1. Grand Theft Auto IV (X360)

Grand Theft Auto IV (X360)

Grand Theft Auto IV: de game waar iedereen al lang zit op te wachten na het verschijnen van GTA San Andreas. Weet GTA IV zich te onderscheiden van alle andere GTA games uit de reeks? Of doet het net hetzelfde als de vorige edities? Hoe is de storyline? Dit zijn allemaal vragen die niet mogen ontbreken bij een GTA game. Maar misschien nog de grootste en belangrijkste vraag: hoe zit de multiplayer in mekaar?

Welkom in Liberty City

In de vorige games passeerden allerhande personages de revue. Maar eentje zoals Niko Bellic, die moeten we nog leren kennen. Deze Oostblokimmigrant wordt achtervolgd door een hard verleden en neemt het eerste het beste schip naar Amerika om een nieuw leven te beginnen. En zijn vooruitzichten zijn optimistisch als hij de wilde verhalen hoort van zijn neef, Roman. Hij heeft het allemaal voor elkaar gekregen: snelle wagens, de klasse en stijl van een herenhuis en veel schone deernes. Die komt hem ophalen aan de haven en rijdt hem naar zijn stekje. Maar wat blijkt daar, eenmaal aangekomen? Geen luxeappartement, geen sportbolide, geen vrouwen die altijd klaar staan voor een vluggertje.

Is dit de droom waarin Roman leeft? Nou ja, dan kan je er evengoed het beste van maken. Niko leert gaandeweg vanaf dit startpunt zich te integreren in de Amerikaanse maatschappij, maar hij maakt ook vrienden en vijanden. Zo is de weg naar roem en succes…

Contacten leggen

In de vorige games kreeg je vaak het missiesymbooltje op de kaart zonder enige verwittiging. Hier heb je een GSM ter beschikking waarin de nummers komen van contactpersonen, of het nu gaat om je neef, een klant die een opdracht heeft of een leuke vriendin. Je kan ze altijd waar en wanneer opbellen, met hen afspreken om iets te gaan drinken, eten, te darten, te bowlen of om te vragen of ze een missie voor je hebben. De ervaring breidt zich dus echt uit naar een wereld waar alles mogelijk is en waar je alles op je eigen tempo aanneemt.

En dit allemaal zonder het gevoel te hebben dat je je tijd verkwist als je geen missie aanpakt. Je krijgt zelf ook oproepen van tijd tot tijd: ook voor dezelfde opties. Roman wil iets gaan drinken met jou, spreek je dan af of stel je het liever uit? Of er kan ook een gloednieuwe missie aangeboden worden. Je krijgt zelfs regelmatig een sms’je toegestuurd.

De personages leven dan ook echt en reageren gepast op elke situatie of ze nu aan het wandelen of aan het rijden zijn. Wanneer je bijvoorbeeld met je neef rijdt doorheen de stad of de achterbuurten, voeren ze soms een gesprek. Stop even de wagen en let op hun gedrag. Ze staren niet recht voor hen uit, maar voeren interactie en gebruiken gebaren om alles te benadrukken. Alles heeft ook zo een gevolg. Een stevige pint achterover slaan met je kameraad of op een date zorgt er voor dat je serieus staat te wankelen op je benen wanneer je naar de wagen stapt. Naar huis rijden is dan geconcentreerd op de baan letten, want je zwalpt echt van links naar rechts. En eenmaal veilig thuis kan je ontnuchteren. Nadien kan je terug op date gaan met dezelfde persoon indien je dat wenst en ze zal zelfs opmerkingen geven over de auto waarmee je haar komt ophalen of de kleding die je draagt.

En na een succesvol uitstapje kan je zelfs je kans wagen om “even” mee haar woonst binnen te gaan. Niko bouwt in deze nieuwe game echt een sociaal leven op dat je ook moet onderhouden. Want wat kan er nu een telefoontje overtreffen van een jongedame die je mist en met jou op stap wil gaan?

De eerlijke vinder

Dat er auto’s in de game zitten, is overbodige informatie. Maar hoe ze zich gedragen tegenover vroeger, sloeg me met verstomming. Een wagen gedraagt zich nu echt als een wagen die tijd nodig heeft om eerst op te starten. En nadat je optrekt, kan je door de straten van Liberty City rijden. Een bocht nemen vergt ook meer werk; je zal niet meer zomaar vlekkeloos in een hoge snelheid keren zonder enkele schrammen en zware botsingen. En de regels der fysica passen zich zelfs toe op de rijstijl. In scherpe bochten leunen de inzittenden stevig naar de andere kant en bij een bruuske stop krijgen ze een duw naar voren. Ik vond dit dan ook de gelegenheid bij uitstek om een stapje verder te gaan. Zou je met een wagen tegen volle snelheid kunnen rijden tegen een muurtje en door de voorruit geslingerd worden?

Na een poging of twee vond ik een blokkade. Met de voet helemaal op het gaspedaal ingedrukt volgde er een zware crash met als gevolg dat ik inderdaad meters ver door de voorruit vloog! Het zijn zulke kleine details die de uurtjes gamen tot een hoogstaand niveau verheffen.

Daar stopt het dus niet, want ik bleef maar nieuwe dingen ontdekken. Als je een politiewagen onderschept en steelt, kan je in de wagen zelfs gebruik maken van hun technologie! Namen opzoeken van criminelen in Liberty City, opdrachten aangaan voor het politiebureau (zoals we van vroeger kennen) en zelfs versterking oproepen: het zit er allemaal in. Je kan daarnaast in elke wagen de koplampen aanzetten indien er een dikke mist hangt in de straten of als het te duister wordt. Nog eens iets waar mijn lodderig oog op viel: de uitlaatgassen van de wagens. Als je even stilstaat en er op let, zie je dat die mee bewegen met de wind. En zo kan ik blijven doorgaan over de mogelijkheden op de baan. Een nieuwe aanwinst in de reeks zijn nu tolhuisjes waar je ook een heel kleine som geld moet neertellen om door te mogen. Als je vlamt doorheen de tolgrens, dan zit je gegarandeerd met enkele patrouilles achter je aan. Bij het stelen van iemands wagen, gooi je ze uiteraard eerst er uit en stap je zelf in.

Maar soms springen ze snel recht en komen ze achter je aan. Ik maakte het hilarische moment mee dat een van hen m’n deurklink vastgreep. Ik gaf meteen gas en bemerkte dat de man hardnekkig bleef hangen aan mijn deur, ondanks dat ik stevig door reed. Iets later liet hij los en vloog hij met een zware smak op het asfalt. Een van de vele momenten die je zeker zelf moet meemaken om er van te genieten!

Liberty City, land of opportunity

Je kent wellicht nog altijd de burgertenten waar je kon eten en de kledingshops om een nieuwe outfit te kopen. Die zijn logischerwijze terug, maar er werd bij aangevuld. Om je gezondheid op peil te houden, kan je een hotdog eten aan de kraampjes die her en der verspreid zijn aan de straten. Je kan nu ook bars binnen om te drinken of zelfs een internetcafé waar je je mails kan raadplegen en op verscheidene ingame websites kan surfen. Een datingsite is er zo eentje als je graag een stapje in de wereld zet met een mooie dame. Maar ook buiten staat de wereld niet stil. Iedereen heeft een eigen persoonlijke dagagenda en soms wandel je op straat wanneer een voetganger plots telefoon krijgt en een gesprek begint te voeren.

Maar er bestaat enige orde in deze wereld, de politie laat zich deze keer niet zo snel misleiden. Het hele systeem werd immers aangepast. Je hebt nog wel een indicatie over de macht die je wil te pakken krijgen aan de hand van de zes sterren, maar het principe moet ik even uitleggen.

Zodra je achterna gezeten wordt door politie, komt er op de radar een cirkel in beeld die blauw en rood flikkert. In dit gebied zoekt de politie naar jou, dus met andere woorden: ontsnap uit de cirkel en blijf er lang genoeg uit tot de cirkel verdwenen is om opgelucht te kunnen ademen. Maar er rijden veel patrouillewagens rond indien je een misdaad zou begaan hebben in hun bijzijn, dus ontsnappen is andere koek. De grote wegen moet je best vermijden en dus toevlucht zoeken in de achterbaantjes en steegjes. Wisselen van wagen terwijl ze je niet zien, helpt ook.

En een Pay ’n Spray binnen gaan, dat is ook een handige oplossing. Bij twee sterren wordt de cirkel al dreigend groot en ik wil het al zelfs niet hebben over een interventie bij vier sterren. Dan wordt het al quasi onmogelijk om heelhuids te ontsnappen aan de zwerm helikopters en speciale eenheden.

Als je jezelf gelukkig waant, dan is er altijd de optie tot een schietpartij of een partijtje knokken. Een compleet nieuw systeem dat je ook gewoon op straat, zowel tijdens als buiten een missie, kan gebruiken. Je lockt eerst vast op een doelwit en dan krijg je een cirkeltje te zien met een achthoek daarin. Elke zijde van die achthoek representeert de gezondheid van die persoon. De rest snap je zelf wel: als de acht zijden verdwenen zijn, heb je de persoon uitgeschakeld. Je kan ze te lijf gaan met de vuisten en enkele stampen, maar er zijn ook vuurwapens om je mee te weren. Bij deze heb je de keuze om van de autolock gebruik te maken of je kan ook vrij mikken, indien je graag een auto onder vuur neemt of de arme chauffeur die zich er in bevindt. En het is helemaal af wanneer je scheurt naar een bende die je onder vuur neemt, de wagen zijlings draait, uit de veilige kant springt en dekking zoekt achter de wagen.

Er zit deze keer ook een coversysteem in het spel. Muren, wagens, bomen, kastjes, houten kisten… je kan er dekking achter zoeken en er langs bewegen terwijl je blindelings of accuraat enkele kogels afvuurt. Maar je zit er niet lang veilig, want de meeste kunnen na verloop van tijd kapot geschoten worden. En dan is het lopen geblazen!

Via de kaart krijg je alle plaatsen te zien die voor jou belangrijk zijn om te bezoeken, in de gepaste situaties. Er bestaat een nieuw middeltje in Grand Theft Auto 4 dat voordien ontbrak: een GPS-systeem. Tijdens missies krijg je een duidelijk uitgestippelde weg die je kan volgen om je doel te bereiken. Maar je kan ook zelf je eigen wegpunten aanduiden wanneer je niet aan een missie deelneemt. Aangekomen op je bestemming kan je dan de bar/kledingwinkel/… binnen die je zocht, zonder dat er een laadtijd zich voordoet. Naast de auto’s zijn ook motorfietsen, boten en helikopters terug van de partij. En de keuzes en gevolgen die bij je acties horen, weten een echt gevoel van realisme teweeg te brengen. Ik kreeg tegelijk een telefoontje van een jongedame en van Roman.

De ene wou op een date met mij en de andere zat diep in de knoei door een lening teveel genomen te hebben. Zo charmant als ik was, koos ik uiteraard voor een gezellig uitje met de jonge vrouw en toen die afgelopen was, kreeg ik bericht van mijn neef. Die bedankte me sarcastisch voor de hulp die ik heb gegeven. Dit is pas continuïteit, geen weg terug zodra je een keuze maakt.

Pracht en praal

De grafische indruk van deze game is overweldigend, zoals verwacht. De schaduwwerking zorgt voor prachtige taferelen wanneer je onder een brug met treinrails rijdt of ’s nachts langs de straatverlichting bolt. De lipsynchronisatie van de personages zit zowel tijdens een filmpje als ingame goed tot zeer goed en de dialogen klinken subliem. De game kreeg een zeer volwassen look mee en klinkt ook zo. De gesprekken kennen meer bloedserieuze momenten, wanneer Niko bijvoorbeeld vertelt over een gruwelijk tafereel waar hij getuige van was. Maar de droge humor ontbreekt uiteraard niet. Die zit er nog steeds zwaar in gebakken en je zal meerdere keren met een grote grijns de cutscenes volgen. Vooral de eerste momenten met Roman brengen de perfecte introductie in dit vierde meesterwerk van Rockstar.

En tijdens je dagelijkse ritjes doorheen Liberty City kan je wederom genieten van heerlijke radiostations. In totaal staan er niet minder dan achttien radiozenders ter beschikking! Een heel pak dus, waarvan er zestien uiteenlopende muziekzenders en twee hilarische talkradio’s zijn. Er klinken trouwens wat bekende personen uit je radioboxen zoals Karl Lagerfeld en Ruslana, de zangeres die onlangs een competitie van Eurosong won. Genoeg variatie voor iedere muziekliefhebber dus!

Conclusie en beoordeling

Ik heb dit spel met een sceptische kijk benaderd en ik werd letterlijk weggeblazen uit m’n stoel bij het spelen van de game. De rijkheid aan detail en vernieuwing, gecombineerd met de traditionele look and feel van de vorige Grand Theft Auto-games toont aan dat het lange wachten meer dan gerechtvaardigd is. Het is zelfs zo overdonderend dat ik nu reeds durf vermelden dat het een zware kansmaker is op de titel van Game of The Year 2008.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Enorm uitgebreid
 • Realistische en levende wereld
 • Vrijheid
 • Oog voor detail
 • Minpunten
 • Hier en daar wat bugs of glitches

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geef port naar de PS3! :P

 • :D

 • komt wel!

 • Voor de meeste word GTA 4 het top spel van het jaar voor mij zal dat Ninja gaiden 2 zijn,Kan nu al niet meer wachten ,dat maar vlug juni is.

 • Ik vond die zwevende vissen in het eerste deel zooo kut :D Maar ik ga deze zeker halen.

 • Demo FTW!!!!. Ninja gaiden is een game voor de echte hardcore gamer. daar hou ik wel van. het is gewoon een challenge om de game uit te spelen

 • Ik vond die zwevende vissen in het eerste deel zooo kut

  Klopt, dat was voor mij misschien wel het grootste minpunt aan de game, verschrikkelijk.  En ik kan ook niet meer wachten, deel 1 op alle moeilijkheidsgraden uitgespeeld, en dat ben ik ook met dit deel van plan!

 • Beter dat er een demo uit komt heb ik wat te doen voor de game release.

  Dit wordt zo'n vette game.

 • Ik hoop dat er weer vaker topgames komen van goede games, eind vorig jaar was er bset veel maar de afgelopen maanden is het karig… En dat terwijl een demo mij al vaker heeft overgehaald om een spel te kopen !! (afgelopen jaar nog door Eternal Sonata )

 • Ik vond die zwevende vissen in het eerste deel zooo kut

  Klopt, dat was voor mij misschien wel het grootste minpunt aan de game, verschrikkelijk.

  Ja, chapter 14… daar ben ik gestopt met spelen! Irriteerde me dood :P
 • Ik vond die zwevende vissen in het eerste deel zooo kut

  Klopt, dat was voor mij misschien wel het grootste minpunt aan de game, verschrikkelijk.

  Ja, chapter 14… daar ben ik gestopt met spelen! Irriteerde me dood :P  Offtopic:

  Was gewoon een kwestie van vuurballen gebruiken en je kreeg meteen een mana balkje terug als je er veel versloeg. Of je gebruikte die twee stokjes en dat ging ook prima.  Trouwens join the hayabusa ninja clan als je dit een vette game vind en erover wilt praten!  Ontopic:  Yes ik ben hier heel erg blij mee en dit wordt mijn topper van 2008. • ik dacht dat de game zelfs eerder uit zou komen…  over die zwevende vissen:

  ik dacht ook: \"Vet irri!\", maar het is heel makkelijk. Vigoorian Flail, of beter nog, Fire Wheels. Die laatste werkt heel goed, en er is altijd wel een vis die een rode orb achter laat voor een eventuele nieuwe ninpo.

 • mis download ik die dan wel ff

 • Ah gelukkig, ik ga hem wel 's downloaden

 • wahahha ik las te snel:P

  ik d8 dat er stond ninja gaiden 2 in mei:p

 • Mooi zo, downloaden dan maar

 • Die ga ik zeker checken

 • deze ga ik cker hale!

 • Hard

 • Mooi,

  ik ben nog aan ut twijfelen of ik hem ga halen, nu maar hopen dat de demo overtuigend is ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren