1. Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony (X360)

Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony (X360)

Iedereen kent het wel, het gevoel wat je krijgt als een game heel explosief overkomt. Als je een verhaal aan het spelen bent waar je helemaal in op gaat en er maar geen einde komt aan de actie en alle mogelijkheden. Een voorbeeld van een spel waarbij je zo’n gevoel krijgt is GTA 4: The Ballad of Gay Tony.

The Ballad of Gay Tony is de tweede en laatste uitbreiding van GTA 4 na The Lost and Damned. In de uitbreiding keer je wederom terug naar Liberty City waar je dit keer terecht komt in de wereld van vette feesten en gave actie. Maar buiten dat kom je ook wederom terecht in het criminele circuit van de stad waar je moet vechten voor je geld.

In The Ballad of Gay Tony speel je Luis Lopez, de bodyguard van Gay Tony. Samen met hem ben je eigenaar van de grootste en vetste clubs in de stad,

maar helaas gaat het lang niet zo goed. Gay Tony is namelijk helemaal de weg kwijt en gaat allerlei vreemde deals aan met onbekende gasten in zijn clubs, hierdoor raakt hij diep in de schulden en ook nog eens verslaafd aan drugs, drank en seks. Natuurlijk zou het GTA niet zijn als jij als Luis Lopez je vriend niet uit de schulden zou helpen door allerlei vervelende klusjes voor zijn schuldeisers op te knappen.

Waar Rockstar in dit deel erg op heeft gelet is dat de missies minder eenzijdig moesten worden. Zo is het niet meer de bedoeling in elke missie ergens naartoe te rijden, mensen dood te schieten en weer terug te rijden. Ze hebben allerlei leuke manieren bedacht waardoor de missies vol met actie zitten, en hierbij is het niet vreemd om te denken aan het opblazen van hijskranen; luxe jachten en metrotreinen, het martelen van je schuldeisers en iemand vanaf een paar kilometer hoogte uit je helikopter gooien om er daarna zelf achteraan springen met je parachute.

Deze tweede uitbreiding brengt niet alleen een geheel nieuwe verhaallijn

met ontzettend veel actie met zich mee, maar ook brengt de verhaallijn allerlei nieuwe features in de game zoals onder andere nieuwe wapens en nieuwe auto’s. Ook brengt The Ballad of Gay Tony weer nieuwe zijmissies met zich mee, zoals de mogelijkheid om te basejumpen van hoge gebouwen waarbij je moet proberen op rijdende voertuigen of bepaalde targets terecht te komen. Ook tijdens missies zal je meerdere malen van deze functie gebruik moeten maken om jezelf uit belachelijke situaties te redden, waarbij je vaak achtervolgd wordt door de politie. Buiten het basejumpen zijn ook de Gang Wars, die vooral bekend zijn uit San Andreas, ook weer in de game geïntroduceerd. Bij deze Gang Wars is het de bedoeling samen met je vrienden de buurten te domineren en samen de baas te zijn binnen Liberty City. Ook is er een nieuwe zijmissie waarbij je als uitsmijter bij je clubs moet werken om te zorgen dat er geen gedonder is en waarmee je wat extra zakgeld kan verdienen. Met deze zijmissies krijgt de game een nog grotere variatie en valt er nog meer te doen in de wereld van Liberty City.

Niet alleen de singleplayer is behoorlijk aangepast bij deze uitbreiding, ook de multiplayer kent een aantal nieuwe features. Zo

is er een nieuwe mode waarbij het de bedoeling is dat je tegen elkaar gaat basejumpen. Hierbij is het ook mogelijk om op de grond te staan en met een raketwerper je tegenspelers uit de lucht te schieten. Verder zijn alle nieuwe wapens ook online terug te vinden en kan je nog altijd genieten van de classic modes zoals Deathmatch en Race. Maar omdat er buiten deze modes ook heel veel uitgehaald zijn (die in GTA 4 wel aanwezig waren) kan de multiplayer eenzijdig aanvoelen.

Conclusie en beoordeling

Met The Ballad of Gay Tony is het Rockstar weer gelukt om een gruwelijk goede game om te toveren in een nog betere game. Ze hebben minpunten uit de hoofdgame en de eerste uitbreiding, zoals te weinig variatie in missies, weten weg te werken en hebben buiten dat ook nog veel meer nieuwe dingen in deze uitbreiding toegevoegd. Denk hierbij aan de hoeveelheid nieuwe wapens en auto’s, de geweldige nieuwe verhaallijn en de nieuwe zijmissies. Ook kunnen we hierbij denken aan de aangepaste multiplayer modes waarmee je buiten de normale modes ook veel nieuw speelplezier kan beleven met bijvoorbeeld de basejump mod. En dit allemaal voor een prijskaartje van €15,- waarmee ik deze game aan iedereen aanraad die van een totale nieuwe kant houdt van het GTA universum, namelijk de kant van de feesten en nachten doorhalen in Liberty City.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Veel Actie
 • Vernieuwde Gameplay
 • Veelzijdige missies
 • Nieuwe wapens, auto's en basejumping
 • Minpunten
 • Eenzijdige Multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ziet er wel nice uit^^ ?

 • Cool! echt ik ben nu al om! Deze game heb ik nu op mijn lijst staan! Die Walker lijkt mij echt super vet!!

 • Die Walker was in I, Robot echt vet! Wat alleen wel opviel in dat stuk van de film is dat sommige dingen van puin door Will Smith heenvielen, wel grappig maar daardoor was het stukje film voor actiebegrippen net niet legendarisch.  Verder ziet haast alles er voor deze game goed uit, jammer alleen van die bruine filter. De game speelt zich volledig af op Mars? Dan blijft dat dus de gehele game zo? Jammer, maar het is niet anders.

 • SHIT BRUUUT, ik volg deze game echt in OPM stond coole coverstory. Naar 3rd persoon lijkt me verstandig, zie die omgeving en destructie VEETTT YEAHH…

 • ziet er zeker goed uit, vooral dat je zoveel kunt slopen :)

 • And another one for my Wish list..

 • toen ik hoorde dat er een deel 3 van red faction ging komen was ik heel sceptisch. ik kon me niet voorstellen dat de voornaamste verkoop argument van deel 1 nog steeds in deze tijd stof zou doen opwaaien.

  ik denk echter dat ik er wel naast zit en dat dit net zo tof gaat worden als destijds met deel 1 & 2 waarvan de multiplayer ook heel gaaf waren. ik kijk er alvast naar uit!

 • Als de ontwikkelaar er dan ook nog straks een mooi en boeiend bij weet te stoppen,  Verhaal ?

 • ziet er wel nice uit!

 • Klinkt goed!

 • Ben echt benieuwd, klinkt goed.  als ik red faction hoor krijg ik ook warme gevoelens:)

 • lijkt me een erg cool spel

 • dit lijkt me ook echt een vette game

 • Lijkt me echt vette game worden:D

 • lijkt me zo gaaf om \"alles\" op te blazen, kapot te schieten, of omver te rijden…lkkr!! :D

 • Deel 2 heb ik kapot gespeeld en was daar te pro mee!

  Dus naar dit deeltje verlang ik zeker!

 • Ik denk dat ik deze game wel ga halen :D

 • Ik heb ooit wel eens van Red Faction 2 gehoord, mar nooit gespeeld… Deze ziet er anders niet slecht uit, mss ook maar eens proberen.

 • Dit lijkt mij niet echt iets, kweeni wrm.

 • zooooo bruuut

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren