1. Mafia

Mafia

Toen eind 2002 Mafia op de PC verscheen werd de game meteen vergeleken met het toen recente Grand Theft Auto 3. Deze vergelijkingen waren zeer terecht want de opzet van Mafia is hetzelfde, alleen dan in een andere tijd. Al is de opzet hetzelfde speelt Mafia totaal anders dan Grand Theft Auto 3.

We worden ruim zeventig jaar terug in de tijd gegooid en bevinden ons in een willekeurige Amerikaanse stad. Jij bent een simpele taxi chauffeur maar raakt al snel verwikkelt in een oorlog tussen twee Mafia bazen. Al heeft niet elke missie direct te maken met de verhaallijn, er zijn er altijd wel connecties naar het overkoepelende verhaal. Dit verhaal is bijzonder sfeervol, wat mij echt het gevoel gaf dat ik op die plaats en in die tijd aanwezig was. De animaties van de personages zien er zeer realistisch uit waardoor emoties vaak al duidelijk worden door de lichaamstaal. Ook de stemmen en de manier van praten brengen op een uitzonderlijk goede manier de karaktereigenschappen naar boven.

Al draait het spel voor het grootste om het autorijden, je zult ook je auto kunnen verlaten en gebruik kunnen en moeten maken van verschillende wapens. Alles wat je buiten het besturen van een auto doet gaat echter uiterst slecht door het vervelende camera werk wat gepaard gaat met de slechte bediening. Door deze twee minpunten zijn alle scènes buiten de auto eerder irriterend dan vermakend. Er is een auto-aim knop aanwezig waardoor er automatisch gericht word op zichtbare vijanden, maar deze maken het er niet veel beter op. Mafia bewijst wederom weer dat erg moeilijk is om twee genres in één spel te verwerken.

Zoals eerder gezegd draait Mafia niet om deze acties scènes maar gaat het vooral om het rijden. Dit rijden is erg goed uitgewerkt en zal niet snel gaan vervelen. Doordat het spel zich in de jaren dertig afspeelt hoef je dus geen snelle Viper's te verwachten maar zal je het moeten doen met oldtimer die net de zestig kilometer per uur kan halen. Al klinkt deze snelheid erg langzaam valt dit erg mee doordat alle andere auto’s ook met dit tempo rijden. Een uniek element in Mafia is dat er uit auto’s geschoten kan worden, en dan bedoel ik niet op de statische manier zoals het in andere spellen gebeurd. In het spel komen regelmatig achtervolgingen met veel gunfights tussen verschillende auto’s voor. Je kunt niet alleen zelf schieten, maar ook andere mensen die bij jou in de auto zitten kunnen hun wapens gebruiken.

Mafia is voor een spel in dit genre erg realistisch. Auto’s gaan snel kapot door botsingen en kogelschoten, net zoals ze dat in het echt zouden doen. In tegenstelling tot veel andere spellen zal je in Mafia ook niet onoverwinnelijk zijn maar lig je bij twee of drie goed geraakte schoten dood op de grond.

Al is Mafia toch al weer twee jaar oud, is het op veel gebieden visueel nog bij de tijd. Vooral de personages zijn allemaal zeer mooi vormgegeven, samen met hun goed uitgewerkte animaties zorgt dit voor een heel realistische weergave van de jaren dertig. De steden zijn misschien iets te simpel, veel gebouwen bestaan uit niet meer dan een paar blokken met wat wazige textures er op. Voor een port van een twee jaar oud spel ziet Mafia er dus nog prima uit.

Conclusie en beoordeling

Mafia is mij onverwacht goed bevallen. Het rijden met de auto’s speelt op een Xbox simpelweg veel beter dan op een PC. Het is jammer dat er niet meer werk is gemaakt van de actie die zich buiten de auto afspeelt. De sfeer van Mafia is uitermate goed en ook uniek, aangezien er maar weinig spellen op de markt zijn die de ‘mafia-periode’ op deze manier weergeven. Voor iedereen die het spel nog niet heeft gespeeld is Mafia zeker een aanrader.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Goede sfeer
 • Mooie animaties
 • Mooie personages
 • Minpunten
 • Actie buiten de auto is slecht
 • Wazige textures

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Op de PC was het echt een topspel, jammer dat het op de xbox wat minder is.

 • ik vind de recensie wel een beetje laat het spel ligt al zo

  goed als 2 maand in de winkel.

 • Dit is t hoogste cijfer dat ik voor de xbox versie heb gezien de meeste waren zzo rond de 5

 • Op gamerankings staat hij met 60 recensies op een 69%. Zover zit Sander er ook niet naast. Ikzelf had hem nog lager gegeven, omdat dit gewoon een compleet mislukte conversie is.

 • Mwah ik heb me toch echt prima vermaakt met dit spel. Zeker niet perfect, veel kleine schoonheidsfoutjes. Idd een slecht conversie. Maar de sfeer en het verhaal maakn het voor mij toch best een goed spel. OK ik ben dan ook wel erg into mafia etc.

 • op de pc was het echt wel een leuk spel.. soms een beetje sloom met die auto's :P maar waarom zou de xboxversie zoveel slechter zijn dan..

 • Op de pc was dit zeker een topper: de sfeer, de auto's en de shoutouts. Maar op de xbox valt ie tegen. Gelukkig is Mafia 2 al in ontwikkeling..

 • Rijden gaat met een Xbox controller veel beter dan met een PC toetsenbord naar mijn mening.

 • Geef mij maar GTA hoor…

  Vind dit niet echt leuk eruit zien en als je alleen maar in de auto goed kan spelen nou geef mij dan maar GTA!

 • dit is veel realistischer als GTA, je krijgt een bekeuring als je door rood rijdt.. ook als je te hard rijdt… dit is meerr voor de gamers die van realitische spellen houden..

  Ik ben het er niet mee eens dat een minpunt : Actie buiten de auto is slecht is.

  Dat valt echt wel mee, het is soms wat moeilijk maar voor de rest echt wel leuk!

 • cijfer is zeker weten te hoog!

 • volgens mij is het cijfer ook te hoog, het is egt een matig spel. op de pc wazzie egt veel beter!

 • iewl

 • Dit is een goed spel.. prachtige verhaallijn

 • De Xbox versie is verkracht , de PC versie is grandioos.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren