1. N.O.V.A. - Near Orbit Vanguard Alliance (iPh)

N.O.V.A. - Near Orbit Vanguard Alliance (iPh)

Ik open mijn ogen en kijk om me heen. Voor me staat een auto die verdacht veel op een Warthog lijkt. Verderop zie ik een paar soldaten. Ik wissel mijn wapen. Hé, krijg nou wat! Dat is het pistool van Halo Combat Evolved. Ik kijk bovenin mijn scherm. Is dat een energieschild? Maar wacht eens mijn arm. Dat lijkt wel die gast van Crysis! Is dit nou Halo of N.O.V.A.?

Misschien dat het al eerder duidelijk was, maar N.O.V.A lijkt erg veel op Halo Combat Evolved. Het mist alleen de mogelijkheid om een voertuig te besturen, en een iets breder arsenaal aan vijanden.

Maar dan toch..

Ik ben een fanatieke gamer op de iPhone en kan zeggen dat dit spel zeker de moeite waard is.

Single Player

Te beginnen heeft het spel drie niveaus. Easy is voor de mensen die nog nooit een schietspel hebben gespeeld en nog moeite hebben met de besturing. Normal zou ik aanraden om mee te beginnen. Het is een stuk moeilijker dan easy en uiteraard een grotere uitdaging. Hard is voor de mensen die voor de moeilijkere achievements willen gaan en een extra grote uitdaging willen.

N.O.V.A kent een tutorial en twaalf volwaardige levels. Ik ga niet heel diep in op het verhaal aangezien ik dan al een groot deel van het spel vertel. Het is geen mega boeiend verhaal, maar beter dan elk ander verhaal dat ik heb gezien op de iPhone. Het verhaal kent zelfs een plotwisseling. De levels kennen meerdere omgevingen welgeteld vijf. Persoonlijk hou ik van games met geweldige bossfights. Nu wil ik ze in N.O.V.A.niet "geweldig" noemen, maar vermakelijk zijn ze zeer zeker. Je hebt er tactiek bij nodig en kan ze absoluut niet met een simpele headshot neerhalen. Op hard zijn deze fights dan wel uitdagend aangezien je vaak in de line of fire zult lopen.

Je bent een kapitein binnen het menselijke leger. Het leger waarmee je speelt is het sterkste leger van de mensheid. Het enige storende is de humor en professionaliteit van de soldaten. Hun humor is vergelijkbaar met anime strips (voorspelbaar en irritant). Ook vind de hoofdpersoon zich vaak net iets te veel het mannetje. Als je dialogen als Halo of Call of Duty gewent bent gaat dit waarschijnlijk storen. Ook meteen een duidelijk positief punt is dat de dialogen gesproken zijn. Geen skipbare lapjes tekst die niemand doorneemt.

Pew Pew

De wapens in N.O.V.A zijn zeer goed uitgewerkt en hebben duidelijk elk hun voordelen en nadelen. In totaal zijn er zes verschillende wapens en uiteraard de granaat. Het pistool dat je meedraagt heeft oneindig veel kogels en acht kogels in het magazijn. Erg interessant is dit geweer niet, maar dit is een wapen dat je in het begin vaak zal gebruiken door het regelmatige "out of ammo" zijn. Ook is er een machinegeweer. Zijn kracht zit hem in de precisie, helaas heb je wel een half magazijn aan kogels nodig om een tegenstander neer te halen. De shotgun is mijn favoriet. De A.I. van de tegenstanders is goed genoeg, alleen op een beetje afstand zullen ze veel aanvallen missen. Een shotgun is ideaal aangezien je gewoon naar ze toe rent en ze een "one shot" geeft. De sniper en rocket launcher spreken voor zichzelf. Het zesde wapen is een plasma geweer die je oplaadt om af te vuren. De ammo krijg je door kistjes op te pakken die je neergeschoten vijanden droppen. Niet heel origineel, maar het werkt wel.

Alien alert!

De vijanden in het spel zijn aliens die uiteraard dood en verderf willen veroorzaken tegen de mensheid. Cliche of niet, het blijft leuk om een veel en verschillende aliens neer te halen. De A.I. van de vijanden is goed. Als jij dekking zoekt om je schild te rechargen komen ze naar je toe of je krijgt een granaat voor je donder. Zeker op hard ga je vaak merken dat je dood gaat omdat je nergens “veilig” dekking kan zoeken. Ook heeft elke vijand een aantal persoonlijke aanvallen. Niet bijzonder veel, maar genoeg om je door de playthough vermakelijk te houden.

"WOUW"

De iPhone blijft me echt maand op maand verassen. Dit is zonder twijfel het mooiste spel op mijn iPhone. Super Money Ball2 komt dichtbij, maar de laatste levels zijn gewoon stunning. Het spel heeft op zekere momenten gewoon spiegel en lichteffecten. Ook is de omgeving geen exacte kopie van elkaar (elke vierkante meter is geen kopie van elkaar). Nu is er uiteraard een zekere mate van herhaling van de omgeving. Maar het is ook geen xbox spel waarbij je kunt verwachten dat elke omgeving anders is. Ook de first persoon look ziet er strak uit. Geen lelijke 2d plaatjes die nauwelijks bewegen. Nee, alles beweegt lekker mee.

"Kutduim!"

De gameplay is een van de betere de iPhone. De auto-aim is een echte toevoeging en maakt het anders (bijna) onmogelijke om goed je vijanden neer te halen. Het blijft alleen vervelend dat je (virtuele) analog sticks zo dicht op de rand van je scherm zitten. Als je bijvoorbeeld aan het schieten bent en je naar rechts wilt kijken schuif je je duim van het scherm af en stop je met schieten. Vooral online is dit ontzettend irritant. En dit gebeurt redelijk vaak. Nu is dit niet echt "goed" te verbeteren aangezien ze dan die sticks verder het scherm in moeten verwerken en je dan minder ziet van het spel omdat er twee dikke duimen voor je scherm zitten.

"Jij vuile noob!"

Multiplayer op de iPhone! Eigenlijk hoef ik niet meer te zeggen. De multiplayer voor 4 players. Ook heeft het een ranking systeem. Als je klaar bent met CoDMW2 kan je daarna N.O.V.A. gaan spelen. De besturing werkt hetzelfde als bij de singleplayer. Het is aan de host of hij/zij de auto-aim aan wilt laten staan. Ik heb één potje gedaan zonder auto-aim. Het voelde als Gears of War, veel schieten niets raken.

Helaas is hier nog wel wat op aan te merken. Het is niet zozeer een fout van het spel maar wel erg vervelend. De iPhone maakt gebruik van 3 soorten internetverbindingen. Als je geen goede verbinding hebt dan is de multiplayer onspeelbaar. Als je EliminatePro (gratis downloadable multiplayer game voor de iPhone) hebt gespeeld en dat leuk vindt, dan vindt je N.O.V.A. ook helemaal geweldig. Dit puur omdat de controls te chill voor woorden zijn. De balans van de wapens moet nog wel naar gekeken worden. De shotgun is te krachtig. Veel van de levels zijn klein en ideaal voor situaties met een shotgun.

Conclusie en beoordeling

Geweldige game! Als je het geld er voor over hebt zeker kopen. De variatie en duur van het spel zijn zeker de moeite waard. Dit is een volwaardige shooter voor op de iPhone.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Beste besturing voor een shooter tot nu toe!
 • Grafisch
 • Verhaal
 • Mogelijkheid tot luisteren van eigen muziek
 • A.I.
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Blijft een spel op de iPhone
 • Gedoe om online te kunnen spelen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wel hoge score. Veel bronnen scoren hem een pak lager. Leuke recensie!

 • Niet echt mijn spel, maar wel is een keer leuk om een keertje te spelen :)

 • Deel 1 was vele malen beter. Ze hebben het nogal verneukt door de vele wapens, het nieuwe vechtsysteem en de rare monsters. Gelukkig zit de goede oude sfeer er nog wel in.,,

 • Ik vind hem super tot nu toe, moet beginne aan het 4de level. Zal mijn pamper al maar aan doen…

 • Ik heb hem IK VIND HEM HELEMAAL GEWELDIG. spanning, angst en lekker geweldadig echt een super game. maar wapens werken niet goed? is het mssn het mikken dan? want dat komt omdat hij een alcholist is he als hij niet drinkt kan hij slechter mikken en als hij drinkt dan mikt ie beter:P maar voor de rest ben ik het ermee eens

 • Het is spel is veeel beter dan deel 1. Weet niet wat mensen ouewehoeren…

 • Op zich zou ik m wel willen proberen, maar ik hou niet zo van horror games. De schrikmomenten steeds, heel irritant :P

 • Niet echt mijn spel maar het lijkt me wel leuk :P

 • had hem 2 weken terug al

  zit level 4 maar vind hem niet meer leuk

 • goeie review wel.  de kritiekpunten kloppen ook wel. de hogere focus op vuurwapens en de manier waarop het verhaal naar het einde toe over the top gaat (meer nog dan deel 1) trekken het wat omlaag.  gelukkig zijn de vele uren voor de finale intens, spannend en meeslepend genoeg.


 • Eerst maar es huiveren met het 1e deel en daarna deeltje 2 oppikken of course. ;-)

  Nice recensie, en idd andere sites geven een puntje minder, so what?

  Btw, accuraat schieten in *delirium-modus* is in realiteit ook vèr te zoeken, toch?

 • Meh, niet echt mijn ding, FPS vind ik al niet veel (buiten ut3) en zeker horror/survival games, die 2 dan nog eens gecombineerd, neen dankje!

  Maar de screens zien er wel mooi uit!

 • lijkt me echt een vermakelijke game

 • deel 1 helemaal uitgespeeld maar deze ga ikw el een keertje halen las er een maandje niks bijzonders uit komt. er komt nu gewoon te veel en ik ebn dol op survival horror games. Ik ben denk ik ook 1 van de enige mensen die GTA4 niet bij de launch gaat halen..nee die koop ik later…ik ga volgende maand lekker Alone in the Dark Limited Edition kopen. Als een Limited Edition een beeldje heeft dan koop ik hem sneller dus moet GTA4 effe wachten…

 • ik vond de demo niet egt leuk of zo

 • Zeker een game die ik nog wil alleen momenteel laat ik hem nog liggen. Heb het nu effe niet breed xD

 • eng…

 • ik ben niet weg van her horror actie/shooter genre

 • Lijkt me een ziek (eng) spel

 • ben nog steeds aant twijfelen of ik die wel ga halen.

  condemned 2 of dark sector.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren