1. Mario Kart 64 (N64)

Mario Kart 64 (N64)

Toen ik als achtjarige de Nintendo 64 ging kopen, zaten daar standaard al een aantal spellen bij. Het eerste spel dat erin ging was Mario Kart 64. En dat is gelijk mijn favoriete. In het begin raakte ik nog vaak van de baan en waren die verschillende voorwerpen toch een frustratie op zich. Naarmate ik langer speelde werd ik er steeds beter in. Twaalf jaar later maak ik de balans op en kijk ik of Mario Kart 64 al een klassieker is geworden.

Mario Kart 64

Je kiest een character, een cup en racen maar! Zo simpel kan het zijn. Door de eenvoud van het spel is het waarschijnlijk tot op heden nog een van de populairste spellen voor op de Nintendo 64. Zowel je racevaardigheden als geluk komen er bij kijken. Je kunt het je tegenstanders lastig maken door allerlei bommen op ze af te vuren, of ze eens lekker laten slippen met een tros bananen. Ruim je tegenstanders uit de weg en win de race!

Characters, banen en items

In tegenstelling tot Super Mario Kart is er een nieuw character bijgekomen: Wario! Hij vervangt Koopa. Het totaal is nog steeds acht en als je het vergelijkt met Mario Kart Wii zijn er eigenlijk belachelijk weinig characters om mee te racen. Maar less is more zou ik zeggen. Je moet het maar zo zien: je kunt nog steeds maar met één character racen en ik mis echt niet Baby Mario of Funky Kong. Vaak kies je voor een vast character waarmee je gaat racen. Toad kan handig zijn als je snel wilt accelereren, en Donkey Kong voor een hoge topsnelheid. Ik heb met iedereen wel eens geracet en persoonlijk ga ik voor Luigi. Deze heeft een gemiddelde snelheid, acceleratie en besturing, dat mij zeer goed bevalt!

De banen zijn, zeker door de 3-D toevoeging van het spel, een stuk uitgebreider, mooier en spectaculairder dan haar voorganger. Maar ze zijn vooral gevarieerd: van simpele circuits tot races in de woestijn of in de jungle: alles kan in Mario Kart 64! Daarnaast kun je met behulp van onder andere paddenstoelen bij een groot aantal banen grote stukken afsnijden. Ook de items zijn weer terug. Schilden, bananen of paddenstoelen, allemaal om je te helpen. En de keuze is helemaal aan jou: schiet je alles af of houd je het als verdediging? Soms kan het cruciaal zijn om een voorwerp op het goede moment af te schieten. Bij Wario Stadium is het handig als je de bliksem op het goede moment inzet. Zo kan het zijn dat er dan een aantal de helft van de ronde over moeten doen!

Characters

* Mario

* Luigi

* Peach

* Toad

* Yoshi

* Wario

* Donkey Kong

* Bowser

Ondanks het gebruik van spirits, dat me eigenlijk niet eens stoort, ziet alles in mijn herinnering er nog goed uit en dit spel heb ik echt niet gekocht om de graphics, daar ben je als achtjarige ook niet mee bezig. Daarbij is het een game uit 1996 en geef toe: het kan nog steeds aardig goed meekomen. Uiteindelijk wil je toch alleen maar plezier hebben!

Eerlijk of niet?

Ja, de tegenstanders. Iedereen die het spel heeft gespeeld weet wat ik bedoel. De computertegenstanders stellen niet veel voor. Op twee na dan. Per race, of eigenlijk per cup, zijn er twee characters die zich als gekken aan je vastkleven. Je raakt ze niet kwijt. Waar de andere 5 zo in te halen zijn, heb je een lastige kluif aan de laatste twee. Ik vind dit het enige minpunt aan Mario Kart 64. Het maakt het spel er zeker niet perfect om. Daarom is het veel leuker om tegen vrienden of familie te racen, tenminste geen computertegenstanders die je constant bijhouden.

Battlemode en Time Trial

Het allerleukste is om met vrienden of familie lekker samen te racen, of elkaar het leven zuur te maken in de Battlemode! Je hebt drie ballonnen en het is de bedoeling dat je zorgt dat de anderen hun ballonnen verliezen en jij niet. Mario Kart 64 toont zeker geen medelijden met je, want ben je jouw ballonnen kwijt, dan is het game over. Ook hier zijn genoeg banen te vinden. En het leuke is dat alle items blijven liggen.

Block Plaza is een voorbeeld van een fantastisch bedacht Battleparcous. Deze heeft twee verdiepingen en vier blokken. Zo is het nog best lastig eerst iemand te vinden, dan hem/haar af te knallen en vervolgens ook nog wegkomen. De funfactor is hierbij zeer hoog en je kunt er uren zoet mee zijn. Dat maakt de Battlemodus ook het sterkste punt van Mario Kart 64: het valt niet uit te spelen. Daarnaast zijn er ook nog genoeg andere Battleparcousen om elkaar af te knallen. Een andere optie die je kunt doen is de Time Trial. Hier kun je je eigen rondetijden zo scherp mogelijk neerzetten. Je krijgt drie paddenstoellen die je kunt gebruiken om zo de scherpst mogelijke tijd te laten noteren. Ik heb dit alleen gedaan als er niemand anders was om mee te spelen, want dit is zeker niet de leukste toevoeging.

Nostalgie ten top

Met al deze opties zou je eigenlijk eens die N64 uit de kast moeten halen en opnieuw aansluiten. Van gewoon racen tot je eigen record verbreken in de Time Trial en de Battlemode: fenomenaal. De mensen die het gespeeld hebben weten hoeveel plezier je met dit spel kunt hebben. Ik heb het spel echt letterlijk grijsgespeeld en het feit dat je met zo weinig zo veel plezier kunt hebben is fantastisch. Noem maar eens een hedendaagse game die daar tegenop kan! Misschien binnenkort toch maar die N64 weer eens afstoffen...

Conclusie en beoordeling

Mario Kart 64 is het vereiste spel dat je moet hebben voor de N64. Met de verschillende opties en de pure nostalgie die het heeft kan ik niets anders concluderen dan dat dit een klassieker gaat worden, of eigenlijk al is. Enige minpunt is de oneerlijke computertegenstander, maar daar is best overheen te kijken. Mario Kart 64 is niets anders dan plezier en in tegenstelling tot andere spellen overtroeft het makkelijk hedendaagse games!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prachtige banen
 • Genoeg characters
 • Funfactor
 • Nintendo 64
 • Nostalgie
 • Minpunten
 • Oneerlijke computertegenstanders
 • Zere duim na het spelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wacht al sinds vice city op een waardige opvolger.

 • wow het detail niveau wordt maar hoger en hoger :S echt ik moet hem hebben !!!!!!!!!

 • Dan ben je wel ff bezigh :D

 • Dit is bekend geworden, doordat Rockstar alle filmpjes moest laten zien aan de Engelse keuringsdienst van games, de BBFC.  Haha.. en daar zit je dan, 8 uur lang filmpjes te kijken :D

 • 8 uur en ik ga er waarschijnlijk maximaal 5 minuten van kijken, hulde :D

 • Ik wacht, ik wacht al heel lang. Als je eens wist hoe lang ik al wacht…

 • @barry, hoezo? Cutscene zijn leuk, mits ze leuk gemaakt zijn  Off: Weet iemand of er GTA IV PS3 bundel komt?

 • Oh ik kan niet wachten!!! :D

 • Mijn god, 8 uur is wel ontzettend veel. Niet dat ik het erg vind ofzo.

 • dat is idd best veel, dat betekend waarschijnlijk ook veel missies :D

 • Das leuk! Mits er genoeg actie in zit.

 • Dat word dan 8 uur kijken.

 • 8 uur ja das leuk, duurt de game zo en zo acht uur :P maar tussie die sence door nog spele oook, rond de 60 uur gameplay, kwa missies gok ik XD

 • Zolang de humor weer geniaal is heb ik er geen problemen mee:P, trouwens echt vet dat de tussenfilmpjes gaan verschillen.

 • _O_, dat is het enige wat ik hierop te zeggen heb. _O_

 • Shizzzzlll veel cutscene-tijd, man, respect!

 • Nou mooi toch, kom maar op!

 • ik kan echt niet meer wachten nu!

 • Moooi…Nog een klein maandje en dan is het zover!

 • 27 dagen :).  Ik kan echt niet meer wachten.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren