1. E3: Sudeki

E3: Sudeki

Een titel waarop we gelukkig niet zolang meer hoeven te wachten, is Sudeki. In het Japans betekent dit schitterend en dat is een titel die goed past bij dit spel. De Xbox staat dan nog niet echt bekend als een spelcomputer voor role playing games, maar daar gaat de komende tijd flink verandering in komen met titels als Fable, Jade Empire en Sudeki.

Het hele verhaal speelt zich af in twee werelden, Hikaria en Kuria, die met elkaar in oorlog zijn. In het begin kun je alleen met Tal spelen, een jonge soldaat uit Hikaria en zoon van een gerespecteerd generaal. Het verhaal gaat van start zop het moment dat aan Tal wordt gevraagd of hij onderzoek wil doen naar een vreemde poort in een oude tempel. Uit deze poort komen allerlei demonen, die zijn wereld bedreigen. Je zult het mysterie moeten ontrafelen van de vreemde gebeurtenissen die in je wereld plaatsvinden.

Tal hoeft dit natuurlijk niet alleen te doen. In de loop van het verhaal kom je nog drie andere karakters tegen. Tal beschikt over een zwaard en zijn sterke punt is dan ook zijn kracht. Daarnaast heb je Ailish, een prinses met magische krachten. Zij blinkt uit in het ontdekken van verborgen voorwerpen. Buki, half mens/half beest, is een krijgster die niet vies is van een potje knokken. Als hekkensluiter is er de wetenschapper met 'explosieve' kwaliteiten genaamd Elco.

Samen met dit gezellige kwartet zul je kennis maken met de Lichte Wereld (het goede), de Donkere Wereld (het kwade) en de Schaduwwereld (goed en slecht). Je zult bepaalde keuzes moeten maken tussen goed en kwaad, maar soms kom je er pas later achter waar je nou eigenlijk voor gekozen hebt.

Je bestuurt maar één karakter tegelijk, die je op ieder gewenst moment kunt wisselen. Het wisselen van karakter kun je door middel van de zwarte of witte knop doen. Dit met het grote voordeel dat je snel in een gevecht kan wisselen en gelijk door kan vechten, doordat je voor het wisselen niks met je 'vechtknoppen' te maken hebt en je die dus gelijk kan gebruiken. Het vechten zelf gebeurd realtime, maar met een simpele druk op de Y knop open je een apart menu. Alles om je heen vertraagd terwijl jij een item kunt pakken, magie gebruiken of een speciale aanval selecteren. Deze aanvallen kunnen alleen gedaan worden als je genoeg kracht hebt verzameld door het verslaan van vijanden, het maken van lange combo's of als je zelf vaak genoeg bent geraakt door de vijand. De aanval zelf ziet er zeer indrukwekkend uit en leveren een enorme krachtsexplosie op. Wat ook erg leuk gedaan is is het samenwerken tussen de vier karakters. Het karakter waarmee je speelt, kan, als hij een spreuk heeft gekozen, samenwerken met een ander karakter in de groep. Ze zullen dan allebei een spreuk gebruiken die samen zorgt voor een Spirit Strike. Het resultaat is een krachtige spreuk die er visueel heel indrukwekkend uitziet.

Door het verslaan van vijanden en het oplossen van puzzels krijg je experience points. Als je genoeg punten hebt kan je bepaalde vaardigheden beter maken of nieuwe vaardigheden krijgen. Ook kan je je wapens beter laten maken door een edelsmid.

Er is echter ook wel een klein puntje van kritiek. Het is jammer dat er geen multiplayer in het spel is gestopt. Het spel zou namelijk pas écht af zijn als je samen met een vriend(in) de demonen te lijf kon gaan.

Het spel is zeer sfeervol, en ziet er werkelijk adembenemend uit. Alles ziet er, tot aan de kleinste voorwerpen, heel gedetailleerd uit. Er is sterk gelet op lichteffecten, waardoor de reflecties perfect lijken te kloppen. Ook geeft de uitgever aan dat het nasynchroniseren van de stemmen vlekkeloos zal worden gedaan. Het is de bedoeling dat het spel Dolby 5.1 ondersteund, waardoor het avontuur ook nog eens indrukwekkend geluid weet te produceren. Daarnaast zullen we ondanks al dit moois geen last krijgen van langdurige laadtijden.

Wat een spel! Sudeki was voor mij een spel waarom ik mijn Xbox heb aangeschaft en ik denk dat hij dat dubbel en dwars waard is. Het is leuk dat Sudeki realtime en turnbased combineert, zodat je niet alleen maar aan het slaan bent of aanvallen aan het kiezen. Daarnaast is de keuzemogelijkheid uit vier karakters, die ook nog is allemaal kunnen samenwerken, een interessante ervaring. Het kiezen van de speciale aanvallen of spreuken is in het begin even wennen, maar na even te hebben gespeeld voelt het natuurlijk aan. Ik weet zeker dat Climax en Microsoft ons versteld zullen doen laten staan met dit spel en dat het, ondanks dat het zomer is, een hoop leuke uurtjes worden achter de Xbox.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • nee er zit juist geen multiplayer in je hebt 4 karakters waartussen je telkens kan wisselen

 • Maximaal aantal spelers

  4 spelers

 • Dit was idd eerst de bedoeling

 • wel kut dat er geen multiplayer in zit.

 • Hebbuh Hebbuh.

 • lijkt me een vet spel, idd jammer dat erg geen mulitplayer in zit.. dan zou het heel vet zijn geweest

 • deze koop ik zeker te weten!!!! :D  Ubergame

 • doe mij maar alle bovengenoemde games..en sudeki mag echt zeker niet ontbreken bij het rijtje beste games van 2004..schijt dat er geen multiplayer in zit..leuk voor erbij, maar ik vind hem zo ook al meer dan goed

 • Ook geeft de uitgever aan dat het nasynchroniseren van de stemmen vlekkeloos zal worden gedaan. Het is de bedoeling dat het spel Dolby 5.1 ondersteund  Ik hoop niet dat de voice-acting Nederlands is? of wel……..

  iig een vette game.

 • Ik zag deze game laatst op TV en het zag er onwijs sfeervol en gaaf uit tot…. ze ineens als gekke begonnen ze hakken en te slaan waarbij ineens alla MKDA het bloed in het rond begon te vliegen. Beetje zonde. Past imo niet echt in de sfeer die de game in eerste instantie opwekte. Beetje jammer. Verder zag het er erug goed uit.

 • @ Thmeky  Als de voice-acting in het Nederlands even goed als in Beyond Good and Evil is zie ik geen probleem

 • Moet ik nie hebben

 • Ik hoef zowieso geen multiplayer in RPG's. Dus ik vind dat geen minpunt. Nu nog een definitieve datum die NIET elke dag verwisseld en door 6 sites verschillend wordt aangeduid.

 • ja nielz, dat wordt lekker in je eentje op je kamer zitten (purrrrrrrrne)

 • Ik wil een versie met japanse stemmen want japanners leggen veel meer gevoel in hun dubs dan westerlingen.

 • @Van fanel  Dat zal denk ik niet gebeuren dat je een jpanse versie speelt of anders zou het nog wel ff duren. Want dit spel heeft een officiele release datum van 30 juli 2004. En word ontwikkeld door een engels bedrijf climax. Dus japans zal nog zeker wel ff duren.

 • @xaap:

  He, jij mot ff je bek houden en niet steeds commetaar hebben op mij AAP!

 • Admin:  Kappen

 • Admin:  Kappen

 • He stelletje pubertjes! Het gaat op deze site over gamen! Weten jullie wat dat is!? GAMEN. En niet elkaar een beetje lopen afzeiken!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren