1. Left 4 Dead (PC)

Left 4 Dead (PC)

Geïnfecteerden zijn wereldberoemd geworden na films als Dawn of the Dead. De geïnfecteerden zijn een soort geëvolueerde zombies, ze zijn snel, bloeddorstig en vaak nietsontziend. Hun enig doel is het vermoorden en eten van de mensen die nog niet ten prooi zijn gevallen aan de razernij. De reden voor het maken van een zombiefilm was vroeger nog wel eens goed te noemen. De consumptiemaatschappij werd uitgebeeld als honderden mensen die blind achter hun voorganger aanlopen, op weg naar de MacDonalds of Burgerking. Een nobele ondergrond voor het maken van een film waarin het uiteindelijk allemaal draait om actie, bloed en kogels. Valve gaat zelfs een stapje verder. In Left 4 Dead is er namelijk totaal geen verhaal te vinden, er wordt zelfs nergens een reden voor de apocalyps genoemd. Want laten we eerlijk zijn, het afslachten van hordes ondoden is natuurlijk geweldig, mits het goed is uitgevoerd. Ieder mens heeft een klein gebiedje in zijn hersenen dat er op uit is om een gigantische, virtuele slachting te verwezenlijken. Valve springt hier handig op in met het spel dat massamoordenaars uit de gevangenis houdt, Left 4 Dead!

Left 4 Dead is een first-person shooter. Er wordt dus geschoten in het spel, met name op geïnfecteerden. Er zijn namelijk slechts vier overlevenden na de apocalyps. De precieze reden voor het verschijnsel infected wordt niet gegeven, er zit namelijk totaal geen verhaal in Left 4 Dead. Het spel bestaat uit vier campagnes, elk met vijf hoofdstukken. De vier personages moeten met behulp van heel veel vuurkracht het eind van de campagne zien te bereiken, alwaar ze zullen worden opgepikt door andere overlevenden. De vier campagnes, No Mercy, Blood Harvest, Death Toll en Death Air zijn lekker divers en mooi vormgegeven. Deze campagnes zijn te spelen als overlevende, maar ook als boss-infected. Het is dan de bedoeling om de andere spelers op te jagen en te vermorzelen, onder te kotsen of af te likken. Het is leuk om deze bazen te besturen, maar minder om tegen ze te vechten. Doordat ze namelijk krachtiger zijn dan de standaard geïnfecteerden, is het moeilijker om ze te verslaan. Soms komen zij alleen, op andere momenten komen zij mee met een massa andere ondoden. Een goede samenwerking tussen de vier spelers is vereist om de strijd tot een goed einde te brengen.

Er moet dus goed worden samengewerkt om te overleven tegen de hordes zombies. De manier waarop Valve dit heeft aangepakt is erg origineel. Het hele spel is namelijk te spelen in co-op, met vier spelers. Elke speler neemt de controle over een van de vier hoofdpersonages. Zoey, Bill, Francis en Louis zijn de vier stereotypen die tot de beschikking staan. Zoey is het meisje dat zich stoer voordoet, Louis de bange kantoornegert, Francis de biker en Bill de oorlogsveteraan. Het doet er niet toe wie welk personage neemt, zo lang er maar een goede samenwerking ontstaat tussen de spelers. Als dit niet het geval is en iedere speler zijn eigen plan trekt, is Left 4 Dead al een stuk minder leuk om te spelen. Dit is vergelijkbaar met een zaalvoetbalteam waarin de spits weigert om mee te verdedigen. Iedere speler heeft zijn eigen taken in het team, elke speler moet op de rug van zijn teamgenoot letten. Gebeurt dit niet, dan hebben de geïnfecteerden vrij spel en is het al snel game-over.

Een lekkere samenwerking is dus nodig om het eindpunt te halen in een van de vier campagnes. Om elke van de vijf rondes waaruit een campagne bestaat te kunnen overleven, zijn er redelijk wat wapens en voorwerpen beschikbaar gesteld door de A.I. director. Deze A.I. director zorgt er echter wel voor dat de wapens elke keer op een andere locatie te vinden zijn. Dit geldt ook voor de verbandtrommels en pillen. Op deze manier blijft een level uitdagend, ook al is het al een paar keer uitgespeeld. Om het nog uitnodigender te maken, zorgt de A.I. director dat de geïnfecteerden elke ronde op andere momenten massaal

ten strijde trekken. De muziek zwelt aan, gekrijs vult de relatieve stilte. De vier spelers zullen op deze momenten bij elkaar moeten blijven, het liefst ergens in een klein kamertje, van waaruit ze zich makkelijk kunnen verdedigen. Soms is er de beschikking over een jerrycan benzine. Deze kan worden aangestoken, waardoor er een vlammenzee ontstaat. Dit is met name handig als er tegen de Tank gestreden wordt, de grootste en gevaarlijkste boss-infected van allemaal. Doordat alles elke ronde op een ander moment plaatsvindt, blijft de spanning erin zitten en blijft het spel dus leuk om te spelen.

Een spel hoeft er niet goed uit te zien om ook nog eens leuk te zijn. Dit geldt in een zekere mate voor Left 4 Dead. Het spel ziet er namelijk redelijk goed uit, maar niet geweldig. Dit zou te maken kunnen hebben met de enigszins verouderde Source engine, maar dat terzijde. Left 4 Dead ziet er namelijk wel soepel uit. Het spel is goed speelbaar op redelijk verouderde systemen, zonder dat het er dramatisch uitziet. Er kunnen ook honderden infected tegelijk op het scherm getoverd worden, zonder dat er een gigantische hoeveelheid lag ontstaat. De source-engine is te vergelijken met een MacDonalds, het werkt soepel en snel, maar het eten smaakt lang niet zo goed als in een duur restaurant waar de wachttijd enkele uren bedraagt. Daarnaast is de sfeer in Left 4 Dead lekker smerig. De vier spelers lopen door steegjes met teksten geschreven met bloed op de muur, door graanvelden waar het zicht beperkt is en ga zo maar door. Dit sfeertje wordt nog eens benadrukt door de aanzwellende muziek zodra er wat te gebeuren staat en het gehuil van Louis. Een knap staaltje werk van Valve.

Helaas zitten er wel enkele kleine glitches in Left 4 Dead. Hierdoor is het mogelijk om delen van een level over te slaan. Dit is leuk voor de diehard spelers die het spel spelen om de achievements te halen, maar niet voor de spelers die op zoek zijn naar vermaak in zijn puurste vorm. Gelukkig zijn de meeste van deze glitches al uit het spel gehaald na enkele patches. Deze patches brengen meer voordelen met zich mee. Zo is het nu mogelijk om in alle campagnes te spelen als boss-infected tegen de personages, die ook nog eens door spelers bestuurd worden. Daarnaast is het nu ook mogelijk gemaakt voor gamers om mods te maken voor Left 4 Dead. Dit kunnen kleine levels zijn waarin het de bedoeling is om zo lang mogelijk stand te houden tegen steeds grotere hoeveelheden infected, maar dit kunnen ook complete campagnes zijn zoals Death Aboard. De A.I. director werkt ook in de mods, waardoor de totale speelduur van Left 4 Dead, met een beetje inzet, kwadratisch toeneemt. Er zijn namelijk al heel wat mods in elkaar gezet, ik raad (toekomstige) L4D’ers aan om een kijkje te nemen op www.l4dmods.com. Het is natuurlijk niet nodig om mods te downloaden om een leuke tijd te beleven met Left 4 Dead. Het spel in zijn originele vorm is immers al leuk genoeg. Er zit uren vermaak in, het is niet duur en er zit totaal geen verhaal in. Het draait slechts om samenwerken en het slachten van zoveel mogelijk geïnfecteerden. Het concept is briljant, het spel is een meesterwerkje. Hulde aan Valve!

Conclusie en beoordeling

Left 4 Dead is een spel dat een heel mooi sfeertje weet te creëren. Het samenwerken met andere spelers is wellicht belangrijk, maar zorgt niet voor al te veel problemen, doordat het mogelijk is om een team op niveau te zoeken. Daarnaast is het nog altijd mogelijk om offline te spelen, maar dit is niet de bedoeling van Left 4 Dead. Left 4 Dead draait om plezier, om slachten en om de credits die aan het eind van een campagne over het scherm rollen. Hier valt bijvoorbeeld te zien hoeveel infected er ten onder zijn gegaan. Left 4 Dead is een ervaring die elke gamer zou moeten proeven. De speelduur is (gratis) te verlengen door het grote aanbod aan mods en de A.I. director. Gabe Newell en zijn onderknuppels hebben kwalitatief goed werk geleverd, Left 4 Dead is een toppertje geworden!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • gt; Sfeervol
 • gt; Spelen als boss-infected
 • gt; A.I. director
 • gt; Mods
 • gt; Co-op
 • Minpunten
 • gt; Grafisch niet heel indrukwekkend
 • gt; Glitches

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Je moet dan ook maar net van rockmuziek houden.

 • Ach, de PS3ers onder ons zullen er weinigen om lijden. Die kunnen namelijk zonder probleem importeren :).

 • LoL

 • WHOHOOOO!! ROCK ON!!

 • Benieuwd wat die gebrekkige wii versie nog weet te slijten aan wii-only gamers. Geen DLC, geen online modus, tja …

 • Het zou leuk zijn als de Wii versie een stel Nintendo tunes zou krijgen om te spelen. Metal versie van Hyrule theme bijvoorbeeld. :)

 • Ben benieuwd!!

 • wat is dat nou weer voor een gezeik dat t in de benelux later komt :/

 • tja wachten op de ps3 versie kan ik extra tijdje sparen.

 • ik blijf toch liever bij GH3, drumstel en die shit is me toch allemaal te veel :P

 • njaa ik weey niet of je hier op zit te wachten maarja eerst maar eens een review lezen dan ofzoo

 • Eerst maar even Guitar Hero uitspelen…wat onmogelijk is (voor mij).

  En daarna koop ik GTA IV dus ik vermaak me wel voor een paar maand tot GoW II uitkomt:P

 • Op Gamer.nl staan de prijzen. 70 euro voor de game en voor de hele set me t game 240 euro. Nou nee bedankt. 65 euro voor een game is mijn limiet. Dit is gewoon pure hufterigheid!

 • Wel erg stom dat de rest van Europa later komt.

  Maarja EA…

 • Even voor de duidelijkheid, de game komt gewoon uit in Nederland. De drie genoemde landen hebben betrekking tot de 10 extra bonus tracks die bij de EU release van Rockband zitten ( deze zijn namelijk van EN, FR en DE bands ). Of er een aparte bundel komt voor de instrumenten is nog niet bevestigd door Harmonix of EA, dus gewoon even afwachten, lijkt me sterk dat ze het spel hier ruim 100 euro duurder maken als in de US.

 • Het klinkt niet sympathiek, maar ik ben erg blij dat ze de game los van de instrumenten gaan verkopen …  Heb namelijk de special edition al uit Amerika, dus kan gewoon los het schijfje incl. die extra europese tracks kopen.  Ook is mijn investering niet duur gebleken, want game + instrumenten voor €215 gaat zo niet lukken!


 • Oke

 • Ik wist het !! Dik duur !! O_o

 • Wel duur alles bij elkaar

 • Idd duur.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren