1. Ratchet & Clank 2: Going Commando (PS2)

Ratchet & Clank 2: Going Commando (PS2)

BAM, daar gaat weer een vijand. Ik draai me om en zie dat allemaal voetballen met messen op me af komen. Ik loop een stukje terug, pak mijn geweer en schiet ze allemaal overhoop. Het lijkt rustig, maar dan opeens komen er nog meer ballen achter me aan. Ik zet het op een lopen en kijk niet om. Uit angst voor de dood verschuil ik me achter een gebouw en pak mijn bommen. Ik wacht het juiste moment af en spring om de hoek: KABLEM. Allemaal stukjes schroot.

Dit is een kort moment uit de game: Ratchet and Clank 2, het vervolg op het eerste deel van deze twee superhelden. Ratchet is een lombax, een soort katachtige. Clank is een kleine robot die allerlei technische gadgets heeft waarmee hij Ratchet assisteert. Twee maanden na het einde van het eerste deel worden Ratchet and Clank opgeroepen voor een nieuwe missie. Meneer Fizzwidget, de directeur van Megacorp, is bestolen. Een gemene rekruut van de dievenvakbond ‘Thugs 4 Less’ heeft een experiment gestolen van meneer Fizzwidget. Aan Ratchet en Clank de taak om het experiment terug te halen en het universum wederom te redden.

Het vorige deel stond onder andere bekend door het geweldige arsenaal aan wapens. Ratchet and Clank 2 laat zien dat dit pluspunt een nog groter pluspunt kan worden. Ratchet and Clank 2 bied nog meer wapens en een coole upgradefunctie. In Ratchet and Clank zat jij vast aan één vaste versie van een wapen, op de gouden wapens na dan, maar in Ratchet and Clank 2 hoef jij niet flink te dokken voor een beter wapen. Als jij monster afmaakt met jouw wapens, krijg jij ervaringspunten. Als jij met één wapen voldoende ervaringspunten behaalt, krijg jij een upgrade van dat wapen. Deze wapens zijn nog beter, krachtiger en sterker. Als jij de game hebt uitgespeeld kan jij nog betere wapens kopen en die kan jij weer upgraden, dus één wapen kan al vier versies hebben. Op een bepaald punt in de game kun jij, als jij Ratchet and Clank 1 ook hebt gespeeld, een paar wapens uit dat spel gratis kopen. Helaas kan jij deze wapens niet upgraden. Ook kan jij een nieuwe RYNO kopen, de RYNO II.

Buiten nieuwe wapens krijg Ratchet ook nieuwe gadgets. Waar jij in het vorige deel de trespasser had, heb jij nu de Electrolyzer en de Infiltrator. Met de Electrolyzer moet jij allemaal balletjes door poortjes laten gaan. Het moeilijke hieraan is, is dat jij de poortjes moet draaien, maar als jij er één draait, draaien ze allemaal. De Infiltrator is een stuk lastiger. Jij moet over een bal een bepaalde route volgen terug naar jij beginpunt. Jij krijgt telkens een kruispunt te zien met de mogelijkheid om twee of drie kanten op te gaan. Sommige routes lopen ook dood, dus als jij een fout maakt moet jij weer terug en een andere weg proberen. Jij hebt nu ook een Dynamo, een apparaat wat platforms maakt of dingen laat bewegen, de Tractor Beam, waarmee jij bepaalde platforms laat verschuiven om een nieuwe route te maken en nog veel meer. Ook heeft Clank al zijn uitbreidingen uit deel één nog en de oude vertrouwde Slingshot en Grindboots.

Het nieuwe levenssysteem heeft ook geweldig uitgepakt. In plaats van maximaal acht levens, kan jij nu maximaal tachtig levens hebben. Door monsters te vermoorden krijg jij ook levenspunten. Als jij genoeg van deze punten hebt, krijg jij één leven erbij. Dit loopt op tot zeventig. De laatste tien krijg jij door het vinden van ‘Nanotech-boosts’. Deze vind jij overal in het spel en hebben de vorm van een zandloper. Het spel is hier daarom een stuk makkelijker geworden.

Waar deel één te weinig variatie bood, laat deel twee veel meer afwisseling zien. Ik heb het hier natuurlijk over de levels. Af en toe krijg jij een gevecht met jouw schip. Als jij naar een planeet vliegt, kan het zijn dat jij een heel leger van vijandelijke schepen tegenkomt. Die moet jij eerst vernietigen voordat jij verder kan naar de planeet. In sommige levels is dit het enige wat jij hoeft te doen en kan jij bepaalde missies doen voor bolts. Ook kom jij vroeg in het spel de Battle Arena tegen. Zoals de naam het al zegt, het is een arena waar jij moet vechten om bolts te winnen met tientallen uitdagingen. Jij moet dan bijvoorbeeld vijf rondes overleven, één sterke baas verslaan of binnen twee minuten negentig vijanden doden. Dit is erg leuk om te doen en het levert aardig wat bolts op. In het vorige deel had jij de hoverboardraces, nu heb jij hoverbikeraces. Het is praktisch hetzelfde, alleen nu zit jij in een soort Harley en heb jij nu ook de mogelijkheid om turbo’s en wapens op te pakken. Kortom, veel afwisselingen in de levels dus.

Buiten de normale gameplay met Ratchet, waarbij jij van level naar level vlieg en alles en iedereen die jij tegenkomt afmaakt, speel jij nu ook met Clank. Clank gebruik jij bij kleine ingangen waar Ratchet niet door kan. Clank heeft nu beschikking over een paar kleine robots, een slooprobot, brugrobot en een tilrobot. Door verschillende puzzels op te lossen kan jij bijvoorbeeld een deur openen waar Ratchet wel doorheen kan en dan speel jij gewoon weer verder

De nieuwe, soepelere besturing maakt het nu nog gemakkelijker om lastige vijanden te verslaan. In het vorige deel had jij bij het selecteren van jouw wapens geen pauze. Jij stopte even met vechten en jij bent zo goed als dood. In deel twee heb jij nu een pauze, zo heb jij alle tijd om een ander wapen te kiezen. Dit in combinatie met het nieuwe levenssysteem maakt het tweede deel een beetje makkelijker, gelukkig.

Grafisch gezien ziet Ratchet and Clank 2 er prima uit. Wapens, manoeuvres en dergelijke andere animaties lijken zo echt dat jij waarschijnlijk zult denken dat er echt leven op een andere planeet is. Zelfs de explosies met jij bommenwerper lijken nu een stuk echter. Ook met het geluid is goed gespeeld. Zo merk jij echt of jij in een rustige stad, een door pluizebollen aangevallen stad of een rustige ijswereld loopt.

Conclusie en beoordeling

Ratchet and Clank 2 is echt een geweldige ervaring. Een nieuw universum, een nieuwe verhaallijn, nieuwe wapens, nieuwe gadgets en een nieuw vechtsysteem zorgen ervoor dat dit een echte opvolger is voor deel één. Helaas voegen de ruimtegevechten niet veel toe en heb je het na één keer alweer gezien
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Geweldig arsenaal aan wapens
 • Nieuwe gadgets
 • Meer variatie in de levels
 • Graphics
 • Verhaallijn
 • Hoverbikeraces
 • levenssysteem
 • Clank's gameplay
 • Stuk makkelijker dan z'n voorganger
 • Gevechtsysteem
 • Minpunten
 • Ruimtegevechten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dit word een dikke flop!

 • De game is niet eens 50 cent waard…

 • 50 heeft bovendien beloofd om exclusieve liedjes te gaan componeren voor de game, die alleen in het spel beluisterd kunnen worden Zeg dat het niet waar is, steek er dan oldskool hiphop in! Maar neen, hij wil weer z'n talent (die hij niet heeft) tonen.  Ik denk misschien dat ik hem ga kopen, but ik heb zo mijn twijfels.

 • Titel sucks!

  Game sucks!

  50 Cent sucks!

 • Urban Gears of War D:

 • Het spel zelf klinkt best wel leuk, maar ik heb dus echt nks met 50 Cent.

 • een bende van internationale gangsters

  Gangsterrappers zeker…  Slechte grap dit spel…

 • @ _gamer_ : QFT xD

 • (X360, PS3, NGC)

  Gamecube? O_o\"

 • Ik dacht eerst , hmmm best leuke kwaliteit voor een ps2 spel. MAAR WTF PS3 !?

 • ziet er niet uit rofl

 • @ _gamer_ : QFT xD  Bij jouw komt er zeker 50 cent uit je speakers:')

 • Nou zal mij benieuwen.

 • 50 kogels in zijn muthafukin' kop krijgt hij van mij…  zo'n mietje, hij durft niet eens z'n eigen huis uit zonder z'n 10 permanente bodyguards… en dan maaktie een spel waar hij iedereen overhoop loopt te schieten.. de grootste grap uit de geschiedenis van rapmuziek noem ik hem…

 • Ik koop m!!!

  Als ie 50 cent gaat kosten…xD

 • 50 cent en zijn games zijn kut.

 • LOLOLLOL wat een bende flop kthnxbai

 • Omg wat een gangster je weet toch. forshizzle.  gangstershit komt me de strot uit, maarja, sommige mensen vinden het helemaal leip. Laat ze lekker genieten van hun favoriete rappers.

 • en hoeveel zegeltjes moet ik sparen om deze gratis te krijgen bij Albert heijn ?

 • alleen voor de 50 cent fans, ik niet dus…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren