1. Fable II (X360)

Fable II (X360)

Met kerst en sinterklaas heeft iedereen wensen op zijn verlanglijstje staan en met oud en nieuw wensen we elkaar de beste wensen voor het nieuwe jaar. Het is inmiddels al weer 2010 en we gaan weer door met ons dagelijks leven. Toch verlang je weer naar december, gezelligheid en het moment dat je wensen vervuld worden. Sinterklaas en de Kerstman zijn toch echt iets wonderlijks. Soms wil je jezelf even kunnen verliezen naar een wereld waar wonderen zijn. Niet de Efteling, maar een wereld waar jij zelf invloed op hebt, waar je jezelf even in kan verliezen. Welkom in Albion, Het land waar wensen soms totaal verkeerd uitpakken.

Het gilde der helden, bijna onvindbaar en half uitgestorven. In Albion zijn er nog maar enkelen van over. Jij, als arme sloeber levend in Bowerstone, gaat op zoek naar de laatst overgebleven helden. Dit niet zonder reden, want je blijkt er zelf een te zijn en ook om die reden heeft een kwaadaardige man jou dierbare afgenomen. Alleen alle helden samen kunnen deze man verslaan. Jij komt in een groot avontuur terecht die je vastpakt en pas na vele uren pas weer loslaat. Dit is dan ook het enige wat ik vertel want dit verhaal zul je echt zelf moeten beleven op jou eigen manier want elk avontuur is verschillend.

Fable 2 draait dan ook om keuzes maken. Word je goed of slecht? Ga je mensen helpen of werk ik ze tegen? Ga je stelen of eerlijk geldverdienen? Jij bepaald het. Er zijn bij vlagen zoveel keuzes die je kan maken dat het soms zelfs een beetje overweldigend over komt. Als je mensen op je pad vermoord of besteelt, krijg je een kwaadaardiger uiterlijk en worden mensen bang van je. Help je ze met problemen of werk, dan word jij hun held en krijg je soms leuke extraatjes. De wereld is dynamisch en eigenlijk is alles mogelijk. Trouwen, kinderen krijgen, werken en zelfs gokken. Het zit er allemaal in verwerkt. Eigenlijk leid je een leven in een andere wereld. Het hoofdverhaal is leuk om te volgen, waar jammer genoeg abrupt een einde aan komt. Naast het hoofdverhaal heb je ook nog keuzes uit vele sidequests, minigames en het verkopen of verhuren van huizen en winkels. Dat laatste kent vele mogelijk heden waaronder meubels kopen en de prijzen voor verhuur en producten aanpassen zodat jij veel winst maakt of juist de bevolking van Albion helpt. De economie word hierdoor veranderd en dat kan ook invloed op je omgeving hebben. Jammer genoeg is er na het uistpelen van het verhaal en de sidequests weinig te doen en zul je alleen nog maar kunnen werken, voor makelaar spelen, zakenman kunnen uithangen en vriendschappen kunnen beginnen waardoor het een relatief middelmatige replay waarde heeft.

Wat je direct opvalt in Fable, is de geweldige sfeer die Albion brengt. Het doet je direct denken aan de stijl van Anton Pieck en de film Oliver Twist. Omgevingen en gebouwen zien er mooi en erg kleurrijk uit en personages hebben zijn artistiek ontworpen. Je zult soms echt je ogen uitkijken en eventjes wegdromen op de geweldige en meeslepende muziek die de gevechten in Fable begeleid.

De gameplay bestaat vooral uit praten, reizen en vechten. Op je zoektochten zul je veel wezens tegenkomen die jou het leven zuur willen maken. Naast de standaard wapens als geweren en zwaarden heb je ook toegang tot speciale krachten, De zogeheten Will klasse. Hiermee kun je onder andere chaos creëren, met de tijd spelen of vijanden bevriezen. De 3 klassen die in de game zitten zijn te upgraden met zogeheten experience points. Deze punten komen op een sierlijke manier uit het lichaam gespoten wanneer jij met je zwaard in een lichaam hakt of een kogel door het hart van een vreemd wezen boort. Jammer genoeg zijn de vijanden niet heel slim en zijn de gevechten erg simpel doordat je bijna niet dood kan en het 1-button combat is. Een wel geslaagd aspect van de gameplay is het gezelschap van een viervoeter. Je word namelijk vergezelt door een hond. Je kunt hem kunstjes leren en hij zoekt voor jou schatten en verborgen objecten. Ook zal je hond op je gaan lijken doormiddel van de keuzes die je in het spel maakt. Het praten met personages zorgt ervoor dat je banden met ze kan opbouwen. Vriendschap, liefde en seks kunnen hier gevolgen van zijn.

Hoewel de wereld van Fable 2 een geweldige sfeer uitademt en boordevol mogelijkheden zit is het erg jammer dat het een gevoel voor vrijheid mist. De wereld kent vele gebieden waaronder meren omringt door bossen en hoge gebergtes alleen hier heb je niet het gevoel dat je overal heen kan. Ook zijn de verschillende gebieden verdeeld in mappen die doormiddel van laadtijden aan elkaar zitten. Je hebt dan ook het gevoel dat je van map naar map zit te lopen wat soms een beklemmend gevoel geeft. Gelukkig maakt de sfeer dit voor een groot deel goed en zul je je tijden vermaken met de vele mogelijk heden die het spel kent.

Naast de singleplayer is het ook mogelijk om bij een vriend zijn wereld op bezoek te gaan of andersom. Dit is soms erg verrassend want je ziet echt duidelijke verschillen. Er is voor de offline multiplayer geen splitscreen variant wat soms wat irritant werkt. De co-op mode is een leuke toevoeging maar is eigenlijk overbodig doordat de singleplayer echt al een ware beleving is!

Conclusie en beoordeling

Ik zal ongetwijfeld op sommige vlakken dingen dingen vergeten zijn te vertellen. Het is ook bijna onmogelijk om alles te vertellen in een recensie. Je moet dit avontuur dan eigenlijk ook zelf meemaken en jezelf ‘’verliezen’’ in deze wereld. Voor de beginnende RPG speler is dit een perfect instapspel en ook als avonturen spel is het erg goed. Fable 2 slaat op sommige punten jammer genoeg de plank mis. Zo is het gevoel van vrijheid in de wereld minimaal en zijn sommige elementen van de gameplay minder goed uitgewerkt. Jammer want dit heeft mij ervan weerhouden om dit spel niet hoger dan een 8.5 te geven.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Geweldige sfeer en grafische stijl
 • Vele mogelijkheden
 • Keuzes maken
 • invloed op de wereld
 • Humor
 • Muziek
 • Minpunten
 • Geen gevoel voor vrijheid
 • Soms wat simpele en mindere gameplay elementen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • DIt is niks voor mij

 • Deze ga ik echt wel halen. Was al fan van Spartan total warrior en nu deze heerlijk.

 • Ai.. er staat 18 jaar of ouder op dievideofilm.. Nu ga ik echt niet kijken hoor! 8-|

 • ik heb hem gekocht en het is ckr een aanrader iedereen die van bloed zwaarden bijlen vechten legers ( gemmidelde man ) houdkopen kopen kopen kopen kopen dat seg ik alleen. AARRRGGGHH viking

 • die mannetjes lopen zo dom

 • heb hem vanmiddag gekocht, en ik vind het echt geweldig  naar mijn mening zeker hoger dan een 7+  en de audio is inderdaad niet zo goed, maar dan zet je gewoon ff ensiferum op of trollhammaren en dan is het wel goed :)


 • Ik heb positieve dingen over deze game gehoord, maar laat hem even liggen met de andere aankomende toppers.

 • Ik zag hem vanmiddag nog liggen en ik had hem bijna gehaalt, Maar ik was nog aan het twijfelen…en na deze recensie laat ik hem toch aan me voorbij schieten.

 • koop pu voor meer info 1 giga coverview van 4 pagina's

 • o en dat over die inspiratie loze omgeving enige naadeel aan de omgeving is dat er geen dieren in voorkomen voor de rest ziet het er te wreed uit

 • ik had een hoger cijfer verwacht… toch maar niet halen.

 • zomaar zijn vikingen eigenlijk piraten gek ze hebben meer geroofd dan die verlepte Jack Sparrow

 • Misschien hebben sommige mensen toch een ander oordeel over het cijfer dat je een game geeft. Toegegeven; er zijn een hoop erg goede games voor de Xbox 360 verkrijgbaar. Maar een 7+ is een hartstikke prima cijfer lijkt me. Ik hoop dan ook niet dat mensen die naar deze game uitkeken worden afgeschrokken door die 7+.

 • koop pu voor meer info 1 giga coverview van 4 pagina's

  Imo nog het enige voordeel van print media…

 • fuck PU  de game heeft zeker en vast kwaliteiten om een dikke 7, lage 8 te verdienen.  maar een coverview van 4 pagina's en een score van 90?  dit is niet de eerste keer dat ik bij hun echt het gevoel krijg dat ze simpelweg hun reviews verkopen.
 • Evita zeik niet zo wil je ,die gasten zitten 10 keer zo lang i nde games industrie dan die noobjes hier van GT hoor ,die vertrouw ik pas voor geen cent. PU geeft gewoon hun eigen mening en het is juist leuk om te zien ,hoe sommige spellen die neit van de grote ontwikkelaars zij nen maar die wel gewoon leu kzijn ,nog steed gewoon worden gewaardeerd.  En deze tijd van next gen waarin blijkbaar alleen naughty dog ,sqaure enix en nintendo goede cijfers mogen halen? Wat ene onzin ,vroeger was niemand zo spastisch op cijfers of op minder grote games dna de toptitels en nu ineens is alles verkocht en moet alles wat niet \"top ontwikkelaar\" is gelijk weer een 6 krijgen? Ze vinden dat spe lgewoo nleu ken vet ,mag dat? Als we echt zogenaamd strenger wille nzijn laten we dan beginnen met door alles wat uti japan komt ff 3-4 puntjes lager te geven. Alle \"GROTE\" shooters standaard 2-3 punten lager, alle fightgames of beat em ups ook lager en daarna pas gaan zeiken over dit soort games

 • Je loopt aardig te razen Cutter, maar Evita bedoelde het vast niet zo slecht. :) Zij kan zich gewoon niet zo vinden in de PU. Bedoel je dat je je ook niet zo kan vinden in mijn recensie?

 • Ik vond die recensie van de PU ook veel te hoog maar volgens mij komt dat ook omdat de redactie daar steeds meer uit mensen bestaat die kicken op games met brute moves, veel bloed en heftige actie.

 • 10 keer zo lang i nde games industrie dan die noobjes hier van GT hoor Dat zal best, maar die reviews moet je niet serieus nemen van PU, er staat altijd onzin ook bij de + en - punten, ik koop het toch om iets van de game te weten te komen maar het is meestal altijd onzin wat ze schrijven :/ De gene die nog wel wat objectieve reviews maken zijn Steven, Boris en Jan… Daarom vind ik de recensies van IG ook veel beter omdat het objectiever is..

 • Jammer, ben een groot fan van de creative assembly. MIschien voor 30 euro halen?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren