1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV, de hype van 2008. Iedereen had het erover, iedereen wilde het spel spelen, kopen, iedereen jaloers maken omdat hij of zij het wel had en iemand anders weer niet. De reeks is altijd al populair geweest onder de mensen, al vanaf deel één zijn er vele mensen verslaafd geraakt aan Grand Theft Auto. In elke Grand Theft Auto game zat vooruitgang, van deel twee naar drie was waarschijnlijk één van de grootste sprongen. Een leuk 2D spelletje opeens een mooie 3D game. De makers wilden na Grand Theft Auto: San Andreas de lat hoger leggen voor de Grand Theft Auto reeks. Het heeft gewerkt want het resultaat is geniaal, Grand Theft Auto IV!

De verhalen in Grand Theft Auto konden de meeste mensen weinig boeien, je vond het waarschijnlijk alleen leuk om tijdens een missie geld te verdienen en andere mensen neer te schieten. In Grand Theft Auto IV is dat een heel ander, maar ook zeer vermakelijk en spannend verhaal. Je speelt als Nico Bellic, hij heeft veel meegemaakt vroeger. Veel mensen heeft hij voor zijn ogen zie sterven, in de game ga je ook steeds meer met hem meeleven. Niko Bellic komt naar Liberty City een nieuwe start te maken en te komen werken voor zijn neef Roman Bellic. Roman Bellic komt in de schulden en krijgt problemen met criminelen, jij raakt erbij betrokken en raakt in het criminele circuit om alles weer proberen recht te zetten.

Dat Nico een echt figuur is met vrienden kom je goed te weten in de game. Tijdens het spelen kom je steeds meer vrienden tegen waarmee je kunt gaan darten, bowlen of poolen. Vaak word je opgebeld door een vriend (die meestal ook een opdrachtgever is van de missies) om naar een activiteit te gaan. Door vaak af te wijzen gaat je relatie met hem omlaag, door veel met hem om te gaan krijg je een goede relatie met hem of haar en speel je heel vaak nieuwe dingen vrij om tussen de missies door te kunnen doen.

Elke keer al stapt er een vriend bij je in de auto komen ze met iets nieuws, elke keer hebben ze een nieuw iets meegemaakt en vertellen ze dat in de auto aan jouw. Hoe vaak je ook met hem omgaat, na honderd keer is er nog niks herhaald en heeft hij alweer iets nieuws te vertellen. Veel vertellen ze nooit, maar wat ze in die korte tijd vertellen is meerstal zeer boeiend of heel erg grappig. Het ligt er gewoon aan met wie je omgaat, als je met bijvoorbeeld Roman omgaat, die heeft altijd wel iets grappigs meegemaakt en dat vertelt hij dan weer aan jouw.

Het meest verbeterde is nog wel Liberty City, de stad die op New York gebaseerd is leeft eindelijk! Vaak waren de mensen in de vorige delen gewoon ‘dood’. Ze liepen maar wat en deden helemaal niks. In Grand Theft Auto IV zie je ze nog wel eens opbellen naar huis om te vragen wat ze vanavond gaan eten, je ziet iemand in een taxi stappen, je ziet iemand afval op de straat gooien, er wordt iemand in elkaar geslagen, alles kom je tegen in Liberty City, eindelijk heb je het gevoel dat een stad uit de Grand Theft Auto serie leeft.

Na de saaie liedjes op de radio’s uit de vorige delen zijn er gelukkig veel nieuwe radiozenders te ontvangen in de auto, motor, helikopter of boot. Ook is er nu een mogelijk om tussen de missies door relaxed TV te gaan kijken. Tot nu toe lijkt alles beter te zijn dan de andere Grand Theft Auto reeks, helaas blijven de missies hetzelfde. Steel een auto, maak die groep met vijanden af, pak een helikopter en ga van hier naar daar, haal iemand op, als deze missies zijn noch te bekennen in Grand Theft Auto. Zoals al zijn voorgangers gaan deze missies op den duur toch een klein beetje vervelen. Om nu de game af te kraken heb ik geen zin in, want het locken van vijanden met je wapen is heel erg verbeterd, je kan zelf bepalen waar je wilt schieten, op zijn hoofd, op zijn buik, waar dan ook. Zoals in de vorige Grand Theft Auto’s kon je alleen op de buik schieten, gelukkig heeft Rockstar hier eindelijk over nagedacht en is het eindelijk een goed iets geworden, dat lock-systeem.

Online spelen blijft nog wel het aller-leukste van deze nieuwe Grand Theft Auto. Je hebt veertien verschillende speltypes die starten bij een simpel potje Deathmatch tot races en coöperatieve missies. Free Mode is ook heel leuk om te doen, je met zestien man voor de lol rondrijden of op elkaar schieten in heel de stad. Je bent nu niet afhankelijk van de tijd, de scores of wat dan ook. De multiplayer blijft nog wel één van de grootste pluspunten van heel de game.

Conclusie en beoordeling

Dit deel heeft mij zo geïnteresseerd, soms heb ik echt het gevoel dat bijna geen enkele game deze game kan overtreffen. In weinig games kan je zo meeleven met het verhaal en de hoofdpersoon. De wereld waar alles zich afspeelt is een spelomgeving uit duizenden, ieder poppetje is uniek, iedereen doet iets anders, het is gewoon heel apart om dit te zien, maar het is wel super tof. De gameplay werkt heerlijk, het lock-systeem, de besturing, alles. Deze Grand Theft Auto is zeker een aanrader voor mensen die graag een goed verhaal willen beleven, mensen die lang met dezelfde game kunnen doen en natuurlijk voor de echte Grand Theft Auto fans!
9,7
Score
97
Score: 95
  • Pluspunten
  • Een verhaal waar je echt in meeleeft
  • Een geweldige hoofdpersoon
  • De stad die leeft
  • Een multiplayer met veel variatie
  • Veel details
  • Het lock-systeem
  • De graphics
  • Minpunten
  • De missies die niet veel van elkaar variëren

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren