1. Pokémon Red & Blue (GB)

Pokémon Red & Blue (GB)

Het zijn de jaren negentig. De eerste golfoorlog is uitgebroken in het Midden-Oosten en in voormalig Joegoslavië wordt druk gevochten. Sportief gezien maakt Dennis Bergkamp een wereldgoal tijdens het Wereldkampioenschap voetbal ’98 in Frankrijk en giet it oan voor ons Friezen met de Âlvestêdetocht in '97. Muzikaal komen er bands als Nirvana, Pearl Jam en Guns ‘N’ Roses overgewaaid naar Europa vanuit Amerika. De Britten zijn in de ban van de Britpop met bands zoals Oasis, Blur en Travis. Dit alles is nog niks vergeleken met waar de jaren negentig echt voor staan, die ene rage die de wereld voor even verenigde. Ja, dan heb ik het over de schattige Pocket Monsters, ook wel Pokémon genoemd. Halverwege de jaren negentig kwamen ze aanstormen vanuit Japan met Pokémon Red & Blue, en later ook nog Yellow. Voor sommige toch wel de meest nostalgische game en een belangrijk onderdeel van hun jeugd. Laten we daarom keihard Oasis opzetten, genieten van de kou en terug duiken in het verleden met Pokémon Red & Blue.

In de game is het de bedoeling dat je de acht Gym Leaders verslaat en daarna deelneemt aan de Elite Four om zo jezelf te kronen tot Pokémon Meester. Dit allemaal start in het kleine plaatsje Pallet Town waar jij van de plaatselijke Professor, Prof Oak, een Pokémon mag uitkiezen uit de drie beschikbare. Deze drie zijn Squirtle de waterpokémon, Bulbasaur de graspokémon en Charmander de vuurpokémon. Zoals je kunt zien heeft elke Pokémon zijn eigen type, vaak zijn dit de verschillende natuurlijke elementen aangevuld met bijvoorbeeld een sport zoals het boksen, dat dan resulteert in een vechtpokémon. Dit is dan ook gelijk één van de belangrijkste speelelementen van de game, want een graspokémon zal zeer effectief zijn tegen een waterpokémon en een watersoort zal weer sterk zijn tegen een vuursoort.

De Gym Leaders kennen zo ook hun eigen specialiteit wanneer het komt op het soort Pokémon dat ze gebruiken. Zo is de allereerste Gym gespecialiseerd in de steensoort Pokémon, het is dan belangrijk dat je beschikt over een waterpokémon. Dit maakt een gevecht veelzijdig en zorgt ervoor dat het vangen van de verschillende Pokémon wel goed moet worden doordacht. Want dat is waar het hele Pokémon gebeuren omdraait: "Gotta catch 'em all!" In het Nederlands betekent dit dat je probeert alle Pokémon te vangen, want sommige dieren kun je tegenkomen in het wild en dan vangen. Dit doe je doormiddel van de Poké Ball, later in het spel krijg je de beschikking over beter Poké Balls om zo de sterkere Pokémon te kunnen vangen. De ultieme Poké Ball is de Master Ball, deze krijg je één keer toegewezen en het is dan ook verstandig om eerst goed na te denken wanneer je deze inzet. Eenmaal je Pokémon gevangen dan worden de gegevens van de net gevangen Pokémon toegevoegd op je Pokédex, zo zijn er allemaal leuke maar wel onnuttige weetjes te lezen over jouw nieuwe vriend.

Wanneer je dan eenmaal een Pokémon hebt gevangen is de volgende stap het trainen van jouw nieuwe vriend. Het trainen doe je doormiddel van verschillende gevechten, dit kun je doen door te gaan vechten met wilde Pokémon maar het meest effectief is gevechten aan te gaan met andere Pokémon Trainers. Niet alleen zijn de Pokémon sterker dan in het wild, je verdient er ook nog een handjevol geld mee. Daarnaast hebben Pokémon Trainers allemaal verschillende Pokémon waardoor je gevechtservaring ook nog eens bij kun schaven.

Naast het vangen van Pokémon en de verschillende types zijn de gevechten ook iets waar je uren aan kunt besteden. Zoals eerder genoemd is het ene type sterker dan het andere type wanneer ze tegen over elkaar staan, dit komt voornamelijk door de aanvallen die de Pokémon kent. Elke aanval is ook weer onder te verdelen in verschillende soorten. Zo heb je de aanval het Waterpistool, en je raadt het al, deze aanval valt onder het watertype. Er zijn ook andere aanvallen, deze kunnen ervoor zorgen dat een Pokémon in slaap valt of zich tijdelijk niet kan bewegen. Verder zijn er een paar die hebben totaal geen enkel invloed op een Pokémon, alleen wanneer je deze aanvallen goed weet te benutten hebben ze een soort van nut. In gevechten is het ook toegestaan om geneesmiddelen voor je Pokémon te gebruiken, dit kan erg handig zijn omdat je Pokémon bijvoorbeeld in slaap is gevallen, kun je deze weer wekken. Een nadeel is dat je tegenstander dan de volgende beurt eerder mag aanvallen of dat de aanval misschien wat meer effect heeft dan gepland. Eenmaal een gevecht gewonnen dan verdient je Pokémon ervaringspunten, kan deze een level stijgen en leert hij misschien wel een nieuwe aanval….

…of nog beter, hij evolueert. Wanneer dit gebeurt dan behaalt je Pokémon een bepaald level en evolueert in een andere Pokémon, hij wordt ouder zeg maar. Door de evolutie wordt hij vaak veel sterker dan daarvoor en kan hij weer nieuwe aanvallen leren, eenmaal geëvolueerd dan kan dit niet terug gedraaid geworden. Erg is dit niet want het levert de hiervoor genoemde voordelen op en je bent weer wat dichterbij het vangen van de 151 Pokémon. Sommige Pokémon kunnen niet zomaar evolueren of kunnen in meerdere Pokémon evolueren. Een goed voorbeeld hiervan is de altijd schattige Eevee, deze kan in drie verschillende gedaantes evolueren door drie stenen; een elecktriciteitsteen, vuursteen en watersteen. Gebruik je één van deze dan evolueert Eevee in of een elecktriciteitpokémon , vuurpokémon of waterpokémon. Dit is een leuk gebeuren ware het niet dat dit heel simpel gaat doordat je zo’n steen kunt kopen, een andere manier is leuker omdat je hier een vriend voor nodig hebt.

Sommige Pokémon moeten geruild worden willen ze evolueren, want het is mogelijk om je Pokémon te ruilen doormiddel van een kabel die je in twee GameBoy’s steekt. Het kan ook niet anders wil je alle Pokémon verzamelen, want de ene Pokémon is niet te vangen in Pokémon Red (of Blue) en de andere weer wel. Ook kun je vechten met je eigen Pokémon tegen die van je vriend, dit is ook een handige manier van training omdat jezelf kunt bepalen welke Pokémon je wilt trainen en tegen welke.

Dat is gelijk ook één van de grotere minpunten. Oké, destijds had eigenlijk iedereen van je vriendjes wel een GameBoy en Pokémon, maar wil je nu opnieuw dit avontuur doorlopen dan zullen er nog weinig zijn die met jouw Pokémon gaan ruilen. Natuurlijk is dit een praktische reden, maar het imago van de game(s) heeft hier ook mee te maken. Pokémon is voor velen tenslotte kiddy. Verder zijn de veroudere graphics een puntje van kritiek, maar hier kun je ook weinig aan doen. Dit hoort tenslotte bij de GameBoy en daarnaast doet het geen afbreuk aan een game die het beeld van de jaren ’90 bepaalde, Pokémon Red & Blue.

Conclusie en beoordeling

Dan mogen we na al die jaren ook wel zeggen dat Pokémon de tand des tijds heeft doorstaan. Grafisch is het niet meer wat het is, en het zal moeilijk zijn om de slogan: "Gotta catch 'em All" eer aan te doen omdat niet iedereen meer de beschikking heeft over een GameBoy of over de game. Maar dat alles doet geen afbreuk aan het simpele doel van de game en de gevechten die veelzijdig zijn. Samen met de leuke Pokémon die we toen voor het eerst leerden kennen en die weer evolueerden maakt deze game tot één van de meeste nostalgische ooit.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Pokémon
 • Uitdagende Gevechten
 • Ruilen met een vriend...
 • Pokémon vangen en verzamelen
 • Nostalgie alom
 • Minpunten
 • Grafisch verouderd
 • Imago
 • niet iedereen beschikt meer over een GameBoy (of Pokémon)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het ziet er wel goed uiit!!:O

 • lijkt me wel leuk, de trailer is goed in elkaar gezet. alleen beoordeel ik pas als er ingame beelden zijn en niet eerder. Want er zijn al genoeg spellen waar de trailers vet waren me de gameplay verrot. alleen dit is van ubisoft en die maakt er meestal wel wat leuks van :D

 • of topic: Op sommige sites staat dat de Call of duty maps week zijn uitgesteld maar op IGN of andere grote sites staat helemaal niks, dus is dit flauwe 1 april grap van sommige?  On topic: Lijkt me wel toffe game:D

 • misschien eindelijk een echt goede vliegtuigjes game :p die ook te doen is niet zoals Flight Simulator weet ik veel. dat is echt TE uitgebreid voor mij (A)

 • kvond de eerste naam betr, maar deze is ook wel tof

 • ik vond de trailerwel vet

 • Blazing Angels, nee bedankt…

 • Voor de eerste beelden van dit spel, verwijzen we je door naar het Amerikaanse IGN die de eer hebben om H.A.W.X. te onthullen.

  Waarom willen sites ze altijd exclusief hebben, nu kan moet ie zelfs een trailer van 400 bij 320 constant bufferen en voor 720p moet je bij IGN betaald member zijn :@

 • Ben benieuwd

 • Zier er erg nice uit, maar op die screen is te zien dat de game het wéér van high res textures moet hebben om de omgeving mooi te kunnen weergeven. Ze moeten eens iets bedenken waardoor alles 3D kan worden weergeven. Maybe een nieuwe Engine?

 • Ik heb het niet zo op games die draaien om vliegen.

 • ik hou zelf ook niet zo van die vlieg games

 • hmmm.

  niet mijn game:p

  maar leuk voor de mensen die het wel leuk vinden, alhoewel dat natuurlijk voor zich spreekt:p

 • Houd niet zo van flight- games maar de trailer ziet er nice uit!

 • LOL ik las eerst Tony Hawk's H.A.W.X…. het is een flight-simulator (WTF?!?!?) en toen las ik Tom Clancy hehe

 • Niet mijn game denk ik.

 • Zo, dat ziet er wel erg mooi uit!

 • Wat een gedoe zeg telkens met die namen, GRAW, HAWX, doe maar gek :)

 • Leuk, maar wanneer komt Splinter Cell 5?

 • Die trailer ziet er wel vet uit, maar heb het niet zo op vliegtuigsimulators.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren