1. Uncharted 2: Among Thieves (PS3)

Uncharted 2: Among Thieves (PS3)

Als klein kind is het altijd mijn droom geweest een avontuur te beleven. Een avontuur waarin ik de mooiste gebieden aantrof, de spannendste actie mee maakte, nieuwe mensen leerde kennen en de mooiste schatten zou vinden. Echter kwam ik niet verder dan het dichtstbijzijnde bos, waar ik eigenlijk niet eens alleen heen mocht. Misschien is dit wel de reden dat ik me zo tot games aangetrokken voel, waarin je de kans krijgt avonturen te beleven waar je normaal alleen over durf te dromen. Toch bleven het games die, hoe geweldig ze ook waren, hun restricties kenden. Echter anno 2009 is de technologie zo ver gevorderd dat het ultieme avontuur mogelijk is. Uncharted 2: Among Thieves is namelijk het avontuur geworden dat ik als kind altijd al heb willen beleven.

Een avontuur dat begint op een zonnig eiland waar hoofdrolspeler Nathan Drake in alle rust een drankje aan het drinken is. Zijn oude vriend Flyn is er ook en verteld hem een verhaal over een wel heel bijzondere reis van Marco Polo. Niet alleen het overgrote gedeelte van zijn bemanning is op deze reis overleden, maar ook Marco Polo zelf is nooit teruggekeerd. Wat er precies gebeurd is weet niemand, maar volgens de geruchten heeft onze avonturengoeroe van een Chinese keizer de opdracht gekregen om de zogenaamde Cintamani-steen op te sporen. Een steen die niet alleen miljarden waard zou zijn, maar in oude mythes ook wordt genoemd als een steen waar wensen mee gedaan kunnen worden. De Cintamani-steen zou momenteel in Shambalah verborgen zijn, een mythisch koningrijk in het hartje van Azië. Genoeg reden voor Drake, Flyn en een vriendin genaamd Chloe, om af te reizen naar het verre oosten. Een verhaal dat onschuldig begint, maar zichzelf ontplooit tot een plot dat zomaar uit een award-winnende film afkomstig zou kunnen zijn.

En het is niet alleen het verhaal dat op een filmische wijze in Uncharted 2 verwerkt zit, want de hele game doet denken aan een kaskraker uit Hollywood. Dat begint bij het grafische gedeelte dat op elk front subliem te noemen is. Het maakt niet uit of je midden in een stad bent of ergens diep in de bergen zit. Qua sfeer, details en andere grafische aspecten weet Uncharted 2 continu te verbluffen. Nog nooit is sneeuw zo realistisch in een game verwerkt of wisten de cut-scenes zo soepel in de gameplay over te gaan. Het realisme kent geen grenzen en de omgevingen zijn zo perfect uitgewerkt dat het maar de vraag is of er dit jaar nog een game gaat komen die Uncharted 2 grafisch weet te overtreffen. Het verhaal neemt je dan ook mee naar de meest sfeervolle gebieden van Azië wat zorgt voor het eerder genoemde kinderlijke droomavontuur.

Op één ding na dan: de meeste kleine kinderen dromen er van met zwaard en schild op pad te gaan en dat is nou net niet het geval. Nee, kleine jongens worden groot en in Uncharted 2: Among Thieves krijg je dan ook een groot arsenaal aan wapens voorgeschoteld. Spannende shoot-outs zijn dan ook eerder regel dan uitzondering en herkenbaar voor mensen die het eerste deel ook hebben gespeeld. Zo is uiteraard het coversysteem weer aanwezig en zorgt er voor dat je af en toe je rust kan pakken. Tot het moment dat een heftige explosie deze rust op een grandioze wijze verstoord. Dat is het perfecte moment om jezelf te verplaatsen en blijf dan vooral niet op de grond staan, want hangend aan een richel vlak bij de afgrond een tegenstander afmaken is toch veel toffer? De actie in Uncharted 2 vindt dan ook in de meest benauwde situaties plaats en beperkt zich bovendien niet tot het afvuren van kogels, want ook de hand-op-hand gevechten zijn weer van de partij. Je kunt ze perfect gebruiken om je tegenstanders geluidloos uit te schakelen, een optie die maar al te vaak goed van pas komt.

Dat brengt mij wel meeteen op het enige kritiek punt, want hier en daar laat de A.I van je tegenstanders nog wel eens een steekje vallen. Het kan namelijk voorkomen dat je vijanden niet door hebben dat je achter ze staat en dat maakt een stealth kill natuurlijk wel erg makkelijk. En dat is jammer. Al is het alleen omdat de rest van de A.I uitstekend in elkaar zit. Granaten worden meestal precies op het juiste moment gegooid en je tegenstanders kunnen goed de keuze maken of ze wel of niet op je af komen rennen. Het kritiekpunt is naar mijn mening dan ook verwaarloosbaar en ik ga dan ook snel door naar een andere, misschien nog wel belangrijker gedeelte van de game: het platformen. En laat dit iets zijn waar ik zelf een groot fan van ben. Springen van de ene naar de andere richel is niet alleen een spanende bezigheid, maar laat je het gebied ook nog eens op een hele bijzondere manier verkennen. Bovendien komen de filmische aspecten ook hierbij weer duidelijk naar voren.

Hoewel de singelplayer meer dan genoeg reden geeft om de Uncharted 2 aan te schaffen kent de game ook nog een uitgebreide online multiplayer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier sceptisch tegen over stond, maar naar mate Uncharted 2 dichterbij kwam ben ik enthousiaster geworden. En nu ik deze modus flink heb kunnen testen durf ik te stellen dat Uncharted 2: Among Thieves één van de weinige games is die net als Modern Warfare en Halo 3, een multiplayer heeft die echt tot zijn recht komt. Dat heeft te maken met de goed doordachte maps, de lekkere manier van spelen en het uitgebreide ranking-systeem. Het ziet er naar uit dat Uncharted 2 de komende maanden, misschien wel jaren nog door een grote groep gamers gespeeld gaat worden. En naast de sublieme singleplayer komt dit dan ook als slagroom op de taart, of misschien nog wel beter gezegd: je krijgt er een tweede taart vol met slagroom, chocolade en een heerlijk laagje glazuur bij. En dat is genieten tot je er bij neervalt!

Conclusie en beoordeling

Door de komst van Uncharted 2: Among Thieves heeft de PlayStation er een reeks bij die samen genoemd mag worden met God of War, Metal Gear Solid en Gran Turismo. En dat betekend dat we met één van de beste games ooit te maken hebben! Grafisch is de game verbluffend, de actie is subliem, het verhaal is filmwaardig en het platformen is spannend en uitdagend. Tel daar nog een geweldige multiplayer-modus en een uitgebreide co-op modus bij op en we hebben het over één van de beste games ooit gemaakt. Alleen de A.I laat af en toe een steekje vallen, maar dat wil de pret niet drukken. Voor mij is Uncharted 2: Among Thieves dan ook een echte klassieker.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Grafisch verbluffend
 • Prachtig verhaal
 • Spannende actie
 • Geweldige multiplayer
 • Minpunten
 • A.I laat af en toe steekjes vallen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Als het kwaliteit biedt en een goede reclamecampagne, zie ik niet in waarin niet. Komt tenslotte uit op vijf platformen. Laten we hopen dat Atari het hiermee weer een jaartje verder redt… en dat ze vervolgens het licht zien en vette games gaan ontwikkelen en laten ontwikkelen! :7

 • Alone in the dark is echt supervet. K wacht al superlang op t spel.

 • mag ik ook maar hopen naar al dat uitstellen..

 • zien jullie nou dat je geen ps3 moet kopen bijna elk spel komt er later voor uit

 • Ik hoop het voor hem, en wens het hen warm toe :) Het is een leuke franchise, en een bedrijf dat niet mag verdwijnen.. dus iedereen steunen die handel ;)

 • als het spel goed uitgewerkt is lukt dat makkelijk

 • @HankieJR: Voorlopig is hij nog helemaal niet uit, dus ja, misschien krijgen alle versies nog wel een keertje uitstel.



  Ontopic: Ik hoop het dat dit idd een succes wordt. Maar ja, voorwaarde is wel, dat de game goed moet zijn en niet half-bakken.

 • Spel ziet er wel vet uit! Ik hoop voor Atari dat ze ook daadwerkelijk zoveel gaan verkopen .. Want misschien hoeven ze dan de deuren ook niet te sluiten ..

 • Het ziet er zeker vet uit, maar toch twijfel ik nog altijd een beetje.

 • Wow, is dit niet een beetje een te hoge verwachting?

 • Is zeker wel een hoge verwachting denk ik, maar ikzelf heb al besloten de game te gaan halen, ik kijk er erg naar uit.

 • Hopelijk gaat Atari niet failliet… :'(

 • Heeft er dan niemand die tech-demos gezien op Live?

  (wapen-combi met omgeving, tafelpoot, tafelblad etc…, Grfx vuur, schaduw etc)

  Heb er al tijdje vertrouwen in, no worries om de 360-versie ;-)

 • dat zeggen ze ja… nu maar afwachten

 • als de graphics ontzettend realistisch zijn dan zeker ja

 • Ik denk dat het aan de ene kant wel een mooi spel is, maar de concurrentie is wel moordend voor ze. Ik zou eerder voor andere titels gaan ..

 • @HankieJR; Ach ga toch ergens anders zeiken kerel, speel jij nog wat voort op je xbox en hou je kop, de playstation is gwn ingewikkelder om op te ontwikkelen, maar de kwaliteit die erop bereikt kan worden is meestal wel beter!



  Ontopic: Meh, alset echt een topper wordt haalek 'm mss wel, maar die komt in elk geval niet op men \"must-have\"-lijstje.

 • Ziet er wel vet uit, ben benieuwd of ze daadwerkelijk zoveel gaan verkopen

 • We zullen zien

 • hmm de wii versie vast niet heb ik me wijfels over.. en jah heb zelf en wii ..

  vind de grfx gewoon bar.. kan beter.. of komt het door slechte screens .. ?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren