1. Bayonetta (X360)

Bayonetta (X360)

Japan, het land van de rijzende zon. Ook wel het land met het grootste aantal knappe koppen in de game sector samen. Je hebt Shigeru Miyamoto, bekend van Mario en Zelda, Hideo Kojima bekend van Metal Gear. En last but not least Hideki Kamiya, bekend van Okami en Devil May Cry. Laatst genoemde heeft de laatste tijd weer zitten broeden, want uit zijn gedachten kwam een ei dat open brak en ons Bayonetta toewierp. Jaja mensen, een nieuw legendarisch IP is geboren!

Bayonetta speelt zich af in Vigrid, een fictieve plaats in Europa, je speelt de game met de gelijknamige heks die ontwaakt uit een 500 jaar durende slaap. Vrij lang schoonheidsslaapje want ze weet namelijk niets meer buiten het feit dat de hemel het op haar gemunt heeft en dat je op zoek bent naar een steen met de naam ‘The Left Eye’. Gedurende het verhaal kom je meer over haar verleden te weten. Zoals het feit dat er vroeger twee soorten heksen bestonden, de Umbra Witches en de Lumin Sages, die respectievelijk het duisternis en het licht volgden.

Op naar de combat en meteen de mijlpaal van al de commotie rond deze game. Ik kan je direct vertellen dat het schitterend is, mocht dit nu je eerste actie game zijn of je honderdste, iedereen kan met deze game overweg dankzij een handig systeem dat Platinum Games in de game verwerkt heeft. Op easy zul je namelijk bijna automatisch kunnen dodgen en zal je direct op de volgende vijand focussen als je huidige het loodje legt. Wees niet betreurd echter, je zult zeker vaak het game over menu zien. Want simpel is deze game zeker niet, Kamiya wou namelijk een hardcore uitdaging geven aan de gamers en dat is hem ook gelukt. Je zult vaak genoeg op je hoede moeten zijn om aanvallen te ontwijken. Doe je dat net op het juiste moment. Kun je Witch Time activeren, dan zal de tijd rondom je vertragen en kun je zonder problemen op de vijand in hakken en schieten. En schieten zul je, Bayonetta beschikt namelijk niet over twee, maar vier geweren. Twee aan haar handen en twee aan haar voeten, daarmee zul je de geweldigste combo’s voor mogelijk mee kunnen maken. Er zitten namelijk zoveel combinaties van aanvallen in het spel dat je makkelijk het spel kunt door button bashen. Ben je niet voor de geweren? Dan kun je nieuwe wapens zoals een katana of klauwen (denk aan Wolverine) gebruiken, die je unlockt in het spel of kunt kopen bij de wannabee Morpheus genaamd Rodin, hij gaat ze lekker gaan halen voor je in de hel en als je nog wat extra cash over hebt kun je nog accessoires of nieuwe aanvallen erbij kopen. Ok ok voor de mensen die niet snel tevreden zijn, je kunt ook de wapens van verslagen vijanden oppakken en daarmee gaan rondzwieren. Een heks kent nu eenmaal hocus pocus en zo kan Bayonetta ook veranderen van vorm, twee maal snel ‘RT’ indrukken en je veranderd in een panter waardoor je doorheen het level vliegt (bij wijze van spreken, panters hebben geen vleugels!).

Allemaal goed en wel maar wat is een actie game nu zonder finishes, als je lang genoeg niet geraakt wordt zul je een torture attack kunnen doen tegen je vijand, meerbepaald een instant kill. Bayonetta summoned dan een voorwerp uit de hel zoals een doodskist met spijkers die de vijanden dood prikt of een grafsteen waarmee je je vijand plet. Bosses en mini-bosses zijn nog net iets extremer, als je hen verslaat zul je een demon oproepen die maar al te graag de boss op eet of in elkaar ramt voor je, lekker!

Het geen waar je tegen vecht is zeker indrukwekkend te noemen, het detail in de vijanden is heel hoog en nog hoger zijn bepaalde eindbazen waar je gaat tegen vechten. Veel aaws en aahs zullen er geroepen worden gedurende het spelen. De levels zijn vrij eenvoudig opgemaakt, maar hebben toch het een en ander aan geheimen. Je gaat van punt A naar punt B om het level te voltooien, soms zul je een eenvoudige puzzel tegenkomen maar het is niets hersenkrakend. Wat wel hard zal kraken zijn de vele voorwerpen door het level heen, je kunt namelijk voorwerpen en kisten vinden waar je items, geld en geheimen in terug vindt. Die items kun je dan mixen zoals heksen zo graag doen, om potions (lolly’s?) te maken die HP geven of voor een schild zorgen. Wat echter belangrijker in de levels is is het vinden van zogenaamde Alfheim Portals, dat zijn speciale portals die je naar een challenge stage brengen waar je het op moet nemen tegen ettelijke vijanden onder bepaalde voorwaarden. En ik kan je nu al zeggen dat je daar aardig in de pan gehakt wordt als je niet oplet.

Ik zei al dat je veel aaws gaat meemaken, zo zul je er nog meer maken met het zien hoe het spel er uit ziet. Het spel heeft een hoge graad aan detail, van het verlopen van combo’s tot de monsters en levels. Alles ziet er haarscherp uit op je xbox. Op je xbox ja, want de playstation versie heeft per ongeluk eerst in de was gezeten op weg naar de drukkerij. Alles ziet er waziger uit en ook de laadtijden zijn veel hoger, zes seconden om naar het pauze scherm te geraken vindt ik nou niet echt snel. Om nog maar te zwijgen hoe vaak je het laadscherm ziet als je ergens vastzit en constant moet herladen. Gelukkig is de muziek en het geluid gespaard gebleven want ook die is in beide versies van de bovenste plank. Alles is ingesproken en de vertaling van Japans naar engels zijn zeker geslaagd, Timesplitter fans zullen zeker Rodin's stem herkennen. Het is namelijk dezelfde als die van Sergeant Cortez.

Het verhaal zal je makkelijk een tien uur zoet houden op normal, en na het spelen zul je vast vaak terugkomen om extra wapens te zoeken, Alfheim challenges af te werken of een moeilijkere difficulty te proberen. En gewoonweg omdat het zo vlotjes weg speelt. Hideki Kamiya mag trots zijn op zijn werk en we kunnen slechts hopen dat dit eitje er later nog een broertje (of zusje in dit geval) bij mag krijgen.

Conclusie en beoordeling

Devil May Cry zal mogen wenen van schrik, want Bayonetta is zeker geen katje om zonder handschoenen aan te pakken (ze is namelijk een panter). Platinumgames en Kamiya hebben zich weer overtroffen en een must-have uitgebracht voor de hack & slashers onder ons.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De vrouwelijke Dante
 • Het detail is subliem
 • Grootse gevechten
 • Minpunten
 • Soms wat screentearing

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice! Fuck beter

 • Dawn of War 1 was ook best goed. Ik hoop voor Relic dat Blizzard niet ook Starcraft2 rond die tijd uitbrengt want dan hebben ze zware concurrentie.

 • nice!

 • Klinkt leuk, Dawn of War 1 zag er mij ook al heel leuk uit, maar heb hem aan me voorbij laten gaan, mss dat ik dat deze maar niet moet doen xD

 • Yes! Kom maar op!

 • Duurt nog een lange tijd, maar hopelijk wordt het weer een groot succes!

 • Lekker veel info!! Nice!!!

 • PC gameplay heeft de exclusive first preview en aankondiging van deze titel. Erg veelbelovende game moet ik zeggen als ik het artikel in de PC gameplay lees en hier ook nog eens. Relic heeft al meermaals bewezen top RTS games te kunnen afleveren en je kan er donder op zeggen dat deze game ook een knaller van formaat gaat worden. Ik zet hem alvast op men lijstje van must buy.

 • Liep deel 1 dan zo goed? Kom maar op dan!

 • nou zware concurentie zal er echt niet wezen tussen warhammer 40k2 en tussen starcraft2. want wie wacht er nou nog niet op starcraft2 :P

 • Orkz!!!!!!!! :)

 • @Hara-Kiri  Ik :)! Als ik zou moeten kiezen tussen die twee zou ik gaan voor Dawn of war II omdat ik dat universum veel vetter vind!

 • Dawn of War <3  WE'LL MAKE IT ORCY!!!!

 • Beter als al die lelijke schijt uitbreidingen .. 8)

 • Vet spel, alleen k ben geen fan van Warhammer.

 • Ik had net ook even het artikel of Dawn of War II in PC gameplay gelezen en het was leuk om te horen dat ze de goede AI uit Company of Heroes gebruikt hebben als basis en die aan de setting van Dawn of War hebben aangepast. Hetzelfde geld voor de 3D-engine. Deze kan kan dus nog best wel interessant worden. Het is alleen jammer dat ze nog niks wilden loslaten over de andere rassen en multiplayer spelmodes.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren