1. Assassin's Creed II (X360)

Assassin's Creed II (X360)

Sommige momenten in games voelen zo geweldig aan dat jij liever daar had gestaan dan op de bank had gezeten met een controller in je hand. Zo’n moment had ik dus vannacht! Toen ik mijn ogen opende zag ik voor me de Piazza San Marco en het was heel druk om me heen. Toen ik besefte dat dit niet mijn eigen lichaam was en ik in een soort witte badjas rondliep begon ik me af te vragen wat er dan wel aan de hand was. Maar zolang het duurt tot je ergens besef van hebt, zoveel tijd was er intussen verstreken en ik begon eindelijk te zien dat overal om mij heen gerend werd; een lid van de Medicifamilie was vermoord! De dader zag ik op hoog tempo de daken opschieten en van het ene op het andere moment besloot ik achter de snoodaard aan te gaan. Zo gezegd zo gedaan en na een paar minuten staan we tegenover elkaar bovenop het grote gebouw. Met een klein duwtje begint zijn lange val naar beneden en langzaam begint een deuntje in mijn oor te spelen. ‘Huh?’ is mijn eerste reactie, maar langzaam keer ik weer terug naar het aardse. ‘Zucht’ zeg ik zachtjes in mezelf ‘Had ik maar een tijdmachine!’

Assassin’s Creed II is het vervolg op het befaamde en beruchte Assassin’s Creed uit 2007 en speelt zich dit keer niet af in de tijd van de kruistochten af, maar in die van de Renaissance. De Renaissance was de tijd na de Middeleeuwen en bracht de cultuur die de Romeinen met zich mee hadden genomen weer terug naar de wereld. Kerk en staat groeiden iets meer uit elkaar (ook al bleven het altijd verwanten) en de mensen begonnen zich steeds meer af te wenden van de regels van de kerk. Deze gebeurtenissen speelden niet alleen in die tijd een grote rol, maar doen dit ook in Assassin’s Creed II. In de game speel jij als Ezio Auditore da Firenze, een rijkeluiszoon uit Florence, welke een goed leven lijkt te leiden totdat de problemen uit het spel ontstaan. Wanneer zijn familie namelijk onterecht ter dood veroordeeld wordt en vervolgens openbaar geëxecuteerd wordt lijkt een wraakmissie begonnen, maar als snel ontdekt de speler een complot groter dan hij verwacht had kunnen hebben.

Maar eerst zal Ezio onderaan de ladder van het kwaad moeten beginnen met mannen die aspiraties hebben de regering omver te gooien. In het eerste deel was dit heel simpel geweest; luister een paar mannen af, beroof er een paar van hun plannen en vervolgens is het plan al opgesteld voor je en hoef je alleen nog maar naar de vijand toe te lopen. Buiten een aantal kleine andere probleempjes was dit nagenoeg het enige echte minpunt van de game die voor zichzelf een geheel nieuw genre creëerde. En misschien wel het belangrijkste aan Assassin’s Creed II is daarom ook dat de game niet repetitief is, maar enorm divers. Naast de normale hoofdmissies zoals het vermoorden van bepaalde doelwitten, het stelen van bepaalde objecten en het leren van nieuwe technieken zijn er ditmaal ook heel erg veel speciale zijmissies. Zo zul je speciale moordopdrachten verkrijgen via duivenpost, zul je vreemdgaande mannen eens een lesje leren en zul je voor je moeder veren moeten zoeken die jouw kleine (geëxecuteerde) broertje spaarde om haar weer tot bedaren te brengen.

Naast de normale missies zijn er ook nog speciale momenten waarop je in aanraking komt met bijvoorbeeld boodschappers van de tegenstanders of zakkenrollers die jou en omstanders proberen te beroven van hun geld. Hierbij betekent het doden van één van deze twee dat jij met lege zakken achterblijft en het vangen van hen dat je zakken uit zullen puilen. Deze achtervolgingen bevinden zich bijna altijd plaats op de daken van steden als Venetië en Florence en hierbij komt het klimmen en klauteren dus goed naar voren. Dit is af en toe een zegen en af en toe één van de spaarzame minpunten van Assassin’s Creed II. Wanneer je een beetje door hebt hoe alles werkt gaat alles een stuk sneller, maar de eerste twee uur is het klimmen een absolute hel. Ezio zal vaak ongevraagd van richels afspringen, net ergens naast vallen of niet dat ene randje op willen klauteren. Wanneer je een beetje weet wat de problemen zijn kun je hier makkelijk op inspelen, wat maakt dat het free-roamen later in de game een stuk beter zal gaan.

En zelf wanneer je de tussenmomenten, het free-roamen, de zijmissies en hoofdmissies hebt gehad is er nog veel meer te doen in Assassin’s Creed II. Zo kun je codexpagina’s vinden, kun je het geheim van ‘Subject 16’ ontrafelen en de zeldzame wapenrusting vinden van het hoofdpersonage uit deel één: Altaïr. Daarnaast kun je jouw eigen uitrusting ook nog genoeg aanpassen door de verscheidene winkels in Italië. Zo is er een wapenwinkel waar je wapens kunt kopen die vervolgens in je villa zullen komen te liggen zodat je op elk moment kunt wisselen met wat je mee wilt dragen. Verder kun je nog schatkaarten kopen, is je kleding aan te passen en kun je ook je uitrusting als beenbeschermers en borstbeschermers veranderen naar jouw smaak. Geld verdien je door missies te voltooien, zelf een zakkenroller te worden of zijmissies te voltooien. En de lijst met mogelijkheden gaat nog duizenden woorden door. Speciaal te noemen is nog de kleine stad waarin je villa staat, welke je helemaal kunt laten renoveren om zo meer inwoners naar je stad te laten komen, korting te krijgen in winkels en uiteindelijk zelf zoveel winst te maken dat je niet meer weet wat je ermee moet!

Ook opvallend aan Assassin’s Creed II is hoe authentiek de steden en gebouwen zijn met hoe alles er in het echt uit gezien zal hebben. Een goed voorbeeld: Wanneer de jaren in het spel voorbij vliegen zie je de Ponte di Rialto opgebouwd worden, waar hij er aan het begin nog helemaal niet is. Ook zijn belangrijke historische personen te vinden in de game zoals Leonardo Da Vinci en uiteindelijk ook nog de paus zelf. Dit authentieke gevoel weten maar weinig games nog te bereiken en is misschien wel één van de meest grote pluspunten voor de game. De enige stad die nog een beetje tegenvalt is Rome, hier had de ontwikkelaar veel meer uit kunnen halen dan de slechts twee bestaande gebouwen die er nu staan. Gelukkig zijn de andere steden dermate goed uitgewerkt dat deze niet meer stoort.

De gameplay verschilt op zich niet heel erg veel van Assassin’s Creed uit 2007. In plaats van één verstopt mesje in je mouw heb je er dit keer twee dankzij de uitvinder Leonardo Da Vinci. Verder zijn er een aantal nieuwe wapens bijgekomen als lansen en hamers, maar verder verschillen de gevechten niet heel erg veel van het eerste deel. Wel anders is dat achtervolgingen en grotere gevechten met een minimaal beetje tactiek een wat grotere rol spelen in deel twee. Zo kun je in het heetst van de

strijd je mannen een bepaalde vijand laten aanvallen om een linie op te breken en kun je ze nog een aantal andere kleine opdrachten geven. Het knappe van dit alles is dat Ubisoft goed heeft begrepen waar een vervolg van een game om draait: Het al goed werkende deel zo laten en verbeteren wat er verkeerd is gegaan in het eerste deel. Eventueel kunnen er dan nog nieuwe dingen toegevoegd worden wanneer eigenlijk alles al geweldig werkt en dit is precies wat Assassins’s Creed II weet te doen. De game is speelt geweldig door en is een heuse ervaring!

Aan deze ervaring werkt absoluut de presentatie ook mee. Veel van de gesprekken zijn in het Engels, maar stukken van de gesprekken zijn ook in het Italiaans wat weer toebehoort aan de authenticiteit van de game. De voice-acting kan zich meten met de top van het medium als Uncharted 2, Grand Theft Auto IV en Ratchet & Clank. Met name de stemmen van Ezio en Leonardo Da Vinci (welke vermeend lid zou zijn van de Priorij van Sion) zijn echte prijzentrekkers in het geweldige verhaal van Ezio Auditore da Firenze. De graphics hebben een beetje meegekregen van de lichtelijke cell shaded-look van Prince of Persia uit 2008, maar combineert dit met geweldige graphics. Op deze graphics is eigenlijk helemaal niets aan te merken, er is heel af en toe wat pop-up maar dit is altijd zo ver weg dat het amper opvalt. Het uitzicht over de steden is werkelijk fantastisch en zal je kaak zeker een groot stuk naar beneden laten zakken, net als de rest van de game. Assassin’s Creed II doet eigenlijk alles wat me het eerste deel bedoelt zal zijn geweest en doet daar nog een schepje bovenop, de game behoort tot de absolute top!

Conclusie en beoordeling

Assassin’s Creed II laat exact zien hoe je een geweldig vervolg kunt maken op een al zeer goede game. Nagenoeg alle problemen die het origineel had zijn in deel twee opgelost en ook al werkt het klimmen nog steeds niet optimaal, de rest werkt allemaal! Er zijn genoeg mogelijkheden om je tot de 50 uur bezig te houden in de vorm van hoofdmissies, zijmissies, random ontmoetingen en alle kleinere mogelijkheden als het aanpassen van jouw stad, je wapenrusting en het customizen van je outfits. Zo kan de lijst aan mogelijkheden nog duizenden woorden doorgaan maar er is geen mogelijkheid om Assassin’s Creed II te vangen in woorden, deze game moet je gewoon spelen om het te begrijpen. Op de presentatie is ook niets aan te merken; de voice-acting en graphics staan bovenaan de ladder vandaag de dag en dat is toch knap door het grote aantal toppers dat dit jaar al uitkomt.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Episch verhaal
 • Enorm veel te doen
 • Geweldige ervaring
 • Heerlijke presentatie
 • Veel en veel beter dan het origineel
 • Minpunten
 • Klimmen en klauteren niet perfect

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • die ga ik meteen downloaden…

  … zogou ik M$ points heb :(

 • vette maps !!!

 • Komt ie ook voor de Playstation?

 • begin mei komt ie voor de PS3 uit

 • Komen ook naar de Ps3 over 3 weken.  Vet…zometeen gelijk downen en spelen. :)

 • Belachelijk dat ze daar zo veel voor vragen!

 • zoveel vind ik €2.50 per level niet

 • aweeesommeee!

 • Meestal kost een mappack 800 MS points, maargoed. Ik ga ze ook wel zo halen :)

 • Nu nog voor de PC :p

 • Begin mei is ie gratis down hem dan wel.

 • Dan wordt morgen dan toch maar points kopen :)

 • @White Soldier: Hoe kom je daar nou bij?

 • @ White Soldier

  wordt ie dan echt gratis? Bron?

 • Vet, kopen kopen!

 • Kom hij ook voor PC?

 • komt hij ook nog gratis? zonder die MS points? ik vind dat zo'n afzetterij, we hebben het spel toch al gekocht voor 60 euro dan mag je er ook wel wat voor terug krijgen en je bent niet voor niets gold member waar je ook weer voor betaald, weet ik wel dat zij ook hun brood moeten verdienen maar dit is dom

 • Over maand komt ie op ps3 en kost ook geld :D  ben nu op xbox aan't downloaden :D 70%

 • ik wil MS points

 • @ Proud Link

  het is nog niet officieel bekendgemaakt, maar ze komen wel. ze zijn nu alleen nog aan het bedenken hoe.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren