1. Far Cry 2 (X360)

Far Cry 2 (X360)

Terwijl hier de sneeuw naar beneden dwarrelt, is het in een continent als Afrika erg droog en warm. Geen witte vlaktes van sneeuw maar van zand, broeiende jungles, uigestrekte savannes en hoge bergen die uitsteken boven de prachtige natuur die Far cry 2 te bieden heeft. Helaas voor de rustige natuurliefhebbers onder ons is er een grote burgeroorlog gaande. Twee bloeddorstige fracties deinzen nergens voor terug en hebben de dorpen en kampen bezet. Ook patrouilleren ze door het continent om de rust te verstoren en jou het leven zuur te maken.

In Far cry 2 speel je als een huurling. Jij hebt als opdracht om ‘’The Jackal’’ op te sporen . The Jackal is een erg bloeddorstige wapenhandelaar die de twee fracties voorziet van wapens. Het is dan ook jou taak om hem te vermoorden. Door middel van missies voor beide fracties en het onderandere opsporen van tapes probeer je achter zijn locatie te komen. Onderweg naar je hotel word je getroffen door malaria, hier zul je de rest van het spel erg last van houden doormiddel van wazige beelden en soms zelfs black-outs. Het verhaal komt jammer genoeg niet erg naar de voorgrond.

De wereld waar dit actievolle avontuur zich afspeelt is werkelijk schitterend. Van savannes tot jungles, je komt het allemaal tegen. De verschillende omgevingen zorgen voor een goede afwisseling en een indrukwekkende sfeer. Elk gebied heeft zijn eigen Karakter en Interessante plekken. Je kunt deze wereld betreden door middel van vele voertuigen zoals auto’s,boten en paragliders. De sfeer in de game word nog eens extra benadrukt door de grafische en technische pracht die de game uitstraalt. Alles ziet er verbluffend uit en oogt natuurlijk. De opkomende zon schijnt mooi door de bomen en Schaduwen gaan perfect mee met de dag. Je zult dan ook soms even stil staan op een uitkijk punt en genieten van het uitzicht en de natuur om daarna met een paraglider naar beneden te vliegen. Ook technisch is de game echt indrukwekkend; De 24h dag en nacht cyclus waarbij je de zon mooi op en onder ziet gaan, en een realistisch weer en vuur systeem. Als er een zacht briesje is en je gooit een Molotov cocktail in het droge gras of savanne zal het vuur zich relealistisch verspreiden en uiteindelijk veranderen in een dorre vlakte.

Als je kijkt naar de gameplay voelt het van de ene kant aan als een simpele shooter maar aan de andere kant weer erg vernieuwend. Als je in leven wilt bleven zul je morfine achtige medicijnen moeten in spuiten en als je auto kapot is hem moeten repareren met een sleutel. Als je geen injecties meer hebt zul je jezelf moeten verzorgen. Dit gaat allemaal in erg intensieve animaties waarbij je kogels uit je lichaam haalt, armen weer in de kom duwt en takken uit je been trekt. Dit zorgt ervoor dat je meer in het spel komt te zitten. Jammer genoeg zitten er ook weer elementen in die je uit deze prachtige wereld trekken zoals scoutpoints. Hier kun je niet ongezien voorbij komen en zij zullen er alles aan doen om jou te doden. Dit haalt echt de vaart uit het spel dat al voor de helft uit reizen bestaat. Ook zijn de vijanden niet de slimste. Ze rennen naar granaten toe en als je in het donker voor ze staat zien ze je niet. Dit zorgt wel voor een beetje ongeloofwaardigheid. Van de andere kant hebben ze ook weer slimme akties. Zo helpen ze gewonden teamgenoten en dragen ze weg. Ook als ze je met een paar kogels raakt strompelen ze verder en kun jij hem op een wreede manier van zijn pijn verlossen.

De missie structuur in Far cry 2 is niet heel erg divers. De hooft missies bestaan voornamelijk uit het uitschakelen van een persoon, het opblazen van apparatuur en het uitschakelen van een kamp. Opzich is dit niet erg want het blijf leuk maar het had misschien toch iets diverser gemogen.Dan zijn er ook nog zijmissies. Hier heb je keuze uit een Assasination missie, een missie bij een wapenhandelaar voor nieuwe wapens en Underground missies voor medicijnen. Dit zorgt bij elkaar voor vele uren speelplezier. Als je even geen zin hebt in missies kun je natuurlijk ook gewoon gaan toeren door het North of South district en het opnemen tegen de vele vijanden. Dit kan je natuurlijk niet zonder een goede uitrusting. Je kunt dan ook kiezen uit een erg uitgebreid wapen arsenaal. met de diamanten die je verdient bij missies of vind in de wereld kun je naast wapens ook nieuwe upgrades en equipement kopen, ook hier is veel keus in. Elk wapen is te upgraden en klinkt en voelt anders. Je kunt met al deze wapens je eigen speelstijl creëren door bijvoorbeeld te kiezen voor een Stealth of Rambo stijl. Ook zorgt vuur voor een ver(r)assend effect. Wel zullen vele zich frustreren aan het feit dat wapens vastlopen naar loop van tijd. Het idee is erg realistisch bedacht maar soms erg frustrerend.Midden in een hevig gevecht loopt je wapen soms vast en moet je hem weer ‘’Unjamen’’. Dit kan er voor zorgen dat je vooral op de hogere moeilijkheids graden dood gaat.

Bij de meeste shooters zit tegenwoordig wel een multiplayer. Ook Far cry 2 is daar geen uitzondering bij. De bekende game modes zijn aanwezig zoals Team deathmatch, Maar ook varianten zoals ‘’Capture the daimond’’ en ‘’Uprising’’ Elke mode is goed uitgewerkt en werken goed. De 14 maps van Ubisoft zelf zijn goed, maar een pas echt handige en vermakelijke toevoeging is de map editor. Hiermee kun je zelf de meest professionele maps maken en die delen met de wereld. Er is overal aan gedacht. Bergen, rivieren, gebouwen, physic-objects, textures etc. Jammer genoeg is de multiplayer soms erg chaotisch, vooral in de zelfgemaakte maps waardoor hij onderdoet aan multiplayer games als Call of Duty: Modern warfare.

Conclusie en beoordeling

Far Cry 2 is een erg vermakelijke game; Een grote open mooie wereld, geweldige sfeer en veel uren gameplay. Jammer genoeg is de multiplayer zelf iets te chaotisch. Het kent het redelijk wat oneffenheden en irritante gameplay elementen zoals scoutpoints die deze game bij de toppers weghoud. Een 8- is een goed cijfer voor een erg uitgebreidde en vermakelijke game.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Hele grote open wereld met veel natuur en sfeer
 • Grafisch en technisch erg indrukwekkend.
 • uitgebreide map editor
 • Vele uren gameplay
 • Veel wapens
 • Meeslepende effecten en animaties
 • Vrij in missie aanpak
 • Minpunten
 • Irritante scoutpoints
 • matige AI tegenstanders.
 • Wapens "Jammen" op hogere moeilijkheidsgraad frustrerend.
 • Chaotische multiplayer
 • Matige storytelling
 • op sommige punten slecht afgewerkt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ja, had je wel kunnen denken of niet ?

 • ja die game is nog lang niet af volgens mij

 • Een maand is niet erg, beter dat ze die fouten uithalen dan dat je die spel moet spelen met bugs en glitches en al.

 • Dit geld zowel voor de Xbox 360, PC en Wii-editie. Een datum voor de PlayStation 3-versie wil men nog niet noemen.

  PS2 Editie?  —————————————————————————-

  Beter dat ze het willen perfectioneren, al was Maarten van Gamekings naar Central Park voor een speelsessie maar die was niet echt te spreken over de besturing alleen met het linkerpookje (Je kon wel de rechter voor de camera gebruiken maar dan schiet de camera meteen weer terug)
 • Kunnen ze de besturing verbeteren, zoals ze bij GameKings al zeiden; deze schijnt bagger te zijn.

 • alleen maar goed nieuws, snelle spoet is zelden goed

 • Liever zo dan dat we een half-afgewerkt game krijgen

 • Kunnen ze de besturing verbeteren, zoals ze bij GameKings al zeiden; deze schijnt bagger te zijn.  Niet waar. Wat ze zeiden was de camera die nog gefixed moest worden, maar dat het voor de rest een hele sterke game was.

 • Hmm, nouja, komt alleen maar ten goede voor de game

 • Is zelfs beter dat ze hem uitstellen GTA4 neem wel wat aandacht in beslag dus zo verkopen ze denk ik wel meer als ze hem een maand later uitbrengen…

 • Jammer…… maar de game wordt er waarschijnlijk beter van!

 • Ahjoh jongens, wat maakt die maand nog uit ;)

  Datzelfde geval hadden we vorig jaar ook met Forza 2, van 8 mei naar 27 mei ofzo(Alhoewel dit een kleine 3 weken is xP)

 • Een maand maakt niet zoveel uit, maar ik zat toch wel een beetje op deze game te wachten eigenlijk.

 • De game is al meerdere malen uitgesteld en kan er niet echt mee zitten een game moet gewoon goed zijn zonder bugs dus dan is een maandje langer wachten niet erg.

 • erg jammer!

 • Gelukkig ga ik voor de PS3 versie, van mij mag die een weekje of 2 later komen, begin Juli! Aangezien Metal Gear Solid 4 toch alleen maar mijn tijd krijgt, op dat moment.. ^^

 • Allemaal net voor mijn verjaardag. >__>

 • @Spam Fisher  Niet waar. Wat ze zeiden was de camera die nog gefixed moest worden, maar dat het voor de rest een hele sterke game was.  Maar ik zeg toch ook niet dat de game slecht is, ik zeg dat de besturing bagger is, en dat is ook gewoon zo als de camera nog gefixed moet worden. Of niet?


 • Als er bugs uit worden gehaald laat het dan nog maar een maand duren.

 • Mooi dat ze een maand wachten om bugs en glitches eruit te halen. Dat is veel beter dan dat je een game vol bugs afleverd en nog een maand moet wachten op patch om hem fatsoenlijk te spelen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren