1. Far Cry 2 (PC)

Far Cry 2 (PC)

Ik ben naar Afrika gekomen om mijn doel te bereiken, de Jackhals afmaken. Deze wapenhandelaar wakkert de burgeroorlog steeds meer aan. Ik zit in de taxi richting mijn hotel in Pala, één van de vele gebieden die onder vuur ligt. Net voordat ik de reis heb volbracht word ik opeens doodziek van de malaria, ik houd het niet meer uit en raak bewusteloos in de auto. Na een tijd kwam ik weer bij, ik zag meteen een gezicht dat mij niet aanstond, de Jackhals staat daar mijn koffer te doorzoeken en leest de papieren waarop staat dat ik hem moet vermoorden. Hij loopt naar me toen, spreekt een paar dreigende woorden en stak een mes net boven mijn hoofd in de muur. Hij richtte later een pistool op mij en verder weet ik het niet meer, ik raakte weer bewusteloos en werd opgeschrikt door een enorme explosie in het hotel, ik pakte een wapen dat naast me lag, trok het mes uit de muur. Eenmaal buiten opende ik het vuur, nu begon mijn avontuur pas.

Welkom in Far Cry 2, een wereld zo groot die jij nog nooit hebt waargenomen in een game. Een vijftig vierkante kilometer groot speelveld vol avontuur staat op jou te wachten. In deze grote wereld heb je ook vele uren speel plezier door de vele missies, gevechten, auto’s, gebieden en nog veel meer. In Far Cry 2 ben jij ingehuurd om de Jackhals te vermoorden, de Jackhals is een wapenhandelaar die de burgeroorlog nog erger maakt dan hij al is, het is een levend lopend vuurtje. Voordat je hem een kogel door zijn hoofd jaagt moet je eerst informatie zien te krijgen bij verschillende missies. Je kan missies bij twee verschillende partijen doen de United Front for Liberation and Labor (UFLL) of voor de Alliance for Popular Resistance (APR).

In de missies zit weinig variatie, bijna elke missie is hetzelfde. Schiet de konvooi kapot, maak de officier van de politie dood, laat een gijzelaar ontsnappen, enzovoorts. Helaas zou je denken, maar dat is niet zo. Doordat je vele wapens en mogelijkheden hebt kan je je prima vermaken bij elke missie weer. Je kan de keuze maken tussen meteen als een gek het kamp binnen te rennen en alles en iedereen kapot schieten die je tegenkomt, of je gaat met je sniper op een bergtop zitten en blaast gastanks de lucht in, waarbij het kamp langzamerhand afbrand. De chaos die je achterlaat na een missie geeft een zeer tof gevoel. De engine van Far Cry 2 geeft dan echt zijn innerlijk weer, nu weet je tenminste wat die engine in zich heeft.

Ubisoft heeft zijn best wel op Far Cry 2 gedaan, dat merk je meteen tijdens de eerste rit naar je eerste missie. In Far Cry 2, maar niet alles blijft een pluspunt. Tijdens het eerste schietgevecht dat je meemaakt werk je meteen dat de kunstmatige intelligentie uit de game niet lekker werkt, als je een granaat gooit lijkt het wel of ze bevriezen. Soms lijken het zelfs de zombies in Left 4 Dead die als debielen achter de granaat aangaan. Vaak merken ze je niet eens op, als je voor ze staat te springen zien ze jouw niet eens, dit gebeurt redelijk vaak en is vreselijk irritant.

Helaas zit er nog een zeer groot minpunt in deze game, gewapende checkpoints in de game. Op elk kruispunt in de game staat wel een checkpoint met daar een paar gewapende mannen. Zonder dat jij wat tegen ze doet openen ze het vuur al op jou. Als je al deze mannen heb omgelegd kan je de checkpoints capturen. Gewoonlijk denk je dan dat ze die mensen nooit meer terug komen op die plek, helaas is dat in Far Cry 2 wel zo, want ze zijn al terug voordat jij deze recensie hebt gelezen. Doordat je checkpoints tegenkomt tijdens elke reis legt dat het tempo in deze game erg omlaag en hindert je erg als je van een beetje snelheid in een game houd.

Vaak probeer je een omweg te nemen waardoor je deze vreeslijk irritante checkpoints kan ontwijken, helaas heft Ubisoft daar over na gedacht en is er meestal maar een smal paadje waar je doorheen kan met je auto en soms moet je zelfs lopen, vaak zitten er kleine huisjes in die paadjes waar ook vijanden op jou staan te wachten, dus je kunt gewoon beter door de checkpoints rijden, want een zijweg nemen heeft bijna nooit zin. Wegens deze checkpoint moet er echt een hele punt van het eindcijfer af, als Ubisoft deze weggeaten had, of rond de twintig over heel de wereld zou Far Cry 2 al meteen een hoger cijfer krijgen dan nu.

In Far Cry 2 zijn vele zijmissies te spelen, over heel de wereld zijmissies te spelen. Met deze zijmissies kan je snel en gemakkelijk diamanten vrijspelen, net zoals in de hoofdmissies. Vaak speel je ook dingen vrij, zoals wapens, extra spullen voor je safehuis en nog veel meer. Over heel de wereld zijn meer dan tweehonderd koffertjes te vinden met daarin gemiddeld twee diamanten. Die koffertjes in deze game is één van de vele geheimen die Far Cry 2 bied, er zijn ook vele andere geheimen spullen over de wereld verspreid, onder andere een gouden AK-47.

Naast de singleplayercampagne kent Far Cry 2 ook een zeer leuke, maar ook goede multiplayermodus. Met onder andere Team Deathmatch, Capture the Diamond en Uprising. Ook een leuke toevoeging aan Far Cry 2 is de editor. Met de editor kan je mappen maken waarna je hem op de Map Community van Far Cry 2 zet. Ook heeft Far Cry 2 aan de mensen die van eigen servers houden gedacht, jij kunt nu gemakkelijk een eigen server opzetten met daarin mappen die jij zelf wilt, het speltype kan je aanpassen en natuurlijk kan jij ook je eigen map in de server zetten. Ook kan je in de game zelf een match aanmaken, deze optie is heel makkelijk en is goed voor mensen met een iet wat slomere computer waardoor ze de server niet kunnen laten draaien.

Conclusie en beoordeling

Far Cry 2 is niet helemaal foutloos, er zitten een paar ergernissen in de game. Wel staat daar weer een enorm grote wereld met vele mogelijkheden tegenover. Dankzij de vele hoofdmissies en zijmissies heb je vele uren speelplezier met Far Cry 2. Als jij van een spectaculair verhaal houd, van vuur en van een wereld vol geheimen dan is Far Cry 2 een aanrader voor jou.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • De wereld
 • De vrijheid
 • Vele uren speelplezier
 • De editor
 • Prachtig vuur
 • Minpunten
 • Gewapende checkpoints
 • Slechte AI

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Schandalig eigenlijk dat dat nu pas kan! Een muziekgame met mono-geluid BLERGH!! Maar wel nice dat je hem nu toch nog kan inruilen….

 • Activision is hier niet echt snel mee…

  Nintendo haar ruil acties gaan veel sneller.

 • ach, ze hadden van te voren gezegt dat er geen monogeluid in zou zitten, vind toch dat ze het netjes hebben opgelost.

 • En dan ben je zeker al je bestaande data kwijt? Want dan doe ik het dus echt niet. Ik heb er daarnaast ook helemaal geen last van, dus ik houd mijn eigen disc lekker.

 • heb hier eiglijk geen zin in, ik heb geen last van mono-geluid:S en om nou weer een tijdje zonder GH te zitten vinik ook niet leuk:P

 • @Martijntjuh: Waarschijnlijk heb je je save nog gewoon, want die staat op je wii en niet op het schijfje.

 • Ze hebben het dus toch nog gefixt! Das wel erg netjes van ze :).

 • de versies die nu in de winkel liggen, zijn die wel stereo???

 • Ik vind het gewoon netjes van Activision. Enne Martijn, je savegames staan gewoon op je Wii zelf he ;)

 • Ik heb 'm toch niet. En ik ga 'm ook niet kopen. Te duur voor een game die minder is als Mario Kart Wii!

 • Gaan ze die \"gebrekkige\" wii versie van rockband ook omruilen? :P

 • Appels met peren vergelijken…waar gaat deze wereld toch naar toe…\"zucht\"

 • Gelijk ff doen zo … was al bijna vergeten dat dit eraan zat te komen :P

 • \"Guiter hero III Wii replacement disc registration website\"

  rolt lekker uit de mond xD  Toch wel netjes van ze.

 • Geweldig, ik ga gelijk naar de site

 • Ben wel blij dat ze o'n omruilactie aanbieden..;)

 • Leuke actie, k heb t spel alleen niet.

 • Nou dat is nog eens netjes. Ik durf te wedden dat JoeyKazooie van deze actie gebruik gaat maken.

 • Wel netjes. Maar eigenlijk had dit meteen al zo moeten zijn vind ik.

 • Beter laat dan nooit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren