1. Freedom Fighters

Freedom Fighters

Stel: je bent een gamer in hart en nieren. Geboren in de Benelux en je koopt dat laatste nieuwe computerspel in de nabijgelegen winkel. Het verhaal gaat over de frietetende Belgen en hasjrokende Nederlanders die het lieve Duitsland binnenvallen. In het script worden de Belgen en Nederlanders flink de grond ingeboord en geschetst als overdreven nationalisten die erg agressief zijn. Weet jij hoe dat voelt?

Ik in ieder geval niet. De Duitsers wel. De Russen ook. Onze oosterburen waren al het dupe in spellen als Medal of Honor, terwijl de Russen misschien wel nóg vaker gebruikt worden als aartsvijand nummer één. Zo ook in Freedom Fighters, waar de scriptbedenkers zich van hun beste kant laten zien en de gehele Koude Oorlog herschrijven. Tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog hebben de Sovjets het namelijk klaargespeeld om een waterstofbom te ontwikkelen, die het land een enorme voorsprong heeft gegeven ten opzichte van de Verenigde Staten.

Binnen korte tijd neemt de Sovjet Unie heel Europa in, waardoor de Verenigde Staten het grootste land zijn dat niet onder het bewind van de communisten staat. Daar wil Generaal Tatarin verandering in brengen. In 1996 wint de communistische partij de verkiezingen in Mexico en worden de VS omsingeld.

Jij bent in het spel een loodgieter uit New York. Samen met je broer ben je vandaag op weg naar een bekende persoon, ene Isabella, aanvoerster van een vrijheidsbewind. Bij aankomst staat de deur op een kier en kort na betreding van het appartement vallen enkele elite soldaten binnen. Jouw broer wordt meegenomen terwijl je zelf niet gevonden bent. En daar begint het verhaal van een guerrillastrijder die de Verenigde Staten moet bevrijden van communistisch bewind.

Het spel begint goed wanneer jij in het appartementencomplex Mr. Jones tegenkomt. Hij neemt je mee naar de riolen van waar je alle acties onderneemt. Freedom Fighters is namelijk niet zomaar een actiespel. Je kunt samen met een groepje lotgenoten de missies voltooien. Het ligt daarbij volkomen aan jou hoeveel van die kompanen je kunt meenemen. Dat gaat via de ‘Charisma’ balk. Door bepaalde missies te voltooien en gevangenen te bevrijden, kun je extra Charisma punten vergaren. Als het balkje vol is, krijg je de mogelijkheid om één extra Freedom Fighter met je mee te laten vechten. In totaal kan dit oplopen tot twaalf Freedom Fighters.

Als je dan eenmaal op pad gaat, is Freedom Fighters toch wel erg leuk. Het is geen lang spel, maar het speelt ongelooflijk goed. De besturing heb je al door vóórdat je het toetsenbord aanraakt en de actie is zo snel dat je ook helemaal niet nadenkt tijdens de handelingen. Freedom Fighters is een arcadespel, maar ademt ook kleine wolkjes realisme. Zo maakt het wel degelijk uit welk wapen je gebruikt en kun je vijanden beter in hun hoofd raken dan in hun buik.

De Kunstmatige Intelligentie van je partners is verrassend goed. Ze lopen nauwelijks in de weg, luisteren naar opdrachten en je hoeft nooit om te kijken waar ze blijven. Bovendien zijn ze ook nog eens een goede hulp in de vaak immense strijd. Het komt namelijk voor dat je het op moet nemen tegen tientallen russen die allemaal zwaar (én afwisselend) bewapend zijn. Gelukkig is het wapenarsenaal van de speler ook niet mis. Je kunt slechts twee wapens met je meenemen, waarvan er eentje een simpel en klein geweer is en de ander een grotere. Op elk moment van de missie kun je echter wisselen, bijvoorbeeld wanneer een sterke tegenstander een goed wapen heeft laten vallen.

Freedom Fighters begint zeer lineair. De bedoeling is dat je de missies die opgegeven worden, uitspeelt en dat was het eigenlijk. Die kritiek gaat echter niet op voor de rest van het spel. Hoewel we niet te maken krijgen met een geniaal meesterwerk waar al je handelingen het spel beïnvloeden, hebben de makers wel enkele leuke elementen aan het concept toegevoegd. Denk hierbij aan een missiekaart waar je kunt kiezen tussen drie locaties. Op de ene locatie moet je C4 zien te bemachtigen, terwijl je op de andere locatie een Helipad moet opblazen. Logischerwijs zal je dus eerst de explosieven moeten hebben, alvorens je het doel gaat opblazen. Nog leuker is echter dat wanneer je een Helipad hebt opgeblazen, er geen helikopters meer rond zullen vliegen in de rest van de missies op die locatie.

Conclusie en beoordeling

Freedom Fighters ziet er leuk uit, biedt vooral veel vermaak en natuurlijk keiharde actie. Maar op een moment, na zo’n vijf uur, heb je toch het gevoel dat er íets moet gebeuren. Een twist in het verhaal of een alternatieve missie. Die verandering komt er nauwelijks, waardoor Freedom Fighters vooral heel erg leuk blijft, maar nooit het predikaat topspel opgeplakt zal krijgen. Jammer.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Harde actie
  • Leuk als tussendoortje
  • Minpunten
  • Te kort
  • Genialiteit ontbreekt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • dit spel verdient een dikke 9 man

  • ik heb m ook ik geef m ook een 7 ik vind de bestuurning soms iritant

  • ik geef het een 8,5 heb heel veel plezier aan het spel beleeft en heb het meerdere malen opnieuw uitgespeeld.

  • lijkt me wel leuk spel. Heb toch een bagger pc xD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren