1. Persona 4 (PS2)

Persona 4 (PS2)

Ik was totaal niet bekend bij de Shin Megami Tensei serie laat staan dat ik wist wat Persona inhield. Toch las ik over een game genaamd Persona 4 die deel moest uitmaken van de Shin Megami Tensei reeks. (ook wel MegaTen genoemd door de fans )Dit moest alweer het 4e deel worden van de Persona games en hij zou uitkomen op de Playstation 2, ja je leest het goed , de Playstation 2, hij kwam doodleuk in 2009 nog eens aankakken en ik vroeg mij af of gamers nog wel op een Playstation 2 game zaten te wachten anno 2009, en of ik daar nog wel op zat te wachten uiteraard. Toch was mijn interesse enigszins geprikkeld door de verschillende(goede) verhalen die ik op het internet tegenkwam en besloot ik uiteindelijk de game te kopen . Of ik spijt had? Hell no!

In Persona 4 is de protagonist een jongeman en jij mag hem van een naam en een achternaam voorzien. De hoofdpersoon die ik voor het gemak even als Bob zal benamen is onderweg naar zijn oom die in het fictieve Japanse stadje Inaba woont . Bob krijgt al gauw een paar rare beelden door van een onbekende man die zijn hand om de keel van een vrouw sluit . Al gauw daarna komt Bob aan bij het station van Inaba en is zijn oom er al samen met zijn dochtertje Nanako om Bob op te halen. Zijn oom stelt zich snel even voor onder de naam Dojima , de broer van Bob’s moeder. Het is de bedoeling dat Bob het komende jaar bij zijn oom intrekt. Vanaf de eerste dag merkt Bob al dat er iets niet pluis is , hij krijgt rare visioenen en een maffe droom , en komt al gauw in contact met het personage Igor , een man die woont in de zogenaamde velvet room . Je kan alleen met hem in contact komen via je dromen . Igor geeft je vaak wijze raad en is vaak degene die je op het goede spoor zet , ook kan hij verschillende Personae voor je fuseren en je handige tips geven. Op de eerste schooldag van Bob maakt hij al gelijk nieuwe vrienden en pikt hij al wat op van het mysterieuze gerucht genaamd de Midnight Channel , een tv zender die je moet bekijken op een regenachtige nacht om 12 uur , degene die dit doet zal zijn 'Soulmate' in de reflectie zien . Uiteraard besluit Bob dit uit te proberen en ontwaakt zijn allereerste persona. Vanaf het punt dat zijn Persona ontwaakt krijgt hij de gave om een tv als portaal te gebruiken die hem naar een andere dimensie stuurt , vanaf hier begint een hoop trammeland en word je compleet het verhaal ingezogen .Wat vooral erg goed is gedaan in dit spel is de voice acting . Je krijgt echt het gevoel dat je met de personen in discussie bent en door de realistische toon waarop ze spreken voelen ze stuk voor stuk aan als echte personen en daarom heb ik ook elk gesprek met plezier geluisterd.

Persona 4 is een turn-based rpg met een frisse draai , zo is het niet alleen een rpg maar ook een soort van tiener sim , waar jij je leven leidt ,vrienden maakt en naar school gaat en noem maar op . In het begin van de game maak je al vrienden die een belangrijke rol in het verhaal zullen vervullen samen met jou . Deze vrienden zal iedereen die persona 4 speelt echter standaard krijgen en kan je er voor kiezen dat deze met je mee vechten . Maar na een tijdje spelen krijg je de mogelijkheid een baan te nemen of om je aan te sluiten bij een school of sport club waarbij je nieuwe mensen ontmoet en ook bevriend met hun raakt . Dit bevriend raken word uitgediept met het zogenaamde ‘Social Link System’ Deze Social Link’s kennen 10 niveau’s . hoe vaker je met een persoon afspreekt hoe hoger het niveau van diegene stijgt waardoor jij krachtigere pesonae tot je beschikking krijgt. Elk persoon beschikt ook over een Tarot Kaart , een kaart die de persoonlijkheid van het personage reflecteert . Tijdens het werken aan je social link's beleef je als het ware ook een verhaal over de persoon. Je voelt hoe je band met deze persoon groeit door de vele emotionele achtergronden van de personages. De social links voelen daarom zeker niet aan als een extraatje maar als een heus groot speelelement waar je nog veel plezier van zal hebben.

Persona 4 draait uiteraard toch om het grote verhaal en de verschillende battles die je gaandeweg zal voeren . Zoals je al kon lezen heb je de mogelijkheid om een andere dimensie te betreden , hier ontmoet je ook een belangrijk personage in de game genaamd Teddie. Teddie dient als een soort gids in deze aparte wereld en Teddie kan je tijdens gevechten helpen door zwaktes van monsters te analyseren of een vermist persoon op te sporen. Het vechten gaat via een opgepoetst turn-based vecht systeem vergelijkbaar met dat van een Final Fantasy game, jij en je tegenstander doen omstebeurte een aanval en degene die het eerst zijn levensbalk leeg heeft verliest. Dit klinkt misschien saai maar dat is het zeker niet.

Je vecht met zogenaamde Persona, een wezen dat voortkomt uit je ziel en die ook alle magische aanvallen voor je doet. Deze Personae zullen een belangrijke rol spelen in de game en je kan ze verdienen door gevechten te winnen.Eenmaal wat Personae verzameld krijg je de mogelijkheid deze te fuseren in zowat elke mogelijkheid die jij maar wilt . Je kan twee personae met elkaar fuseren maar ook 3 of zelfs 6!! Er zijn heel wat personae te verzamelen met allemaal hun eigen krachten en zwakten en het is mogelijk om tijdens de gevechten tussen je personae te schakelen om zo telkens je zwaktes en aanval sets te veranderen , dit zorgt voor een steeds weer vernieuwende gameplay en vereist meer strategie dan de gemiddelde turn based rpg.

Tijdens het lezen van deze recensie ben je er waarschijnlijk al achter dat ik erg positief ben over deze game. Is er dan echt niets op aan te merken? Nou , grafisch kan het zich niet meten met de huidige games. Tenminste dat zou ik willen zeggen maar dit valt gewoon weg doordat dit een Playstation 2 game is en het grafisch daarvoor nog erg goed is . Ook druipt de sfeer van de game af en voel je je helemaal thuis in de game. Het enige wat negatieve wat ik over deze game kwijt kan is misschien dat voor sommige mensen die niet van rpg's of erg grote games houden deze game niet echt veel verandering in hun mening zal brengen, en dat deze mensen de game maar beter kunnen laten liggen. Maar dit gaat voor mij niet op en is naar mijn mening de meest geslaagde game van dit jaar .

Conclusie en beoordeling

Persona 4 is een erg goede game geworden die anno 2009 nogsteeds zijn mannetje staat tussen al het next gen geweld. Heb jij nog die oude playstation 2 op de zolderkamer? Of bezit je een ps3? Twijfel niet en koop de game! Voor een paar knaken heb je hem al in huis en het is echt waar voor je geld! Ben je echter geen liefhebber van JRPG's laat hem dan maar lekker liggen .
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Het verhaal
 • De speelduur
 • het vechtsysteem
 • De social Links
 • Minpunten
 • Misschien niet leuk voor mensen die niets met JRPG's hebben.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice!!

 • Dat is ook beter, die engine is een van de beste ooit gemaakt!

 • netjes, nu komen games van hoog niveau :)

 • Mooi om te horen, goeie engine

 • mooi nu komen er nog meer mooie games

 • Hoeveel ontwikkelaars zijn er nu wel die van deze engine gebruik maken?

 • Zolang ze maar niet teveel gehyped worden en daarna tegenvallen vind ik het best…

 • EA STINKT!

 • Mooi, alleen nu moeten ze er nog goeie games mee proberen te maken.

 • persoonlijk denk ik dat ze de frost engine better kunnen gebruiken (zie bf bad company) of een soort gelijke engine denk dat dat toch de toekomst is dat bijna alles kapot te schieten is !! wie weet

 • dus…

 • Mooi, de Unreal 3 engine heeft zich al bewezen als een erg goede engine. Dat het echter ook kan mislopen met deze engine bewijst een game als Turning Point of Liberty. Ik ben wel benieuwd op welke games ze mikken voor de Unreal 3 engine.

 • \"Na Medal of Honor: Airborne en Army of Two \"  waren twee goede games dus de rest lukt ook wel

 • MoH en Army of Two waren zeker subtoppers, ben benieuwd hoeveel meer ze er uit kunnen halen :).

 • Nice hoor, is een goede engine.

 • Is dat tegenwoordig de enige engine waar elke ontwikkelaar maar naar grijpt? Probeer eens de Cryengine 2 bijvoorbeeld.. Dat is pas een engine!

 • Ze nu hebben nu iig een goede engine laat nu dan maar de goede games komen!

 • Mooi!:)

 • Nou ik ben benieuwd. ^^

 • Epic verdient flink wat geld aan die unreal engine 3

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren