1. MadWorld (Wii)

MadWorld (Wii)

Dames en heren, jongens en meisjes! Welkom bij Death Watch, de spelshow waarin geweld het juiste antwoord is! Sla mensen in hun gezicht, steek een trompet in een achterwerk of – als je fan bent van Vlad de Spietser - spiets iemand met een verkeersbord! Regel nummer één is dan ook: er zijn geen regels! Tja, dat is de eerste les als een deelnemer binnenkomt en er zijn nog steeds groentjes die dit vergeten. Ach, die groentjes toch…iedere keer weer zijn er van die knuppels die zich laten verrassen. Voor de mensen die nu komen binnenvallen: dit keer zijn we beland in het mooie Varrigan City. Oké, oké, mooi is het niet meer aangezien er totale anarchie is uitgebroken, maar jullie snappen wel wat ik bedoel. Wel mooi is dat Death Watch aangenaam verrast is door een nieuwe deelnemer. Zijn naam is Jack. Om het maar even te benadrukken, just Jack. Ik voel het aan mijn water, beste kijkers…deze vent kan weleens iets heel bijzonders zijn...

Alle gekheid op een stokje en de commentatorstem uit, MadWorld is een vreemde game om in rond te wandelen. De illusie die alom aanwezig is, is dat de speler rondloopt in een stripboek, zoals die boekjes die populair zijn in Amerika. Verschil is echter wel dat deze stripboekachtige vertoning totaal in zwart/wit is. Nou ja, verschillende geluiden zoals “vroooom!” of “crash!” worden uitgebeeld met gele teksten. Daarnaast speelt de kleur rood een prominente rol in de game, aangezien Jack een man van daden is. Vooral wanneer het gaat om tegenstanders die niet zoveel geven om hun eigen leven. Het sfeertje binnen de game is moelijk te beschrijven, dus wellicht is het dan beter om twee films te noemen die de wereld van MadWorld goed weten te beschrijven. Voor de filmkenners onder ons, ooit eens Sin City en The Running Man gezien? Voeg die twee bij elkaar en dan is MadWorld geboren.

Een groep genaamd the Organizers hebben Varrigan City overgenomen en het veranderd in hun eigen bloederige show genaamd Death Watch. Het uitgangspunt van deze hit op de televisie is dat iedereen in Varrigan City een (gedwongen) deelnemer is. Om het nog een tikkeltje erger te maken, is er ook nog eens een dodelijk virus losgelaten. Nu zijn the Organizers niet totaal onredelijk, ze stellen een vaccin beschikbaar. Het wrange is echter dat deelnemers wel iemand moeten vermoorden om zo’n mooi vaccin binnen te halen. En zoals altijd komt het oerinstinct van de mens naar boven drijven. De anarchie is compleet en er zijn genoeg mensen die er zelfs een spel van maken: wie is de beste deelnemer aan de show? Alles is geoorloofd, regels zijn er niet. Met deze kennis stapt Jack, een brede vent compleet met een metalen arm de spreekwoordelijke ring binnen. Dat hij breed is, is zeker niet alleen maar show, want het is een uitermate evaren vechtersbaas. Daarnaast heeft hij een missie, die inhoudt dat hij de waanzin van Death Watch moet tegenhouden. Dit betekent dat hij verschillende delen van de stad moet doorkruisen en tegenstanders moet verslaan (waaronder eindbazen) om zo hoger op de Death Watch-ranglijst te komen. Alle middelen zijn toegestaan om het doel te behalen.

Jack maakt daar gretig gebruik van en de speler mag dan ook losgaan met de brede kettingroker. MadWorld is een brawler, zeg maar een fighting game vanuit een derde persoonsperspectief. Het doel is dan ook om tegenstanders te verslaan voor punten en wanneer een bepaald aantal punten zijn binnengehaald wordt een bossfight ontgrendeld. Hoe men punten verzamelt? Simpel: wees creatief met het afmaken van tegenstanders. De omgeving waarin Jack rond loopt moet gezien worden als een speeltuin met allerlei speelgoed wat in de meeste gevallen het einde betekent van de tegenstander. Jack zelf heeft overigens ook een arsenaal aan mogelijkheden. Zo is het mogelijk om wat klappen en schoppen uit te delen, kan Jack zelfs tegenstanders weggooien en nog beter: in die metalen arm van hem zit een kettingzaag die korte metten maakt met verscheidene tegenstanders. Dit is de basis van de game en alleen hiermee valt er behoorlijk wat lol te beleven. Zo kan Jack zonder de hulp van voorwerpen al behoorlijke schade aanrichten. Iemand molesteren met een kettingzaag, vijanden heen en weer gooien a la Bam-Bam en beschikt hij daarnaast zelfs over de mogelijkheid om iemand zijn hart uit te rukken. Dit is nog maar het begin…

Wanneer Jack de omgeving gaat gebruiken, word de game nog meer over the top dan het al is. Zo kan hij bijvoorveeld verkeersborden gebruiken om mensen op te spietsen, iemand een trompet door zijn strot rammen of op een bepaald punt zelfs grillen op een wok. Jullie lezen het echt, er staat grillen. De game moedigt de speler dan ook aan om vijanden met zoveel mogelijke items te bestoken, zodat er combo’s ontstaan. En wanneer de vijand genoeg gemarteld is, kan de vijand in kwestie voor extra veel punten op een prachtige manier afgemaakt worden. Dit gaat de hele game zo door en het is dan ook leuk om te zien welke voorwerpen er allemaal aanwezig zijn. Dit klinkt zeer sadistisch en mensonterend op papier, maar dit is totaal niet het geval. MadWorld heeft behoorlijk veel en bizar geweld, maar het is duidelijk te merken dat Platinum Games het zo over the top mogelijk gebracht heeft. Dat gevoel wordt versterkt doordat het geweld in de game gebracht wordt met stripboekachtige uitingen zoals “BLAM!”, VROEM!!!” en “AAAARRGGHH!!!”, waarbij het bloed van het scherm spat. Dit in combinatie met de onmogelijke acties van Jack zal de gemiddelde speler eerder doen lachen dan walgen. De game is een bizarre ervaring en blijft daar ook mee doorgaan.

Dat is wellicht voor sommigen onder ons ook de grootste zwakte van MadWorld. De game blijft eigenlijk op dezelfde voet doorgaan, het is een proces dat zich herhaalt. Jack maakt wat vijanden af, doet eens creatief met bepaalde voorwerpen om zo de doorgang naar de eindbaas vrij te spelen. Tel daar ook nog eens bij op dat het een game is die je binnen ruim 6 uur uitspeelt en dan zijn er serieuze klachten. Misschien is die korte speelduur in combinatie met de repetitieve gameplay misschien juist wel een zegen. Het repetitieve karakter van het spel zal dan ook genoeg mensen afschrikken, als de zwart/wit-stijlkeuze en de gewelddadige aard dat al niet hebben gedaan. MadWorld is dan ook een game voor gamers die dit soort fouten gemakkelijk kunnen vergeven en zich laten meeslepen door de genoemde punten waar de game in uitblinkt. Die gamers zullen dan bijvoorbeeld de afwisselingen in het spel zoals de “Bloodbath Challenge” dan ook kunnen waarderen. Deze challenges zijn kleine onderbrekingen waarin Jack extra punten kan verdienen. Zo is er het spel “Man Darts” waarin Jack tegenstanders op het bord moet mikken of wat dachten jullie van de “Death Press”? Die heeft geen uitleg nodig. Ook zijn er een paar gedeeltes in de game waar Jack op een motor zijn vijanden te lijf gaat, maar dit zijn gedeeltes die niet echt uitdagend zijn. Maar de echte hoogtepunten van de game zijn de gevechten met eindbazen.

Om verder te komen aan het einde van een level moet Jack het in het programma Death Watch opnemen tegen uitermate sterke tegenstanders. Deze gevechten vergen een andere strategie en zijn zelfs vreemder dan de normale gevechten die men aangaat met het voetvolk. Niet alleen hebben deze tegenstanders vreemde eigenschappen en zien ze er nogal excentriek uit, ook hun namen zijn raar te noemen. Jack neemt het bijvoorbeeld op tegen Jude the Dude, een cowboyachtige vent op inlineskates. Of wat dat dachten jullie van Herr Baron von Twirlenkiller en zijn handzame tornado machines? Het is totaal van de pot gerukt en de logica is ver te zoeken, maar de gevechten zijn uitstekend te noemen. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de unieke kill moves die Jack uitvoert bij deze eindbazen, die eigenlijk te hilarisch en vernederend voor woorden zijn. Ach, mijn punt is duidelijk. Tel daar ook nog eens bij op dat MadWorld de beschikking heeft over een uitstekende hip-hop soundtrack. Normaliter ben ik geen fan van deze muziek, maar het weet deze eigenzinnige game uitstekend te completeren.

Conclusie en beoordeling

Platinum Games heeft met MadWorld een daadwerkelijk uniek project op de wereld gebracht. De game zal over een aantal jaar een cult status verwerven en zal dan ook vooral herinnerd worden als die enorm gewelddadige zwart/wit game. Op het gebied van stijl, soundtrack en ook de verscheidene strakke eindbazen gooit het dan ook hoge ogen. Waar de game ook om herinnerd zal worden is dat de gameplay telkens op hetzelfde neerkomt. Voor een bepaald publiek zal het dan ook overkomen als een repetitieve knokpartij waar op een gegeven moment wel de glans van af is. Toch heeft de game iets bijzonders dat ervaren moet worden. Een duidelijk gevalletje love it or hate it en ik val toch meer in de love it-categorie. Al was het alleen maar omdat het mogelijk is om tegenstanders te bewerken met een kettingzaag. Vroem vroem!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Zwart/wit stijl
 • Creatief met voorwerpen omgaan
 • Sterke bossfights
 • Gave soundtrack
 • Minpunten
 • Op den duur repetitief
 • Motorgedeeltes zijn niet uitdagend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk, maar hoe zit het eigelijk met die demo van condemned 2 wanneer komt die eigelijk op xbox live?

 • Condemned 2 Demo komt volgende week in Europa op Xbox Live. Ik heb inmiddels de PS3 demo al gespeeld, want in Amerika stond die al in de store (sinds vorige week donderdag, red.).  Ik ben ook benieuwd wanneer deze game in de Playstation Store komt, vandaag een update … dus pleur hem er maar op EA!

 • ja die condemed demo was wel naja leuk ma niet egt mijn gam jammer dat ie nog niet op live staat

  ma ik ga dit ff nu downloaden in avond komt ie mis op de ps3

 • yay

 • Zo ff checken dan, zit het nederlands elftal er trouwens in want anders is het gelijk een stuk minder.

 • Volledig nutteloos…

 • iemand al gespeelt

  ? download zometeen wel.

 • Yeees, eindelijk

  FF downloaden

 • Ben wel benieuwd naar Condemned demo maar dit vind ik weinig bijzonder.

 • WHY THE FUCK ZIJKT IEDEREEN OVER EEN CONDEMNED 2 DEMO BIJ NIEUWS VAN EEN VOETBALSPEL!!!! ROT TOG OP MET DAT SPEL EN ZEIK BIJ DE POST OVER CONDEMNED 2 EN NIET HIER JEZUS!!

  het lijkt me wel leuk om te downe maar om te kopen niet vanwege geen oranje(miss tijdens EK wel als ie 30 euro's kost)

 • heb hem al besteld  heb er zin in

 • Download hem zo wel even.

 • Moffy pilletje nodig? :p

 • is ie er egt of is het weer als condemned 2?

 • Gewoon ff downloaden.. Is togh voor niets:P

 • Iemand al gespeeld ?

 • Ja, ik. Vind 'm eigenlijk wel lekker spelen…

 • En vanavond op PSN….

 • heb hem gespeeld gewoon geen game voor mij :S

  waar wel goeie voor een voetbal fanboy

 • de demo speelt wel lekker vind ik

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren