1. Prince of Persia: The Sands of Time (PS2)

Prince of Persia: The Sands of Time (PS2)

Ken je het gevoel dat je iets doet en dat je daar dan achteraf spijt van hebt. Je hebt iets gezegd tegen iemand wat die helemaal niet mocht weten, je hebt zonet een vaas van 3000 euro laten vallen, je mist een penalty waardoor jouw ploeg net naast de titel grijpt. Stel je eens voor dat je de tijd zou kunnen terugdraaien en alles weer goedmaken. Spijtig genoeg zijn we hier niet toe in staat. Maar stel je eens voor dat het wel kon, hoe zou je het dan aanpakken? Prince of Persia: Sands of Time geeft je hier antwoord op en laat zien tot wat je allemaal in staat zou zijn.

Alles in het spel draait rond één dolk, “de dolk der tijd”. Koning Shahraman van Perzië krijgt deze dolk als geschenk na zijn overwinning op India. Deze wordt hem in combinatie met de “zandloper der tijd” voorgeschoteld, een onafscheidelijk duo. De prins van Perzië, die jij vertegenwoordigt, gebruikt de dolk om de zandloper te openen. Vervolgens verandert iedereen die zich in het paleis bevindt in een zandmonster. Nu aan jou de taak om die dolk opnieuw in de zandloper te steken en zo alles weer normaal te maken. Je krijgt hier echter hulp van Farah, de dochter van de overwonnen koning. Zij weet veel over de hele legende en kent ook nog eens het kasteel van binnen en van buiten. Je zal je een weg moeten banen door horden monsters die aangestuurd worden door de vizier. Hij weet namelijk dat je met de dolk de tijd kan terugdraaien en zou graag het eeuwige leven verkrijgen. Aan jou om dat te beletten.

Na verloop van tijd leert de prins beter en beter met de dolk om te gaan en leert zo tot wat het allemaal in staat is. Schat je een afgrond verkeerd in, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Je duwt gewoon een knopje in en de dolk draait de tijd terug tot waar jij het wenst. Een ander handig snufje van de dolk is dat het de tijd kan doen vertragen, alleen ondervind jij als drager van de dolk daar geen hinder aan. Dit komt handig van pas bij puzzels en is soms noodzakelijk in bossfights. Ten slotte speelt de dolk een belangrijke rol tijdens het vechten. Zo moet je je tegenstander eerst zo goed als bijna doden om vervolgens je dolk in hem te boren. Hierdoor verdwijnt die definitief en zal die jou ook nooit meer kunnen lastigvallen. Ga nu niet te verkwistig om met je dolk, het manipuleren van de tijd is niet eindeloos. Op je scherm vind je een metertje met zandkorrels. Per keer dat je de tijd manipuleert, verlies je er één. Wanneer je echter al het leven uit een vijand ontrukt, krijg je er weer één bij. Het is een kwestie van wikken en wegen.

Strikt genomen is “Prince of Persia: Sands of Time” een third-person action game. Het meeste van de tijd ben je bezig met vechten, met klimmen of met puzzels oplossen. Het lijkt allemaal misschien wat ééntonig, maar dat is het in ieder geval niet. Men wisselt deze elementen goed af zodat je niet een heel uur alleen aan het vechten bent. Op het moment dat je datgene wat je aan het doen bent beu raakt, krijg je iets anders voorgeschoteld. Bovendien zijn deze drie elementen ook nog eens heel goed uitgewerkt. Neem het gevechtssysteem nu even. Je krijgt vaak horden vijanden tegenover je, dus moet je aanvallen wel effectief zijn. Naast je standaardaanval, kan je makkelijk combo’s uitvoeren door een paar knopjes achtereenvolgens in te duwen. Er zitten heel wat combo’s in en de één is wat effectiever dan de ander. Daarnaast is de prins zeer lenig en durft die zijn vijanden wel eens acrobatisch te lijf gaan. Zo kan je over je vijand springen en je zwaard in zijn rug planten. Één woord: VET!!!!!!!!!!!!!! Het klimmen en klauteren wordt op zijn beurt mooi weergegeven. Het verloopt heel vloeiend en bovendien ook nog eens redelijk snel, op geen enkel ogenblik voelt het geforceerd aan. Op naar de puzzels. Hoewel elke puzzel hetzelfde doel heeft, namelijk de prins van punt A naar B brengen, zijn ze wel logisch. Je weet meteen wat je moet doen, alleen moet je het dan nog eens uitvoeren ook. De aanwezigheid van puzzels in deze game was in zijn tijd redelijk vernieuwend. Het brengt wat meer uitdaging met zich mee en blijkt nu nog steeds zeer gegeerd te zijn. Een ander positief punt is de manier waarop het verhaal verteld wordt. De game bevat redelijk wat cutscenes die je in het verhaal zuigen. Je beleeft het verhaal op een heel fijne manier. De voice-acting is verbazend goed voor zijn tijd. Bovendien zal je vaak de prins horen praten terwijl hij de regio verkent. Voor alle duidelijkheid praat die tegen zichzelf.

Ten slotte wil ik nog wat kwijt over de graphics van de game. Ze zijn gewoon fenomenaal goed voor zijn tijd. Al de omgevingen zijn zeer mooi en gedetailleerd weergegeven. Soms zie je en hoor je water van een rots druppelen of zie je licht binnenvallen vanuit een spleet in de muur. Dat zijn echt momenten dat je afgeleid raakt van het verhaal, echte “wow”-momenten. Ook alle personages worden gedetailleerd weergegeven, al zal je vaak dezelfde vijanden tegenkomen. Maar dat buiten beschouwing latend, is dit een grafische topper. Men heeft ook duidelijk aandacht besteed aan de klank van de game. Het slaan met een zwaard, het over de muren lopen geeft een heel realistisch geluid. Ik zou nog uren kunnen vertellen over hoe goed dat deze game is, maar daar heb ik spijtig genoeg niet de ruimte voor, maar ik hoop dat jullie beseffen dat we toen een topper in handen hadden.

Conclusie en beoordeling

“Prince of Persia” was in zijn tijd een pure topper en is het nu nog steeds. Het was een game die vernieuwing bracht, een game zoals we nog nooit hadden gezien. De gameplay in combinatie met het verhaal is absoluut het paradepaardje van de game. Het wordt zo goed vertelt en het speelt als een trein. Doe daar dan nog eens prachtige graphics bij en je hebt een absolute must-have. Heb je hem nog niet in je collectie en heb je thuis een playstation 2 staan, dan moet je hem alsnog kopen.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Prachtige graphics
  • Aantrekkelijk verhaal
  • Manipuleren van de tijd
  • Verslavende gameplay
  • Ubervette moves
  • Minpunten
  • Weinig variatie in vijanden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren