1. Assassin's Creed II (X360)

Assassin's Creed II (X360)

Geruisloos sprong ik over de daken van de winkels bij het dichtstbijzijnde winkelcentrum. Ik bleef even staan en keek naar beneden, daar stonden twee mannen die werden beschenen door de lantarenpalen. Voorzichtig sloop ik naar de winkel die de twee mannen bewaakten. Behendig sprong ik in de lucht, en landde hard op de twee wachters die het uitschreeuwden van de pijn. Met mijn vlijmscherpe geodriehoek snoerde ik hun de mond. Nou, eigenlijk haalde ik gewoon hun kelen open. Het rode en glanzende bloed spatte op mijn net gewassen kleren. Het kon me weinig schelen dus rende ik snel naar binnen en sprong op een tafel. Geen bewaking? Vreemd, maar ik trap er niet in! Behendig dook ik en greep de goudgeverfde kroonluchters vast en slingerde naar de toonbank. Met een schok realiseerde ik me dat er geen tafels of kroonluchters waren in de Bart Smit. Ik keek angstig om me heen en kwam erachter dat ik bij onze lokale shoarmaboer had ingebroken. Wel, misschien kon ik de game toch maar beter bestellen..

Het verhaal van Assassin’s Creed II begint direct en sleept je meteen mee. Jij speelt Ezio Auditore da Firenze, nazaat van de grote assassijn Altaïr. Ezio is een charmante jongen die vaak in de problemen komt en wel van een grapje houd. Dat merk je ook meteen in de cutscene waarin Ezio (niet als baby) wordt geïntroduceerd. Juist deze eigenschappen maken het leuk en interessant om met een hoofdpesonage als Ezio te spelen. Ezio weet echter nog niks van zijn vaders echte werk af en denkt dat hij een doodgewone bankier is. Maar al snel raakt zijn familie verstrikt in een complot en worden zijn vader, zijn broer en jonger broertje gëexecuteerd. Ezio zweert de daders te wreken, nog niks afwetend van wat zich allemaal afspeelt in Firenze.

Wat meteen opvalt aan Ezio, is dat hij onervaren blijkt te zijn. Je bent niet de onverslaanbare superheld die alles aankan. Soms moet je dan ook vluchten als er teveel tegenstanders zijn. Omdat Ezio zo onervaren is, moet hem nog van alles bijgebracht worden. Door de game heen kun je dan ook nieuwe vaardigheden aanleren zoals; opgaan in de menigte, je hidden blades gebruiken en leren te anticiperen. Bij sommige vaardigheden krijg je hulp van een vriend om ze te ontwikkelen Een voorbeeld hiervan is de wereldbekende Leonardo Da Vinci, hij was namelijk een goede vriend van Ezio’s moeder. Leonardo en Ezio krijgen door de game heen een speciale band en raken daardoor enorm aan elkaar gehecht. Hij leert je de hidden blades goed te gebruiken en ontcijferd de codexpagina’s die je hebt gevonden. Net zoals Ezio is hij een grappenmaker en staat hij altijd voor hem klaar.

Ezio is niet het enige speciale aan Assassin’s Creed II. Assassin’s Creed II zit boordevol met bruisend leven. De steden ademen een en al sfeer in en laten het ook niet meer los. Mensen die hun eigen gang gaan en op je reageren. Verkopers die overal boven uitkomen met hun geschreeuw. Het is gewoonweg geweldig. Vooral de reacties van de mensen op straat. Als je iemand slaat of een bewaker vermoordt hoor je gemompel, gegil en soms een of andere idioot die beledigingen rond zit te smijten. Als je naar de menigte loopt die in een rondje om je heen staat, deinzen ze zo snel mogelijk terug. Dit geeft je een heerlijk gevoel van macht. Ook als je een man berooft van zijn geld wordt hij boos en daagt je uit voor een gevecht. Één klap is echter al genoeg om de man het zwijgen op te leggen. Een leuk detail is dan wel weer dat als je een vrouw berooft, ze alleen maar huilend gaat zitten of rennen.

Oké, de sfeer in de steden valt dus behoorlijk op, naar de graphics mogen er ook zijn. Het ziet er meestal piekfijn uit. Dat komt natuurlijk ook omdat het spel zich tijdens de Renaissance afspeelt. De mooiste bouwwerken en kunstwerken werden in deze tijd gemaakt. Vooral de grotere kerken vallen op. Je kan elk gebouw van elke kant bekijken en dit is een lust voor het oog. Alles is prachtig uitgewerkt en wordt geweldig gepresenteerd. Jammer genoeg vallen de cutscenes tegen. De presentatie zelf is uitmuntend met de overtuigende stemmen van de karakters. Het betreurenswaardige is echter dat de graphics hier, in tegenstelling tot de rest van de game, erg tegenvallen. Hier kon meer tijd aan besteed worden.

Misschien werd er niet veel tijd besteed aan de cutscenes. Maar, jij zult wel veel tijd besteden met het spelen van Assassin’s Creed II. Naast de ongelofelijk intrigerende verhaallijn zijn er nog genoeg zijmissies te doen. Dit is zeker niet eenzijdig. De ene keer moet je iemand ongezien vermoorden, een andere keer moet je even een kerel in elkaar meppen die vreemd is gegaan. Proberen alle zes geheime missies te vinden en te voltooien, voor de echte hoofdprijs in de game, verlengt de speelduur ook. Met al die missies verdien je geld. En met dat geld is er best veel te kopen. Je kan medicijnen en gif kopen van de arts. Of ben je misschien toe aan een nieuw pantser? Een nieuw kleurtje voor je outfit kan ook niet kwaad. Als je wil kun je ook nog is met geld gaan zitten strooien. Daar zullen de burgers vast blij mee zijn, en de bewakers stiekem ook. Je kunt ook mensen inhuren zoals; dieven of prostituees om bijvoorbeeld bewakers af te leiden. Genoeg mogelijkheden dus, en als dat nog niet genoeg is zijn de steden Firenze en Venetië ook nog ongelofelijk groot en is er meer te doen dan alleen missies. Zoals het proberen te vinden van alle honderd veren in de game of het geheim van proefpersoon 16 ontrafelen.

Met het vele geld die je verdient kun je ook je eigen dorpje renoveren. In het begin is het dorpje Monteriggioni nog een soort krottenwijk. Maar door winkels te openen zoals: een smid of kunstverkoper, stijgt de waarde van je dorpje, dat ook wel gewoonweg villa wordt genoemd. Door winkels naar een hoger level up te graden krijg je veel korting op alle voorwerpen. Daar bespaar je een hoop mee. Ook het upgraden van de winkels verhoogt de waarde van de villa. Hoe groter de waarde van je villa hoe meer geld je per twintig minuten binnenkrijgt. Pas wel op dat je er niet in stikt!

Al het geld dat je binnenslikt is natuurlijk wel leuk. Maar waar draait het nou echt om? Om maar meteen te antwoorden op die vraag: de gameplay natuurlijk! De gameplay in Assassin’s Creed II is simpel doch smaakvol. Het free-runnen in AC II is gewoon zo heerlijk eenvoudig. Met twee simpele knoppen voer je de ongelofelijkste sprongen uit en beklim je de hoogste torens. Het is aan het begin wel een beetje wennen. Maar, na ongeveer twee uur heb je het wel onder de vingers. En net zoals het klimmen, springen en zelfmoord plegen. Is het vechtsysteem ook doodeenvoudig. Het gevaar van simpele gameplay is dat het begint te vervelen. Maar de ontwikkelaars hebben er goed over na gedacht! Door de prachtige animaties tussendoor is het enige wat je wil doen vechten, vechten en nog eens vechten!

Op het eerste gezicht lijkt AC II een fenomenale game met goede graphics en charmante gameplay. Maar niets is zoals het lijkt. Of juist wel. Tijdens het spelen van de game heb je wel is last van framedrops. Dit is in het begin niet heel erg storend. Maar hoe vaker het terugkomt, hoe irritanter het wordt. Het is een klein minpunt dat zich steeds herhaalt. Wat ook wel irriterende doch begrijpelijke foutjes zijn, zijn de soms uit het niets verschijnende voorwerpen. Deze horen al op die plaats maar worden iets te laat in beeld gebracht. Een kleine glitch. Dat is begrijpelijk omdat het een erg grote game is maar, toch jammer.

Een ander minpunt aan de game, is de te lage moeilijkheidsgraad. Vechten met vijf tegenstanders tegelijk? Geen probleem! Ook het ontvluchten van de bewakers is ontiegelijk simpel. Klim op een dak en ren zo ver mogelijk, zo snel mogelijk. Als we het toch al over het IQ van de wachters hebben, wil ik nog even kwijt dat ze niet kunnen zwemmen. Wachters die in het water vallen gaan meteen dood. Yep, erg geloofwaardig. Tot slot wil ik nog even het al bekende verhaal over Rome kwijt. Hier konden de ontwikkelaars zoveel meer mee doen. Maar in plaats daarvan speelt misschien maar een procent van de game zich in ‘Rome’ af. Het is erg jammer dat de ontwikkelaars hier bijna niks mee hebben gedaan. Het is hun keuze maar of die nou zo verstandig was, weet ik niet.

Conclusie en beoordeling

De niet constante frameratie, de kleine bugs, het kleine aandeel van Rome en de oerstomme tegenstanders zorgen jammergenoeg voor een minder goede game ervaring. Echter worden de kleine foutjes goed gecompenseerd door de goede graphics en de geweldige gameplay. De sfeer in de steden is ongelofelijk goed gedaan, en ook de animaties tussen de gevechten door zijn om je vingers van af te likken. Ook mijn complimenten aan de het geweldige stemgebruik van de acteurs in de cutscenes. Het is toch weer jammer dat de cutscenes er onder de maat uitzien. Maar, al met al een geweldige game!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Meeslepend verhaal
 • Uitmuntende sfeer
 • Gameplay
 • Variatie
 • Stemmen
 • Minpunten
 • Framedrops
 • Kleine glitches
 • Lage moeilijkheidsgraad
 • Graphics cutscenes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dit is vorige week toch duidelijk gemaakt

 • Jammer ik had gehoopt op een demo van condemned 2 msn op xlive dan maar laat ons hopen

 • download die condamned 2 demo van de US store staat ie al 2 week op. :)

 • jammer

 • hoe doe je dat precies ?

 • Nieuw Master account aanmaken> aanmelden op het PSN met een amerikaans adres ;)

 • Ohjah! Ik zat al te kijken vanmorgen! Nu herinner ik t me wel :) Naja, de update zou zoals normaal wel niet veel voor hebben gesteld :P

 • Geen updates? Mijn PlayStation Store start niet eens op! :S

 • Hopelijk komen die Playstation Network Cards eindelijk

 • Tis voor de goeie zaak hé…

 • Oud nieuws…

 • 17e nieuwe store. warhawk update. nieuwe shit. jeej

 • Hopelijk de 17e dan ook Playstation home open beta

 • Why the hell is dit nieuw?

 • De nieuwe PSS ziet er goed uit op die screens!

 • Moeilijk Nederlands? Niet restAUratie maar reNOvatie.

 • Dit wist ik al :P Maar ik hoop dat ie er mooi uitgaat zien :)

 • @The_Absolution  Ik hoop het ook :) De nieuwe Store ziet er iig goed uit !

 • Die screens zien er goed uit!

 • 14 april of zo ergens komt die nieuwe store met leuke updates als

  voor amerika de gt5rpologue game

  voor ons broken mirrow van warhawk

  en mis leuke demos van andere games als haze enzo

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren