1. Guitar Hero 5 (X360)

Guitar Hero 5 (X360)

De zoveelste alweer. Dit is nummertje 5 in de hoofdserie, al zijn er nog flink wat uitstapjes waar één band in schittert, namelijk Aerosmith en Metallica, of versies die op de handheld gespeeld kan worden. Je zou denken wat de ontwikkelaar nog voor vernieuwingen aan de serie kan brengen. Blijkbaar is het in Guitar Hero 5 toch gelukt.

Guitar Hero 5 is in de basis dezelfde game als alle vorige delen. Je hebt een plastic gitaar en op het scherm verschijnt gedurende het nummer een verticale balk waarop langzaam (of wat sneller in de hogere moeilijkheidsgraden) gekleurde noten naar beneden schuiven. Zodra deze onderaan gekomen zijn, is het de bedoeling dat je op jouw gitaar de desbetreffende knop indrukt en tegelijkertijd ‘strumt’. In het begin is het te adviseren om op Easy mode te beginnen, je krijgt in dit geval namelijk maar drie verschillende gekleurde knoppen op je af. Zo ging het dus in Guitar Hero tot en met deel 3. World Tour bracht, om concurrent Rock Band bij te benen, nieuwe instrumenten naar de serie, namelijk de drums en de microfoon. Het zanggedeelte werkt ongeveer hetzelfde als bij andere karaokegames (zoals Singstar en Lips), waar je probeert de goede toonhoogte te raken. Als je vaak met zijn vieren de game aan het spelen bent, is de zanger echter vaak wel een klein beetje de loser van het groepje. De drums waren een stuk interessanter, het lijkt hier echt alsof je zit te drummen (maar dan wel op een plastic drumtoestel). Het werkt ongeveer hetzelfde als bij een gitaar, maar je moet nu ook gebruik maken van het drumpedaal. Er komen naast de gekleurde noten af en toe een horizontaal balkje op je af. Zodra deze onderaan is gekomen druk je met je voet op het drumpedaal. Dit klinkt op zich niet moeilijk, maar het kan in combinatie met de gekleurde noten een lastig karweitje worden.

Guitar Hero 5 brengt géén nieuwe instrumenten naar de serie, maar doet wel een paar andere dingen om de serie nog steeds een fris gevoel te geven. Het is nu mogelijk om met zijn vieren tegelijk achter een gitaar te kruipen om de game te spelen. Je kan echter ook met zijn vieren tegelijk drummen (wat wel een dure grap is). In principe is elke combinatie van instrumenten mogelijk. Je moet dan wel natuurlijk over de instrumenten beschikken. Activision denkt namelijk dat deze game vooral op feesten het goed zal doen. Daarnaast denkt de ontwikkelaar dat de meeste mensen al over enkele gitaren beschikken van vorige delen.

Een reden waarom Activision denkt dat Guitar Hero 5 het goed zou moeten doen op feesten, is de volgende optie. Het is nu mogelijk om gelijk aan het begin van de game of vanuit het hoofdmenu in een willekeurig nummer met je instrument erin te springen en te gaan spelen. Je pakt je instrument, drukt op de gele knop, kiest op welke moeilijkheidsgraad je gaat spelen en je kan gelijk beginnen. Zodra een nummer eindigt, staan er heel even je percentage geraakte noten en je aantal punten en enkele tellen later zit je alweer in het volgende nummer. Scores en dergelijke worden dan niet bijgehouden. Als je ergens bent waar heel veel mensen zijn die nog nooit van Guitar Hero hebben gehoord (wat zeer onwaarschijnlijk is) en de game wel even willen zien, is dit wel een nuttige toevoeging. Verder kan je, als je met een paar vrienden bent en gewoon zonder competitie een willekeurig nummer wil spelen, deze optie gebruiken. Uiteindelijk voegt het niet zo heel veel toe aan de Guitar Hero-serie, maar is het wel geinig dat de ontwikkelaar dit erin heeft gestopt.

Aan de Career Mode van deel vijf is niet zo veel aandacht besteed. Van een verhaal is eigenlijk geen sprake. Je krijgt gewoon een lijst met ‘gigs’ waar je kan spelen en in elk plaats kan je zo’n zes á zeven specifieke nummers spelen. Per nummer zijn er vijf sterren te verdienen (zes als je het nummer perfect uitgespeeld hebt). Daarnaast zijn er nog drie bonussterren te verdienen, als je wel de juiste instrument bespeelt. Om de bonus te verdienen, moet je aan een bepaalde opdracht voldoen. Zo kan er gevraagd worden om zo lang mogelijk de whammy bar te gebruiken of een zo lang mogelijk streak te krijgen. Als je het heel goed doet, kan je de drie bonussterren krijgen. Het is uiteindelijk namelijk de bedoeling zoveel mogelijk sterren te verzamelen, zodat je nieuwe gigs unlockt en verder kan in je carriere. Verder zit er geen enkel verhaal of iets dergelijks aan vast.

Gelukkig is Guitar Hero eigenlijk bedoeld om met meerdere mensen te spelen en de multiplayer zit in deze game uitstekend in elkaar. De ‘Pro Faceoff’-mode zit er uiteraard weer in, waar je gewoonweg moet proberen meer punten te halen dan je tegenstander(s). Omdat je nu met vier gitaren of vier drumtoestellen kan spelen, kan Pro Faceoff met vier mensen tegelijk (i.p.v. twee in de vorige delen) gespeeld worden. Dit maakt het net iets competitiever en spannender. Er zijn echter veel nieuwe modes, namelijk o.a. Momentum en Perfectionist. Zo is er een mode waar alle spelers op Medium beginnen en als een speler gedurende het nummer goed bezig is, een niveautje hoger kan. Het tegenovergestelde gebeurt, als je niet zo goed bezig bent. Om uiteindelijk dan op Beginner-niveau te moeten spelen, is dan best wel een vernedering. Zo zijn er nog een aantal nieuwe modes die de multiplayer weer interessant houden.

Het aanbod van nummers is in Guitar Hero 5 zeer goed te noemen. Er zijn in totaal 85 nummers te spelen en er is voor elk wat wils. Zo bevat deze game o.a. Dire Straits, Bon Jovi, Gorillaz, maar ook Children of Bodom. Met zo’n gevarieerde tracklist, kan je niet ieder persoon met elk nummer blij maken, maar dat is sowieso lastig. Ook enkele echte artiesten zoals Kurt Cobain, Johnny Cash en Matt Bellamy (Muse) maken hun opwachting in deze game. Zodra je een nummer van zijn of haar band uitgespeeld hebt, speel je deze character vrij. Er zijn ook enkele nummers van vorige delen (mits je die hebt natuurlijk) die je tegen betaling op je harde schijf kunt zetten en dan in dit deel kunt spelen. Het is alleen jammer dat lang niet alle nummers te importeren zijn, wat bij concurrent Rock Band wel het geval is. Verder ziet de game er weer net iets mooier en soepeler uit dan de vorige delen. GHTunes zit ook weer in deel vijf, waarin je jouw eigen nummers kan maken. Deze kan je uploaden naar GHTunes, waar andere mensen jouw nummer kunnen downloaden en beoordelen. Het maken van nummers in GHTunes was in World Tour zeer moeilijk en de mooiste nummers kwamen dan ook van mensen die er uren achter zaten en al ervaring hadden met zulke programma’s. In dit deel zijn er wat aanpassingen gemaakt die het maken van een nummer iets makkelijker maken, maar het is nog steeds een langdurig en ingewikkeld proces.

Conclusie en beoordeling

Uiteindelijk is Guitar Hero 5 een zeer geslaagde game te noemen. De nieuwe toevoegingen en nieuwe multiplayeropties geven deze game weer een fris gevoel. Het is een beetje jammer dat aan de Career Mode weinig aandacht besteed is, maar dat mag de pret niet drukken. Verwacht je eigenlijk dat Guitar Hero 5 het over een hele andere boeg gooit, dan heb je het mis en hoef je deze game niet te kopen. Heb je nog geen Guitar Hero-game in huis, dan is dit het meest complete muziekpakket dat je kunt krijgen.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Elke combinatie van instrumenten mogelijk
 • Optie om gelijk met jouw instrument in een willekeurig nummer in te springen en te spelen
 • Leuke nieuwe multiplayertoevoegingen
 • Gevarieerde tracklist
 • Minpunten
 • Career Mode niet echt boeiend
 • Niet alle nummers uit GHWT en Greatest Hits kunnen geimporteerd worden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Yes eerste :D  Ennu ff lezen :)

 • Ik ga voor Jakfire en Martijntjuh

  Zwaar verdient _O_ !!

 • Jakfire en Martijntjuh

  Suc6

 • Aller eerst, gefeliciteerd allemaal! Één kan er mijn stem krijgen, en dat is Martijntjuh. Ik heb ze allemaal gelezen, maar Martijn kon toch de sfeer die in die game tot leven komt moeiteloos beschrijven. Jakfire krijgt mijn stem in het video gedeelte.

 • Jakfire voor zijn prachtige videorecensie(s) en kuk, omdat hij het lef heeft om over een minder bekende game te schrijven! Bovendien is Martijntje al zo vaak genomineerd, ik geef iemand anders de kans ;). Ga zo door allen!

 • Martijntjuh krijgt mijn stem kreeg echt zin in die game na zijn recensie te lezen

 • Jakfire en Blitz Metalhead!

 • Jakfire en Blitz Metalhead ftw !

 • Jakfire en Arctica

 • Jakfire en Martijntjuh!

 • Jakfire :) Verder iedereen succes en gefeliciteerd

 • Wauw, genomineerd! Verassend en daarom des te leuker. Misschien is zeven maal voor mij toch scheepsrecht of misschien ook niet.  Blitz Metalhead had ik verwacht te zien en ook Artica's recensie was imo erg goed. 7threst was qua recensie goed, hoewel ik persoonlijk vond dat hij te kritisch doorschoot en kuk's recensie heb ik tot op heden nog niet gezien, maar is ook alleraardigst.  Bij de videorecensies kies ik voor Jakfire. Zo te zien is zijn overwinning al bijna niet meer om te draaien. Hij doet het erg goed en hoewel hij een oude rot is in het vak, steekt hij boven deze kandidaten wel met kop en schouder bovenuit.


 • Blitz en Jakfire krijgen mijn stem

 • jakfire en kuk  jullie mogen mij bedanken in mijn profiel :P ;)

 • Videorecensie: Jakfire. Simple as it is.  Recensies: ditmaal heb ik geen absolute favoriet. Uiteindelijk op 7threst gestemd omdat hij goed verwoord waarom FF 12 helemaal niet zo'n goede game, in plaats van zoals ieder ander de game de hemel in te prijzen.

 • Feli  Video: Jakfire

  Recensie: Blitz Metalhead

 • Jakfire en Blitz!

 • Ik zou niet weten wiens videorecensie het beste is, ik neig redelijk naar Jakfire, maar iegenlijk waren ze allemaal niet slecht:S  BLitz Metalhead heeft mijn stem gekregen voor beste recensie, vooral omdat ik me erg in zijn mening kon vinden. Dat was bij 7threst nou niet echt het geval:P

 • Jakfire en Martijntjuh!

 • Jakfire had echt een heerlijke videorecensie deze maand:P Die krijgt zeker mijn stem en beste schrijver: Martijntjuh

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren