1. SpongeBob Squarepants: Truth or Square (Wii)

SpongeBob Squarepants: Truth or Square (Wii)

Ik heb het al zo vaak gehad over filmlicentiegames. Iedere keer lijken de spellen me zo ontzettend leuk, omdat de film of serie me aanspreekt. Spongebob Squarepants behoort absoluut bij één van mijn favoriete programma’s en toen ik hoorde dat Spongebobs Squarepants: Truth or Square verschillende scènes uit de tv-reeks ging bevatten, kreeg ik hoop op een goede filmlicentiegame, maar dat is het helaas niet geworden. Absoluut niet. En ik trap er elke keer weer in, zo gek ben ik ook nog wel.

Maar zeg nou zelf: als Spongebob-fan blijf je toch hopen op een goede game? Toen ik de eer had om de game aan te kondigen middels een nieuwsbericht, werd ik meteen erg enthousiast. Briljante momenten uit de serie kon je naspelen, zo meldde de bron. Wat voor gebeurtenissen? Onder andere het tijdstip dat je Sandy de eekhoorn ontmoet. Als liefhebber van de tv-reeks stond ik natuurlijk meteen te popelen om dit te doen. Mijn enthousiasme was groot, zo groot dat ik niet kon wachten op de game. De dag van de release breekt aan, ik stop het spel in mijn Wii en begin te spelen. Dat laatste is misschien iets dat ik achterwege had moeten laten.

Origineel verhaal

Spongebobs Squarepants: Truth of Square speelt zich af op het moment dat de gele, gekke spons die de naam Spongebob draagt het geheime ingrediënt van de Krabburger vergeet. Om hier weer achter te komen, gaat onze doldwaze spons samen met antagonist Plankton – die Spongebob uiteraard helemaal niet probeert te helpen – terug naar het verleden. Als Squarepants vrolijk wordt, kan hij beter nadenken. Wat moet je dus doen in de game? Juist, vrolijk worden! Dit doe je door terug te denken aan blijmoedige momenten. Maar of wij hier nou vrolijk van worden? Ik betwijfel het.

Het verhaal is dus niet erg diepgaand, maar dat maakt natuurlijk niet uit, want het gaat om de gameplay. In het begin van het spel krijg je enkele toffe cutscenes voorgeschoteld. Deze zien er allemaal goed verzorgd uit en de sfeer is ook uitermate fijn. Zo is het hele spel eigenlijk. De game ziet er goed verzorgd uit; de gebieden zijn gedetailleerd en de atmosfeer omtrent Spongebob komt erg goed naar boven. Op grond van deze gegevens klinkt de game nog enigszins leuk, maar dit is eigenlijk ook het enige vermakelijke punt van het spel.

Want dan begin je te spelen. Wat duidelijk opvalt, is de irritante, eentonige muziek. Constant wordt dezelfde toon herhaald en dat is ontzettend storend. In het begin is het nog leuk: een vrolijk deuntje dat je ook echt op je gemak stelt, maar dan hoor je hem nog drie, vier of vijf keer en dan begin je je er toch wel aan te ergeren. Dit kun je eigenlijk zien als de lach van Spongebob: leuk voor even, uitermate irritant als je het langer dan tien seconde aanhoort. Het uitzetten van de muziek was voor mij de oplossing om toch nog even door te gaan met de game.

Gaap

De muziek is echter niet het enige eentonige puntje uit de game. Het hele principe van het spel is veel van hetzelfde. Telkens moet je een deel van je herinneringen naspelen, maar in elk level doe je vrijwel hetzelfde: loop van punt A naar punt B, versla de vijanden op je pad met een eventuele power-up (dit is overigens nog best geinig: je kunt zo sterker worden, omdat je een speciale kracht krijgt. Denk aan Octo die klarinet speelt of Sandy met haar losse handjes) en ga de strijd aan met de eindbaas van een level. Dit kon mij allemaal niet meer dan een half uur interesseren en ik heb dus na elk level de Wii weer uitgezet, omdat het anders totaal niet leuk meer is.

Dat is nog niet alles!

De gameplay is lineair en de muziek is storend, maar het vervelende houdt nog niet op. Waar ik me nog het meest aan geërgerd heb, is de zeer irritante camera. Deze blijft heel erg vaak achter voorwerpen hangen en verbiedt je soms om deze te draaien, zodat je een beter perspectief aan kan nemen. Dit is echter nog niet het enige. Soms moet je dingen op tijd doen. Voor een bepaalde tijd is een smal paadje beschikbaar om overheen te gaan en deze gaat alle kanten op. Je loopt over het stukje en ineens verandert de camera, waardoor je er vanaf valt, een leven verliest en chagrijnig wordt. Dat laatste was je echter al, dus zie dat maar niet als een groot minpunt van de camera.

Overigens is de game ook in co-op speelbaar. Op deze manier hoef je niet alleen geïrriteerd te worden van dit Spongebob-avontuur, maar kun je ook een vriend martele… ik bedoel blij maken om dit geweldige spel te spelen! Yeah!

Oké, nu zonder gekheid, Spongebobs Squarepants: Truth or Square is niet leuk. Het is saai, de muziek is eentonig en de camera maakt dit alles niet veel beter. Ben je een fan van de serie, dan moet je maar gewoon even lachen om de übervrolijke boxart en vervolgens met een gevoel van voldoening weglopen en denken: dat scheelt me weer wat knaken!

Conclusie en beoordeling

Oh nee, Spongebob is het geheime ingrediënt van de Krabburger vergeten en moet denken aan vrolijke momenten om te herinneren waar hij de formule gelaten heeft. Dit is niet alleen een snel verzonnen verhaal, maar ook nog een vreselijke inleiding van een nog vreselijkere game. Grafisch mag het er allemaal leuk uitzien, maar echt blij worden we niet van deze game. Houd het maar bij de serie op de buis, dan krijg je meer waar voor je geld!
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Sfeer
 • Minpunten
 • Verhaal
 • Camera
 • Gameplay
 • Eentonige muziek

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vorige deel kende te weinig vernieuwing, toch? Mogen ze daar dus aan gaan werken, ditmaal voor ieder platform :).

 • Hard aan werken ja.

 • Noh, geen MotoGP meer van THQ ?  Zwaar balen, die waren nog wel redelijk te pruimen tot zeer relaxt.

 • Zo ze zijn echt goed bezig, go Capcom!

 • Hopelijk blazen ze de serie nieuw leven in, MotoGP 06 vond ik echt vermakelijk, wss ook omdat het pas mijn 1e deel was. Maar 07 heb ik niet gekocht omdat ik het minder lekker vond rijden en wegens het geebrek aan vernieuwing.

 • hopen dat ze een dikke game neer zettte :P

 • Beter, eindelijk een MotoGP voor mij!!

 • Ik hoop dat ze er werk van maken. Als ze de F1 rechten hadden gehad zou ik huilen :P vind Capcom niet echt een uitgever voor dit soort games..

 • Nou nou, een goede dag voor Capcom.

 • is wel mooi is qwa AI van de coureurs beter dan van die van THQ, ik heb ze namelijk bijde in mijn bezit (motogp 07 ps2, motogp 07 x360) bij de versie van THQ rijden ze je te vaak aan en wijken ze niet uit, ook als je naast ze rij dan douwen ze gewoon door waardoor je te snel onderuit ga.  Edit: waarschijnlijk worden ze weer gemaakt door Milestone lijkt mij.

 • Als ze het maar niet verneuken.

 • zie niet goed in hoe je een Moto GP spel kunt vernieuwen??

 • MotorGP op de Wii? Hmm…

 • Nice!!

 • Als ie maar goed wordt dan is alles best.

 • Capcom? MotoGP?

 • THQ deed het eigenlijk best goed met de MotoGP spellen. Maarja misschien kan Capcom het nog wel beter :P

 • Ik gun ze een hoop

 • \"capcom haalt alle rechten motogp binnen\"

  dan krijgen we toch een kut spel!…

  nee ik heb geen idee

 • euhm…. jah…. naja, laat ze het eerst maar eens proberen dan komt het commentaar :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren