1. BioShock (X360)

BioShock (X360)

Met de eerste presentaties wist Bioshock, door de unieke setting en gevarieerde gameplay, ieder gamershartje in vuur en vlam te zetten. Ik heb het complete avontuur ondertussen al helemaal gespeeld, en ben nog steeds niet helemaal boven water...

Rapture is een spookstad op de bodem van de oceaan geworden met slechts een aantal overlevenden… en wat voor overlevenden?! De meeste mensen die je tegenkomt zijn doorgedraaide retards die maar een ding lijken te willen: jou doden.Ze zijn namelijk besmet door Adam, een goedje dat de gebruiker waanzinnig maakt en ondertussen ook nog superkrachten geeft. Griezelig is ook dat de meeste vijanden een masker dragen. Dit doen ze omdat hun ongelofelijke rotkop proberen te verbergen. Bioshock is sowieso behoorlijk donker en gruwelijk. Regelmatig voel je je hart in je keel kloppen.

Dat Bioshock meer is dan een simpele shooter werd mij al snel duidelijk. Zo levert het verslaan van een Big Daddy je de mogelijkheid op om Adam van de Little Sisters te winnen. Dit genetische middel kun je gebruiken om nieuwe Plasmids te kopen bij de Vendingmachine die je overal in Rapture tegenkomt. Door de Plasmids in je armen te injecteren beschik je plotseling over speciale krachten. Deze kun je echter niet onbeperkt op elkaar blijven stapelen, dus zul je een samenstelling van Plasmids moeten maken die jou het meest aanspreekt. Er zijn vier verschillende soorten Plasmids. Sommige zijn altijd actief, anderen kun je alleen gebruiken als je over genoeg Eve beschikt (net als Mana nodig is om magie te kunnen gebruiken in andere games. Ook maakt de game onderscheidt tussen Combat,Physical,Security en Active Plasmids. In eerste instantie kun je slechts een of twee Plasmids per categorie tegelijk gebruiken. Maar door het gewonnen Adam te besteden aan nieuwe slots is dit uit te breiden tot een maximum van vijf. Het verwisselen van Plasimids kan alleen bij een speciale automaat. Dus voordat je een gebied betreedt, zul je moeten bedenken welke technieken je er wilt gebruiken. De effecten van de Plasmids drukken overigens een zwaar stempel op de gameplay. Met de juiste Plasmids kun je het makkelijker maken om systemen te kraken en minder snel opgemerkt te worden door camera’s. Of je maakt je bovenlichaam sterker zodat de meppen die je uitdeelt met je moersleutel harder aankomen, en je kunt hier zelfs nog eens bevriezingseffect aan meegeven. Het is dus belangrijk om jouw speelstijl te ondersteunen met de juiste Plasmids, en deze eventueel te verwisselen als de omgeving zich veranderd .

Door goed de omgeving af te zoeken, en lijken te doorzoeken. Houd je je geld en munitie op voorraad. Met gevonden geld kun je bij vendingmachines allerlei lekkers kopen. Zoals Chocoladerepen, wijn,whisky maar ook kogels,bandages en verse spuiten voor je speciale krachten. Deze vendingmachine kun je ook kraken, wat overigens wel een mini-game lijkt te zijn. De machines hebben verschillende moeilijkheidniveaus, net als de kluizen die je ook kunt kraken. De bedoeling is om een stroom water van punt A naar B te leiden, door de juist pijpstukken aan elkaar te verbinden. Is het water sneller dan jij de buizen hebt verbonden, dan krijg je een enorme schok en verlies je vervolgens een compleet levensbalkje.

Het uitbrengen van een shooter zonder multiplayer mode is natuurlijk geen schande, zolang het avontuur voor een enkele speler maar genoeg te bieden heeft. Ik denk dat een ontwikkelaar vaak zelfs beter werk aflevert als deze zich volledig richt op een-stijl gameplay. In het geval van Bioshock is er dus voor gekozen de multiplayer mode achterwege te laten, en alle aandacht op een gevarieerde en onderhoudende solo ervaring te richten.

De makers van Bioshock zijn de mensen van Irrational Games, voor een groot deel zijn het dezelfde ontwikkelaars die ook al aan System Shock 2, thief en Deus Ex werkten. Niet zo raar dus, dat Bioshock nogal wat overeenkomsten heeft met die topgames. Ook nu staat de keuze in hoe je jezelf upgrade centraal. Daarbij zijn verschillende leerstijlen mogelijk. Leuk is dat alle voorwerpen, wapens en middelen gebaseerd zijn op een 'Jaren vijftig' ontwerp. Al spelende worden de krachten en wapens steeds fantasierijke. Zo kun je zelfs met een premature rocket launcher aan de slag. Of wat dacht je van een zwerm bijen die je uit je eigen arm kunt schieten. Die laatste optie klinkt maf maar is netjes in de verhaallijn gepast. Het verhaal krijgt grotendeels vorm door ingesproken dagboeken die je overal tegenkomt. Door ze af te luisteren krijg je inzicht in de vroegste geschiedenis van Rapture.

Het grote aantal verschillende krachten is een goede reden om Rapture vaker te bezoeken dan een keer. Je hebt immers de keuze om met verschillende wapens aan de slag te gaan, die je elk twee keer kunt upgraden. Daarnaast heb je nog de zeer vette Plasmids die je ook weer kunt vervangen door betere versies. De wapens en de Plasmids zijn niet alleen

te gebruiken voor offensief aanpak, maar kunnen ook worden gebruikt om je te verdedigen en vijanden in de val te lokken.

Conclusie en beoordeling

Bioshock doet zo'n beetje alles goed. De first person view biedt alle ruimte om een verhaal op indringende wijze te vertellen, De vele verschillende manieren om het avontuur te beleven geven het spel veel meer diepgang dan je van een actie spel als dit zou verwachten.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Plasmids
 • Gevarieerde gameplay
 • Wapens
 • Oog voor detail.
 • Sfeer
 • Minpunten
 • Helaas, maar Bioshock weet niet wat minpunten zijn!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik geloof niet dat die games nog veel gespeelt worden…

 • Aardig veel titels die tegelijk naar de kelder gaan. Begrijpelijk, maar jammer voor de fanatiekelingen!

 • Inderdaad jammer voor de hardcore aanhangers.

 • oke niet echt games die vaak gespeeld worden

 • Altijd jammer als er servers gesloten worden, maar ik geloof ook dat deze games niet echt veel meer werden gespeeld.

 • Lullig voor die drie personen die This is Football online spelen…

 • Ja t'is gratis hé…

  Nu ja die games zullen idd wel nie vaak meer gespeeld worden.

 • Kunnen ze mooi gebruiken voor het Playstation Network :)

 • uhm… fuck

 • Ik weet niet of alle games op de PS2/PS3/PSP via dedicated servers gaan (heb geen van 3en), maar dat zou ik wel een erg negatief punt vinden…



  Spel is 'te oud' of wordt niet meer zo vaak gespeeld, trek de stekker er uit. Op de Xbox/Xbox 360 kan je nog altijd bij bijna alle games zelf een game hosten en zo dus nog altijd PGR2 (wat ik ook nog steed speel) e.d. online spelen, en dat spel is al wat jaartjes oud.



  Bij games van EA is dit natuurlijk weer anders, want dat verloopt via hun eigen servers ipv van die van Xbox Live en daar zijn ook al van enkele Xbox spellen de stekker er uit getrokken (voor mij 1 van de redenen om geen online games van EA te kopen)… IMO gewoon een verkapte vorm van inkomsten-garantie, wil je online spelen koop je het vervolg maar…


 • Voor mij geen gemis…

 • Geen van deze games lijkt mij interressant om te spelen, jammer voor de hardcorefans, maar ik denk dat nu al veel mensen in het bezit zijn van een next-gen console.



  Eigenlijk vind ik het logisch dat SONY dit doet, kost alleen maar geld. Nu kunnen ze zich veel meer concentreren op de ps3:P

 • Jammer, Amplitude wordt nog aardig vaak gespeeld.

 • Oops, nooit van gehoord.

 • Jammer

  maar ff offtopic: de god of war prijsvraag winnaars zouden vandaag nog worden bekendgemaakt maar er is nog niks weet iemand waar die uitslagen blijven??

 • Jammer, maar deze servers kunnen ze dan wel weer goed gebruiken voor de PS3.

 • nouw, jak x en world tour socker 2

 • Spelen mensen deze games nog dn?

 • Ik denk niet dat die online modi nog storm loopt.

 • oke het zal allemaal wel:P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren