1. Wario Ware Touched! (NDS)

Wario Ware Touched! (NDS)

Meestal ben ik niet de eerste. Als we met gym moeten sprinten, kom ik niet als eerste aan, en ik ben niet de eerste die hier een recensie plaatst. Ik ben de zoveelste uit een groep van vele mensen, die allemaal niet het eerst waren, zijn of worden. Er zijn echter van die bofkonten die wèl als eerste zijn, zo ook Nintendo. Dit bedrijf bracht als eerste een echt vernieuwende handheld op de markt, namelijk de Nintendo Dual Screen, en het is een groot succes. Wario heeft er ook een handje van vooraan te staan en bracht zo één van de eerste games voor Nintendo’s nieuwe handheld.

Hoewel dit helemaal per ongeluk blijkt te gaan: in een leuk introductiefilmpje zie je hoe Wario over straat loopt en zijn oude GameBoy Advance laat vallen, die zo het riool in dondert. Een figuur dat sterk doet denken aan God komt uit het riool naar boven en geeft per ongeluk een Nintendo DS aan Wario, in plaats van diens GameBoy. De oude schurk heeft eerst geen idee hoe hij met het mysterieuze apparaatje overweg moet, maar krijgt er ineens handigheid in. Wario ziet grof geld in twee van die schermpjes, daar kan hij mooi twee keer zoveel geld voor vragen! Wario springt op zijn motor en scheurt weg, met zijn nieuwe aanwinst onder zijn arm. En hier begint de gekkigheid al!

Het is de bedoeling dat jij, als Wario zijnde, nu allerlei microgames in hoog tempo gaat uitspelen. Dit zijn kleine, simpele spelletjes die niet langer duren dan vijf seconden, en dus kan deze idioterie nog niet eens een minigame genoemd worden. Woorden als onvoorspelbaar, innovatief en zwaar gestoord passen er beter bij. Alle mogelijkheden die de Nintendo DS biedt, worden optimaal gebruikt. Zo moet je in de microfoon blazen of schreeuwen, en zit je vaak op het touchscreen te krassen en te tikken. Nu klinkt dit niet heel speciaal, maar door alle vreemde scènes waar je in terecht komt is het dat zeker. Zo moet je iemand in zijn oor blazen zodat hij gaat blozen, behaarde mannen onder hun oksels kietelen, een snottebel terug de neus in duwen of een aardbei uitzwaaien wanneer hij ’s avonds op huis aan gaat. Knotsgek, en elke keer verbaast het je weer hoe die vreemde Japanners dit soort grappen toch weten te bedenken. Maar sommige microgames vallen tegen. Een aantal spelletjes zijn echt leuk en blijven je goed bij, maar het grootste deel is een zoveelste uit een grote massa. Die vallen niet echt op; ze zijn wel leuk, maar niet zo speciaal. Zo heb je een spelletje waarbij je in een oud arcadespelletje speelt. Als ruimteschip kom je tegen een groot leger van aliens te staan. Het enige wat je moet doen is op het schermpje tikken, zodat alle aliens met een enorme bom worden opgeblazen. Totaal geen uitdaging, en zulke spelletjes zullen al snel in het grote zwarte gat der vergetelheid belanden. Toch zullen de leuke spelletjes in de meerderheid blijven, en zal Wario Ware: Touched je bijblijven als “die idiote game”. Het getekende stijltje is ook erg leuk, niet mooi te noemen, maar het spel ziet er door de onzinnige krabbeltjes heel vrolijk uit en het voegt echt wat toe aan het spel.

Jammer genoeg is dit uiterst merkwaardige avontuur maar van korte duur. Nadat je de verhaallijn hebt uitgespeeld, kan je nog proberen alle microgames vrij te spelen, want er zijn er nog een aantal die je nog niet gespeeld hebt. Dit is niet heel erg leuk, want je zal een oneindige reeks van microgames moeten spelen totdat je toevallig een spelletje tegenkomt dat nieuw voor je is. De kans op een nieuw stukje gekheid is echter erg klein en vaak heb je al drie keer hetzelfde spelletje gespeeld en heb je nog geen één nieuwe microgame gespeeld. Erg jammer, zo zal de verzamelkoorts niet toeslaan en zal je je moeten bezighouden met andere modi.

Vreemd genoeg zijn die er nauwelijks. Naast de eerder genoemde spelmogelijkheden is er de optie één microgame te blijven spelen tot het varkens gaat regenen, en waarbij het niveau steeds een treetje hoger wordt gelegd. De lol is hier snel vanaf en het zal het speelplezier niet ten goede komen, aangezien de microgame die je dan zo vaak moet spelen echt je neus uit komt door de herhaling. Maar, hoe spijtig dan ook, hierna is het spel echt voorbij. De verhaallijn had ik na twee uur wel uitgespeeld, en daarna kan je er nog wel twee uurtjes bij optellen, maar dan heb je het ook gehad, waarna het spel een beetje stof ligt te vangen, wachtend tot het weer gespeeld gaat worden. Waarschijnlijk gaat dat ook nog wel gebeuren, want als een game je bijblijft als leuk, dan heb je na verloop van tijd weer eens zin om hem opnieuw te gaan spelen. Bij Wario zal dit echter niet snel zijn, want na een bepaalde tijd ken je de meeste microgames eigenlijk wel, en het blijft niet eeuwig leuk.

Conclusie en beoordeling

Wario Ware: Touched is een erg vermakelijk spelletje, maar niet voor lang. Als je hem voor een klein prijsje in de winkel ziet liggen zou ik hem wel halen, zeker als je van de gestoorde humor houdt waar dit spel tjokvol mee zit. Als je er echter de volle mep voor moet betalen, zou ik hem laten liggen, want voor die paar uurtjes spelen geef je liever geen veertig euro uit.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Geweldige humor
 • Bijpassend stijltje
 • Minpunten
 • Kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice ik willem op me wii

  !

 • Deze spel kan Atari best een handje helpen.

 • dat ziet er wel fokking nice uit!

 • Deze spel hé? gamer? Lekker nederlands man;)  Lijkt me goed spel worden

 • Wat is er zo exclusief aan?

 • Ziet er goed uit.

 • Mooie trailer.

 • Deze spel hé? gamer? Lekker nederlands man;)  Lijkt me goed spel worden  Dit  Happy meneertje -_-''
 • lijkt me echt een vette game

 • ziet er gewoon uit als de teasers met een nieuw ren stukje erin.

 • Hopelijk lost dit game de ondertussen hoge verwachtingen in.

 • Ziet er wel nice uit!  @ _gamer_  xD


 • vind de trailer niet zo geweldig, die scheur lijkt echt 2D, heb betere beelden gezien.

 • Zeker er vet uit!

 • Hieronder kun je een nieuwe trailer Alone in the Dark-game checken, die op 30 mei hier verschijnt. In de trailer zien we de hoofdpersoon Edward Carnby rennen voor zijn leven, wanneer de aarde achter hem steeds verder openbarst.  Aarde gaat niet open achter hem, hij loopt er zo te zien naartoe om het tegen te houden met een of andere vloeistof die in het potje zit.

 • zo exclusief vind ik hem eigenlijk niet, maar wel een leuke trailer.

  En wordt gelijk lid van the Alone in the Dark Club!

 • Waarom is dit uitroepteken nieuws. :o

 • @flamemaker,  omdat het een exclusive is ;)

 • Kopen die shit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Weinig zeggende trailer, hoewel de beelden wel erg vet zijn. Ik zou toch wat meer ingame beelden willen zien.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren