1. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC)

Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC)

“Grenaaade!”, schalt er door de koptelefoon. Dat betekent maar één ding: rennen voor je leven. ‘Run bitches!’, schreeuw ik hectisch door de microfoon. Logischerwijs zou Pietje de Dood je komen halen om enkele seconden in de hel door te brengen, of je zou simpelweg kunnen ontsnappen aan de ontploffende granaat. Jammer genoeg was geen van beiden hier van toepassing. Geband voor het leven, het gebruiken van scheldwoorden is immers verboden. ‘Ach joh, mag ik tegenwoordig al niemand meer een vrouwtjeshond noemen’, mompel ik nog kwaad. Dit was natuurlijk een vreselijke domper op de multiplayer-ervaring. Gelukkig kon ik in Call of Duty: Modern Warfare 2 met een schone lei beginnen. Veel mooie beelden zullen nogmaals mijn scherm passeren, en er zijn ook andere passages uit dit spel die menig gamer zullen bijblijven.

De singleplayer in het eerste deel was fantastisch maar veel te kort en ook niet erg pittig. De fans die uitkeken naar een dagenlang durend verhaal in het tweede deel zal ik van hun natte droom moeten afhelpen. Na het zien van de credits had ik daarentegen absoluut geen teleurstellend gevoel. Het verhaal mag dan opnieuw kort zijn, het zit wel vol moord, intrige en verraad. Deze elementen maken deze singleplayer spannender en vermakelijker dan die uit het eerste deel. De onverwachte plotwendingen zorgen ervoor dat je weeral op het puntje van je stoel zit bij elke missie die er gespeeld moet worden. De plaatsen waar de missies zich afspelen zijn tegen het einde niet meer bij te houden. De ene dag ben je op een gevangeniseiland alle bewakers aan flarden aan het schieten om vervolgens weer met een sneeuwscooter van een berg af te sjezen. Dit zorgt voor variatie tussen de levels en zo zit je ook geen enkel moment stil. Ik had wel graag meer sniper- en sluipmissies in het verhaal gezien omdat deze ook voor afwisseling zorgen zodat je niet de hele tijd rondvliegende kogels hoeft te ontwijken.

De titel zou de naam ‘Modern Warfare’ niet dragen wanneer de graphics niet fenomenaal zouden zijn. Toch zag ik met enige verbazing meteen dat er eigenlijk geen verbetering is ten opzichte van het eerste deel. Naar mijn gevoel hebben ze het er te makkelijk vanaf gebracht door dezelfde engine te gebruiken als die vanuit 2007. Een kleine verbetering was toch wel het minste wat we mochten verwachten van de ontwikkelaars. Toch zien de beelden en personages er weer realistisch en subliem uit zoals we al konden vermoeden. Tussen die personages zitten een aantal oude bekenden. Zelf speel jij eerst als Sergeant Gary Sanderson, een nieuw personage, om dan later de controle over te nemen van Sergeant MacTavish, bekend vanuit het eerste deel. Ook Captain Price komt terug en speelt een belangrijke rol tegen het einde van het verhaal. Infinity Ward heeft een grote hype gecreëerd nog voor de release van het spel. Toen ze met het nieuws kwamen dat het spel een controversiële scene zou bevatten waarin je burgers kon vermoorden, stonden veel politici op de eerste rij om hun ongenoegen te uitten. In de veelbesproken missie moet jij als CIA-agent infiltreren in een Russische terroristenbende. Ik, met mijn grote mond, had nog geen kwartiertje voor het spelen van de scene luidkeels zitten roepen dat ik die burgers eens een kopje kleiner zou maken. Niets was minder waar. Ik keek met lede ogen toe hoe die arme burgers afgeslacht werden en het ergste was dat ik er niks aan kon doen. Toen stond ik er echt bij stil hoe lafhartig en gruwelijk terroristen wel niet zijn en snapte ook waarom het gebeuren in het spel verwerkt zat.

De teller van het aantal uren dat ik gestoken heb in de multiplayer van Call of Duty: Modern Warfare, staat momenteel op 85. Veel klasgenoten beweren dat ik geen leven heb, maar zij hebben dan ook nog nooit deze ijzersterke multiplayer gespeeld. Het was dan ook de taak van Infinity Ward om ervoor te zorgen dat ik deze keer nog meer van mijn sociale uurtjes zou steken in het online vermoorden van vijanden. Van het hele concept zijn de maps waarin er gespeeld wordt, het belangrijkst. Deze moeten aanlokkelijk zijn zodat het de fanatieke gamer pijn doet aan het hart wanneer hij moet stoppen met spelen. De ontwikkelaars wisten dat de multiplayer hun ultieme troef was in Modern Warfare 2, maar toch hebben ze er niet het maximale uitgehaald. Toegegeven, bij het zien van de verbluffende sneeuwlandschappen vielen mijn ogen bijna uit hun kassen, en ook de vervallen steegjes van Rio de Janeiro zien er schitterend uit. Toch zijn veel omgevingen te groot voor het maximum van achttien spelers in één map. Buiten dit was ik geen voor- of tegenstander van dedicated servers. In een clan zat ik toch niet en een eigen map maken was niet voor mij weggelegd. Wel loop je nu vaak een ganse minuut rond in een uitgestrekte omgeving voordat je een tegenstander treft. Ook de lange laadtijden in de multiplayer halen het tempo uit de speelervaring.

De perks en killstreaks maken opnieuw hun intrede in het online gedeelte. Dit zorgt ervoor dat het altijd oppassen geblazen is voor overvliegende bombardementen en helikopers. Deze kan je natuurlijk ook zelf inroepen wanneer het lukt om een aantal personen te vermoorden zonder zelf het loodje te leggen. Voor de onwetenden: perks zijn eigenschappen die je zelf kiest zodat je in het spel sneller kan herladen of dat je de mogelijkheid hebt om een mes te gooien. Er zijn dit keer minder perks, maar voor elke perk is er nu een upgrade vrij te spelen. Het arsenaal aan wapens is daarentegen wel uitgebreid. Er zijn enkele wapens die opnieuw in dit deel verschijnen, maar natuurlijk vallen er ook nieuwe wapens uit te kiezen. Deze wapens hebben allemaal hun uitbreidingen zoals een scoop, een rode stip of een hartslagsensor. Ook nieuw is de spec-op modus. Hiermee kan je missies uit de singleplayer opnieuw spelen in een bepaalde tijd of om een bepaald doel te behalen. Het leuke hieraan is dat je dit ook met zijn tweeën kunt doen, dus je kan een vriend uitnodigen via Steam. Tenslotte heeft Infinity Ward gekozen om de muziek te laten componeren door Hans Zimmer. Dit zorgt voor heerlijke muziek op de achtergrond en voor een unieke speelervaring tijdens single- en multiplayer.

Conclusie en beoordeling

Call of Duty: Modern Warfare 2 is een geweldige game geworden. De singleplayer is vermakelijk en zit boordevol actie. Afwisseling in levels zorgt voor een constante adrenaline die door je lichaam giert in zowel single- als multiplayer. De graphics zijn subliem en de compositie van Hans Zimmer zorgt voor een heerlijke achtergrondmuziek. Jammer genoeg stellen ze wel een beetje teleur, ze maken het er zich te snel vanaf en pakken de minpuntjes van het eerste deel niet aan. Zo mocht er een langere singleplayer inzitten en de omgevingen in de multiplayer hadden wat meer variatie moeten bieden. Toch blijft het een volwaardige game die zijn cijfer meer dan dik verdient!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Op grafisch gebied subliem
 • Singleplayer is zeer vermakelijk
 • Muziek van Hans Zimmer
 • Uitbreidingen op wapens
 • Afwisseling in levels
 • Multiplayer zorgt voor een unieke ervaring
 • Minpunten
 • Maar gewoon té weinig verandering t.o.v. het eerste deel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zucht

 • Saai

 • 2013 O_o dan is de wereld al vergaan…. !

 • Meuh, oke nu hebben we wel even genoeg aangekondigde/nog niet uitgegeven MMO's. Als ze allemaal betaald worden boren ze straks nog de MMO markt de grond in.

 • Lol iedereen wil Wow succes hebben– Waarom niemand met iets geheel nieuws, of wordt de gamewereld inspiratieloos?

 • Cool! Als er geen Starcraft MMO komt is dit er een om naar uit te kijken. :)

 • Binnen enkele jaren, duuh.

 • en nog een mmo, world of warcraft heeft zeker balletjes laten gaan rollen.

 • Ik denk dat deze spellen tevergeeft World of Warcraft van de troon proberen te stoten, als je al ziet dat er afgelopen tijd mmo's zijn released en die het bij lange na niet halen bij WoW; Ragnarok2, LOTR

 • Warhammer universum is beter dan war/starcraft :)

 • even wachten

 • @ Mr.ka0z

  Volgens enkele gelovigen zal de wereld in Mei 2008 al vergaan… dus de eerste Warhammer MMO zal je dus ook niet meemaken ;)

 • Damn…… nog een MMO!!

 • Geen slecht idee, Warhammer 40000 is ook erg populair. Persoonlijk verkies ik ruimschoots de fantasy setting van Warhammer boven 40000. Ik ben gewoon niet zo voor al dat Sci-Fi gedoe. Toch interesseert het me wel want big budget MMO's zijn altijd iets waar je naar kunt uitkijken.

 • warhammer 40k heeft me nooit echt aangesproken geef mij maar gwn warhammer

 • Nieuws dat maar binnen enkele jaren interessant wordt…

 • Echt saai zeg

 • Man.. wie zit er nou te wachten om nóg een MMO

 • Eerst maar eens zien wat World of Warcraft allemaal nog in petto gaat hebben. Zeker nu WoTLK uit komt. En eventueel de rest daarna nog..  Misschien eindigt het verhaal voor WoW wel na WoTLK wie weet, en krijgen andere de kans om het te proberen. We zullen zien.

 • pfff, al die MMO's…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren