1. Silent Hill 2 (PS2)

Silent Hill 2 (PS2)

Na het succes van Konami's Silent Hill op de PlayStation in 1999 kon het niet uitblijven dat hier een vervolg aan gegeven zou gaan worden. In plaats van het verhaal van deel 1 verder uit te diepen werd er gekozen voor een nieuwe verhaallijn. Konami's Team Silent, verantwoordelijk voor zowel deel één, twee als drie, stond voor de opgave het succes te prolongeren.

En prolongeren deden ze. En hoe! Het nieuwe systeem van Sony, de PlayStation 2, gaf audiovisueel nieuwe mogelijkheden om de beklemmende horrorsfeer goed over te brengen en werd ten volste benut. Allereerst is de audio enger dan te voren. De muzikant Akira Yamaoka is weer hiervoor verantwoordelijk en weet voor deeltje twee uit de serie weer fantastische rilling-over-je-rug-veroorzakende soundeffects en geheimzinnig mooie muziek te bedenken, wat enorm aan de beleving bijdraagt! Grafisch staat het spel prima zijn mannetje. De mist fungeert nu niet meer als alleen maar een trucje om de belabberde drawing distance te verdoezelen (zoals in het eerste deel slim gedaan werd). Nee, het is zelfs erg mooi gedaan! Daarnaast is de voiceacting ten opzichte van het vorige deel enorm vooruit gegaan en zag het spel er echt nextgen uit. Anno 2009 vind ik het spel zelf nog steeds prima speelbaar.

Het verhaal draait om een meneertje, genaamd James Sunderland. Hij krijgt een brief van zijn vrouw om naar hun speciale plaats te komen. Echter is zijn vrouw al enkele jaren op mysterieuze manier om het leven gekomen. Uit verlangen naar zijn vrouw gaat James naar deze speciale plek. Dit blijkt een plek in Silent Hill te zijn. Hierna ontvouwt zich een verhaal dat je laat raden hoe het samenhangt. Het blijft, tot het spel is uitgespeeld, onvoorspelbaar interessant! Het zou een filmwaardig script kunnen zijn, zo diep gaat het verhaal op een gegeven moment. Verschillende personages introduceren zich en het geheel smelt samen in een climax. Het is een ware nachtmerrie. De tussenfilmpjes zijn van hele goede kwaliteit.

De besturing in Silent Hill 2 is weer meesterlijk klungelig, iets dat het beklemmende gevoel in dit soort spellen ook goed versterkt. Het blijft een gewone man, die James, en de manier van besturen draagt bij aan het survival horror element. Een verlaging van de gameplay is het namelijk absoluut niet. Je zult op je hoede blijven. Vooral als er een personage genaamd Pyramide Head de revue passeert! Het spel is dan ook voornamelijk een psychologische horror-ervaring in plaats van een splattergame (waar het bloed je om de oren klettert!) Het spel is erg eng. Bijvoorbeeld de start van het spel waarbij een enorm pad moet worden afgelegd aangelegd om bij een begraafplaats te komen en de missies in de gevangeniscellen later in het spel zijn indrukwekkend.

Zoals ook het eerste deel kent Silent Hill 2 meerdere eindes, afhankelijk hoe je het spel speelt. Een verschillende hoeveelheid wapens moeten een verschillend arsenaal aan monsters omleggen en ook aan mooi opgezette eindbazen ontbreekt het niet. De typische puzzelelementen zitten mooi in elkaar en de mate van hints die je krijgt, hangt samen met de moeilijkheidsgraad die je aan het begin van het spel selecteerde. Soms zijn sommige puzzels wel wat erg lastig moet ik toegeven. De verschillende aanwijzingen en opdrachten die met elkaar gecombineerd worden zijn erg logisch opgezet. Er zijn namelijk spellen die je laten zoeken naar schroevendraaiers onder stenen. Dit soort onhebbelijkheden in logica ontwijkt Silent Hill 2. Als je een voorwerp zoekt, dan ligt deze ook op een plek die logischerwijs zo'n item zou hebben. Een schroevendraaier ligt ook in een toolshop of in een gereedschapskist en niet in de uitlaat van een auto. Ja, de balans van het spel is subliem. Het is dan ook niet voor niets dat dit spel hoog op in de lijstjes van favoriete spellen staat bij menigeen!

Het spel is, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, in 14 uur uit te spelen. Daarnaast heb ik het spel ook op de 60gb PS3, die backwards PS2 compatibiliteit heeft, gespeeld en ik kan mededelen dat het spel volledig zonder fouten uit te spelen is, met de dualshock 3 controller. Het spel is op emerdere platformen en in meerdere versies te verkrijgen. Zo is er nog een langere Director's Cut versie en hebben de PC en XBOX ook een release gekregen.

Conclusie en beoordeling

Silent Hill 2 is een horror-survival-game die niets fout doet. Het combineert een heel sterk verhaal met de vertrouwde gameplay van het eerste deel en boost de grafische en muzikale kwaliteit omhoog. Indien je een fan bent van dit genre en om een of andere reden dit spel nog nooit hebt gespeeld, dan zou ik het alsnog een kans geven. Het verhaal staat in principe los van deel 1. Het spel behoort tot de tot drie van mijn persoonlijk tofste games ooit, mocht dat wat zeggen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Sfeer.
 • Audiovisueel prima.
 • Verhaallijn is onvoorspelbaar interessant.
 • Alles is logisch!
 • Minpunten
 • Iets gedateerdere grafische kwaliteit, maar nog steeds prima speelbaar.
 • Soms toch wel erg moeilijke puzzels.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik persoonlijk heb niet echt behoefte aan nog een sport met Mario..

  Ik houd het wel bij Karten en voetballen ;)

 • Wederom Namco die zich bezighoudt met deze game…

  Ik ben benieuwd wat er allemaal nog onder NDA is tot maandag…

 • Bullshit Wii-games. Ja, dat vind ik, ja.

 • Ik wil nu eens een Mario Baseball game spelen! Geef het ook hier uit, Nintendo!

  En Mario Golf en Tennis zou ook niet verkeerd zijn. :)

  Edit:

  @Camillus: Bedankt voor je constructieve mening -_-' (niet dus)

 • mario doet aan zoveel sporten en alsnog blijft tie fatsig

 • @ Jorenmartijn: zijn reactie slaat inderdaad nergens op, maar jouw reacties zijn ook vaak zat niet geweldig. Tunnelvisie anyone?  @ bericht: ik denk dat hij hier wel verschijnen zal. Iedere Mariogame, matig of geweldig, verkoopt toch wel zoveel exemplaren dat er een slaatje uit te slaan is. Of ik de game echt leuk vindt, moet nog blijken.

 • Weer mario :-( , en weer een sportgame………..  en maar volhouden dat de Wii vernieuwend is……….

 • @WiiZzhole: Weet niet wat je bedoelt met niet geweldig, maar ik geef in elk geval niet meteen af op een spel waar ik nog niet zoveel van weet.

  @Koppa: FIFA 0X anyone (voorbeeld!)? Net zo \"vernieuwend\", nietwaar?

 • Of dit een homerun wordt is iets anders.

 • Die mario sportgames blijven leuk, dus ik hoop dat deze ook wel leuk wordt.

 • Ze moete echt nieuwe ideen krijgen!(ondanks dat het leuk is;)  ze bazeren de games alleen op het hernieuwe van oude!

 • Mario hoest wattus !?

 • Lijkt me stom, maar de Amerikanen vinden het misschien wel vet.

 • hmmm…lijkt me saai :S

 • Nog meer sporten damn ze blijven maar komen met allerlei sporten hoelang blijft dat nog leuk…

 • er was ook een gamecube versie tog

  maar die kwam tog ook niet in europa uit of wel

  zo jah dan heb ik em nooit zien liggen…..

  jammer

 • Mario geeft meer melk dan Berta 243! Valt die loodgieter even goed uit te melken! En iedereen vind zijn melk lekker, hoera!

 • aka mario baseball die al eerder was uitgekomen op de Gamecube.

 • Damn……. nog een sportgame!

 • Ben benieuwd:)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren