1. Rallisport Challenge 2

Rallisport Challenge 2

Rallisport Challenge kwam gelijk uit met de Xbox zelf en imponeerde omdat het er zo prachtig uitzag. De meningen waren echter verdeeld over de besturing en de wegligging in dat spel en daarom besloot Microsoft een tweede deel uit te brengen. Wij keken er met drie personen naar.

Tijdens de Rallisport Challenge 2 presentatie in Snowplanet Spaarnwoude benadrukten de Microsoft medewerkers hoe mooi het er allemaal wel niet uit zag. Maar is de techniek nou echt zo vooruitstrevend als dat zij beweerden?

Jelle: hetgeen mij irriteerde is dat het er vaak heel erg scherp uit ziet, maar soms ook helemaal niet. Vooral tijdens het rijden in het donker en met mist, is het zicht belemmerd. Dat kan de bedoeling zijn, maar het zorgt voor een ‘vaag’ laagje over het geheel heen. Ik houd daar niet zo van.

Jurian: de donkere omstandigheden zijn inderdaad niet zo mooi, je ziet dan veel te laat waar de bocht ergens is. Nou is dat mét begeleiding van de bijrijder niet zo’n probleem, maar bijvoorbeeld in de multiplayer valt die begeleiding weg. Dan moet je bekend zijn met de baan, wil je niet teveel fouten maken.

Jelle: de schermopbouw is wel erg goed.

Kris: er ís helemaal geen schermopbouw!

Jurian: inderdaad, behalve dus als er mist hangt, maar dan is het juist de bedoeling.

Jelle: door de goede schermopbouw zijn de laadtijden wel erg lang, dat is wel een probleem.

Jurian: de auto’s zien er ook erg goed uit, ze ogen lekker scherp.

Jelle: ik vind ze iets te glad gestreken, het lijkt wel plastic door die glimlaag.

Jurian: ze zien er inderdaad uit alsof ze rechtstreeks uit de showroom zijn gehaald.

Jelle: op het begin ja, maar daarna worden ze anders wel vies. Kijk, op dit moment zit mijn auto helemaal onder de sneeuw.

Kris: toch vind ik die viezigheid niet goed uitgewerkt. Het lijkt wel alsof er verschillende ‘viesheidniveaus’ zijn die je kunt bereiken. Dat niveau neemt steeds toe, maar de veranderingen blijven elke keer hetzelfde. Het is een beetje standaard, al moet ik wel toegeven dat het er stoer uitziet. Zowel sneeuw als modder en nattigheid, het ziet er allemaal erg goed en scherp uit. Maar wat vinden jullie van het schademodel? Ik vind daar ook te weinig realisme in toegevoegd.

Jurian: visueel gezien is het schademodel indrukwekkend. De ramen breken, wielen kunnen eraf en auto-onderdelen blijven ook daadwerkelijk op de weg liggen. Bij grote crashes valt de schade echter mee. Wanneer je driemaal over de kop vliegt, kan het achterraam misschien wel breken, maar het dak deukt bijvoorbeeld niet in. Bovendien heb je bij zo'n grote crash soms amper merkbare schade aan de auto. Dit in tegenstelling tot kleine botsingen, deze kunnen er wel voor zorgen dat de auto ook merkbare schade oploopt.

Jelle: je kunt de auto wél helemaal kapot rijden en dan merk je het ook. Een paar keer flink hard tegen een boom rijden levert problemen op tijdens het rijden, maar het wordt nooit echt drastisch.

Kris: het is ook niet zo dat je de auto’s moet repareren, zoals in Colin McRae 04. Daar krijg je steeds een bepaalde tijd om de auto te maken, hier is het gewoon na het racen weer een heel nieuwe auto gebruiken om die vervolgens te laten crashen. Qua details denk ik trouwens dat Rallisport Challenge 2 het heel goed doet. Kijk naar de bijrijder en zijn notitieblok, de goed vormgegeven toeschouwers, bewegende objecten langs de kant en natuurlijk het toch erg leuk vormgegeven schademodel vanuit de cockpit (ruitenwissers en dergelijke). Het lijkt er gewoon op dat de makers hun doel hebben bereikt; een heel tof totaalplaatje maken en niet té veel aandacht besteden aan realistische zaakjes. Als je Rallisport Challenge 2 aan vrienden laat zien, moeten zij gewoon met open mond naar de televisie staren en dat is wel gelukt denk ik.

Jurian: dat denk ik ook.

Het ziet er dus allemaal prachtig uit, maar het gaat natuurlijk alleen om hoe het speelt. Is Rallisport Challenge 2 op dat gebied te vergelijken met Colin McRae 04 of speelt het niet zo lekker weg?

Jelle: het is beter dan Colin McRae 04.

Jurian: nee, het is een totaal ander spel, helemaal niet te vergelijken. Rallisport Challenge 2 is helemaal niet met hetzelfde doel gemaakt, het hoeft niet realistisch te zijn. Zo is de wegligging bij Colin veel stabieler en glijden de auto’s veel sneller in Rallisport Challenge 2.

Kris: helemaal mee eens, maar het neemt niet weg dat ik dit juist heel erg goed vindt. Ik wil niet zo realistisch hoeven te rijden en oppassen voor mijn auto. Laat mij lekker scheuren, glijden en proberen als snelste de finish te halen.

Jelle: ja, jammer alleen dat je dát vandaag nog niet zo vaak is gelukt. Maar goed, het komt er op neer dat Rallisport Challenge 2 gewoon meer draait om de funfactor.

Jurian: nou, het is een ander soort ‘fun’ denk ik. Ik kan me goed vermaken met Colin McRae 04 omdat die spanning veel hoger ligt.

Kris: dat zei jij aan het begin inderdaad, maar ik ben van mening dat het later véél moeilijker is geworden en dat de spanning daardoor ook meer aanwezig is dan bij de makkelijkere ronden.

Het spel speelt dus goed, het oogt prachtig. Dat is echter niet van belang als je binnen een paar uurtjes door het hele spel heen bent. Rallisport Challenge 2 is daarom voorzien van een Xbox Live optie. Is er daardoor genoeg te doen in het spel?

Kris: niet alleen door de Xbox Live optie hoor, ook omdat het in je eentje heel uitgebreid is.

Jurian: er zijn inderdaad vijf hoofdmodi in de carrièremodus; rally, rallycross, cross-over, ice racing en hillclimb. Dit is uitgebreider dan in Colin McRae 04, daar rijd je alleen kampioenschappen.

Jelle: maar dat is niet het enige, Rallisport Challenge 2 bevat zoveel nieuwe dingen om open te spelen. Denk aan nieuwe auto’s, nieuwe banen en zelfs skins voor de verschillende auto’s.

Kris: het hele spel staat ook in verbinding met Xbox Live. Dat vond ik het mooiste aan Project Gotham Racing 2 en ik ben daarom blij dat het ook in dit spel op die manier is uitgewerkt. Eigenlijk is de singleplayer speloptie helemaal in dienst gesteld van de online optie.

Jurian: ja, dat kun je wel zeggen. Toen we nog geen goede auto’s tot onze beschikking hadden, was het via Xbox Live echt onmogelijk omdat de rest in veel snellere auto’s reed.

Jelle: en daarom speel je dit spel helemaal door om zo op Xbox Live een beetje goede resultaten te kunnen behalen.

Kris: wat ik me wel afvraag, is of het spel wel zo leuk is als je geen Xbox Live tot je beschikking hebt.

Jelle: het is gewoon een aantrekkelijk en vermakelijk racespel. Bovendien kun je met meerdere spelers op één Xbox spelen en dat is ook leuk. Kijk maar hoe ik Jurian net beet had.

Jurian: ja, dat was zelfs bijna eerlijk, he Jelle? Het spel is inderdaad fantastisch met Xbox Live, maar niet veel minder in je eentje. Groot pluspunt van de online optie is dat het ook mogelijk is verschillende records op bepaalde banen te rijden.

Jelle: dan moet je die banen wel eerst openen, ook wel grappig dus.

Conclusie en beoordeling

Jurian: Is Rallisport Challenge 2 het beste rallyspel van dit moment? Ik vind het een moeilijke kwestie. Aan de ene kant mist Rallisport Challenge 2 het realisme dat Colin McRae 04 wel had, maar aan de andere kant heeft het spel wel weer een soort van fun factor die ik bij Colin McRae weer een beetje mis. Rallisport Challenge 2 komt echter een dik half jaar na Colin McRae 04 uit waardoor het spel logischerwijs een voorsprong heeft. Toch ga ik voor Colin McRae 04. Wanneer je speelt en je tijdens een slip je auto op miraculeuze wijze uit de bomen weet te houden door goed te sturen, dan getuigt dat van optimaal realisme. Het is misschien maar een klein puntje, maar het betekent het verschil tussen arcade en simulatie. Mijn voorkeur ligt duidelijk bij de laatste. Jelle: Het boeit mij niet zoveel wat Colin McRae 04 is. Dit spel is gewoon een leuke speelervaring. Lekker simpel, het ziet er mooi uit en heeft Xbox Live ondersteuning. Jurian moet dus gewoon zijn mond houden, dit spel is gewoon een waardige uitbreiding voor jouw Xbox verzameling. Kris: Ik ben helemaal gek van dit spel. Dat komt vooral omdat ik graag veel nieuwe auto’s, banen en andere zaken open door te spelen. Het eerste deel vond ik op dit gebied ook al aardig, maar het punt dat ik bij dit spel ook nog eens op Xbox Live kan, vind ik helemaal geweldig. Wat zeg ik je, Xbox Live is voor het eerst sinds Project Gotham Racing 2 weer een keer aangezet in huize Boon. Als het aan mij ligt, kopen alle raceliefhebbers Rallisport Challenge 2 omdat het gewoon leuk om te doen is, zonder al te veel realistische poespas.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Makkelijk op te pakken
 • Lekker veel te doen
 • Technisch in orde
 • Minpunten
 • Voor sommigen niet realistisch genoeg

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • paar uurtjes door het spel heen?? lolz, kan nooit ik ben bu al ruim 10 uur bezig en ben pas op de helft……

 • Het is ook niet zo, we vragen het ons alleen af in de laatste stelling. Het kwam inderdaad een beetje krom over, maar dat is aangepast. In het eerste antwoord zie je al dat het niet zo is, het spel is juist super uitgebreid!

 • mooie gfx, maar dit soort spellen boeien me niet echt

 • Wil ik relaxed racen, dan is dit spel echt helemaal top. Ga ik er echter voor zitten (en heb ik zin om te tunen e.d.), dan pak ik toch liever Colin McRae…  Desalniettemin: 2 topgames en absoluut toegevoegde waarden aan elke gamescollectie

 • Leuk dat het door meerder mensen is gereviewd, moeten jullie vaker doen :P

 • Online valt hij een beetje tegen: je kan alleen praten met de mensen voor en achter je, en je kan met 4 man online (daarna veranderen de rest van de auto's in ghosts). Ik had liever gezien dat je de optie had gehad om de rest van de auto's in ghosts te veranderen (zoals bij DTM 2). Terechte score (wel een k*t review doordat ie door meerdere mensen tegelijk is gereviewd krijg ik maar weinig informatie)

 • veeeeeeeeeeeel te laag cijfer…de kleine minpunten worden weer goedgemaakt door het arcade achtige effect in het spel, de vele auto's, de goeie graphics, het über schademodel (vind ik het leukste) en de vele soorten races. Ik zou deze game een 9 geven. Kijk maar naar de site van gamerankings, staat het gemiddelt ook een 9!

 • om eerlijk te zijn valt de game mij een beetje tegen, de meeste auto's sturen zelfs vanzelf de goede kant op. Voor mij een beetje te arcade achtig allemaal. Ik speel liever Colin Mcrae.

  p.s. leuk een review van meederdere personen

 • CaptainAmerica; een 8 en een Insider's Choice vind ik een goede score voor dit spel omdat het gewoon niet revolutionair is. Project Gotham Racing 2 was de eerste met die volledig geïntegreerde Live optie en doet het daarom bij ons beter. Bovendien is Rallisport Challenge 2 nou niet echt een klassieker die je over drie jaar nog een keer speelt, maar meer een goed spel dat op dit moment gewoon leuk is om te doen tot er een ander racespel op de markt komt.  DS The Best; ik denk dat als je het vergelijkt met een andere recensie, dat je hier veel meer details uit kunt halen, wat goed is en wat niet. Daarom hebben we dat dit keer eens geprobeerd.

 • lijkt me een heeeeel vette game…zit echter nog steeds te twijfelen aan de creditcard: er kan soms gewoon opeens grote bedragen van je rekening komen…..en dat realisme in de game: zolang het maar niet nfs underground is!

 • ik bent het egt met captain America eens. het zou egt een hoger cijfer moeten hebben. het heeft tog alles voor een super rally game.

 • Ja lijkt me ook een vette game, maar daarom hoeft het niet meteen een 'paar punten hoger' (een 10 dus) te krijgen. Acht is al een heel goed cijfer en als je het een super rally game vindt moet je het vooral kopen. Cijfers zeggen niks.  Maarja zoveelste racegame voor de Xbox, maar wel een interessante opnieuw.

 • Ik heb het spel ook en ik vind er egt nix aan ! doe maar maar Collin McRae

 • @ opper

  Beter goed gejat dan slecht verzonnen.

 • Ik vind de multiplayer gewoon slecht, met 4 man online, en als je met meerdere personen rijdt worden de auto's streepjes. Komop zeg, dat kan toch niet! En je kunt alleen met de mensen voor en achter je praten. Als er gewoon 8 man online hadden gekund en je met iedereen kon praten was het cijfer inderdaad te laag geweest, nu is het cijfer goed, alleen had de multiplayer lager moeten krijgen maarja.

 • Misschien moet je niet zoveel erachter zoeken. Ik vind het een stuk leuker om te lezen omdat je meerdere meningen hoort die het ook niet altijd met elkaar eens zijn. Er zijn een hoop sites/bladen/programmas die het net zo aanpakken, so what?  Ik denk dat ik RSC2 wel ga aanschaffen. Lijkt me juist erg stoer dat het een beetje arcade-achtig is. Dat superrealistische is niet voor mij weggelegd

 • Als jij dan gewoon een andere site gaat bezoeken dan zijn we van jou gezwam af.

 • Opper: als ik eerlijk ben, wist ik niet eens van zo'n rubriek in de OPM2 maar ik zie het wel vaker bij andere internationale sites en andere tijdschriften. Het is inderdaad geen origineel idee, maar ook niet gejat van een specifieke andere organisatie. Dit is gewoon een probeersel en we blijven dit soort dingen proberen om uiteindelijk een eigen stijl te krijgen. Deze vorm wordt vaker door andere mensen gebruikt en als dit gejat is, zou het schrijven van een gewone recensie ook gejat zijn omdat dat ook overal zo gebeurt.

 • Dat is ook een aanmerking van ons, het irriteerde Jelle ook dat het er de ene keer echt tof uit ziet (sommige levels zijn echt heel mooi) maar soms is het ook echt lelijk.

 • lelijk??? huh? en wanneer is het lelijk dan?? Bij welke baan?? ik vind tot nu toe alles wel erg mooi, vooral in australie met al dat zand :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren