1. Klonoa (Wii)

Klonoa (Wii)

Vaak denk ik aan het verleden; ik vergelijk het met het heden. Welke tijd was beter? Vroeger was ik een halve meter kleiner, waardoor ik niet bij de snoeppot kon komen. Nu ben ik van een grotere lengte en stoot ik voortdurend mijn hoofd. Zo zit het leven vol met dilemma’s: is zo’n bloederige zestien plus-film nou echt leuker dan een kinderlijke animatiefilm? Wederom stond ik met deze kwestie toen ik Klonoa speelde, een kleurrijke platformer voor de Wii.

Klonoa is een remake van het volprezen videospel Klonoa: Door to Phantomile, een platformer voor de originele PlayStation. Het spel ontving veel positieve recensies en werd over het algemeen gezien als één van dé spellen voor de PlayStation. Uitgever Bandai Namco is gelukkig niet vies van een remake, en zo kwam Klonoa naar de Wii.

Qua verhaal is Klonoa identiek aan het originele deel. Klonoa, een konijnachtig wezen met een Pac-Man-pet, heeft een gewone, alledaagse dag met zijn vriend Hewpoe, een ringgeest, als er een luchtschip in de nabijgelegen Bell Hill crasht. Ze gaan samen op onderzoek uit en ontdekken zo dat Ghadius, de koning van de duisternis, hun wereld in nachtmerries wil onderdompelen. Hij wordt hierbij geholpen door zijn trouwe hulpje, The Joker, die het Klonoa en Hewpoe vaak flink lastig maakt. Zo raken ze verwikkeld in een avontuur van jewelste om Ghadius te stoppen. Het verhaal zelf stelt niet zo veel voor, maar met hier en daar wat kinderlijk drama zal de speler toch uitgenodigd worden om verder te spelen.

Maar hoe leuk of niet leuk dit verhaal ook klinken mag, de gameplay is hetgeen waar Klonoa echt schittert. Het is namelijk een tweedimensionale platformgame met driedimensionale trekjes en graphics. Verder is er ook aan alle gamers gedacht met de besturing: de GameCube- en de Classic Controller zijn allebei beschikbaar, evenals twee verschillende manieren van de Wii-afstandsbediening. Gameplaywijs doet het spel nog het meeste denken aan Kirby 64: The Crystal Shards. Men zal Klonoa door slingerende paden en andere 3D-werelden moeten loodsen, terwijl een overdaad aan Moos, de vijandelijke troepen, het ‘m moeilijk proberen te maken. Klonoa is dan ook een platformer in haar puurste vorm: springen en vijanden verslaan. Dankzij Klonoa’s lange oren kan de speler na een sprong nog een geringe tijd in de lucht vliegen om op verder of hoger gelegen plaatsen te komen. Door middel van de zogenaamde ‘Wind Bullet’ kan de speler tegenstanders opblazen en vastpakken, om ze vervolgens te gebruiken tegen de vijanden. De enige manier om de Moos namelijk onschadelijk te maken is namelijk om ze ergens tegenaan te gooien. Dat kan van allen zijn: een andere Moo, een schakelaar of een checkpoint. Vijanden kunnen ook gebruikt worden voor een dubbele sprong om zo bij hogere punten te komen. Jammer genoeg zijn de Moos niet erg divers: er zijn maar een paar verschillende vijanden te vinden. De baasgevechten daarentegen zijn dan wel weer erg goed gedaan. Hoewel ze niet allemaal even moeilijk zijn, zien ze er indrukwekkend uit en er zitten een paar leuke, originele gevechten bij. Ook zijn er door alle levels heen edelstenen te vinden die de speler zal moeten verzamelen voor extra levens.

Wat wel jammer is is de lage moeilijkheidsgraad. Een beetje videogamefanaat zal fluitend door het spel gaan. Het leveldesign is namelijk nogal makkelijk opgezet en ook de vijanden zullen het de speler niet al te moeilijk maken. Ook de baasgevechten, hoe origineel sommigen ook in elkaar gezet zijn, zijn vaak te makkelijk. Aan het eind van vrijwel elk level zal The Joker voor een eindbaas zorgen, waarbij hij altijd nog eens zegt waar de eindbaas kwetsbaar is. Ook de puzzels die men voor zijn kiezen krijgt zijn vaak te simpel voor woorden en zonder na te denken op te lossen.

Een ander deel van de gameplay is het bevrijden van inwoners van de koninkrijken waar men door heen zal gaan. Hiervoor zal de speler in zowel de tweede als de derde dimensie moeten denken. Klonoa speelt namelijk weliswaar met tweedimensionale levels, maar door de driedimensionale vormgeving zal men ook bijvoorbeeld eieren moeten stuk gooien die vóór het pad zweven. Ook die inwoners, die in bellen gevangen gehouden worden, of schakelaars bevinden zich vaak in die derde dimensie, wat ook een leuke toevoeging is aan de gameplay.

Terugkomend op de kwestie die in de lead geïntroduceerd is: waarom stond ik nu met dit dilemma? Wel, de game is namelijk zo kleurrijk en kiddy dat het welhaast pijn aan iemands ogen doet. Geen enkele felle kleur wordt geschuwd; geen enkele Moo zonder dat ie schattig en lief is. Dit hoeft echter niet als minpunt gerekend te worden: de werelden zitten vol detail en zien er mooi uit. GGrafisch is het spel op zich niet eens zo’n hoogstandje, maar in de werelden zitten mooie lichteffecten en over het algemeen gezien is elk koninkrijk waarin de speler hopst, bonst en zweeft gewoon een pareltje dat bomvol sfeer en mooie details zit. Ook de cut scenes zien er goed uit.

Op muzikaal vlak is het spel redelijk goed. Vrolijke deuntjes en blije melodieën klinken terwijl de speler door de koninkrijken speelt. Het is weliswaar niet allemaal zo memorabel, maar het draagt wel bij aan de kleurrijke en kinderlijke sfeer die de hele game uitademt. Bij baasgevechten komt er dan weer wat spannender muziek, zoals bij deze eindbaas.

Net zoals de muziek van Klonoa is ook de voice-acting redelijk goed gedaan. De stemmen zijn heel kinderachtig en ietwat overdreven, hetgeen perfect past bij de ambiance van het spel. Sommige stemmen zijn helaas iets té overdreven en kinderlijk, wat leiden kan tot zekere irritaties jegens het personage in kwestie. Desondanks klopt het gros van de stemmen gewoon en ook de kreetjes van pijn en inspanning klinken oké.

De lengte en herspeelbaarheid van de game zijn jammer genoeg niet oké. In totaal zijn er vijftien levels waar men zich doorheen zal worstelen. Mede door de lage moeilijkheidsgraad zal de speler hier in no-time mee klaar zijn. Om de duur van het spel te verlengen is er een Mirror-modus, waarin de speler exact dezelfde werelden zal moeten doorlopen, maar dan gespiegeld. Verder zijn er de eerdergenoemde bewoners van de verscheidene koninkrijken te redden. Dit zijn er per level zes; wanneer men in elke wereld alle inwoners heeft bevrijdt, dan komt er een extra vrij. Verder kan de speler na het uitspelen van het spel nog eens rustig alle cut scenes bekijken of de koninkrijken wederom betreden, maar dan met een ander kostuum.

Hoewel dit weliswaar een minpuntje is, zal menig videogamefanaat en Wii-bezitter zich toch eens achter de oren krabben of Klonoa de aanschaf waard is. Ben je een fan van hyperrealisme en bloed en vuur, dan is dit spel niks voor jou. Houd je echter van lekkere platform-actie voor een budgetprijs? Dan zou Klonoa je waarschijnlijk wel positief kunnen verrassen.

Conclusie en beoordeling

Klonoa is een verrassend goede remake geworden. Jammer genoeg zijn een paar minpunten uit de vorige game ook naar deze titel gekomen. De korte duur, lage moeilijkheidsgraad zijn een paar flinke missers die het genot van de kleurrijke werelden, sterke gameplay en de vrolijke muziek een beetje te niet doen. Ook het verhaal niet echt om over naar huis te schrijven. Desalniettemin is het voor een budgetgame nog steeds een lekkere, luchtige platformer.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Sterke gameplay
 • Kleurrijke werelden
 • Vrolijke muziek
 • Goed overgezet naar de Wii
 • Budgetprijs
 • Minpunten
 • Korte duur
 • Lage moeilijkheidsgraad
 • Zwak verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ziet er niet al te best uit…

 • ziet er best wel vet uit maar tis denk ik niks voor mij

 • ziet er actievol uit , maar ik houd er niet van

 • Ziet er niet al te best uit…  Ga jij eens heel gouw je mond spoelen… xD

 • ziet er toch netjes uit :D

  kan wel eens wat worden hoor :)

 • Kon me wel vermaken met Red Faction II. Join the revolution!

 • ziet er mooi uit hoor!

  deel 1 was vet voor z'n tijd en deel 2 was ook erug vermakkelijk.

  het schijnt dat de engine voor deze game erg veel mogelijkheden biedt voor échte destructie, ben benieuwd!

 • Gaat weer ownen!!

 • 13 in een dozijn shooter

 • Ben wel een fan van dingen kapot maken, maar weet nog niet of ik deze in huss ga halen

 • na jullie artikel werdt mijn intresse gewekt, maar deze screens zeggen heel weinig, dus ik wacht nog even met een ordeel… ;)

 • @RidleyNL  *zucht*  Vertel mij nou eens welke shooter zo ver gaat met destructie? Stond laatst ook in OPM en deze game wordt echt fokking strak!


 • Weet niet echt wat ik ervan moet vinden. Ben nog niet erg onder de indruk, maar heb er wel het volste vertrouwen in dat dit een destructieve topper gaat worden;)

 • ik had het artikel ook in OPM gelezen, zwaar ownen !!!! Eindelijk red faction is alive !!!

 • Hmm, in de gaten houden…

 • Ziet er vetjes uit.

 • Beetje vage screenshots vind ik, geen idee wat ik er van moet verwachten :p

 • Ziet er wel oké uit.

 • Wat een actie daar, I like it!

 • Dit is wel een titel om in de gaten te houden

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren