1. Chrono Trigger (SNES)

Chrono Trigger (SNES)

Tijdmachines, wat leken me dat vroeger toch gave dingen. Terug in de tijd kunnen gaan om je fouten te verbeteren, of naar de toekomst gaan om te zien hoe de wereld er tweehonderd jaar later uit zal zien. Nu weet ik natuurlijk wel beter, maar als kind was je toch altijd aan het hopen dat een of andere Willie Wortel nou eindelijk eens eentje uitvond. Nog steeds is het voor vele een droom om terug naar de hoogtepunten van je leven te gaan en deze te herleven. Zelfs voor kleine dingen zou je terug door de tijd reizen. Wil je niet wachten tot de release van de volgende Bioshock? Ga gewoon een paar weekjes de toekomst in en geniet van de game. Maar wat nu, als de toekomst helemaal niet zo mooi blijkt te zijn? Dat ergens in de toekomst iets vreselijk fout is gegaan, en de wereld een lot van verwoesting en depressie rest? Crono heeft dit meegemaakt. Een fout in een machine van zijn vriendin stuurt een drietal na de toekomst, waar ze het einde van de wereld meemaken. En ja, wat doe je dan?

Zoals je nu vast al geraden hebt: je reist verder door de tijd heen om dit te voorkomen. Want dat is waar het in Chrono Trigger allemaal om draait. Zonder iets te gaan spoilen mag je wel weten dat op een zeker punt in de geschiedenis een cataclysme heeft plaatsgevonden die de toekomst voor de wereld voorgoed heeft veranderd. Voor Crono, een gewone jongen uit een gewoon dorp komt dit als een schok, als hij dit op een verlaten computerscherm in de toekomst ziet. Een schok is het zeker, maar geen onoverkomelijk probleem. Samen met enkele vrienden probeert hij uit te vinden wat nu de oorzaak is van deze ramp en de enige manier om dit te doen is door meer dan 65 miljoen jaar aan tijd heen te reizen en hier en daar flink wat kont te schoppen.

Het redden van

de wereld doe je gelukkig niet in lelijke 16-bit omgevingen. Nintendo heeft echt het onderste uit de kan gehaald om Chrono Trigger tot een grafisch hoogstandje te maken. Al vanaf het begin als de zonneschijn door een raam naar binnen schijnt vallen de prachtige graphics op. In alles kun je de bekwaamheid van de graphic designers dan ook terugzien: de karakters, vijanden en omgevingen zien er prachtig uit. Daarbij zijn de effecten van magie of explosies ook prachtig voor SNES-begrippen. De visuele pracht wordt gelukkig ondersteund door een al net zo magistrale soundtrack. Voor elke tijdsperiode zijn er lekker klinkende deuntjes en de geweldig ontworpen baasgevechten worden vergezeld met net zulke prachtige epische muziek. Van het treurige muziekje in de toekomst tot de kalmerende achtergrondgeluiden van het heden: ze zijn allemaal een lust voor het oor. Met enige zekerheid kun je wel zeggen dat Chrono Trigger qua soundtrack al snel in de buurt van een Final Fantasy of Suikoden komt, misschien zelfs nog wel beter. Zeker voor de SNES, de gameconsole waarbij muziek meestal nog uit een paar bloepjes en bliepjes bestond.

En het technische vlak is niet de enigste waarop Chrono Trigger uitblinkt. De plot is ook van subliem niveau. Om hier veel over uit te wijden zonder een heleboel te spoilen is zo goed als onmogelijk, maar toch moet ik er wat over kwijt. Dit is namelijk echt zo’n verhaallijn

waarvan je wilt doorspelen tot je het einde weet, voornamelijk omdat het bijna niet voor te stellen valt wát er nu precies gaande is.Vooral voor een game die al zo oud is als CT is de plot nog uitstekend. Het verkennen van de tijdlijn is dan ook zeer interessant, maar al dat tijdreizen kun je natuurlijk niet in je eentje doen. Gedurende je reis komen figuren uit alle tijdsvakken aan bod die je allemaal wel een handje willen helpen. Zo zul je in de Prehistorie samen met een holenvrouw dino’s aan het knuppelen zijn, om even later weer met een robot die verwoeste toekomst te doorkruisen. Het zijn allemaal iconische figuren voor hun tijd en hebben hun eigen achtergrondverhaal. In de game ben je dan ook vaak bezig met het helpen van je eigen team om niet alleen hun, maar ook jouw toekomst te verbeteren. Tenslotte is dat nog steeds waar het omgaat: met deze kleurige groep aan karakters je weg door de tijd zien te vinden.

Deze bonte verzameling heb je ook hard nodig: gedurende de game zul je heel wat slechterikken naar de volgende wereld helpen. Met zoveel tijdsperiode kun je

logischerwijze ook heel wat variatie in tegenstanders verwachten. Om deze allemaal een kopje kleiner te maken heb je flink wat tactieken tot je beschikking. Elk van je personages heeft zo zijn eigen aanvallen, Techs, en later ook magie in zijn of haar repetoire. Al die grafisch prachtige vaardigheden kun je ook nog combineren tot Dual of zelfs Triple Techs om anderen een nog harder pak slaag te geven. En omdat elk teamlid een andere rol vervuld kun je bijna oneindig variatie in je groep aanbrengen tot je de voor jou perfecte speelstijl hebt samengesteld. Deze speelstijl voer je dan uit in een semi-turnbased manier van vechten: iedereen heeft een metertje dat zich na verloop van tijd vult. Is deze vol dan kun je een actie uitvoeren. Eerst lijkt het nog hectisch als je steeds moet bijhouden wie wanneer kan aanvallen, later houd je alles met gemak bij en voelt het bijna alsof je realtime aan het vechten bent. Daarnaast ligt het tempo al best hoog, waardoor gevechten altijd snel voorbij zijn en je nooit té lang bezig bent met een knokpartij.

En voor iedereen die nu treurt om de zeldzaamheid van deze oude klassieker is er goed nieuws: begin 2009 is de game opnieuw uitgebracht voor de Nintendo DS. Deze remake is al net zo fantastisch als het origineel en ook een stuk minder duur. Nu is Chrono Trigger dus ook voor de gamers zonder SNES en vetgespekte portemonnee beschikbaar en heb je eigenlijk geen excuus meer: wat stopt je nog dé beste roleplaying-game ooit te gaan spelen?

Conclusie en beoordeling

Chrono Trigger doet het wat moet doen en met geweldige klasse. Nooit eerder heeft een game die zo oud is zo zichzelf toch nog superieur bewezen aan bijna alle hedendaagse RPG's. Er is werkelijk niks aan de game op te merken, geen enkele smet op het blazoen van deze topper. Dat de game nu behoorlijk zeldzaam is is nu ook geen probleem meer: CT is geport naar de Nintendo DS. Vraag jezelf nu nog eens een keer af, waarom ben je Chrono Trigger nog niet aan het spelen?
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Grafische pracht
 • Soundtrack
 • Meeslepend plot
 • Boze schurken!
 • Sidequests
 • Heel veel eindes
 • Minpunten
 • Geen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Maakt niet uit. Dit is nou niet echt een game waar naar ik verlang.

 • Naja zo'n groot uitstel is dat niet.

 • En weer word er eentje uitgesteld. Waarom houden ze zichzelf ook steeds voor de gek als ze de deadline toch niet gaan halen.

 • Hij leek mij ook echt heel erg vet, maar na de beta te hebben gespeeld ga ik hem toch maar niet halen denk ik.

 • Jammer, maar van vriendinlief mag ik geen MMORPG meer aanraken :D  Ik denk dat deze game met zijn grote warhammer-fanbase nog een redelijk groot succes kan worden :)

 • Waarom kunnen developers tegenwoordig geen goede deadlines meer maken. Als je weet dat er zoveel games moeten worden uitgesteld, waarom dat dan niet meteen meenemen in volgende projecten. Mensen zijn juist extra blij als blijkt dat hun game EERDER uitkomt dan de vastgestelde deadline dan wanneer een game moet worden uitgesteld.

 • jammer, spel leek me ontzettend cool :P

 • Fans: denk er zo maar over…  Men neemt tenminste de tijd het geheel compleet en goed te maken :D.

 • Minder maar ja wat je niet hebt kan je ook niet missen :)

 • @matthy: las je geen deadline geeft zijn de fans boos, als je een deadline geeft die ver in de toekomst ligt zijn de fans boos, als je een deadline geeft en dan later het nog moet uitstellen zijn de fans ook boos…

 • Boeit mij niet, Warhammer vindt ik sowieso sucken…

 • De vertraging kan wel eens de doodsteek betekenen voor deze game. Er komen meer goede MMO's aan in het fantasy genre waaronder de grafisch al veel betere Age of Conan in mei. Ik ben bang dat Warhammer de concurrentie niet aan zal kunnen, het ziet er nu al wat verouderd uit vind ik.

 • Graphics boeien niets voor MMORPGs

 • neh, hoef ik niet ;)

 • als het niet zo duur was zou ik het kopen maar…..

 • Ziet er mij wel een tof spel uit.

 • uitstel betekent wel dat de game beter wordt :D

  weet iemand of je hier maandelijks voor meot betalen?

 • Jep, net als bij WoW:)

 • Jep, net als bij WoW:)

 • Mooi voor mij kwam hij persoonlijk te vroeg, nu kan k tot september wachten tot ik een nieuwe pc koop. Dan zijn er toch al bepaalde hardware componenten die weer een stuk in prijs zullen gedaald zijn. Mij lijkt dit echt een vette game al moet ik er nog wat meer informatie over opzoeken alvorens ik hem koop.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren