1. FlatOut 2 (PC)

FlatOut 2 (PC)

Wat heb je nodig voor een middagje knotsgek racen? Circuits in aanbouw, krakkemikkige bolides, ronkende motoren en een stelletje gekken. Eén van die gekken ben ik. In mijn rammelige roestbak ben ik de schrik van het circuit. Wie niet aan de kant gaat, wordt aan de kant gedrukt. In de virtuele racewereld die FlatOut 2 heet, ben ik master in het rijden. Tenminste tussen het crashen door…

In mijn review over het eerste deel van FlatOut kon je al lezen dat de serie om dit crashen draait. Ook in dit tweede deel ontkom je er niet aan. Dat is echter wel super goed nieuws voor iedereen die geen raceskills heeft. Als je de bolides van je concurrenten gewoon in de prak rijdt, dan kan zelfs de grootste zondagsrijder een race winnen.

Dit winnen is overigens niet heel lastig bij FlatOut 2. Ontwikkelaar Bugbear heeft duidelijk voor een breder publiek gekozen. Zolang je jouw auto maar upgrade met de juiste onderdelen, kan een kind de was doen. Alhoewel dat niet helemaal klopt. Vooral bij de eerste race die ik reed, had ik weinig controle over het stuur. De soms hobbelige circuits zorgen ervoor dat de banden vaker in de lucht zweven, dan dat ze de ondergrond raken. Als je dan ook nog voor de zoveelste keer aangetikt wordt, denk je dat je het rijden nooit leert. Een paar races later weet je wel beter en is winnen de normaalste zaak van de wereld geworden.

In dit tweede deel race je overigens in drie verschillende klasses. Je begint in een auto die rechtstreeks van de sloop lijkt gehaald en langzaam krijg je een auto die bij professionele races niet verkeerd zou staan. Met deze auto’s rijdt je op circuits in aanbouw, in het bos, in de stad of op het platteland. Ondanks dat bepaalde delen van tracks op elkaar lijken, hebben ze allemaal iets unieks, waardoor er sprake is van een gevarieerd aanbod aan circuits.

Wat er op deze circuits gebeurt lijkt nog steeds op de taferelen uit het eerste deel. Op volle snelheid race je concurrent na concurrent voorbij. Vlak voor de bocht zie je echter één kleine hobbel over het oog. De achterkant van de auto komt los van de grond. Je probeert de crash te voorkomen door nog eens extra gas te geven. Maar het is al te laat. De auto maakt een koprol en raakt los van de grond. De wereld tolt voor je ogen. Opeens staat de wereld weer stil. Met een harde klap knal je tegen een boom, waarna je met alle vier de banden weer op de grond staat. Je geeft gas en begint weer aan de inhaalrace. Het tafereel herhaalt zich… De chaos, de snelheid, maar vooral de crashes zorgen voor een racesensatie als nooit tevoren. Dit is arcade racen pur sang!

Vooral als je weet dat zoveel in de omgeving kapot kan. Maar niet alleen de omgeving is vernietigbaar, ook de auto’s hebben een schademodel om u tegen te zeggen. Je komt nog behoorlijk ver met een beschadigde auto, maar als eenmaal een compleet wiel afbreekt, is recht rijden tot een kunst verheven.

Helaas heeft FlatOut 2 ook nog enkele kleine smetjes die het spelplezier enigszins bederven. Zo komt het soms voor dat er ineens een pylon in de lucht zweeft. Maar er zijn ergere dingen in het spel. Soms blijft het geluid namelijk hangen. Raak je bijvoorbeeld net in de slip en hoor je (zoals het hoort) de remmen piepen. Alleen als je daarna weer normaal rijdt, blijf je dat geluid horen. Gelukkig komt het niet heel vaak voor, maar vervelend is het wel. Deze kleine smetjes doen echter niets af van het feit dat FlatOut 2 één van de beste arcadegames ooit gemaakt is, zo niet de beste!

Conclusie en beoordeling

FlatOut 2 is een racesensatie die elke gamer eens in zijn leven geproefd moet hebben. Het gaat bij het racen nog wel om de eerste plek, maar hoe je die haalt maakt niet uit. Hoe meer crashes, hoe beter, lijkt het credo van het spel wel. Het spel kent enkele kleine smetjes, maar verder is het gewoon een geweldige racegame geworden. Tegenwoordig te koop voor een kleine vijftien euro, dus kopen dit spel. Je zult er zeker geen spijt van krijgen!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Gevarieerd circuitaanbod
 • Geweldige racesensatie
 • Minpunten
 • Enkele kleine smetjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • langere levensduur of uitmelkerij..

 • Pff niet alles wat ze zeggen is uitmelkerij ze hebben wel de naam, maar vind dat wat onterecht. Het is juist goed dat een game lang wordt ondersteund en extra content van komt. Zolang het maar niet te duur is om het steeds aan te schaffen.

 • Door de DLC word de levensduur iniedergeval wel langer ja.

 • Ga toch eens een end fietsen met jullie uitmelkerij! Dit heeft dus echt helemaal niks te maken met jullie 'uitmelkerij'. In tegendeel het verlengt dus juist de levensduur van een spel en verminderd 'uitmelkerij'.  Nou dit is wel een stap in de goede richting, beter dan van de halve projecten.

 • Soms gaan ze te ver om de levensduur te verlengen en dan is 't uitmelkerij, maar als 't echt waarde heeft dan verlengt 't wel de levensduur van een game en dan is 't alleen maar positief, lijk mij zo!

 • Als ze hun games zoals C&C en RA ook wat langer zouden supporten met patches e.d. zoals Relic en Blizzard dan mochten ze dit soort uitspraken doen.

 • Klopt mee eens @MAGIC ;)

 • ik vind dat uitbreidingen in het spel zelf al moeten zitten en niet achteraf moeten gedownload worden.

 • @banned_glenn dan is het toch geen uitbreiding meer als ze er maar niet heletijd geld en al die rommel voor gaan vragen

 • Als het spel goed heeft verkocht en het ook een vette game is weaarom niet. Uitbreidingen zijn cool en DLC die betaalbaar zijn koop ik ook vaak. Bijvoorbeeld met GRAW 2, is wel vet om dan een nieuwe (co-op) map pack te halen, en het spel weer te spelen.

 • the sims heb ik het nu echt wel mee gehad :P (al heb ik mega veel uitbreidingen van het 2e deel 8-)

 • Dan zouden er dus ook niet elke jaar een vervolg moeten komen van hun games-_-''

 • een goede ontwikkeling, je kunt het uitmelkerij noemen maar zolang je niet verplicht ben om DLC te kopen is het goed voor zowel de ontwikkelaar als de consument.

 • Ik zie graag een langere levensduur van games, maar ik vind wel dat de DLC vaak veel te duur is. Kijk maar naar Halo 3 de multyplayer mappack was 1/6 van de prijs! voor wat?

 • imo hebben ze alleen de sims een lange levensduur gegeven door eindeloze patches e.d, maar dat zie ik ze tot nu toe met andere games niet doen :S

 • Dit is geen uitmelking omdat? Als voorbeeld gegeven The Sims, de meest uitgemolken serie allertijde. Zo kan ik ook zeggen dat Mario een lange levensduur heeft, we zijn al jaaaaaaaaaaaaren voorbij het eerste mario spel en toch steeds spelen we ermee.

 • Als ik het een goed spel vind en ze komen met een uitbreiding, mij goed… Als het spel me niet boeit, mij ook goed :) Laat ze toch lekker doen :P

 • Hmm, ik kan er wel mee leven, als het maar niet te ver gaat…

 • Waarom zeurt iedereen nou weer over uitmelkerij? Je hoeft het toch niet te kopen?

 • woh! laten we de titel inlijsten jongens!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren