1. Forza Motorsport 3 (X360)

Forza Motorsport 3 (X360)

Waar Sony de Gran Turismo-reeks heeft, heeft Microsoft sinds enkele jaren Forza. Deze vergelijking wordt door bijna iedereen altijd gemaakt, maar hier wil ik het niet over hebben. Het gaat nu om Forza, en wel deel nummer 3. Forza Motorsport 2 kwam twee jaar geleden uit en als je naar de eerste beelden van nummer 3 kijkt, zou je kunnen denken: ‘Hee, is dit niet gewoon Forza 2 met opgelikte graphics en een paar nieuwe banen?’. Dit blijkt echter niet helemaal het geval.

Op het eerste gezicht verschilt Forza 3 inderdaad niet zo heel erg van zijn voorganger. Als je echter jouw carrière begint, zul je gelijk de verschillen zien. Waar je in Forza gewoon een lijst met events kreeg en ze gewoon moest afgaan om verder te komen in jouw carrière, is het hier een stuk anders aangepakt. Het hele concept draait om seizoenen die je afgaat. In elk seizoen kan je elke twee weken een event doen met daarin drie of vier races. Aan het eind van die twee weken, zul je vervolgens een race moeten rijden in de wereldkampioenschappen van een bepaalde autoklasse. Dit herhaalt zich elke twee weken, totdat alle races van de wereldkampioenschappen af zijn gegaan en vervolgens beland je in het tweede seizoen. Zo ben je dus zeer snel door het eerste seizoen doorgekomen, maar elk jaar daarna duurt een paar weekjes langer. De events waaruit je kunt kiezen, zullen steeds een snellere auto vereisen. Gelukkig krijg je gedurende je carrière vele cadeaus in de vorm van nieuwe wagens als je een paar levels omhoog gaat en kun je uiteraard met het verdiende geld in de races zelf wagens kopen. Uiteindelijk zul je in het laatste (zéér lange) seizoen belanden, waar je vervolgens in de wereldkampioenschappen voor de hoogste autoklasse terecht komt.

Wil je geen geld verdienen in de carrièremodus, dan kan dat ook online. Online biedt de game namelijk vele mogelijkheden. Je kan met maximaal acht personen tegelijk acht personen een race rijden. Dit allemaal werkt zeer soepel. Er moet tijdens het zoeken naar een match per klasse gezocht worden en bij elke klasse staat weergegeven hoeveel spelers er op het moment rijden. Dit maakt het dus vrij makkelijk als je niet per se in een bepaalde klasse wil rijden, maar wel snel online wil racen. Als je als één van de eersten over de finishstreep verschijnt, zul je een geldbeloning voor je prestaties krijgen. Hoe hoger de autoklasse en met hoe meer spelers je aan het racen bent, hoe hoger de beloning. Naast het online racen is er ook een online winkel. In Forza 2 was het mogelijk aangepaste auto’s te koop te zetten op een veilingshuis. Bij de meeste auto’s hiervan hadden spelers vele uren besteed aan een zelfgemaakte paint job om ze vervolgens op de veilingshuis aan te bieden. In Forza 3 is er echter nog veel meer online te verkopen en kopen. Zo kun je bijvoorbeeld de paint jobs zelf te koop zetten, zodat andere spelers die het kopen het op hun eigen wagen kunnen laten zetten. Ook tuning setups van wagens en foto’s kunnen in de winkel aangeboden worden.

Forza Motorsport 2 was een beetje een game voor de meer ervaren gamers die al flink wat racegames er op hadden zitten. Dit deel is echter voor bijna iedereen toegankelijk. Je kunt de game zó makkelijk maken dat je in principe alleen maar gas hoeft te geven en te sturen. Zo kan er ook ingesteld worden dat er gedurende de rit er een denkbeeldige ideale lijn op de baan verschijnt, zodat je weet waar en wanneer je moet remmen. Er zijn echter vele assists, zoals ABS en TCS (Traction Control System), die uitgezet kunnen worden. Als je daarnaast de optie kiest om handmatig te schakelen en de A.I. op de hardste moeilijkheidsgraad instelt, is de game behoorlijk pittig.

Wagens waren er wel genoeg in deeltje 2, maar in Forza 3 zijn er nóg meer wagens toegevoegd aan het assortiment. Zo zijn er ook enkele SUV’s in de game gestopt, maar in principe is er voor ieder wel wat wils. Aan nieuwe tracks was er echter wel behoefte naar, en daar heeft ontwikkelaar Turn 10 ook voor gezorgd. Naast de tracks in Forza 2, zijn er enkele fictionele banen, maar ook echt bestaande banen toegevoegd. Deze banen zijn een welkome toevoeging en ook nog eens zeer fijn om op te racen. Deze banen zijn zeer gevarieerd. Zo is er een track in de bergen van Japan met flink wat hoogteverschillen, maar ook eentje langs de kust met vele zomerhuisjes vlak langs de baan, waar inhalen zeer moeilijk is. Veel van deze banen zijn een lust voor het oog.

Waar Forza 2 voor een racegame er niet zo heel bijzonder uit zag, is dat in Forza 3 wel een stuk anders. Geluiden van wagens zijn ook zeer goed uitgewerkt, dat terwijl er maar liefst 400 auto’s in het spel beschikbaar zijn. Tijdens het doorzoeken van de menu’s is er een rustgevend achtergronddeuntje te horen, wat verder niet zo bijzonder is. De game bevat ook een soundtrack. In de vorige editie was die juist tijdens het doorzoeken van de menu’s te horen, in dit deel tijdens het racen. De nummers zijn niet slecht, maar het geluidsniveau staat dusdanig laag ingesteld, dat er weinig van te horen is. Op zich is dat niet zo heel erg, vanwege het feit dat je jouw hoofd tijdens het racen er bij moet houden.

Conclusie en beoordeling

Forza 2 was al een uitstekende game, maar deze game biedt nog meer. Meer wagens, meer tracks, meer van alles. De graphics zien er beeldschoon uit en de wagens klinken heerlijk. Online biedt de game ook veel. Naast het racen is er een online winkel, waar er veel te beleven valt. Al met al is dit dé racetopper van het jaar 2009.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Carrièremodus flink aangepast
 • Online racen werkt uitstekend
 • Nieuwe banen een welkome toevoeging
 • Minpunten
 • Niets noemenswaardig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Weer wat meuk er van tussen.

 • Uhmm ik begrijp je reactie niet helemaal Shenmue 3, ben je nou blij of niet blij?  Ik vind het uiteraard jammer dat ze de deuren moeten gaan sluiten(zeker aangezien het een klein bedrijfje is). Hopelijk komen ze wel snel weer aan een nieuwe baan..

 • heb full auto wel eens gespeeld :P

 • Wat klote man.

 • Cel Damage vond ik volgens mij wel leuk om te doen. Jammer, maar het zal mede komen door het feit dat ze niet zo bekend zijn.

 • Er gaan veel studios dicht de laatste tijd :S

 • Eidos ging al niet zo lekker…begrijpelijk dat ze dan maar gaan inkrimpen.

 • Jammer, maar ik merk ook wel dat er veel studios het loodje leggen de laatste tijd. Wat zou daar de oorzaak van zijn? Er worden alleen maar meer games verkocht.

 • Ze sluiten omdat het maken van een game miljoenen kost en er de laatste tijd door de grote studios als EA, Ubisoft en Epic games hele goede en prachtige games worden gemaakt. En al beschik je dan over wat minder talend en geld dan word het lastig om ertussen te komen..;)

 • First you need the money, when you get the money, you get the power and when you get the power, you can produce games :D :P

 • Another one bites the dust..

 • jammer

 • Wel veel studios dicht de laatste tijd !

 • Jammer…… waren niet eens hele slechte games…..

 • Zo zie je maar weer dat de dag vandaag moeilijk is voor veel kleine studios, wat ik echt jammer vind. Zo hebben ze geen kans om te groeien:(

 • Jammer, maar ik vond de Full auto spellen ook niet echt toptitels waar ze trots op moeten zijn ..

 • Alweer een studio dicht…

 • HAHAHAHAHAHA lekker voor ze krijg de ?????????????????//?//

 • Jammer dat dit soort kleine bedrijven de deuren moeten sluiten, ondanks dat Full Auto niet echt een top-game was, blijft het jammer.

 • Daar gaat weer een studio..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren