1. Left 4 Dead 2 (X360)

Left 4 Dead 2 (X360)

De gelukkigen onder ons, die een pre-order wisten te bemachtigen, konden 27 oktober al aan de slag. Helaas was ik niet een van die gelukkigen, en moest ik gewoon wachten tot 3 november. Die datum zijn we inmiddels gepasseerd, en heb ik eindelijk de left 4 dead 2 demo kunnen spelen.

Ten eerste, ik weet dat het niet gebruikelijk is om een recensie over een demo te schrijven, maar jongens, het gaat over left 4 dead 2. Dit is een demo die het gewoon echt verdient. Althans dat dacht en hoopte ik van te voren. Ik ben een groot fan van deel 1 en had daarom ontzettend hoge verwachtingen van het vervolg.

Mijn eerste puntje van kritiek heeft te maken met de kromme beslissing van Valve. Ik had namelijk de demo ook al 27 oktober willen spelen. Ik had namelijk ook graag een speciale pre-order melee weapon willen hebben. Maar helaas is er in Nederland geen pre-order beschikbaar voor de Xbox 360. Een kleine teleurstelling voor mij, maar ach, als dat het enigste minpuntje is.

Het probleem was, dit was niet mijn enigste minpuntje. Vol verwachting starte ik 3 november dan eindelijk de demo op. Zo snel mogelijk de game lobby gevuld met medespelers, en gaan met die banaan! Met een enorme grijns op mijn gezicht wachte ik de laadtijd af, en toen eindelijk, speelde ik voor de eerste keer left 4 dead 2. Vrijwel meteen verdween mijn grijns als sneeuw voor de zon. Excusses voor mijn taalgebruik, maar wat een kutconnecties! Lag, lag en nog eens lag. De connecties waren zo beroerd dat de demo gewoon niet te spelen was. Ik als echte left 4 dead fan besloot om gewoon maar even door te spelen. Helaas werd mijn humeur er daar niet beter op. Naast de ontzettend irritante lag, werd ik gelijk belaagd door meerdere Chargers, Jockeys en Spitters. De balans tussen de special infected was ver te zoeken. Boos en teleurgesteld sloot ik de demo af. Wat een enorme domper, aangezien ik me er zo op had verheugd.

Diezelfde avond besloot ik om toch de demo nog maar een kans te geven. Ik kon het niet geloven dat Valve een van de briljanste spellen zo kon ver******(censuur). Maar toen, eindelijk, licht aan het eind van de tunnel! De oplossing voor alle connectieproblemen. De mogelijkheid om te spelen op een local server. Ik heb de demo meerdere malen proberen te spelen op de dedicated servers, die waarschijnlijk in Amerika staan. Dat veroorzaakte de enorme lag. Nu we met ons vaste groepje Nederlanders lekker op een local server konden spelen, waren er geen problemen meer! Weg lag, welkom enorme hordes!

Eindelijk kan ik nu, na al mijn gemierenneuk en gejank, beginnen over al het moois wat deze demo ons brengt. Namelijk onder andere, de bevestiging dat left 4 dead 2 (in ieder geval voor mij) het spel van het jaar word/is. Ik zal beginnen bij het begin. De demo begint bij het intro filmpje. En oh, wat zag dat er spectaculair uit! De cinnematic van de originele left 4 dead was al indrukwekkend, maar dit sloeg alles. Dan het 2de wat gelijk opvalt, de graphics. Dit is niet spectaculair, maar toch was ik aangenaam verrast.

De demo bevat de eerste 2 chapters van de campaign ‘The Parish‘. Deze campaign speelt zich in de kleine straatjes van New Orleans, LA, en voor het eerst overdag af. Persoonlijk vind ik het geweldig dat Valve deze stap heeft genomen, vooral omdat het erg goed aanvoelt. We zijn van left 4 dead gewend dat het zich in s’nachts of in donkere gebouwen afspeelt, dus dit voelt als verfrissend en nieuw aan. En waarom ook niet, een zombie apocalypse kan zich immers ook gewoon overdag afspelen. Gelukkig gaat het opgejaagde gevoel niet ten koste door de lichte omgevingen. De infected zijn bij daglicht even ‘creepy‘ als we ze gewend zijn, in het donker.

Het nieuwe arsenaal aan wapens waarmee je aan de slag kunt gaan is ook helemaal super. Er zitten verschillende nieuwe wapens in de demo zoals, de MAC-10 (dit wapen is vergelijkbaar met de oldskool uzi van de originele left 4 dead, alleen dan met een silencer), een FN SCAR-L (een 3 kogel burst wapen), de AKM (een moderne versie van de AK-47, die idereen kent), een SPAS-12 (een automatische shotgun) en een HK41SG1 Sniper Rifle, wat op dit moment persoonlijk mijn favoriete nieuwe wapen is. In de demo zitten nog een aantal nieuwe wapens, de oude wapens uit de originele left 4 dead, en het volledige spel zal zelfs nog meer bevatten! Dat zit dus wel knor, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de melee wapens die Valve ons schenkt.

Over de melee wapens had ik nog zo mijn twijfels, totdat ik het zelf mocht uittesten. Tot mijn verbazing werkte deze wapens best lekker en heb ik al mijn persoonlijke favoriet; de Machete. Toch blijft de keuze altijd moeilijk, je zal namelijk je pistol moeten achter laten, mocht je met een melee wapen willen spelen. Van beide is tenminste genoeg keuze. Er zitten namelijk maar liefst 10 melee wapens in het volledige spel (in de demo helaas maar 4, hier gaat het om de; koekenpan, electrische gitaar, machete en tofna). Het volledige spel zal zelfs een kettingzaag bevatten, en ik kan niet wachten om die uit te testen!

Naast een hele collectie aan nieuwe wapens zijn er ook verschillende nieuwe items. Items als de boomer bile bomb (een soort van flesje die vol zit met het kots van een boomer, waar normale infected op afkomen. Deze kan je ergens willekeurig op de grond of tegen een muur gooien, wat de horde van jou afleid. Nog tactischer is het om je boomer bile bomb tegen bijvoorbeeld een tank te gebruiken, zodat de normale infected hem aanvallen, in plaats van jou.), een adrenaline spuit (waarvan je tijdelijk sneller gaat rennen, ondanks je verwondingen) en een defibrillator (een machine die je met je mee kan dragen in plaats van een med-kit, en spelers die het loodje hebben gelegd weer terug tot leven kan brengen).

Dan heb ik nog geen eens iets gezegt over de infected van left 4 dead 2. De normale infected zien er nog enger uit dan in het eerste deel, en ik had het idee dat ze zelfs iets sneller waren. In ieder geval zit er meer variatie in de infected dan in de eerste left 4 dead. Ook leuk zijn de wat specialere infected onder de nog normale infected. Dan heb ik het over de bulletproof infected. Dit zijn infected die volgens mij voorheen deel uitmaakte van een of andere politie unit, ze hebben namelijk kogelvrije kleding aan. Deze zul je van achteren moeten neerschieten, anders gaan ze niet neer.

Alle special infected van de eerste left 4 dead zijn nog steeds aanwezig in dit 2de deel. De Boomer, Hunter, Smoker en Tank zijn naast wat uiterlijke veranderingen vrijwel hetzelfde gebleven (van de Boomer is nu zelfs een vrouwlijke versie). De Witch daarintegen, is wel veranderd. Ze zit niet alleen meer in een hoekje te janken en eng te zijn, maar loopt in dit deel zelfs rond. Dit zorgt er voor dat je haar soms zal aanzien voor een normale infected, en doodleuk je vuur op haar opent. En geloof mij, dat wil je net zo min als in deel 1.

Dan wil ik als laatste nog graag mijn mening kwijt over de nieuwe special infected. Eerder zei ik dat de nieuwe special infected vrij irritant waren, omdat ze zo vaak voor kwamen. Dit was niet het geval tijdens de lagloze playthroughs. Dus is mijn mening over deze specials ook enorm veranderd.

De Charger is een enorme infected die mij het meest deed denken aan een Tank. Alleen moet ik toegeven dat deze wannabe Tank toch een stuk makkelijker te doden is. Toch blijft het een sterke, interressante nieuwe special. Hij is sneller dan alle andere infected en probeerd jou van de rest van de groep te scheiden. Dit doet hij door op je af te rennen, je vast te pakken, en ergens anders helemaal kapot te ‘beuken‘.

De Jockey is de kleinste special infected die er is. Hij doet mij het meeste denken aan de Klokkenluider van de Notre Dame, klein en met een gigantische bochel. Deze special infected sluipt heel snel op je af, om vervolgens boven op je hoofd te gaan zitten en je weg probeerd te trekken bij de rest van de groep. Dit is naar mijn mening de irritanste special, omdat hij zo klein is, en dus moeilijk te zien.

En dan als allerlaatst, de Spitter. Deze vrouwlijke special komt even om de hoek kijken als jij en je medespelers te veel in een hoekje blijft ‘campen‘. Ze spuugt dan een of andere giftige vloeistof uit, wat je snel moet ontwijken aangezien dit dodelijk is.

Conclusie en beoordeling

Hoewel ik in het begin echt negatief was over de demo, ben ik nu helemaal in mijn nopjes. Deze demo blijf ik spelen tot de real-deal uitkomt. Left 4 Dead 2 maakt al mijn verwachtingen waar, en misschien wel meer. In het volledige spel zit nog zo veel meer dan ik nu verteld heb, maar daar meer over in de recensie over het volledige spel (die ik overigens waarschijnlijk niet ga schrijven, aangezien ik dan wel 20 A4tjes volklad). Ik kan zo veel vertellen over left 4 dead 2, maar het komt er gewoon op neer dat dit een geweldig spel word. De originele left 4 dead is nu nog steeds mijn favoriete spel, maar zal over enkele weken plaats moeten maken voor zijn vervolg. Ik raad mensen aan het spel te kopen, of in ieder geval de demo uit te proberen. Hij is het waard! ik zeg, respect to Valve!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • nieuwe infected
 • nieuwe specials
 • nieuwe wapens
 • melee wapens
 • nieuwe items
 • local server
 • tja, wat niet eigenlijk?
 • Minpunten
 • pre-order niet in NL

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jammer…

 • Spijtig.

 • vind het niet raar

 • Ach, ik vond de racegames niet echt gweldig aan SEGA's kant. Ik vind het dus niet echt erg.

 • Jammer maar ene kant was het ook wel te verwachten.

 • Dat zal WiiZzhole niet leuk vinden.

 • het is altijd jammer als iemand de deuren sluit ook al hield ik niet zo van sega's racegames

 • it's a shame

  vooral nu mario kart op de markt komt, die kan wel heftige concurrentie gebruiken om het hem moeilijk te maken:p

 • De orginele sega rally ( op de SEGA SATURN ) is nog steeds de beste en is nooit meer overtroffen. Wat een topgame was dat zeg.

 • @vampi, denk dat de mario kart franchise weinig tot geen last zal hebben van de SEGAracegames. Alleen al omdat iedere Wiibezitter Mario Kart toch wel gaat halen:P  Waarom zou WiiZzhole id tniet leuk vinden:S???

 • En weer een studio die wordt gesloten…

 • tsja is al jaren geen fatsoenlijke game uit gekomen van hun onderdeel.

 • Inderdaad jammer.  Hopelijk komt Amusement Vision eens met een opvolger van Daytona USA 2001 ;)

 • Goede beslissing.

 • Sega Rally verkocht niet goed genoeg, terwijl het een best goede titel is!  En ik vind dit inderdaad niet leuk, omdat ik de game in een memberrecensie een 8.5 gaf :(.

 • SEGA Rally vond ik geweldig, heerlijke game! Jammer dit.

 • Weer een studio gesloten:(

 • nou die mensen die daar werken zullen we verdeeld worden over de overige studio's van SEGA.

 • Huh? En Sega Rally was nu nét die ene titel van Sega die wél goed was!  En wat voor games heeft SrS nog meer gemaakt dan? Ik kan me alleen Sega Rally herrineren.

 • Jammer dit. Sega Rally was een van de beste games van Sega.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren