1. Batman: Arkham Asylum (PS3)

Batman: Arkham Asylum (PS3)

In één nacht, alle slechtste schurken van de wereld het zwijgen opleggen? Eerder een klus voor monsieur mission impossible zou je denken, maar dat is het helemaal niet voor onze welgekende held, de vleermuizenman! Vijanden die bewapend niet eens opkunnen tegen een onbewapende jongen die een droevige jeugd gehad heeft zonder ouders? Dat kan niet! Behalve de held zonder dodelijke wapens kan dat! Een ijzersterke game neerzetten die een potentiële kandidaat is voor “The Game Of The Year”? Onmogelijk, maar daar komt hopelijk verandering in als je Batman: Arkham Asylum hebt gespeeld. Na de twee geweldige films met Christian Bale, zet Rocksteady een prachtige game neer die je tijdens het spelen een onbeschrijfelijk gevoel geeft als dé superheld. Superheld zijn was nog nooit zo leuk!

In Batman: Arkham Asylum speel je als the Dark Knight die alle problemen weer moet oplossen. Voor de echtelijke game begint, krijg je een cutscene te zien waarin je ziet hoe Batman de Joker vervoert in zijn stoere Batmobiel opweg naar Arkham Asylum, een gesticht voor de gevaarlijkste criminelen aller tijden. De Joker zou de Joker niet zijn zonder dat hij een geniaal plan heeft bedacht om toch maar te kunnen ontsnappen uit die vreselijke gevangenis. Wat hierna gebeurt is wel zeer voorspelbaar. De Joker kan ontsnappen en laat alle gevangenen vrij die hen de opdracht geeft om de Bat uit te schakelen. Dus de missie van Batman is simpel: schakel al de criminelen uit zonder hen te vermoorden en reken de Joker zo snel mogelijk in voordat alles dreigt in een chaos te vallen. Hiermee gaat Batman zijn gevaarlijkste uitdaging aan!

Het eerste wat moet doen, is een aantal criminelen hardhandig aanpakken door er op los te meppen met Batman zijn speciale moves. Maar om die moves na te apen moet je geen Kung fu doen of moet je geen tientallen knoppen combinaties kennen. Je moet gewoon op één simpel knopje duwen om zijn stoere armen te laten bewegen en nog één knopje om de aanvallen van je vijanden te ontwijken. Als je een paar keer op het juiste moment op dat knopje duwt, kan je Batman een aantal heerlijke combo’s uitvoeren en experience points verdienen die je dan kan gebruiken om nieuwe gadgets of updates te kopen. Dat hele vechtsysteem moet of kan je niet altijd gebruiken. Af en toe moet je als een ware James Bond al je vijanden één voor één bewusteloos slaan zonder dat de andere het merken of als je vijanden allemaal dodelijke vuurwapens hebben, is het handiger om ze op een mysterieuze wijze af te slachten. De meest gebruikte manier om je tegenstanders uit te schakelen is om op een soort van waterspuwer te klimmen en al vliegend met je voeten een flinke trap tegen hun gezicht te geven zodat je hun kaken hoort kraken.

Batman zou niet zo stoer zijn als hij geen coole gadgets had. In deze game zijn die dingen heel handig, maar ze kunnen ook eentonig lijken en dat is wel zeer jammer in zo’n game met een geweldig verhaal. Zo heb je bijvoorbeeld een gelspray waarmee je zwakke muren kan opblazen en een frequentiemeter om elektriciteitskastjes mee op te blazen. Er is toch één gadget wat mij het meeste heeft aangetrokken in deze game en dat is de detective mode. Met een speciale bril kan de vleermuizenman de omgeving scannen en zo op zoek gaan naar mogelijke sporen of naar plaatsen waar hij zich kan verbergen. Heel handig als je op zoek bent naar je vijanden. Je moet gewoon een voorwerp vinden waar zijn/haar DNA op zit en je hoeft maar gewoon de stippen te volgen en je komt er vanzelf.

Het leukste en het spannendste van een game is vanzelfsprekend het einde en met het einde bedoel ik daarmee het uitschakelen van een eindbaas. In Batman: Arkham Asylum heb je meerdere eindbazen. Rocksteady was blijkbaar te lui en dus hebben ze sommige schurken van DC comics gebruikt en in een ander jasje gestoken. Batman moet dus niet alleen af te rekenen met de Joker, maar moet nog schurken zoals Killer Croc en Bane het zwijgen opleggen en als ik eerlijk mag zijn, die schurken zijn de meest krankzinnigste en gevaarlijkste tegenstanders die een superheld ooit gekend heeft. Batman moet dus heel fysiek in orde zijn om die op één nacht allemaal op te sluiten. Maar Batman krijgt het niet alleen fysiek moeilijk, maar ook mentaal. Tot drie keer toe moet hij de vreselijke dromen van Scarecrow ondergaan waarin hij o.a. geconfronteerd word met zijn jeugd al wees. Een game dus waarbij je wel even zoet mee bent.

Voor wie de singleplayer beu is, heb ik geen goed nieuws want er is namelijk niet echt een multiplayer. Niet echt, zei ik. Er is wel een offline mode waarin je scores online komen en dat is de challenge room. De challegene room zijn verschillende ruimtes waarin je zoveel mogelijk tegenstanders moet uitschakelen per ronde. Er zijn ook ruimtes waarin je alle tegenstanders (hoogstens een stuk of zeven) zo snel mogelijk moet uitchakelen zonder gezien te worden. Hiervoor kan je handig gebruik maken van de vele ventilatieschachten en waterspuwers die er in de ruimte zijn. Voor wie dit allemaal uitgespeeld heeft, heeft een zekere meneer Riddler in de game meer als 200 raadsels gestopt. Per gevonden raadsel kan je de bios van personages vrijspelen om zo meer te weten te komen over je tegenstanders. Als je dan eindelijk alles, maar dan ook alles gedaan hebt, kan je je eigen wel een game verslaafde noemen. Zo’n game met al die eigenschappen kunnen veel ontwikkelaars falen, maar gelukkig heeft Rocksteady er niet naast geslagen want dit is wel degelijk een kandidaat “The Game of The Year”!

Conclusie en beoordeling

Rocksteady is er in geslaagd om alle slechte Batman games te laten vergeten door zo’n game als Batman: Arkham Asylum op de markt te brengen. Alle voorgaande geruchten zijn de kop in geslagen door het geweldig verhaal waarop ze zelfs in Hollywood jaloers zouden zijn en mocht je dat zelfs niet interesseren, zijn er nog altijd de riddles die je kan oplossen of gewoon je eens lekker uit leven in de challenge rooms. Minpunten of niet, deze game is een must-have voor alle gamers!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Eindbazen
 • Vechtsysteem…
 • Gadgets...
 • Challenge rooms
 • Minpunten
 • die té simpel is
 • die eentonig worden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer nie voor de xdoos driehonderzestig

 • Lijkt me een vette game, maar wat een kutstem!

 • Nederlandse stemmen mogen voor mijn part bij wat kinderachtigere games, anders klinkt het echt niet.

 • Kijk alsjeblieft de Engelse trailer gamers xD  Dit is next-gen.

 • Lol die nederlandse stem is echt sneuxD

 • Zozo, ze geven niet veel weg zeg! En die stem… lijkt op de stem van een gozer uit mn klas, moet je nagaan.

 • Wel een vette next-gen trailer, jammer dat hij niet op de 360 komt :(

 • terring he meteen die engelse gaan kijken denk fock die nederlandse voice acting

 • Verschrikkelijke stem, plaats aub gewoon de engelse met een link naar de Nederlandse voor de minder begaafde onder ons.  Dit klinkt echt voor geen ene meter :P

 • Kort maar krachtig, en damn wat is die schaal ongelofelijk groot en mooi!

 • Kijk dit wil ik nou zien! Grootschallige veldslagen met mooie graphics en een geweldig verhaal! Ik ben benieuwd! Ik hoop alleen niet dat het uiteindelijke spel ook nederlands word. =|

 • Hoe gay is die stem…

  Die beelden waren wel verschrikkelijk mooi.

  Ik ben benieuwd.

 • Erg kort filmpje en die NL voices hoeft allemaal niet:P

 • Die nederlandse stem klinkt echt niet. Maar bij resistance 1 had je toch geen nederlandse stemmen of wel?

 • Best vette trailer. En die NL voice, boeiend. :P Als je het in je hoofd vertaald naar engels is het nog vetter :P

 • Ziet er slick uit!:O

 • @ Gertonics, jawel d8 ik  OT: vette trailer! :O

 • de engelse is beter en dat komt aleen door die klote stem

 • @ Freestyleforce  Waarschijnlijk komt er wel een Nederlandse taaloptie in de game, maar kun je de game ook gewoon op Engels zetten (net als bij Motorstorm).

 • NL stem is niet zo goed :P Maar wel een vette trailer, volgens mij speelt het zich voor deel 1 af? Ik kan het mis hebben hoor :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren