straten en steegjes, of kies je voor de daken, waar je van dak tot dak kan springen. Elke manier geeft een unieke kijk op de omgeving. Iedere stad is verschillend qua sfeer en mensen. Waar Damascus oosters en islamitisch overkomt, is Acre een grauwe stad die te leden heeft gehad onder de oorlog. Om de steden heen ligt ook nog een groot land vol met dorpjes en bezienswaardigheden om te ontdekken. Ook dit heeft een unieke sfeer. In de steden reageren mensen realistisch op je, komen bedelen en rennen weg als ze een door jou gecreëerd lijk ontdekken. Wat wel opvalt is het feit dat je veel de zelfde mensen tegenkomt, op elke hoek staat wel een bedelende vrouw of een identieke bewaker. Tussen de vele gebouwen staan soms erg imposante bouwwerken die allemaal te beklimmen zijn. De sfeer is absoluut een van de geweldige dingen waar deze game in uitblinkt. Je hebt dan ook echt het idee dat jij deel uitmaakt van de wereld, en je bevind in de sfeervolle maar duistere middeleeuwen.

De gameplay van Assassins creed bestaat onder andere uit infiltreren (informatie zoeken over je target), Free running, vechten en paardrijden. Het vechtsysteem is qua concept redelijk simpel maar je kunt er toch geweldig brute combo’s mee maken. De ene keer steek je je zwaard door de buik van je tegenstander en de andere keer steek je een paar keer met je dolk in de rug waardoor hij kreunend van pijn neervalt. Het tofste wapen is toch wel de hiddenblade, deze is vooral handig als je iemand ongezien en onverwacht aan wil vallen. Het gaat hier om een scherp mes dat je via een mechanisme uit je mouw kunt schuiven en hem daarna in de keel of maag van de vijand kan steken. Het vecht systeem is indrukwekkend, vooral omdat je de slagen echt in je hand terug voelt. Minder is de AI van de tegenstanders, deze is zeker niet het sterkste punt. Vijanden vallen om de beurt aan en je slacht zonder moeite een heel legioen af. Ubisoft heeft wel weer goed nagedacht over de besturing. Je hebt een zogeheten ‘’Low en high Profile’’. Hiermee kun je kiezen of je rustig en ongezien wilt rond lopen of dat je op een gebouw klimt en gaat free runnen. Elk gebouw is te beklimmen in Assassins Creed. Bij elk los randje of voegje klimt altair zonder moeite omhoog klimmen en dit op een erg makkelijke manier. Je hoeft alleen maar op een knop hoeft te drukken en te sturen met je analoge stick. Ben je eenmaal boven op een toren geklommen, kun je genieten van een werkelijk schitterend uitzicht.

De Graphics van Assassins creed zijn namelijk erg goed, zeker voor een game uit alweer 2007. De zon en schaduwen zijn mooi weergegeven, gebouwen hebben ongelofelijk veel details en elke omgeving heeft weer een eigen stijl en karakter. Op een toren heb je een indrukwekkend uitzicht over de hele stad, waarna je met een vloeiende ‘’leap of faith’’ in een hooiberg springt. De steden hebben zo’n levendig gevoel door de sfeer en graphics, dat ik nog steeds Assassins creed in mijn console doe om de sfeer en het gevoel te proeven, Ook met het idee dat dit in geen enkele andere game mogelijk is. Assassins creed maakt geschiedenis namelijk stoer! Het is erg origineel en geeft een diepe kijk op de middeleeuwen. Personages en groepen als Robert de Sable en de Tempeliers komen terug als vijanden en ook locaties zijn te herkennen. Waar de middeleeuwen eerst over kwamen als saaie grauwe tijden, is het nu voor mij een bloederige en vooral interessante tijd

Echter minder interessant is de missie opbouw. De missies voor de assassinnation zijn namelijk rond uit saai te noemen vergeleken met de moord zelf. Je moet namelijk steeds bij elke moord hetzelfde doen waardoor de verveling op sommige momenten om de hoek komt kijken. Steeds weer zakkenrollen, martellen en afluisteren. Ik vind het storend, maar het haalt het spelplezier voor mij niet echt weg. Naast de assassinate missies heb je ook nog zij missies. Het gaat hier om het zoeken van vlaggen en het omleggen van alle tempeliers in het heilige land. Dit zou ik alleen aanraden als je een trophy of achievenments fanaat bent, want ook dit is redelijk saai.

Reizen is een belangrijk onderdeel in Assassins creed. Lopend, rennend en te paard. Dat laatste is erg goed uitgewerkt en komt realistisch over. De benen bewegen soepel en het lichaam beweegt vloeiend mee. Al voelt het soms wel aan of je op een circuit rijdt, wat een beklemmend gevoel kan geven. Dit haalt de originaliteit er natuurlijk niet vanaf. Een andere leuke en vooral handige feature is ‘’Eagle sight’’. Hiermee kun je uit eerste persoons perspectief precies zijn welke functies mensen hebben. Rood gekleurd zijn bijvoorbeeld bewaker, Goud je doelwit en blauw zijn voor het blenden. Je kunt blenden door tussen een groepje monniken te gaan lopen, op een bankje gaan zitten of je in een hooiberg verstoppen als je gezocht word door de bewakers.

Conclusie en beoordeling

Op sommige momenten komt Assassins creed helaas wat onafgewerkt over in de vorm van bugs en glitches. Dit is niet echt storend want de game is op veel vlakken erg imponerend aan. Op Audiovisueel en technisch gebied is Assassins creed echt een pareltje. De sfeer in de grote wereld met levende en mooi vormgegeven steden is subliem te noemen. Assassins creed heeft mij een andere kijk op de geschiedenis gegeven, dit mede door de vele informatie die achter de game zit. Het vecht systeem, het free runnen en het paardrijden zijn goed uitgewerkt en werken fijn door een makkelijk besturingssysteem waar tegen over staat dat de Ai matig is en de missie opbouw saai en repitief is. Assassins creed stelt mij niet teleur dus het weerhoud mij niet om Assassins creed te bekronen met een hoog cijfer, namelijk een negen min. Heb je deze inmiddels al wat oudere game nog niet in huis, dan is het echt een aanrader om hem voor een schamele twintig a dertig euro in huis te halen.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Geweldige sfeer en thema
 • Grote levende wereld en steden
 • Makelijke gameplay besturing
 • Free running
 • Paardrijden
 • Vechtsysteem
 • Audiovisueel goed
 • Geschiedenis word stoer
 • Minpunten
 • Matige AI
 • Repitieve missie opbouw
 • op sommige punten slechte afwerking

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ja, moet je maar niet cheaten dikke pech!

 • Mooi zo.Gs laat zien hoe goed je bent (of hoe levenloos) en als je dan cheat is er niks meer aan.

 • Ok, ik heb nu 16220.  Achievements zijn gemaakt voor een stukje trots dat je heb behaalt in de game. Zoals de overkill achievement bij Halo 3, of mile high club bij call of duty 4. Als je gaat cheaten tja, wat heb je er aan?  Zoal een of andere Sufoor. Hij heeft 3x Saints Row gespeeld, en bij elke Saints Row 1000 Gamerscore. Belachelijk.

  Ik keek gisteren in de leaderbords en toen stond hij nog negende, maar nu is hij al verwijderd. • Terecht dat ze die mensen straffen!

 • who cares? achievements boeien mij echt geen zak net als gamerscore.

 • Wat valt mij meer te zeggen dan Owned! :D

 • Dat komt hard aan!:P  Maarrem, dubbele savegames en dan tweemaal de achievement halen wtf. Hoe doe je dat nu weer xD.

 • Cheaters worden publiekelijk aan de schandpaal genageld, doordat hun accountnamen een tag meekrijgen op xbox.com  _O-  Vind het wel mooi, eindelijk kunnen we zien wie er echt de nummer 1.


 • En terecht! Ik haat cheaters en glitchers! Gelukkig worden mijn cheats niet gereset :) Ik heb geen zin om weer 1000p te halen in Assasins creed ;)

 • lekker voor ze !!! :P

 • Eindelijk!

  Dankzij deze gasten gaf ik de strijd vroeg op om mee te strijden aan de top van de GS-lijstjes

 • Ik zou wel dubbele achievements willen hebben (hoe de fuck doe je dat :P) maar nu denk ik niet meer :-)

 • @ Furyan NL

  Je gaat me niet vertellen dat je elke vlag verzamelt hebt…;)

 • @ White soldier  Jawel, en ik doe het NOOIT meer! ;)

 • Ik vind overigens dat MS wat dingen moet veranderen aan het achievement gedoe. Zo erger ik me als achievementhoer dood aan games die zulke belachelijke achievements hebben dat je ze nauwelijks kunt halen! En dat ontwikkelaars bepaalde achievements alleen maar maken zodat mensen hun games langer spelen! Achievements moeten naar mijn mening iets toevoegen aan de game, en niet op je zenuwen werken omdat je een Mass effect nu 2x extra uit moet spelen ;)  Daarnaast vind ik het zwaar irritant dat alle trial games in je lijst blijven staan.

 • Die gasten komen aan dubbele achievements omdat sommige games in verschillende talen zijn verschenen. Zoals Saints Row.

  Saints Row in het engels, Saints Row in het duits en Saints Row in het japans ofzow. Dit is ook met The Darkness, en Bulletwitch

  @Furyan NL  Klopt, er moet echt een patch komen dat die demo's van die arcade games uit je lijst verwijderd worden. Dat is echt zo lelijk.
 • maar wat versta je onder cheaten? Dan kun je zeggen dat een achievement potje ook cheaten is want dat haal je dan niet door je vaardigheden.

 • Ik snap nog steeds niet het idee achter die achievements. Wat kan mij het nou schelen dat iemand tig uur achter z'n boxje heeft gezeten om 1 achievement te halen. Ik vind dat dan eerder triest overkomen, dan dat ik \"respect\" krijg voor diegene.

 • maar wat maakt het eigenlijk uit? Als je op de 1e plaats staat betekent dat dan niet dat je een addict hunter bent met geld teveel?

 • @rienisrups

  Zo denk ik er ook over, wat maakt het nou uit dat je iets hebt gehaald in een game het gaat toch om de fun.  Ik ken iemand die heeft zijn xbox de hele dag aangezet om een viva pinata achievement te halen. Dat heeft toch totaal geen zin?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren