1. Madden NFL 09 (PS3)

Madden NFL 09 (PS3)

American Football is een echte Amerikaanse sport. Logisch ook als het ‘American’ Football heet. Toch is er meer dan dat. ‘Football’ zoals zij het zelf gewoon noemen is een sport die draait op veel geld, veel sterren, veel media en roem. Echter, behalve dat is American Football wel een sport die als basis topatleten, specialisten en topprestaties combineert. Miljoenen kinderen beginnen op de basisschool met deze sport met de droom om uiteindelijk te komen waar alle glorie is. De National Football League oftewel de NFL.

Madden NFL 09 teert erop dat gamers American Football snappen. De game maakt honderden verschillende termen, formaties, opstellingen en mogelijkheden die je eigenlijk alleen snapt als je de sport intensief volgt. De basis is echter 11 tegen 11, waarbij één ploeg aanvalt en de ander verdedigt. Het doel is om een touchdown te maken, wanneer je met de bal over de achterlijn gaat.

Dat zijn de basics, maar hierin zijn zoveel verschillende mogelijkheden voor zowel aanval als verdediging dat het voor een beginneling eigenlijk niet te snappen is. Daar zit ook de grootste reden dat Madden nooit echt van de grond is gekomen in Europa. Voor een beginneling is het spel en de sport te moeilijk om voor een leuke ervaring te zorgen. Er gaat zoveel tijd inzitten voordat je als beginneling eindelijk snapt wat je doet, dat het eigenlijk niet meer leuk is. Er is ook geen mogelijkheid om de sport te leren of te volgen op de TV, omdat het daar niet wordt uitgezonden. Met andere woorden, Madden NFL 09 is niet geschikt voor beginners. Je kan het proberen, maar het zal lang duren voordat je er eindelijk iets van snapt.

Toch zit de game zelf erg puik in elkaar, zoals eigenlijk ieder jaar. De graphics, in de vorm van player models en animaties zijn schitterend en ontzettend realistisch. Vooral bij contact tussen verschillende spelers zijn de animaties erg realistisch, al lijkt het bij een ’Hit Stick’ tackle soms meer op WWE dan NFL. EA Sports is altijd erg goed in het optimaliseren van bepaalde details. Op het veld, waar de actie is, ziet alles er werkelijk prachtig uit. De gezichten van de spelers zie je eigenlijk nooit, maar in de replays kan je toch wel zien dat ze aardig overeen komen met de echte spelers.

Toch zijn er dingen die niet kloppen. Er ontbreken een aantal figuren en objecten op en naast het veld. Ook is duidelijk dat EA meer aandacht geeft aan de actie op het veld dan ernaast, want alles wat niet op het veld plaatsvindt is gewoon ontzettend lelijk en slecht geanimeerd. Denk dan aan coaches, publiek of andere mikmak die bij footballwedstrijden hoort.

De soundtrack van Madden NFL 09 is echt top. Alle nummers passen perfect bij de footballsfeer en zijn echt een toegevoegde waarde voor deze game. De geluiden op het veld zijn echter redelijk repetitief en de spelers klinken, op enkele na, eigenlijk allemaal hetzelfde. Het commentaar is van Chris Collinsworth en Tom Hammond, waarbij vooral de laatste echt ontzettend bagger is. Collinsworth maakt er nog iets leuks van, maar Hammond is vreselijk monotoon en heeft geen toegevoegde waarde.

De gameplay van Madden NFL 09 is eigenlijk waar allemaal het om draait en die is, ondanks een aantal frustrerende punten, uitstekend. Rennen met de bal is stukken realistischer. Gewoon de sprintknop ingedrukt houden werkt niet meer. Je zult echt rustig moeten kijken waar de ruimtes liggen en gaan voor de kleine extra yards die het verschil maken. Dit maakt het wel moeilijker en soms ook frustrerender. Echter, de voldoening wanneer je een lange touchdown run maakt is echter zoveel groter.

Bij het passen van de bal heb je de controle over de quarterback. Je receivers, je teamgenoten waar je de bal naartoe kunt gooien, hebben allemaal hun eigen knop op je controller. Je kan een harde bal gooien of een hoge, lange bal gooien. Eigenlijk maakt het niet uit of je quarterback top of prut is, want ze gooien een harde bal allemaal even hard. Dat terzijde, werkt het passingsysteem wel. Het systeem is makkelijk te begrijpen en de camera zorgt voor een goed overzicht wanneer je wilt gooien. Dat betekent niet dat het makkelijk is. Het ‘lezen’ van een verdediging vereist veel ervaring en zelfs veteranen zullen gewoon nog wedstrijden verliezen.

Madden is altijd een spel geweest waarin het makkelijker aanvallen is dan verdedigen. Madden NFL 09 is daarin niet anders. Al eerder noemde ik het punt dat alle quarterbacks even hard gooien. Daar komt nog bij dat deze af en toe fysiek onmogelijke ballen gooien. Ook gebeurt het te vaak dat de quarterback de bal weet weg te gooien, ondanks dat hij eigenlijk al wordt aangeraakt door de verdediger, maar dat de tackleanimatie nog niet is ingestart. Dat zijn vervelende punten die het af en toe gewoon erg frustrerend maken.

Naast de standaard offline modes zoals Franchise en Be-A-Pro, die gewoon okee zijn zoals je van ze mag verwachten, bevat Madden ook een online mode. Deze zit degelijk in elkaar maar blinkt nergens echt uit. Je kan een online competitie spelen, maar dat is niet echt heel interessant. Het leukste is om gewoon te gaan spelen tegen een willekeurig persoon en te kijken wat je er van bakt. Er is af en toe last van lag, maar desondanks blijft het speelbaar.

Conclusie en beoordeling

Uiteindelijk is Madden NFL 09 zoals ieder jaar weer een goede footballgame. De instapdrempel voor een leek is ontzettend hoog en dat betekent dat je bereid moet zijn om veel tijd in de game te steken, voordat je het waarschijnlijk echt leuk gaat vinden. Voor footballfans is Madden echter een ontzettend leuke en goede game. Er zijn wat onvolkomenheden die de game niet top maken, maar over het algemeen zal je aan Madden 09 weer vele uren speelplezier beleven.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Topgraphics op het veld
 • Vette soundtrack
 • Realistischer running game
 • Passing game werkt goed
 • Minpunten
 • Instapdrampel enorm hoog
 • Matige graphics naast het veld
 • Belabberd commentaar
 • QB onvolkomenheden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • mooi want de vorige sonic was niet echt goed

 • Goed nieuws. Maar ze hadden beter een (Rush) Adventure + Secret Rings combinatie kunnen maken.

 • was waaredloos hebt ik bij meer games van sega zijn in tijd blijven hangen

 • doe mij voorlopig maar de spelle die nintendo zelf uitbrengt…

 • mario kart wii nu halen man ik werd net gebeld en ga hem zo halen…hij mag dus blijkbaar nu verkocht worden…

 • @ Mindgame: TOF! Ga ik zo ook eventjes naar de winkel!  OT: Dat vorige deel was inderdaad echt brak, maar als ik de trailer zo bekijk, dan heb ik er wel vertrouwen in!

 • Sonic Adventure 3 , het zou wat zijn …

 • dat sonic verandert in een weerwolf bevalt me niks..

 • @echidgna: omdat het iets nieuws is..? nouja, nieuw.. zelda enzo+) maar misschien is het leuk uitgewerkt

 • Ik wil spele met die blauwe freak, hurry up !

 • Yes! Hopelijk geen Shadow meer, geen Rouge, geen Blaze. Gewoon Sonic, Tails, Knuckles en Eggman! Ik baalde echt hoe Sega de Sonic serie naar de klote heeft geholpen, maar gelukkig zien ze nu ook in dat Sonic terug moet naar zijn roots! Ik heb er volle vertrouwen in dat het goed komt. :)

 • Alleen maar goed

 • Gelukkig maar, vorige deel was vrij bagger.

 • Ik hoop dat ze hiermee een degelijke Sonic wegzetten die het aanschaffen waard is :).

 • Doe mij maar gewoon een nieuwe 2d Sonic.

 • op Sega's eigen (europese) website hebben ze het over een nieuwe 2D Sonic maar met 3D graphics. En als ik dat filmpje zo zag, kon dat nog wel eens waar zijn. Nu alleen hopen dat je gewoon alle levels achter elkaar kunt spelen en niet dat je steeds opdrachten moet vervullen om verder te kunnen komen zoals in SOnic & the secret rings

 • Een soort console versie van Sonic Rush(dus 2D gameplay:D met 3D graphics:D)=>perfect :)

 • Das nou nog is goe dnieuws, lijkt mij dat ze het dus weer een beetje bij het oude houden, maar in een nieuw jasje steken.

  Lijkt mij een goede keuze.

 • sins wanneer is een stekelvarken een egel ?

 • Als ie net zo goed wordt als de Adventure delen dan wordt dit wel een leuke Game.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren