1. LittleBigPlanet (PSP)

LittleBigPlanet (PSP)

LittleBigPlanet is zo’n game waarvan je niet kunt uitleggen waarom het nou zo ontzettend leuk is. Je moet het simpelweg gewoon zelf ervaren om dat te begrijpen. Natuurlijk zijn de Sackboys schattig, en natuurlijk ziet het er allemaal hartstikke mooi uit. Maar wat maakt de game nu zo bijzonder?

Iedereen die LittleBigPlanet op de PlayStation 3 heeft gespeeld weet precies wat er zo bijzonder is aan de game. En voor die mensen is er goed nieuws; LittleBigPlanet op de PSP biedt je meer van hetzelfde, maar dan op zakformaat. Ja, de jongens en meisjes van Cambridge Studios hebben er flink werk van gemaakt om de speler ook onderweg een gelijkwaardige ervaring te bieden. En dat is ze prima gelukt! De game ziet er – voor PSP standaarden – prachtig uit en bevat vrijwel alle toeters en bellen die ook aanwezig waren in de PlayStation 3-versie, met als enige minpunt het ontbreken van een multiplayer.

Inderdaad. Dat was toch wel één van de leukste dingen die je in het origineel kon doen; gezellig samen met vrienden en vriendinnen op de bank (of online, via het PlayStation Network) de fantastische levels doorlopen, items verzamelen en elkaar helpen bij het bereiken van verborgen ruimtes en sleutels.

De reden voor het ontbreken van een multiplayer mode zijn de technische beperkingen die het ontwikkelen voor de PSP met zich meebrengt. Om alle elementen werkend in de game te krijgen, zoals physics, lichteffecten en gedetailleerde 3D-modellen kan er geen processorkracht en geheugen benut worden voor het aansturen van zogenaamde ‘netcode’ om de boel soepel te laten verlopen via ad-hoc. Cambridge Studios heeft echt het onderste uit de kan gehaald.

Play, Create & Share

Als je LittleBigPlanet voor de PlayStation 3 nog nooit hebt gespeeld dan is er niets aan de hand! Zoals ik eerder al zei biedt de game je een gelijkwaardige ervaring die prima op zichzelf staat. Van het Play, Create & Share-principe gaat op de PSP niets verloren. Je kunt, net als in het origineel, je eigen levels bouwen in de uitgebreide level-editor en deze via je WiFi-verbinding met duizenden anderen delen. Als je wat minder creatief bent aangelegd of wat inspiratie op wilt doen, dan kun je op zoek gaan naar leuke levels van anderen. De game maakt gebruik van een rating-systeem zoals we die kennen van YouTube, waardoor de meest populaire levels vanzelf boven komen drijven.

Zodra je een leuk level hebt gevonden, dan kun je deze downloaden naar je PSP en direct spelen. Het is ook mogelijk om er eerst een aantal te downloaden en deze op een later tijdstip op je gemak te spelen.

De level-editor biedt je dezelfde uitgebreide mogelijkheden als in het origineel, met als enige grote verschil het ontbreken van de vierde laag. Dit is echter geen enkel probleem en zal je absoluut niet beperken in je creativiteit of mogelijkheden. De controls zijn natuurlijk iets anders, maar ook hier is goed over nagedacht en na enige oefening bouw je de meest waanzinnige constructies. Spelers die de level-editor in de PlayStation 3-versie al onder de knie hebben zullen met enkele minuten al gewend zijn.

Voor de nieuwelingen, of voor iedereen die zijn geheugen even op wilt frissen zijn er echter ook uitgebreide tutorials te bekijken. Uiteraard weer op hilarische wijze vertolkt door Stephen Fry, de gortdroge Britse komiek die ook de voice-over heeft gedaan in het origineel.

Er zijn 30 gloednieuwe levels te vinden in LittleBigPlanet PSP. Net als de levels die Media Molecule ontworpen heeft voor het origineel, zijn ook deze weer van bijzonder hoge kwaliteit, ontzettend creatief en gewoon verschrikkelijk leuk om te spelen. Een knap staaltje level-design door de jongens en meisjes van Cambridge Studios. Echt petje af!

Natuurlijk zijn er in deze levels ook weer vele items te verzamelen. Stickers, materialen, hoedjes, jasjes, broeken, brillen, snorren, baarden en andere attributen om je eigen levels tot leven te laten komen, of om je Sackboy mee te ‘customizen’. Daarnaast beschikt Sackboy over een heel scala aan nieuwe schattige, aandoenlijke en hilarische moves. Maar hier moet ik dan toch even een kritische kanttekening bij maken. Want wat heeft het voor meerwaarde om je Sackboy zodanig te animeren en aan te kleden tijdens het spelen, als er niemand is waarmee je dat in multiplayer kunt delen?

Conclusie en beoordeling

Ben je een liefhebber van platform-games, dan zal LittleBigPlanet je niet teleurstellen. Met de 30 gloednieuwe levels, een handvol minigames en duizenden levels van creatievelingen die je via het PlayStation Network kunt downloaden ben je vele uren zoet. Echter, als je zelf creatief bent aangelegd, dan houdt de pret daar nog lang niet op. De level-editor is uitstekend vertaald naar zakformaat, het community-aspect is in zijn volle glorie aanwezig en de mogelijkheden zijn eindeloos. Iets wat ik persoonlijk graag had gezien is de mogelijkheid om levels tussen de PlayStation 3-versie uit te wisselen met de PSP, zodat je onderweg naar hartelust verder kunt bouwen. Maar ik reken de game hier absoluut niet op af, want ik realiseer me dat dit technisch gezien een waanzinnige klus zou zijn. Wellicht zien we deze mogelijkheid ooit nog terug in een vervolg. Of die er ooit zal komen durf ik niet te zeggen, maar ik kijk er in ieder geval nú al naar uit!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Speelt lekker weg
 • Grafisch erg sterk
 • Het volledige Play, Create & Share-principe gaat niet verloren
 • Minpunten
 • Geen multiplayer
 • Hier en daar wat kleine haperingen in de framerate

Dit artikel delen

Over de auteur

Caemgen Ik speel graag games :-)

Reacties

 • Ik denk toch nog steeds dat de Iphone overhyped word met die games erop. Een flop dus

 • Ik vind die Iphone maar niks.

 • Lol, Maar om zo'n ding te kopen voor 1 game…

  No way

 • Heel leuk, maar de kans dat ik binnekort een iPhone heb is nihil -.-

 • Hey, die phone met wii graphics. bring it on!

 • Vergeet niet dat alle games die de iPhone kan draaien ook de iPod Touch kan draaien. En gezien er circa 5 miljoen iPhones zijn verkocht en waarschijnlijk iets minder iPod Touches hebben we het toch over een userbase die richting de 10 miljoen gaat. Dat binnen 9 maanden met nog de kanttekening dat de iPhone slechts officieel beschikbaar is in enkele landen.

 • Euhm… lezen we wel het bericht mensen? Het is ook voor de iPod Touch en daar lopen een stuk meer mensen mee rond. Denk dat er wel een aardige markt voor is die deze games zal gaan downloaden.

 • @Jaap

  De hardware is nagenoeg hetzelfde, dus de titel is misleidend.

  Begrijp niet waarom hier enige negativiteit hangt van sommige leden. Dat de fabrikanten games produceren voor het paardje van apple is uitzonderlijk. Tenslotte persoonlijk vind ik het multi-touch scherm heerlijk werken..

 • Ik weet het nog niet met dit ding. Er eentje om halen zal ik niet, maar wel fijn voor mensen die toch al een iPhone of Touch hebben.

  Volgens Wood zou de iPhone ook één van de grootste spelers gaan worden op de handheldgamesmarkt.

  En wel op # 3 :P.


 • iPhone een van de grootste handhelds?!  wahaha, donder op man

 • oud nieuws?

 • IEEK de zwarte gaten ogen aapjes maakten een COMEBACK!

 • Ja ik weet niet. Sinds de NGage heb ik nog steeds een slecht gevoel bij een games-mobieltje, maar goed misschien worden we door de IPhone wel enorm verrast.

 • Leuk voor de fans met een iPhone:)

 • Er kan veel mee gedaan worden, maar ik weet zeker dat de iPhone niet de leider op de handheldmarkt gaat worden.

 • zou wel vet zijn, de bal besturen met motion sensor.. maarja,, iphone is me toch iets te duur..

 • We zullen zien of de iPhone een beetje aanslaat. Ik heb zelf echt geen flauw idee.

 • Ik kijk hier echt zo naar uit. Ik was van plan om m`n I-pod te jailbreaken voor gba spellekes, maar hier ga ik helemaal voor. Waarschijnlijk word het ook wel een klein succesje.

 • Ik geef het een kans maar het kan ook genadeloos floppen! Afwachten dus!!

 • Dat ding zelf is volgens mij al duurder dan een PS3

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren