1. Invizimals (PSP)

Invizimals (PSP)

Het opvoeden van beestjes, na de komst van Pokémon op de Gameboy is het een apart gerne geworden en blijven deze games populair. Zo populair zelfs dat Pokémon aan zijn 100e deel begint, Spectrobes zelfs voor de Wii populair is geworden en ook EA zijn eigen variatie heeft geïntroduceerd met Spore. Maar wacht eens, zijn de bovengenoemde games niet alleen verkrijgbaar voor Nintendo consoles? Juist, en dat heeft Sony de afgelopen tijd ook opgemerkt en wil het succes van dit gerne ook naar de PSP brengen. Dit in combinatie met de PSP-camera die al jaren stof ligt te happen, brengt ons het spel Invizimals.

Omdat we het zat zijn bij elk pokémondeel weer alle gymleiders afmoeten om uiteindelijk het tournooi der toernooi te winnen, brengt Sony ons iets verfrissends. Bij het opstarten van het spel wordt je welkom geheten en moet je door een scan heen. Volgens deze scan bezit je over een grote aura die beestjes aantrekt. Door deze aura ben je geschikt om een professor te helpen bij het vinden van deze beestjes. Zonder dat je een eigen mening mag hebben, wordt je betrokken bij het project en leert de professor jou hoe je beestjes kunt vinden en kunt vangen.

Waar zijn de pokéballs?

Want het vangen van beestjes is niet zo makkelijk als het gooien van een pokéball. In plaats van een personage die je door een wereld moet leiden, bij jijzelf degene die de wezens bezit. Werknemers van Sony hebben namelijk ontdekt dat met behulp van een speciaal apparaat, de PSP, je de beestjes kunt zien. Met de camera op je PSP zoek je jouw omgeving af naar deze, voor het oog onzichtbare wezens, Invizimals genoemd. Natuurlijk hebben deze wezens ieder hun eigen stekkie en kom je niet elke Invizimal overal tegen. Invizimals zijn namelijk gevoelig voor kleur. Je moet de PSP-camera daarom op verschillende gekleurde oppervlakten richten om verschillende Invizimals te zien. Eenmaal een Invizimal gevonden, rest het vangen nog. Hoe je ze vangt is per Invizimal verschillend. De ene keer moet je hem plat slaan, de andere keer moet je hem vangen met vuur. Omdat elke Invizimal verschillend te vangen is, is er erg veel afwisseling in het spel. Door deze afwisseling blijft het spel ook boeien en heb je nooit het gevoel dat je iets voor de 100e keer doet.

De (nieuwe) PSP-camera.

Wat het belangrijkste is bij dit spel, is de werking van de PSP-camera. Bij het spel zelf wordt een nieuwere versie van de PSP-camera geleverd die iets beter tegen slechte lichtomstandigheden kan dan het vorige model. Omdat ik het spel inclusief de camera heb gekocht, heb ik dus de nieuwe camera gebruikt. Deze camera werkt erg goed. Zelfs bij slechtere lichtomstandigheden werkt de werkt het spel nog prima, zodat het geen probleem is om ’s avonds het spel te spelen. De camera neemt mijn beweging precies waar wat zorgt dat het spel lekker soepel verloopt.

Om de verhaallijn van het spel te volgen zul je afwisselend Invizimals moeten vangen en moeten vechten. Het vechten doe je door clubs te bezoeken waar zich virtuele tegenstanders bevinden. Je kunt dan jouw Invizimal kiezen met wat voorwerpen die je tijdens een gevecht wil gebruiken. Met de knoppen op je PSP kies je een gewone aanval. Je kunt ook speciale aanvallen kiezen, die een extra handeling vragen. Dit kan bijvoorbeeld het schudden met je PSP om een aardbeving te veroorzaken zijn. Ook hiermee houdt Sony het spel weer lekker interactief, wat voorkomt dat het spel te lineair aanvoelt. Na voldoende te hebben gevochten en alle Invizimals te hebben gevangen, heb je het spel voltooid. Dit zal ongeveer 20 uur kosten, maar na deze uren bevindt zich nog het online gedeelte.

Ontmoed andere mensen met een sterke aura!

En dat gedeelte is hetzelfde spel, maar dan tegen echte tegenstanders. Net als in de offline modus, kun je online ook clubs bezoeken. Deze clubs kun je echter zelf maken in landen over de hele wereld. Ga je zo’n club binnen, dan zie je alle spelers die op dat moment online zijn. Met deze spelers kun je kiezen om te vechten, of om Invizimals te ruilen. Met de ingebouwde microfoon in de camera kun je zelfs chatten met je medespelers. Maar in het online gedeelten zitten wat kleine foutjes die voor een kleine irritatie zorgen. Één daarvan is wanneer mensen tijdens het spelen hun PSP uitzetten. Als je bijna gewonnen hebt, en iemand is zo flauw, dan heeft dat voor hem geen gevolgen en krijg jij geen ervaringspunten erbij. Bovendien moet je na elk gevecht het spel opslaan, wat de nodige tijd kost. Het laatste minpunt is dat je niet kan zien welke Invizimals je tegenstander heeft. Je weet dus nooit hoe sterk iemand is en kan het goed zijn dat jij als beginneling moet spelen tegen iemand van een veel hoger level. Natuurlijk is er dan weinig spanning in het gevecht en niemand vind het leuk om elke keer zo te moeten verliezen. Hiermee heeft Sony het online gedeelte veel minder aantrekkelijk gemaakt voor mensen die net met het spel beginnen.

Conclusie en beoordeling

Sony heeft eindelijk weer een goed spel op de markt gebracht wat weer een beetje aanvulling geeft op de geringe collectie goede games voor de PSP. Het spel is verfrissend en door de interactie met de PSP-camera blijft het spel lekker afwisselend en zelf een klein beetje verslavend om te spelen. De PSP-camera zelf werkt ook uitstekend zodat het spel, zelfs bij slechte lichtomstandigheden, goed wegspeeld. Na 20 uur gameplay ben je klaar met het spel en kun je beginnen aan het online gedeelte. Deze heeft een paar kleine foutjes wat het voor beginnende spelers minder aantrekkelijk maakt, gebruik te maken van deze mogelijkheid.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • vernieuwend verhaal
 • interactief
 • camera werkt goed
 • Afwisselende gameplay
 • Minpunten
 • foutjes in online gedeelte van de game

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Okay interresant! wii is toch beter;)  (kijk hoeveel fanboys mij gan vermoorde;)_

 • Nou vermoorde is groot woord :P  Wil dan wel eens weten waarom de Wii beter is :)

 • Als een game in de pss en in de winkel is, ga dan gewoon naar de winkel dan heb je nooit gezeik.

 • @ Robertii69

  vage reactie..

 • @ Robertii69  Als je de PS3 niet interessant vind, zout dan op uit dit PS3 item.

 • Hij is vet! Heb hem vanmiddag gehaald in winkel:P

 • Ik had hem gisteren al gehaald, de game is erg vet!

 • hoe duur word ie?

 • Op grafisch vlak is GT5 echt het mooiste dat tot nu toe te vinden is op PS3, alleen spijtig dat de game zo hard sucked (mijn mening, speel niet graag race simulators, hab veel liever arcade racers…)

 • @Robertii69: hoe oud ben je?  Iig: Boeiend, dan wacht je toch even wat langer en anders ga je hem maar in de winkel halen.

 • heb hem al 2 dagen

 • het spel is op grafisch gebied wel mooi,maar vind forza toch 10x beter.en ik wilde gisteren update doen ,was die al 3 kwartier bezig met downloaden (super triest ) kreeg ik nog eens een fout melding ook,tot 3x toe. ga zo door sony.Enne wat rijden die autos kut zeg.

 • Hopelijk snel online. Ik ga echt die blu-ray versie niet halen hoor. 6GB install vereist (zowel de PSS als de blu-ray versie MOETEN worden geïnstalleerd) en dan nog eens telkens die disc erin moeten proppen.

 • Who cares? Gaat weer lekker bij SCEE :')

  Viva europa! *kuch*

 • Heb m(uit de winkel):D is nu installeren

 • tja, kan gebeuren?

 • Wordt de PSS versie dan even duur als de Blu-Ray versie:S?

 • Hij is vet! Ik heb hem al 2 dagen. Jammer voor diegene die hem via deze manier wouden kopen.

 • en dan nog eens telkens die disc erin moeten proppen.

  Wat een moeite zeg!/sarcasm off

 • @Sven, zoiezo erg jammer voor mensen die iets wouden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren