1. Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (X360)

Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (X360)

Toen Grand Theft Auto IV in 2008 huis hield in bijvoorbeeld de ambities van Saints Row om de enige echte free-roaming game te worden en de hoop van andere ontwikkelaars om de franchise te verslaan verraste dit eigenlijk helemaal niemand. De franchise mocht dan jaren ver van huis geweest zijn, maar de ontwikkelaar had hierdoor zoveel tijd in het nieuwste deel kunnen stoppen dat hij meer dan foutloos was. Deze onmogelijke prestatie wil de ontwikkelaar, te weten Rockstar North, herhalen met twee uitbreidingen voor de game, ofwel Episodes from Liberty City. Dus, hoe staan de zaken er na anderhalf jaar voor met de eerste uitbreiding; The Lost and Damned?

Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned is de eerste uitbreiding op het fenomeen genaamd Grand Theft Auto IV. In deze uitbreiding kijk je door de ogen van Johnny Klebitz, een ruige motorrijder en aan het begin van het spel tijdelijke president van zijn motorbende ‘The Lost’. Wanneer de game begint zien we de voormalige baas van The Lost, Billy, na een celstraf van vijf jaar op vrije voeten komen, waarna hij warm verwelkomd wordt door zijn mannen. Maar al snel is er stront aan de knikker. Billy’s motor is weg, een nieuwe Japanse drugsbende is naar Liberty City gekomen en de oorlog met The Angles of Death lijkt na een wapenstilstand weer op te gaan laaien en dit alles net nu de agressieve Billy terug is gekomen. Zoals je wel zult begrijpen kan de motorbende niet verder in de stront zakken en de hel breekt los. Te midden van dit alles sta jij dus als vicepresident van The Lost en als je na zijn vijfjarige afwezigheid Billy’s ‘verzoeken’ weigert zul je zeker met lege handen komen te staan, vandaar dat je braaf meevecht aan de zijde van The Lost. Het verhaal kan, zeker aan het begin, erg rommelig overkomen doordat alle partijen (Politie, The Lost, Angles of Death etc.) dwars door elkaar heen lopen en de leden van de bende af en toe hun totaal eigen missies en verhaallijnen hebben, maar zeker richting het einde weet het verhaal je naar het puntje van je stoel te drijven en laat het je niet meer los. De meesterbreinen bij Rockstar North hebben weer een zeer geloofwaardig verhaal neergezet dat op alle punten goed is afgewerkt.

Maar belangrijk nog zijn natuurlijk de nieuwe gameplaymogelijkheden die het leven in een bende met zich meebrengt. Een aantal belangrijke zijn bijvoorbeeld het in formatie rijden, een vriend met een wapenbusje opbellen en gratis motoren geleverd krijgen waar je maar wilt. Het in formatie rijden is de meest gebruikte en voltrekt zich voor en na elke missie. Samen met een aantal andere motorrijders scheur je over de wegen en maakt ondertussen een praatje met ze over de ontwikkelingen binnen de bende. Een mooie afwisseling in tegenstelling tot het eeuwige rijden van punt A naar punt B aan het begin van missies met Niko in de originele game, maar ook het formatie rijden weet na een aantal missies te vervelen en de gesprekken houden vaak niet meer in dan gezwets over bier, drugs en vrouwen. Omdat The Lost and Damned natuurlijk een uitbreiding is en geen volledige game van veertig uur bouwt de game niet zo enorm langzaam op als de originele game. Johnny begint aan het spel al met shotguns, automatische pistolen en uzi’s, zodat de game meteen bij de climax begint waar je in het origineel tot ongeveer de helft op moest wachten. Een aantal wapens worden pas later vrijgespeeld, zoals de automatische shotgun en de RPG, maar de meesten kun je al meteen kopen aan het begin van het spel. Hiervoor zijn er twee mogelijkheden; de eerste is naar de wapenwinkels uit het origineel gaan, waar alleen de oude wapens te koop zijn of medemotorrijder Terry opbellen om met een bus vol wapens aan te komen. Hierin draait het vooral om de nieuwe wapens, al verkoopt hij ook een aantal oude wapens als een gewoon pistool, granaten, molotovcocktails en RPG’s.

Onder andere in de wapens merk je dat The Lost and Damned niet zozeer draait om nieuwe mogelijkheden en andere gameplay, maar om meer content toevoegen. In de ruime tien uur waarin je de verhaalmodus van de uitbreiding doorspeelt kom je onder andere nieuwe wapens tegen als de granaatwerper, het automatische pistool, de automatische shotgun en als kers op de taart de Sawed-Off Shotgun. Deze laatste kan zowel op de motor als op straat gebruikt worden, maar is natuurlijk op het rijtuig het belangrijkst omdat de uitbreiding volledig om motoren draait. Vandaar dat er ook een aantal nieuwe uitgaves van deze monsters berijdbaar zijn en de besturing verbeterd is. Deze keer zul je niet keer op keer van je motor vallen door dat ene tuinhekje, maar blijft Johnny gewoon op zijn motor zitten. En zo gaat de lijst met kleine verbeteringen heel erg lang door, het is niet iets totaal nieuws, maar bouwt verder op de geweldige engine van Grand Theft Auto IV. Het verder bouwen op Grand Theft Auto IV is een cruciaal punt in de gehele ervaring van The Lost and Damned. De gameplay en de engine zijn volledig gebaseerd op de game, maar ook het verhaal staat in direct verband met dat van Niko. Er zijn twee momenten in het spel waarbij Johnny en Niko elkaar ook daadwerkelijk ontmoeten, maar veel gebeurtenissen in het verhaal van Johnny hebben effect (gehad) op dat van Niko en andersom. De meest in het oog springende is natuurlijk ‘Three Leaf Clover’ waarbij de drie hoofdpersonages (Niko, Johnny en Luiz uit de volgende uitbreiding) elkaar ontmoeten en hun verhalen totaal door de war worden gegooid. De andere kleine hints en ontmoetingen zijn ook heerlijk meegenomen en om het verhaal van Niko eens uit een heel ander standpunt te zien is fantastisch gedaan.

Op technisch gebied is The Lost and Damned maar weer eens een voorbeeld van wat met een console gedaan kan worden. De uitbreiding ziet er exact hetzelfde uit als het origineel, maar de personages komen weer eens

werkelijk tot leven. De personages zien er zeer, zeer realistisch uit en handelen ook op normale manier. Dit komt natuurlijk mede door de geweldige Havok-engine die in het origineel al zorgde voor de realistische beelden en personagemodellen. De stemmen van deze virtuele mannen zijn zeer realistisch (zoals altijd) en geheel in ‘bikerstijl’ zijn er een groot aantal metalnummers bijgekomen die de sfeer nogmaals verbeteren. De sfeer druipt door de ruige bikers van het scherm af en trekt je helemaal The Lost and Damned in, een geweldige uitbreiding van een geweldige game!

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned vernieuwt Grand Theft Auto IV niet zozeer, maar bouwt verder op deze geweldige game en doet dit op fantastische wijze. Het ietwat warrige verhaal aan het begin van de uitbreiding weet je aan het einde tot het puntje van je stoel te drijven en de sfeer druipt van de game af. De goede gameplay van het origineel is gebleven en verbeterd met een aantal kleine tweaks en veel nieuwe content, zo zijn er nieuwe motoren en wapens als de granaatwerper. Daarnaast zijn de realistische personages weer aanwezig, ziet de game er nog steeds goed uit en zit de game boordevol hints naar het origineel. Voor ruim tien uur en verhaal en daarna nog tientallen uren plezier in Liberty City is de game zijn prijskaartje van nog geen twintig euro meer dan waard en is er weinig reden om niet nog een keer terug te gaan naar de wereld van Grand Theft Auto IV.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Geweldig verhaal…
 • Verbeterd een geweldige game
 • Veel nieuwe content
 • Technisch gezien nog steeds goed
 • Ruim tien uur aan verhaal voor 20 euro
 • Minpunten
 • dat een beetje warrig kan zijn

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jmmr dat hij niet voor de PC komt want ik las erover in de PU en het leek mij erg vet!

 • kopen, zeker weten kopen

 • Klinkt intressant!!!

 • Yay, mijn verjaardag! :D

 • Geweldige game wordt dit :D. Damn, al vanaf het eerste trailertje ben ik dolenthousiast over deze game :D.

 • 1 dag ná mijn verjaardag xD Kunnen we lekker in de zomervakantie wat gasten in elkaar stompen met dat heerlijke combat-systeem!

 • Dat is mooi, Dit wordt zeker een vet spel.

 • laat maar komen :)

 • Ik ben benieuwd of het echt een mooi spel gaat worden.

 • Ik twijfel nog altijd, ik hoop echt dat ie goed speelt.

 • lijkt me een cool spel

 • Deze game heb ik altijd wel tof gevonden, mooie graphics, intense cameragebruik zou me niet verbazen als deze game over de miljoen heen ging.

 • Lijkt me een vet spel (H)

 • lijkt me niet zoon leuke game

 • Hmm, kweet nie of ik um ga halen, maar de impressies hebben me zeker enthousiast gemaakt!

 • Kheb de laatst de film nog eens gezien…geweldig :') Game lijkt me ook prima:)

 • geinig

 • kan niet wachten

 • Ik haal hem wel wat later, want daarvoor komt MGS 4 !! En die moet ik zeker hebben .. Maar ikvind deze spel ook wel heel vet misschien dat ik hem later uit de budgetbak pik ..

 • hij lijkt me vet!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren