1. Diablo II (PC)

Diablo II (PC)

Ik weet niet waar ik bij deze game mee moet beginnen. Alle mensen onder ons die enigszins hardcore gamers zijn, hebben een game waar het allemaal mee begon, en waar je goed gevoel bij hebt als je eraan terug denkt. In dit geval is het niet alleen een game die bijzonder is voor mij, maar voor gaming in het algemeen. Grondlegger van het Hack & Slash genre, grondlegger van het RPG genre, en beste game ooit gemaakt. Welkom in mijn wereld. Welkom in Diablo II.

Het verhaal van Diablo II begint een tijd na het einde van deel 1. Diablo, een demon verbannen uit de hel, werd in een diep ondergronds gangenstelsel onder een kerk verslagen door een naamloze held. Nadat de held naar buiten kwam, werd door de bewoners van het dorp waarin dit plaatsvond, Tristram genaamd, een tijd lang feest gevierd. Maar des te meer tijd verstreek, des te minder was de held er met zijn gedachten bij. Hij begon vreemde dingen te roepen in zijn slaap, en op een dag stond hij op, en vertrok zonder een woord te zeggen. Een paar dagen nadat de held was vertrokken, werden de bewoners van Tristram aangevallen door hordes monsters en demonen, die midden in de nacht uit het niets waren verschenen. Dit is het moment waarop Daiblo II begint. Je speelt een held die naar de streek rond Tristram is getrokken, om zijn hulp aan te bieden in het laatst resterende menselijke kamp. En al snel kom je erachter dat al dit dood en verderf is veroorzaakt door de voorgaande held, wiens lichaam in bezit is genomen door Diablo, nadat hij door hem werd vermoord onder het dorp. Nu is het aan jou de taak om hem te stoppen, en later de wereld te redden van een nog groter kwaad.

Voordat je hieraan begint zal je uit een van de 7 klasses moeten kiezen (5 zonder de uitbreiding, Lord of Destruction). Elk van deze heeft niet alleen andere vaardigheden, maar ook een totaal andere speelstijl. De basis blijft echter wel bij alle klassen hetzelfde, je gebruikt mana voor je spreuken, stamina om te rennen, en health om te leven (inderdaad). Als je je verder gaat verdiepen in de aparte klassen, zul je merken dat ieder van hen gebruik maakt van lange afstand wapens (bogen, messen etc.) korte afstand wapens (zwaarden, bijlen, etc) spreuken, vallen, summons (oproepen van eenheden die jou te hulp staan) of een combinatie hiervan. Behalve skills zijn er ook nog de attributes (energy, dexterity, strength, vitality) hierin steek je bij elke level up wat punten om je health, mana, attack rating en dergelijke te verbeteren. Over attack rating gesproken, dit is een van de weinige minpunten van de game. Dit zorgt ervoor dat de kans om te raken met wapens word verhoogt. Natuurlijk zal je in het echte leven niet al je slagen raak slaan, maar om dit in een game te stoppen? Het ziet er erg vreemd uit als je pal naast een vijand staat en hem 4 keer achter elkaar mist. Maarja, genoeg negatieve opmerkingen, nu maar weer verder met al het moois. Zoals eerder gezegd spelen alle klassen zeer verschillend, en zal er voor ieder van ons wel een bij zitten die je bevalt.

Eenmaal klaar met het kiezen van je karakter, kom je in het kamp van het verzet. Na wat te hebben rondgelopen ontvang je je eerste quest. Het questsysteem werkt simpel, ga ergens heen, zoek/vermoord iemant, kom terug. Niet veel bijzonders, maar dat is dan ook niet waar het spel om draait. Toch zijn de quests erg vermakelijk, mede doordat er vaak een stuk van het plot uit de doeken word gedaan. Unieke beloningen en sterke eindbazen maken het er natuurlijk nog een stukje leuker op. Waar het spel dus WEL om draait, is het hakken van monsters. En dat is er zeken aan te merken. Alle wezens hebben een heel andere manier van aanvallen, en je zult hen dus allemaal met verschillende tactieken moeten benaderen. Behalve eenheden, zijn er ook groepen wezens die samen functioneren, bijvoorbeeld een shamaan die zijn zwakke onderdanen steeds tot leven wekt. Wanneer je een wezen neer krijgt bezorgt je dit ook nog eens een goed gevoel, doordat Blizzard de standaard dood-animaties heeft vervangen met grote ontploffingen en bloederige taferelen.

Voor het hakken van al deze monsters komt een grote bijl of knuppel natuurlijk goed van pas, en aan deze is er zeker geen gebrek. Geen gebrek? Je zou het zelfs een overschot kunnen noemen. De wapens en armor zijn random-generated, wat inhoud dat ze door de computer worden gemaakt tijdens het spelen. Dit zorgt voor een oneindig aantal varianten. En als dat al niet genoeg was, zitten er ook speciaal ontworpen set-items (bonussen voor het behalen van meerdere wapens en bepansering uit een set) en unique-items (HEEL sterke items) in. In items met sockets kunnen ook nog verschillende edelstenen worden geplaatst, die op hun beurt weer nieuwe bonussen aan de items toevoegen. Na de uitbreiding kreeg je de mogelijkheid behalve edelstenen ook nog runes in sockets te plaatsen, die je de mogelijkheid geven tot runewords (het veranderen van normale items in zeer sterke uniques). Al deze items hebben een gigantische hoeveelheid statistieken die van invloed zijn op jouw spelervaring.

Heel goede items komen niet vaak voor, dus is het des te beter dat je online of LAN met vrienden kan spelen om te handelen. Behalve handelen kun je natuurlijk ook al het vechten voortzetten met een groep van maximaal 8 mensen, waardoor het uitdagender wordt (meer spelers ---> sterkere monsters) en je betere items kan vinden. Teamwork is hierbij van groot belang. Een groot minpunt is overigens de afwezigheid van een loot-verdeel systeem. Als je speelt met een groep onbekenden, komt het erop neer dat degene die het meeste geluk heeft met klikken de items krijgt. Zeker met z'n achten is de kans dat jij de goede items pakt klein. Het is dus sterk aangeraden om te spelen met vrienden!

Om nu maar eens over te gaan op het grafische vlak van de game, dit is het onderdeel waar de meeste kritiek over is. En ik, als trouw fan, voel me natuurlijk geroepen om al deze argumenten de grond in te jagen. De game ziet er inderdaad niet prachtig uit, maar het grootste probleem zit hem in de resolutie. Het grootste wat word ondersteund is namelijk 800 x 600. Kort nadat het spel uitkwam, werden door de community een aantal mods gemaakt, waardoor het mogelijk werd om dit spel op de standaard resolutie van jouw scherm te spelen. Deze werken allemaal perfect, het enige probleem wat ik heb kunnen vinden was een zwarte rand, waar normaal gesproken geen terrein zat bij de 800 x 600 resolutie. Dit zijn echter kleinigheden waar je je weinig tot niet niet aan zal storen. De sfeer en de gevarieerde omgevingen zien er stuk voor stuk mooi uit, en des te meer wanneer je de resolutie mod erop hebt gezet

En, last but not least, de muziek. Dit is een onderdeel dat ontwikkelaars vaak als minderwaardig beschouwen in een game, maar gelukkig heeft Blizzard deze vergissing niet gemaakt. De muziek is PRACHTIG. Beginnend met cynische, donkere muziek in de bossen waar het verhaal begint, en steeds epischer wordende muziek naarmate je dichter bij het epiloog komt. Ook alle gebieden hebben aan hun kenmerkende muziek, zoals afrikaanse trommels in de woestijn, Grote blaasinstrumenten in de tundra etc.

Een juweeltje is het. Waarschijnlijk ga je dit spel toch niet meer kopen met al het moois dat tegenwoordig uitkomt, maar wat heb ik toch een medelijden met je als het vroeger niet hebt gespeeld. Een grote, mooie herinnering, dat is het. En een game die 10 jaar na data nog steeds tot een van de beste van zijn soort behoort. Dat is toch wel een applausje waard?

Conclusie en beoordeling

Een game die weinig verkeerd doet, revolutionair was in zijn tijd, erg goed tegenwoordig, en gewoon erg leuk. Je mag zoveel zeggen dat het oppervlakkig is als je wil, maar is dat niet de basis van alle games, zoveel mogelijk dingen dood en kapot maken? Echt een aanrader, steek hem maar eens in je PC als je niets te doen hebt. Je zult zien, het laat je niet meer los!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Karakters
 • Sfeer
 • Muziek
 • Items
 • Verhaal
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Attack rating
 • Online loot verdeling
 • Lamme hand

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • vette game

 • ziet er wel vet uit

 • Kane is de man!

 • ziet er zeker goed uit

 • Doe maar standaard: Leuke game!

 • Hmm, het origineel vond ik maar matig, zo te lezen bied dit niet veel meer…

 • Hmm, het cijfer is vergeleken met de vele zevens die het elders krijgt wel erg hoog, zeker als er bij minpunten ''niets noemsnwaardigs'' staat frons ik behoorlijk… Misschien iets te subjectief, Jelle? Objectiviteit in een recensie moet toch ook, neem ik aan…

 • Kane is een badass precies.

 • Erg vette game! origineel vond ik idd matig.. deze speel ik veeell vaker.. 9

 • vette game

 • ik vond NOD toch aardig generft in het orgineel en SCRIN maakte ze alleen maar sterker naar mijn mening. Dus aardige balans nou ik betwijfel het.Want als je in het orgineel met scrin heel veel schepen maakten had je de tegenstander zo weggevaagt>.<. En de scorpion tank en mamoet tank maakte ze alleen maar zwakker. Dus ik vertrouw dat balans niet zo meer in die game.

 • Zozo, misschien dus toch eens kopen. Dat ene minpuntje weerhoudt me er in iedergeval niet vanaf om 'm te kopen :)

 • lijkt me leuk spel net als tiberum wars

 • Kane is wel vet :D

 • Kane is cool! =D

 • Ik heb deze ontvangen op de release date en de game is erg vet :D

 • @ RampageAsOne  Nod heeft nu zeer sterke units erbij gekregen waaronder stealth artillerie en upgrades voor hun turrets zodat air units hun niet zo meer weg vaagt.

  Overigens kwam je met venoms al heel ver en als je blackhand kiest krijg ook nog een zeer sterke anti air tank erbij.

  Bij de mark of kane krijgen venoms ook weer een boost.

  Verder zijn de stealth tanks ook beter geworden met een upgrade en dan zijn het echte ship killers.  Verder heeft GDI nu ook veel betere anti air defense waardoor SCRIN nu niet meer alles domineert als ze eenmaal genoeg planes hebben.

  Het belans is atm zeer goed op een paar dingetjes na zoals de Titans IMO. Maar dat kan omdat ik ze gewoon slecht gebruik.  Verder hebben de SCRIN schepen geen upgrades behalve die er al in zaten natuurlijk of als je Traveler-59 pakt kan je een speed upgrade ervoor kopen. Natuurlijk heeft scrin genoeg andere units waardoor het allemaal weer balanced is.  Verder waren de scorpion tanks en mammoths ook OP en is het nu allemaal wel goed balanced.  @ WiiZzhole  Kane staat volgens gametracker gemiddeld een 7.7, verder gaf de pc gameplay er ook een 8.3 voor. Er zijn wel wat minpunten zoals de SP nogal wat aan de korten kant maar als je hem gelijk op hard speelt haal je er toch nog flink wat uurtjes uit.  De gene die het laagste cijfer geeft is gamespy waarbij veel van hun minpunten weer nergens opslaan.

  Zo noemen hun bijvoorbeeld Epic units slecht terwij als je er ventjes in gooit en ze goed gebruikt ze zeer sterk zijn.  Hun geven ook een min punt dat er alleen nieuwe units bij de andere sub facties zijn wat ook weer niet waar is. Sub facties hebben natuurlijk meer nieuwe units maar standaard is nog steeds goed en zijn niet achter gebleven met hun units.  Overigens is Global Conquest zeer cool en speelt het zeer lekker weg. Gooi de AI op steamroller en op hard/brutal en je zal het verdomt moeilijk krijgen. Ik heb er in ieder geval al heel wat uurtjes opzitten.

 • @ NedStar ik heb op zich niet eens belachelijk veel tegen het cijfer, maar ''niets noemenswaardigs'' is mijns inziens alleen geschikt als minpunt voor de 10-en, zoals BioShock, snap je?

 • Niets noemswaardig

  Wat dacht je van de systeemeisen die je nodig hebt… :P

 • @ WiiZzhole  Daar geef ik je inderdaad gelijk in.  @ VeYRoN  Die zijn ongeveer hetzelfde als C&C TW. Niet hoog dus.
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren